Hoe Slecht Is Wit Brood?

Hoe Slecht Is Wit Brood
De kern van de zaak in de brooddiscussie is de kern. Witbrood bevat alleen het binnenste van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Dat witte poeder is weinig voedzaam. Juist de buitenkant van graankorrels bevat vezels, vitamines en mineralen. Die loop je mis in brood zonder zulke fijngemalen hele graankorrels.

Hoeveel calorieën zitten er in een sneetje wit brood?

Brood levert 16 procent van de energie-inname van de gemiddelde Nederlander (TNO 2000). Brood is dus een belangrijke energiebron. Eén gram koolhydraten levert 4 kcal (17 kJ). Een snee witbrood (melk) bevat 77 kcal, een snee witbrood (water) 74 kcal, een snee bruinbrood 83 kcal, een snee volkorenbrood 82 kcal en een snee meergranenbrood 91 kcal.

De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten. Afhankelijk van het soort brood komen de overige calorieën uit eiwitten (15-20%) en vetten (5-20%). Dat de meeste calorieën in brood door koolhydraten worden geleverd, is gunstig.

Het Voedingscentrum beveelt namelijk een dagelijkse voeding aan waarvan de calorieën voor 40 tot 70 procent uit koolhydraten komen. De hoeveelheid calorieën die een broodmaaltijd bevat, hangt zeer sterk af van jouw belegkeuze. Wie onevenwichtig eet of een extreem vermageringsdieet volgt, kan te weinig koolhydraten binnen krijgen.

Hoeveel koolhydraten zitten er in een snee wit brood?

1 zelfgesneden snee (45 gram) witbrood bevat:

Energie 112 kcal
– waarvan verzadigd 0,2 g
Koolhydraten 21,5 g
– waarvan suikers 1,1 g
Vezels 1,2 g

.

Hoeveel koolhydraten in een snee brood?

Bruin brood is geverfd wit brood?! | KEURINGSDIENST VAN WAARDE KORT #2

Brood is een belangrijke leverancier van energie. Dat komt omdat het veel koolhydraten, een klein beetje eiwit en weinig vet bevat. Deze macrovoedingsstoffen leveren energie. De energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of kilojoules (kJ). Koolhydraten en eiwitten leveren beide 4 kcal per gram.

  1. Vetten leveren 9 kcal per gram;
  2. Een snee brood bevat zo’n 13 gram koolhydraten, 3 gram eiwitten en 1 gram vet;
  3. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten;
  4. Afhankelijk van het soort brood komen de overige calorieën uit eiwitten (15-20%) en vetten (5-20%);
See also:  Welk Fruit Bevat De Meeste Calorieen?

Dat de meeste calorieën in brood door koolhydraten worden geleverd, is gunstig. De Hoge Gezondheidsraad beveelt namelijk een dagelijkse voeding aan waarvan de calorieën voor minstens 55% uit koolhydraten komen. Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal.