Hoe Gezond Is Gedroogd Fruit?

Gedroogd fruit mag in verhouding dan een stuk meer suikers bevatten dan vers fruit, toch is het veel beter gedroogd fruit te snacken dan een zak snoep. Zoals hierboven beschreven bevat gedroogd fruit ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen wat gedroogd fruit een gezonde snack maakt.

Hoeveel gedroogd fruit per dag?

Let op de hoeveelheid suiker – Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.

Kun je gedroogd fruit zo eten?

Gezond tussendoortje – Gedroogd fruit kan zo uit het zakje gegeten worden. Het is een hele goede vervanging voor snoep (ook voor je kinderen). Het is zoet en lekker en zit ook nog vol met vitamines, mineralen en vezels. Je kunt het gedroogde fruit overal eten: tijdens werk, in de auto en op de bank voor de televisie.

 • In een bakje magere yoghurt zijn gedroogde vruchtjes ook heerlijk, bijvoorbeeld tutttifrutti;
 • Dit is een mix van allerlei gedroogde vruchten;
 • Lekker als toetje of ontbijt in combinatie met muesli;
 • In verschillende warme gerechten bijvoorbeeld in een Marokkaanse tajine of door een salade is gedroogd fruit erg geschikt;

Er zijn heel veel heerlijke Zuid-Europese gerechten met gedroogd fruit erin. Gedroogd en vers fruit per 100 gram

Fruitsoort Gedroogd Vers
Pruimen 188 kcal 42 kcal
Vijgen 227 kcal 80 kcal
Abrikozen 256 kcal 36 kcal
Appels 266 kcal 49 kcal
Druiven/rozijnen 268 kcal 64 kcal
Peren 270 kcal 47 kcal
Dadels 271 kcal 132 kcal
Bananen 308 kcal 88 kcal

.

Hoeveel calorieën in gedroogd fruit?

1 stuk (11 gram) gedroogd fruit, overig bevat:

Energie 22 kcal
– waarvan suikers 2,9 g
Vezels 0,1 g
Eiwit 0,1 g
Zout g

.

Waarom heeft gedroogd fruit meer calorieën?

Er is veel tegenstrijdige informatie over gedroogd fruit. Sommigen zeggen dat het een voedzame, gezonde snack is, terwijl anderen beweren dat het niet beter is dan snoep. Dit is een uitgebreid artikel over gedroogd fruit en hoe dit je gezondheid kan beïnvloeden.

 • Wat is gedroogd fruit? Gedroogde vruchten zijn vruchten waaruit bijna al het water is verwijderd door middel van droogmethoden;
 • De vrucht krimpt tijdens dit proces, waardoor een klein, energierijk droog stukje fruit achterblijft;

Rozijnen zijn de bekendste soort, gevolgd door dadels, pruimen, vijgen en abrikozen. Er zijn ook andere soorten gedroogd fruit verkrijgbaar, soms in gekonfijte vorm (met toegevoegde suiker). Het gaat onder meer om mango, ananas, cranberry’s, bananen en appels.

Gedroogd fruit kan veel langer worden bewaard dan vers fruit; het kan daarom een handige snack zijn, vooral op lange reizen waar koeling niet beschikbaar is. Kortom: Uit gedroogd fruit is het meeste water verwijderd.

De meest voorkomende soorten zijn rozijnen, dadels, pruimen, vijgen en abrikozen. Gedroogd fruit zit boordevol micronutriënten, vezels en antioxidanten Gedroogd fruit is zeer voedzaam. Een stukje gedroogd fruit bevat ongeveer dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als het verse fruit, maar dan samengepakt in een veel kleiner omhulsel.

 • Per gewicht bevat gedroogd fruit tot 3,5 keer zoveel vezels, vitamines en mineralen als vers fruit;
 • Daarom kan één portie een groot deel van de dagelijks aanbevolen inname van veel vitamines en mineralen leveren, zoals foliumzuur ( 1 );

Er zijn echter enkele uitzonderingen. Het vitamine C-gehalte wordt bijvoorbeeld aanzienlijk lager bij het drogen van het fruit ( 2 ). Gedroogd fruit bevat over het algemeen veel vezels en is een geweldige bron van antioxidanten, vooral polyfenolen ( 3 ). Polyfenolen worden in verband gebracht met gezondheidsvoordelen zoals een betere doorbloeding, een betere spijsvertering, en afname van oxidatieve schade en van het risico op vele ziekten ( 4 ).

Kortom: Gedroogd fruit is rijk aan vezels, vitamines en mineralen. Het bevat ook veel polyfenolen, antioxidanten met tal van gunstige gezondheidseffecten. Gezondheidseffecten van gedroogd fruit Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat mensen die gedroogd fruit eten vaak minder wegen en meer voedingsstoffen binnenkrijgen dan mensen die geen gedroogd fruit eten ( 5 ,  6 ,  7 ).

Deze onderzoeken waren echter observationeel van aard, dus daarmee kan niet worden bewezen dat het gedroogde fruit de verbeteringen veroorzaakte. Gedroogd fruit is ook een goede bron van veel plantaardige stoffen, waaronder krachtige antioxidanten ( 8 ,  9 ,  10 ,  11 ).

See also:  Waarom Wel Vlees Eten?

Kortom: Het eten van gedroogd fruit is in verband gebracht met een verhoogde opname van voedingsstoffen en een verminderd risico op obesitas. Rozijnen kunnen het risico op bepaalde ziekten verminderen Rozijnen zijn gedroogde druiven.

Ze zitten boordevol vezels, kalium en verschillende gezondheidsbevorderende plantaardige stoffen. Ze hebben een lage tot gemiddelde glycemische indexwaarde en een lage insuline-index ( 12 ,  13 ). Dit betekent dat het eten van rozijnen geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel of insulinespiegels zouden moeten veroorzaken. Uit studies blijkt dat het eten van rozijnen kan zorgen voor ( 12 ,  14 ,  15 ,  16 ,  17 ):

 • Verlaging van de bloeddruk,
 • Verbetering van de bloedsuikerspiegel,
 • Verlaging van ontstekingsmarkers en cholesterol in het bloed,
 • Een groter gevoel van verzadiging.

Al deze factoren kunnen mogelijk het risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 en hartaandoeningen verkleinen. Kortom: Rozijnen bevatten veel vezels, kalium en andere plantaardige stoffen. Het eten van rozijnen kan de bloedsuikerspiegel verbeteren, de bloeddruk verlagen en het cholesterolgehalte verlagen, en ook ontstekingen remmen. Gedroogde pruimen zijn natuurlijke laxeermiddelen en kunnen ziekten helpen bestrijden Gedroogde pruimen zijn zeer voedzaam en bevatten veel vezels, kalium, bètacaroteen (vitamine A) en vitamine K.

 1. Ze staan ​​bekend om hun natuurlijke laxerende effecten;
 2. Dit wordt veroorzaakt door het hoge gehalte aan vezels en een suikeralcohol genaamd sorbitol, die van nature in sommige soorten fruit voorkomt;
 3. Het is aangetoond dat het eten van pruimen zorgt voor een betere stoelgang qua frequentie en consistentie;

Gedroogde pruimen worden beschouwd als nog effectiever bij het verlichten van obstipatie dan psyllium, een ander veelgebruikt middel ( 18 ). Als prima bron van antioxidanten kunnen gedroogde pruimen ook de oxidatie van LDL-cholesterol remmen en hartaandoeningen en kanker helpen voorkomen ( 19 ,  20 ).

 1. Ze zijn ook rijk aan een mineraal genaamd boor of borium, dat kan helpen bij het bestrijden van osteoporose ( 21 );
 2. Bovendien zijn pruimen erg vullend, waardoor ze waarschijnlijk niet snel een bloedsuikerpiek zullen veroorzaken ( 19 );

Kortom: Pruimen hebben een natuurlijk laxerend effect vanwege hun vezel- en sorbitolgehalte. Ze zijn ook erg vullend en kunnen oxidatieve schade in het lichaam helpen bestrijden. Dadels eten kan goed zijn bij zwangerschap en bijdragen aan preventie van sommige ziekten Dadels zijn enorm zoet.

 • Ze vormen een zeer goede bron van vezels, kalium, ijzer en verschillende plantenstoffen;
 • Van alle vruchten zijn dadels een van de rijkste bronnen van antioxidanten, waardoor ze bijdragen aan afname van oxidatieve schade in het lichaam ( 3 ,  22 );

Dadels hebben een lage glycemische index, wat betekent dat het eten ervan geen grote pieken in de bloedsuikerspiegel zouden moeten veroorzaken ( 23 ). Het eten van dadels is ook onderzocht in relatie tot zwangerschap en weeën. Regelmatig dadels eten tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap kan de ontsluiting bevorderen en de behoefte aan weeënopwekkers verminderen ( 24 ).

Voor een onderzoek aten vrouwen tijdens de laatste paar weken van de zwangerschap dadels. Bij slechts 4% van de vrouwen die dat deden waren weeënopwekkers nodig, vergeleken met 21% van degenen die geen dadels aten ( 25 ).

In dier- en reageerbuisstudies hebben dadels ook veelbelovende resultaten opgeleverd als remedie tegen mannelijke onvruchtbaarheid, maar studies bij mensen ontbreken op dit moment ( 22 ). Kortom: Dadels zijn rijk aan antioxidanten, kalium, ijzer en vezels.

 1. Het eten van dadels kan oxidatieve schade helpen verminderen, de bloedsuikerspiegel matigen en bijdragen aan een vlottere bevalling bij zwangere vrouwen;
 2. Gedroogd fruit bevat veel natuurlijke suikers en calorieën Fruit bevat meestal aanzienlijke hoeveelheden natuurlijke suikers;

Doordat het water uit gedroogd fruit is gehaald, zijn alle suikers in een veel geconcentreerdere vorm aanwezig. Om deze reden bevat gedroogd fruit zeer veel calorieën en suiker, waaronder zowel glucose als fructose. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden van het natuurlijke suikergehalte van gedroogd fruit ( 26 ).

 • Rozijnen: 59%.
 • Dadels: 64-66%.
 • Gedroogde pruimen: 38%.
 • Abrikozen: 53%.
 • Vijgen: 48%.

Ongeveer 22-51% van deze suiker is fructose. Veel fructose eten kan negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid, waaronder een verhoogd risico op gewichtstoename, diabetes type 2 en hartaandoeningen ( 27 ). Een kleine portie rozijnen van 30 gram bevat 84 calorieën, bijna uitsluitend uit suiker. Omdat gedroogd fruit zoet en calorierijk is, is het gemakkelijk om grote hoeveelheden tegelijk te eten, wat kan resulteren in overmatige suiker- en calorie-inname.

 1. Kortom: Gedroogd fruit bevat relatief veel calorieën en suiker;
 2. Gangbare soorten gedroogd fruit bevatten 38-66% suiker; daarvan te veel eten kan bijdragen aan gewichtstoename en verschillende gezondheidsproblemen;
See also:  Grasgevoerd Vlees Waar Te Koop?

Vermijd gedroogd fruit met toegevoegde suiker (gekonfijt fruit) Om sommige gedroogde vruchten nog zoeter en aantrekkelijker te maken, worden ze bedekt met toegevoegde suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Gedroogd fruit met toegevoegde suiker wordt ook wel ‘gekonfijt’ fruit genoemd.

Van toegevoegde suiker is herhaaldelijk aangetoond dat het schadelijke effecten heeft op de gezondheid, waardoor het risico op obesitas, hartaandoeningen en zelfs kanker toeneemt ( 28 ,  29 ). Om gedroogd fruit met toegevoegde suikers te vermijden, is het erg belangrijk om de ingrediëntenlijst en voedingswaarde-informatie op de verpakking te lezen.

Kortom: Sommige vruchten worden bedekt met suiker of siroop voordat ze worden gedroogd. Lees altijd de etiketten als je gedroogd fruit koopt en vermijd producten met toegevoegde suikers. Gedroogd fruit kan sulfieten bevatten en besmet zijn met schimmels en toxines Sommige producenten voegen conserveermiddelen, sulfieten genaamd, toe aan hun gedroogd fruit.

Hierdoor ziet het gedroogde fruit er aantrekkelijker uit, omdat het zo beter behouden blijft en verkleuring wordt voorkomen. Dit geldt vooral voor felgekleurd fruit, zoals abrikozen en rozijnen. Sommige mensen kunnen gevoelig zijn voor sulfieten en na inname ervan last krijgen van buikkramp, huiduitslag en astma-aanvallen ( 30 ,  31 ).

Je kan sulfieten vermijden door gedroogd fruit te kiezen dat bruin of grijsachtig is in plaats van felgekleurd ( 32 ). Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels zoals aflatoxine en andere giftige stoffen ( 33 ,  34 ,  35 ).

Kortom: Sulfieten worden aan sommige gedroogde vruchten toegevoegd om de kleur te behouden, wat nadelige effecten kan hebben bij mensen die er gevoelig voor zijn. Gedroogd fruit dat niet op de juiste manier wordt bewaard en behandeld, kan ook besmet zijn met schimmels en toxines.

Conclusie Net als bij veel andere voedingsmiddelen, zitten er goede en slechte kanten aan gedroogd fruit. Gedroogd fruit kan de opname van vezels en voedingsstoffen bevorderen en je lichaam voorzien van grote hoeveelheden antioxidanten. Het bevat echter ook veel suiker en calorieën en kan problemen veroorzaken als je er te veel van eet.

Om deze reden dien je gedroogde vruchten alleen in kleine hoeveelheden te eten, bij voorkeur samen met ander voedzaam eten. Je moet er geen handenvol van eten, omdat je al heel gauw te veel calorieën uit gedroogde vruchten binnenkrijgt.

Ze bevatten ook veel koolhydraten, waardoor ze niet passen in een koolhydraatarm dieet. Het komt erop neer dat gedroogd fruit verre van perfect is, maar het is zeker een veel gezonder en voedzamer tussendoortje dan chips of andere bewerkte junkfood (met toestemming vertaald ).

Is gedroogd fruit gezond Voedingscentrum?

Voedingsstoffen – Fruit levert weinig calorieën en veel vitamines, mineralen en voedingsvezels. Daarnaast bevat fruit een groot aantal bioactieve stoffen, zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Fruit levert ook koolhydraten, voornamelijk in de vorm van suiker.

Daarnaast bevat fruit fruitzuren. De hoeveelheden voedingsstoffen verschillen erg tussen de verschillende fruitsoorten. Ook binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan. Afhankelijk van het ras, het seizoen, bodem, bemesting en klimaat kunnen de hoeveelheden voedingsstoffen variëren.

Er zijn geen aanwijzingen dat biologisch geteeld fruit meer voedingsstoffen bevat. Er zijn aanwijzingen dat sommige fruitsoorten nu minder mineralen bevatten dan vroeger. Dit verschil kan deels verklaard worden door het verschil in meetmethodes. De verschillen tussen vroeger en nu vallen vrijwel in het niet bij de verschillen in variatie tussen fruit van dezelfde soort.

 • Vitamine C zit vooral in  zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. Appels bevatten weinig vitamine C. Gedroogd fruit bevat geen vitamine C. Vitamine C gaat namelijk verloren bij het drogen. Wel bevat het de andere voedingsstoffen uit fruit, maar ook veel suiker.
 • Kalium is belangrijk voor een normale bloeddruk. Het zit vooral in banaan, meloen, kiwi en gedroogd fruit, zoals krenten en rozijnen. In appel zit niet zo veel kalium, maar omdat we deze vrucht veel eten, is het toch een belangrijke kaliumbron.
 • Koolhydraten leveren energie. Fruit levert dit vooral in de vorm van suiker. Daarnaast bevatten sommige fruitsoorten wat zetmeel, zoals bananen. Ongeveer 5 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker. Er zijn uitzonderingen. Zo bevat citroen circa 2 gram suiker per 100 gram en de dadel meer dan 30 gram per 100 gram.
 • Fruit is een goede bron van voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede darmwerking.
 • Fruit bevat een groot aantal bioactieve stoffen. In principe kan ons lichaam zonder deze stoffen, maar mogelijk spelen ze wel een rol bij de gezondheidseffecten van groente en fruit.
 • De meeste fruitsoorten bevatten weinig of geen vetten. Olijven bevatten veel onverzadigd vet en kokosnoot veel verzadigd vet.
See also:  Wat Voor Vlees Goulash?

Wat is de beste voedseldroger?

Gedroogd Fruit – Gezond OF Ongezond?

2021 staat op het punt om te beginnen en dat zien veel van ons frisse start. Meer tijd vrij maken voor vrienden, eindelijk beginnen met dat ene project of gezonder leven. Dat laatste is een populair goed voornemen van Nederlanders. We gaan bewuster om met wat we eten en wat er allemaal in dat eten zit.

 • Van kleurstoffen tot conserveringsmiddelen, we zien het liever niet meer terug op de ingrediëntenlijst;
 • Tijd dus om op zoek te gaan naar alternatieven;
 • Want naast dat we het liefste ons voedsel zo natuurlijk mogelijk zien, willen we ook de voedselverspilling tegen gaan;

En geloof het of niet; die twee voornemens gaan prima samen. Doordat de techniek zich blijft ontwikkelen, komen er steeds meer hulpmiddelen op de markt, bijvoorbeeld de ontwikkeling van voedseldrogers. Een voedseldroger is een apparaat dat het vocht uit voedsel onttrekt.

Het is een apparaat met meerdere lades waarin je voedsel in legt. Je stelt de temperatuur in, de tijd en voilà; de voedseldroger produceert warmte waardoor je voedsel gaat drogen. De reden dat we vocht uit verse producten willen onttrekken, is omdat we het voedsel zo langer houdbaar maken zonder het gebruik van chemische middelen.

Uit studies blijkt zelfs dat wanneer je je voedsel goed droogt, je het 30 jaar kan bewaren! Het grote voordeel is dus dat je je voedsel op een gezonde manier lang kan bewaren. Je kan dus je fruit zonder probleem groot, en dus goedkoper, inkopen en een half jaar later opeten.

In voedsel leven micro-organismen en bacteriën die langzaam je voedsel bedreven. Deze organismen hebben water nodig om te overleven. Waarschijnlijk heb je het rekensommetje al gemaakt, maar de voedseldroger zorgt er dus voor dat dat water uit je voedsel trekt.

Op deze manier kan je je voedsel toch langer bewaren, maar krijg je niet van alles binnen waar je niet op zit te wachten. Er zijn verschillende aspecten waar je op moet letten bij het aanschaffen van voedseldrogers. Zo heb je verschillende manieren van drogen, namelijk horizontaal en verticaal.

Bij horizontale voedseldrogers worden bestempeld als stabiele drogers. Ze doen er wat langer over, maar drogen je voedsel wel egaal. Bij verticale voedseldrogers is het precies andersom: ze drogen snel, maar minder egaal.

Hoe groter, hoe beter gaat niet op voor voedseldrogers. Indien je de ruimte niet nodig hebt, kan je beter gaan voor een kleinere variant. Deze nemen minder ruimte in en zullen sneller werken omdat ze minder hoeven te drogen. Wanneer je het belangrijk vindt om alle vitamines in je voedsel te behouden, dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een voedseldroger met een droogtempratuur die lager is dan 40 graden Celsius.

Onder deze tempratuur blijven alle vitamines in jouw gedroogde voedsel behouden. De vorm van de voedseldroger is ook iets om rekening mee te houden. Een ronde vorm droogt sneller omdat de lucht hier makkelijker in circuleert.

De ronde vorm is alleen wat onhandig om op te bergen in je keukenkastje. Tot slot heb je natuurlijk verschillende gradaties in prijs. Hoe luxer je gaat, hoe duurder je aankoop wordt. Gelukkig helpen we je daar hieronder een handje mee op weg! Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat  WMF KITCHENminis®  de beste voedseldroger is die nu verkrijgbaar is in Nederland.