Hoe Komt Bruin Brood Aan Zijn Kleur?

Hoe Komt Bruin Brood Aan Zijn Kleur

Gekleurd brood – En hoe zit het met: bruin brood is gekleurd witbrood? Brood kan een donkerdere kleur krijgen door mout. Mout  kun je toevoegen aan witbrood, maar ook aan bruin en volkoren. Brood krijgt dan een bruinere kleur en een andere smaak. Een smaak die veel Nederlanders weten te waarderen.

Is bruin brood geverfd?

Tja, er zijn nogal wat woorden aan deze kwestie gewijd; donkerbruine broden zouden vaak geverfd witbrood zijn. Misleiding? In ieder geval verwarrend, kunnen wij ons zo voorstellen. Hoog tijd voor een uitleg! Voordat je in paniek raakt: de termen witbrood, bruinbrood en volkorenbrood zijn wettelijk bepaald.

Uiteindelijk zijn alle broodsoorten terug te brengen naar wit, bruin of volkoren. Door gebruik van zaden, noten, moutmeel en verschillende graansoorten (tarwe, spelt, rogge, noem maar op) ontstaan echter tal van variëteiten.

Fijn, want zo kan de bakker voor ieder wat wils maken. Wat wel lichtelijk verwarrend is, is dat de daadwerkelijke kleur van brood niet zoveel zegt over de voedingswaarde ervan. Al die lekkere ingrediënten doen iets met het uiterlijk van het brood natuurlijk, maar niet altijd met de voedingswaarde.

Met de enorme breedte van broodassortimenten die supermarkten en bakkers tegenwoordig aanbieden, heeft het dus weinig zin om ervan uit te gaan dat het donkerste brood altijd het meest gezond is. Oké, maar hoe krijgt brood z’n kleur dan? Geen nood: brood wordt niet ‘geverfd’.

Er gaat geen bakker met een kwast of met kleurmiddel aan de slag. Maar verschillende ingrediënten, kunnen de kleur van brood wel donkerder of lichter maken dan je misschien verwacht. Vooral moutmeel, dat ontstaat bij het laten kiemen van tarwe- en gerstekorrels, geeft een specifieke smaak en een donkere kleur.

  • Het wordt bijvoorbeeld ingezet om bieren een speciale smaak en kleur te geven;
  • En geroosterd moutmeel wordt ook toegevoegd aan sommige varianten witbrood, bruin- of volkorenbrood om kleur en smaak te creëren;
See also:  Wat Zit Er In Kaki Fruit?

Daar komt dus het ‘verffabeltje’ vandaan. Maar hoewel mout een kenmerkende smaak en een donkerdere kleur geeft aan brood, heeft het verder geen effect op de voedingswaarde. Geen reden tot zorgen dus. Er wordt van alles gedaan om brood lekker, aantrekkelijk en ook voedzaam te maken.

Hoe herken je echt bruin brood?

Zemel en kiem De clue zit ‘m nu in het tarweMEEL. Want je mag een brood pas ‘volkoren’ noemen als de zemel en kiem gemengd zijn met meel. Als het brood gemaakt is van tarweBLOEM, is het gewoon witbrood, ook al ziet het er bruin uit.

Wat is gezonder wit brood of bruin brood?

Witbrood bevat dezelfde soorten vitamines, mineralen en voedingsvezels als bruin- en volkorenbrood. Alleen bevatten bruin- en volkorenbrood méér van deze belangrijke voedingsstoffen. Ze zijn namelijk van respectievelijk meel en volkorenmeel gemaakt. In deze meelsoorten is (bijna) de gehele graankorrel verwerkt. Witbrood is door de aanwezigheid van veel belangrijke voedingsstoffen gezond te noemen, bruinbrood is gezonder en volkorenbrood is het gezondst. Hoewel het wel minder makkelijk gaat, kunnen mensen die alleen witbrood eten door gevarieerd te eten voldoende vitamines , mineralen en voedingsvezels binnenkrijgen. Wel zullen zij dan veel andere vezelrijke producten, zoals groente en fruit, volkorenpasta, zilvervliesrijst, noten, zaden, peulvruchten en losse (tarwe)zemelen (bijv.

Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de zemel (de buitenste laag van de korrel). Witbrood wordt gemaakt van bloem, het (fijngemalen) middelste gedeelte van de tarwekorrel.

door de melk, yoghurt of pastasaus) moeten consumeren.

Waar wordt bruin brood van gemaakt?

Bruinbrood is brood dat wordt gebakken van (tarwe)meel. Meel of tarwemeel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Hierin zit niet alleen het binnenste deel van de graankorrel (zogenaamde meelkern) maar ook een deel van de zemelen en kiemen (buitenkant graankorrel).

  1. Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel;
  2. Omdat maar een deel van de graankorrel voor de bereiding van bruinbrood wordt gebruikt, bevat bruinbrood minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood, maar wel weer meer dan witbrood;
See also:  Wat Is Kebab Vlees?

Het gebruik van de naam “tarwebrood” of “bruinbrood” is wettelijk vastgelegd. Een brood mag alleen “tarwebrood” of “bruinbrood” genoemd worden, als het om brood gaat waarvan tarwemeel, al dan niet gemengd met gebroken tarwe en tarwevlokken, het voornaamste bestanddeel is en waarin zemelen met het blote oog waarneembaar zijn.

Wat zit er in bruin brood?

Productie – Brood wordt gemaakt van bloem of meel van graansoorten als tarwe, rogge, rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist of een ander rijsmiddel zoals (zuur)desem en zout. Vaak bevat brood ook zogenaamde broodverbetermiddelen.