Hoe Snel Vlees Ontdooien?

Hoe Snel Vlees Ontdooien
In ijswater – Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit.

 • Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
 • Plaats het bakje of de kom in de koelkast. Zo neemt het ijswater geen omgevingswarmte op. Bij grote stukken vlees moet je het ijswater om de 30 minuten verversen zodra de temperatuur van het water te hoog wordt (als het ijs volledig weggesmolten is). 0,5 kg vlees kun je zo in minder dan een uur ontdooien.
 • Maak het ontdooide vlees zo snel mogelijk klaar eens het is ontdooid.

Hoe laat je iets snel ontdooien?

Ontdooien in de magnetron – Ben je vergeten om eten op tijd uit de vriezer te halen? Kleine stukken vlees of vis, of kleine kliekjes, zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron met ontdooi-stand. Houd voor het instellen van het vermogen van je magnetron aan:

Vermogen magnetron (in watt) +/- Actie
350 Snel ontdooien voor kleine hoeveelheden en platte pakketjes.
250 Normaal ontdooien (standaard).
100 Langzaam ontdooien voor grote hoeveelheden groente en ontdooien van gevoelige producten, zoals vis.

Keer je vlees of vis steeds na een minuut of schep het kliekje om. Als je op een hogere wattage ontdooit verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product. Dus: voel, neem de tijd en kijk wanneer het is ontdooid.

See also:  Wat Kost Een Brood?

Hoe lang vlees ontdooien kamertemperatuur?

In ijswater  = de veiligste manier – Hoe?

 • Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een kom met ijswater of zeer koud kraantjeswater.
 • Plaats de kom in de ijskast, zodat het ijswater geen omgevingswarmte opneemt.
 • Ververs het koude water om de 30 minuten om de temperatuur laag te houden.

Voordelen:

 • Sneller dan ontdooien in de ijskast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor zal vlees dat je in ijswater ontdooit, dus veel sneller ontdooid zijn dan vlees ontdooit in de ijskast.
 • Voedselveilig: Bovendien ontdooit de kern van het vlees sneller, terwijl het vleesoppervlak koel blijft en de kans op bacteriën dus beperkt blijft.
 • Flexibel: Ook bij deze methode hoef je het ontdooide vlees niet onmiddellijk te bereiden en kan je het nog een paar dagen in de ijskast bewaren.

Tijdsduur:

 • 500 gram vlees kun je op deze manier in minder dan één uur ontdooien.
 • Reken voor grotere stukken vlees op 30 minuten per 500 gram vlees.

Kun je vlees ontdooien in de pan?

Iedereen vergeet wel eens om het vlees op tijd uit de vriezer te halen. Er zijn tientallen manieren om je vlees snel te ontdooien maar ze zijn niet allemaal even goed. Zeker niet voor de gezondheid. Wij hebben een filmpje gevonden met een goede instructie. Deze instructie wordt ook aanbevolen door keuringsinstanties.

Je kunt op deze manier kip, varkensvlees, rundvlees of andere kleine stukken vlees ontdooien. Op deze manier is er geen gevaar met schadelijke bacteriën. Alles wat je nodig hebt zijn een aantal diepvrieszakken en een pan met warm water.

Bekijk deze handige instructie: Beeld: Pixabay.

See also:  Hoe Lang Brood In Airfryer?

Hoe ontdooi je snel biefstuk?

Ontdooien van biefstuk moet, in tegenstelling tot invriezen, juist langzaam. Leg de biefstuk één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.

Hoe snel dooit vlees?

Snel vlees ontdooien: zo doe je dat – Haal het vlees uit de verpakking en leg het in een ruime schaal. Vul met lauwwarm water en zet de schaal in de gootsteen. Draai de kraan koud en zet aan op ‘druppelstand’. Door het druppelende water blijft de temperatuur ervan constant wat het proces versnelt, maar kan het vlees wel blijven ontdooien.

Daarbij houdt het het water in beweging waardoor de groei van bacteriën zo min mogelijk blijft. Laat in de schaal liggen totdat het volledig is ontdooid. Bij kipfilets of worsten duurt dit ongeveer 20 minuten en bij grotere stukken vlees kan het wel een uur duren.

Maar voorkom dat het langer dan vier uur blijft liggen.