Hoe Maak Ik Een Kalkoen Klaar In De Oven?

Hoe Maak Ik Een Kalkoen Klaar In De Oven

Zo maak je het –

 1. De kalkoen bereiden Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog met een keukenpapiertje. Gebruik de marinade van Boers & Boers of maak ons recept. Pers een sinaasappel uit boven een bakje. Pers de teen knoflook uit. Voeg de honing, de mosterd en de olie toe. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout.

  Meng door elkaar. Bestrooi de binnenkant (indien ongevuld) van de kalkoen met peper en zout. Vul de binnenkant met partjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Bestrijk de buitenkant met de marinade.

  Leg de kalkoen in een grote met olie ingevette braadslede.

 2. Laat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen. Plaats de kernthermometer in de borst van de kalkoen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten. Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt.
  1. Laat de kalkoen in ongeveer 2 uurtjes gaar worden;
  2. De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 64 graden heeft;
  3. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten;
  4. Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie;

  Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 67 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

 3. De vulling Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit dit aan in iets olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee. Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood. Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de gewelde abrikozen grof.
  1. Voeg dit bij de stuffing;
  2. Voeg ook de gewelde rozijnen en de cranberries bij de vulling;
  3. Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout;
  4. Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden;

  Serveer de kalkoen met de vulling en cranberry compote.

Bestellen Een Copas kalkoen bestellen bij Boers & Boers kan hier. Maar wees er wel snel bij, want ze gaan hard. Je kunt met 10 tot 12 personen van de kalkoen eten. En het is een feest om klaar te maken en op te eten. Fotografie Simone van den Berg – Simones Kitchen.

Hoe duur is een hele kalkoen?

Een hele kalkoen is vlak voor de kerst te koop bij poeliers voor een gemiddelde prijs van rond de 9,50 euro per kilo, terwijl kalkoenen tussen de drie en tien kilo kunnen wegen, blijkt uit een inventarisatie van online prijslijsten van 25 poeliers.