Hoe Gezond Is Dragon Fruit?

Hoe Gezond Is Dragon Fruit

Peter Prins op 25 december 2016 22:18 / Reageer Zo tegen het einde van het jaar vallen ze opeens op in de schappen van de supermarkt, rose vruchten met groene schubben: dragon fruit of pitahaya. Dragon fruit doet voorzichtig zijn intrede in de Europese markt.

Vooral tegen de kerst is de vraag groot. Het is ook een uitermate feestelijke vrucht. Het witte of donkerrode vruchtvlees bevat hele kleine pitjes. Het doet wat aan de kiwi denken, ook door de hele kleine pitjes in het vruchtvlees.

Dragon fruit is wat zoeter. Dragon fruit is heel geschikt om te verwerken in smoothies, salades of met ijs. Dragon fruit is gezond. Het bevat veel vitamine C en B1, maar ook mineralen zoals Calcium. Het gehalte aan antioxidanten is bijzonder hoog. Nederlandse importeurs van tropisch fruit laten de vruchten per vliegtuig en per schip naar Europa brengen.

 1. Boeren in Vietnam zijn massaal dragon fruit gaan telen;
 2. De plant lijkt op een cactus en doet het goed in droge streken, zoals de provincies Long An en Binh Thuan;
 3. Inmiddels is meer dan 45;
 4. 000 ha aangepland;

Veel van het fruit gaat naar China. De telers willen echter nieuwe markten betreden, zoals Europa, maar ook de Verenigde Staten en Japan. Deze markten staan als betrouwbaar te boek. Bovendien hecht de westerse consument meer aan kwaliteit en duurzame teelt.

 • Om de export te bevorderen moet er gewerkt worden aan de kwaliteit, in het bijzonder de bewaarbaarheid;
 • Het transport naar verre markten duurt per schip circa 4 weken;
 • In die tijd gaat door rot al snel 20 % verloren;
See also:  Waarom Is Groente En Fruit Gezond?

Samen met de boerenorganisatie Viet Nam Farmers’ Union werken we aan een programma dat de kwaliteit van dragon fruit moet verbeteren. Telers geven water en meststoffen op basis van hun onderbuikgevoel, hetgeen in de praktijk vaak betekent dat er teveel wordt gegeven.

 • Dat gaat ten koste van de kwaliteit, maar ook van de portemonnaie;
 • In het programma willen we telers inzicht geven in de relatie tussen bemesting, irrigatie en de kwaliteit van de vruchten;
 • Maar ook in de opslag en het transport kunnen nog slagen worden gemaakt, bijvoorbeeld door te werken met koeling en een betere goede verpakking;

Tijdig detecteren van schimmel kan bovendien helpen om goede en aangetaste vruchten te sorteren. Nieuwe analysetechnieken bieden veel perspectie. Nederlandse partijen willen samenwerken met de Vietnamezen om dragon fruit een mooie toekomst in Europa te geven.

 1. Daarmee gaat een wens van de Vietnamese boeren in vervulling;
 2. Zij zien dat Europese consumenten meer waarde hechten aan een gezond en duurzaam geteeld product;
 3. Anders dan de Chinezen;
 4. Voor ons als consumenten ook een heerlijk idee;

Laat die smoothie met dragon fruit maar komen! Terug naar overzicht.

Welke groenten passen bij dragon?

5 Benefits of Dragon Fruit

Hoe kan ik dragon bewaren?

Bewaren Zet verse dragon in een glas water of bewaar de dragon in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Je kunt dragon ook invriezen. Knip het kruid fijn en vries het op een bord of plaat los in. Doe de ingevroren dragon in zakjes of bakjes.

Hoe kweek je dragon fruit?

Hoe drakenfruitzaden te planten? Neem een plantenpot en vul dit met groeibevorderende potgrond of grondmix. Strooi de zaden van het drakenfruit in de pot en bedek vervolgens de kleine zaadjes met een dun laagje aarde. Je hoeft de zaden niet veel te bedekken, omdat je ze niet diep hoeft te planten.