Hoe Lang Moet Een Kalkoen In De Oven?

Hoe Lang Moet Een Kalkoen In De Oven

Hoe lang moet een volledige kalkoen braden? – Zet de oven eerst op 220°C en laat de kalkoen daarin 30 minuten bakken. Verminder vervolgens de oventemperatuur tot 180°C. De bereidingstijd hangt af van de grootte van het dier. Reken voor een kalkoen van minder dan 4 kg 20 minuten per kilo + 70 minuten.

Hoe lang moet een kalkoen van 2 5 kg in de oven?

Hoe lang moet een kalkoen in de oven? – Dit ligt eraan of je de kalkoen wel of niet gaat vullen. Reken voor een niet-gevulde kalkoen 40 minuten per kilo vlees en voor een gevulde kalkoen een uur per kilo. Als je een kalkoen hebt van 2,5 kilo moet deze dus 100 minuten in de oven als je hem niet vult en 150 minuten als je hem wel vult.

Zet de oven niet al te hoog om te voorkomen dat de kalkoen van buiten te donker wordt terwijl de binnenkant nog niet gaar is. Begin met een temperatuur van 200 graden Celsius en zat na één uur de oven terug op 175 graden.

En hoe weet je dan 100% zeker dat je kalkoen gaar is? Dat is eigenlijk heel simpel. De kalkoen moet een kerntemperatuur hebben van 70 tot 72 graden. Dit kun je het beste meten door een vleesthermometer in de dij (het dikste deel) van de kalkoen te steken.

Let er wel op dat de pin van de thermometer niet tegen het bot aan zit. Heb je geen kernthermometer dan is er ook niks aan de hand. Prik dan even met een satéprikker of puntig mes in de kalkoendij. Het sap dat daaruit komt moet helder zijn.

See also:  Hoe Schrijf Je Fruit In Het Engels?

Dan is de kalkoen gaar. Is het sap nog roze van kleur, dan is ie nog niet gaar.

Hoeveel kalkoen voor 4 personen?

Hoeveel mensen eten er van één kalkoen? – Reken een kalkoen van 2 kg voor 4 tot 5 mensen , en een halve kg voor elke extra gast. Meer tips over hoeveel eten je nodig hebt per persoon voor je feestmenu, lees je hier.

Is kalkoen droog?

Zo wordt hij de ster van je feestmenu – Kerstkalkoen op het menu? Met deze tien tips voor gevulde kalkoen zet jij straks een topgerecht op tafel.

  1. Kies voor een bio- of een hoevekalkoen. D ie zijn steviger en smaakvoller, doordat ze in de natuur hebben rondgelopen en zo een betere lichaamsbouw hebben.
  2. Koop bij voorkeur een kleine kalkoen (van max. 4 kg ). Grotere stuks hebben vaak minder smaak: ze zijn ouder en taaier. Een jonge kalkoen herken je aan de korte hals en de gladde, glinsterende schubben op de poten.
  3. Neem een kalkoen van 2 kg voor 4 tot 6 mensen. Per extra gast tel je daar 0,5 kg extra bij.
  4. Een kalkoen vul je niet enkel voor de smaak, maar ook omdat hij zo niet uitdroogt in de oven en lekker sappig blijft. De extra smaak is natuurlijk mooi meegenomen. Stop ‘m alleen niet te vol, want anders scheurt de gevulde kalkoen open in de oven. Je kunt de kalkoen ook nog barderen (of larderen) voor meer smaak.
  5. De billen hebben meer gaartijd nodig dan de borst. Hoe je dat oplost? Steek ook wat vulling tussen het borstvlees en het vel. Snij daarvoor het vel los aan de achterkant, steek de vulling er in en druk goed aan.
  6. Braad je kalkoen 30 minuten op 220°C en vervolgens minstens anderhalf uur op 180°C. De temperaturen en gaartijden in recepten kunnen een beetje variëren, maar de algemene regel is: 20 minuten per 0,5 kg vlees (inclusief vulling). Controleer met een vleesthermometer of de kalkoen gaar is. Als de kerntemperatuur in het borstvlees 72°C bedraagt, is je kalkoen klaar.
  7. Zo’n grote kalkoen moet best lang in de oven. Bedek de kalkoen daarom tijdens het braden met aluminiumfolie , zodat hij niet verbrandt. Haal de folie er 30 minuten voor het einde af, zodat hij toch nog ‘n korstje kan krijgen. Laat de kalkoen altijd 20 minuten rusten vooraleer je ‘m aansnijdt.
  8. Braad je de kalkoen in afzonderlijke stukken? Reken dan 60 minuten voor een bil van 600 g en 10 minuten voor een kalkoenhaasje van 100 tot 150 g.
  9. Als je kalkoen niet in je oven past, kun je hem  in twee keer braden. Of snij de billen eraf en bak deze apart.
  10. Restje kalkoen over? Joepie, want dat restje is heerlijk op een broodje, pizza, pasta of (maaltijd)soep.
See also:  Wat Is Lichtbruin Brood?

Hoeveel kalkoen voor 4 personen?

Hoeveel mensen eten er van één kalkoen? – Reken een kalkoen van 2 kg voor 4 tot 5 mensen , en een halve kg voor elke extra gast. Meer tips over hoeveel eten je nodig hebt per persoon voor je feestmenu, lees je hier.