Hoe Steak Bakken?

Steak bakken: zo word je meester in de cuisson – Steak bakken is geen exacte wetenschap. De gaartijd hangt af van de structuur van het vlees, de pan, de sterkte van het vuur… Toch bestaan er een paar vuistregels.

 • Gebruik een pan met dikke bodem. Pas het formaat van de pan aan de steak aan.
 • Haal de steak enige tijd op voorhand uit de koelkast. Dep hem droog om een nog mooier korstje te krijgen.
 • Laat de pan goed heet worden en smelt de boter in de pan. Wacht tot het schuim van de boter is weggetrokken vooraleer je de steak in de pan legt. Gebruik die tijd om de steak te kruiden.
 • Laat de steak 1,5 minuut bakken op hoog vuur vóór je hem omdraait. Alleen zo krijg je een mooi korstje en de lekkere smaak van goed gebakken vlees. Doe hetzelfde op de andere kant voor een ideale bleu gebakken steak.
 • Wil je de steak meer gegaard, draai dan na die eerste 3 minuten het vuur lager. Rustig verder garen voorkomt een droge buitenkant. Met 1 minuut extra aan beide kanten is je steak saignant.
 • Voor à point of bien cuit doe je er nog eens respectievelijk 1 of 2 minuten bij.
 • Laat de steak rusten op een warm bord, losjes met aluminiumfolie afgedekt, even lang als hij gebakken werd. Zo kan het vlees zich ontspannen en krijgen de sappen de kans om zich opnieuw over het volledige stuk te verdelen.

Hoe moet je steak gebakken zijn?

Hoe een malse steak bakken?

Ingrediënten – 4 steaks roomboter om in te bakken peper & zout benodigdheden: aluminiumfolie Vlees kiezen Haal je vlees bij een goede slager, ga voor een mooie steak van ongeveer 2-3 centimeter dik. Wij zijn fan van vettige entrecote of ribeye, maar met een goede kogelbiefstuk is ook niks mis. Pan De ideale pan is gemaakt van staalplaat met een dikke bodem. Deze zijn bestand tegen hoge temperatuur en hebben optimale hitteverdeling. Let op de juiste grootte, voor twee steaks heb je een doorsnede van 24 centimeter nodig.

 1. Bakken Bestrooi de steaks met grofgemalen peper en zout;
 2. Verhit een koekenpan op hoog vuur;
 3. Draai het vuur wat lager zodra de pan goed heet is;
 4. Laat een flinke klont boter smelten, wacht tot het schuim wegtrekt en de boter begint te kleuren;

Bak de steak op middelhoog vuur 2 minuten per kant voor rare (3 minuten voor medium-rare of 4 minuten voor medium ). Temper het vuur als de boter dreigt te verbranden. Rusten Laat de steak 5 minuten rusten, losjes in aluminiumfolie gewikkeld.

Wat is de ideale pan om een steak te bakken?

Supertips voor een perfecte steak –

 1. Haal de steak 20 minuutjes op voorhand uit de koelkast , zeker als je liefhebber bent van saignant. Anders blijft het vlees koud vanbinnen.
 2. Verwarm je pan voor op hoog vuur. Smelt er wat echte boter in: misschien niet zo goed voor je lijn, maar wel voor de steak. Hij blijft dan lekker mals.
 3. De ideale pan om steak in te bakken heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verspreid wordt. De pan mag ook niet té groot zijn, anders gaat de boter rondom verbranden.
 4. Kruid de biefstuk met flink wat versgemalen zwarte peper en een beetje zout. Op die manier krijgt je steak bij het bakken een mooi en lekker korstje. Leg ‘m met de gekruide kant naar onderen zodat hij mooi kan dichtschroeien. Nu kan je de andere kant kruiden.
 5. Heel erg belangrijk: nu laat je het vlees even met rust. De eerste minuten zal het vlees aan je pan kleven, maar als je het nu omdraait of erin prikt, is dit nefast voor de smaak. Laat je steak eerst 1. 30 minuten bakken, zonder eraan te komen of erin te prikken.
 6. Nu heeft er zich een mooi korstje gevormd en mag je de steak omdraaien. Probeer niet in het vlees te prikken: gebruik bij voorkeur een tang of, als je die niet bij de hand hebt, prik dan slechts oppervlakkig in het vlees met een vork.
 7. Laat nog 1. 30 minuten bakken langs de andere kant. Naargelang de dikte, is je steak nu tussen saignant en à point. Volgens je eigen voorkeur kan je je steak wat langer laten bakken, maar zet het vuur dan wel wat lager.
 8. Voeg tijdens het bakproces geen vocht, groenten of andere ingrediënten toe. Maak je saus pas als het vlees uit de pan is.
 9. Eens je tevreden bent over de gaarheid van je steak , haal je ‘m uit de pan. Om te vermijden dat het vlees nu nog vocht verliest, verpak je het in aluminiumfolie en laat je het nog zo’n 5 à 10 minuten rusten.
 10. Je perfecte steak is nu klaar om te serveren. Smullen maar!
See also:  Hoe Bak Je Vlees?

Hoe wil je je vlees gebakken?

Hoe mag het gebakken zijn?

Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze. .

Welke kruiden doe je op biefstuk?

– Tijm Tijm past heerlijk bij bij rundvlees en al helemaal bij een lekkere biefstuk. Bekijk het product Zwarte Peper Zwarte peper is absoluut onmisbaar bij biefstuk. Denk bijvoorbeeld aan pepersteak; peper en biefstuk zijn een gouden combinatie! Bekijk het product.

Wat is de ideale pan om steak in te bakken Aldi?

Laat nog 5 à 10 minuten rusten vooraleer je de lende serveert. Zo behoud je alle sappen. Bak de steak maar één keer aan elke kant. De ideale pan om je steak te bakken is een pan uit gietijzer.

Hoe lang moet je een steak laten rusten?

Het bakken van biefstuk hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, weet Keurslager Gerwin Pouw. “Zolang je kiest voor kwaliteitsvlees en de juiste bereidingswijze, kun je hem precies bakken zoals jij hem het lekkerst vindt. ” Met deze 6 baktips van de Keurslager kan iedereen een heerlijke biefstuk bakken! Wil je een gelijkmatig gegaarde biefstuk? Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ in de pan en van binnen nog koud is na het bakken. Door het vlees voor het bakken droog te deppen, zorg je voor een mooier bruiningsproces. Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout. Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het. De grote vraag is natuurlijk: hoe bak je de perfecte biefstuk? Hoe hoog zet je de warmtebron, hoe lang moet het vlees in de pan. Dit zijn de stappen:

 1. Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
 2. Zet vervolgens de warmtebron íets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
 3. Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
 4. Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. De bereidingstijden en kerntemperaturen zie je in de afbeelding hiernaast. Of bekijk de tabel hieronder.
See also:  Welk Fruit Geeft Energie?

Hoe roder de binnenkant, hoe malser het vlees!

Bereidingstijd op het fornuis* Kerntemperatuur (oven)
Rood (‘rare’ of ‘saignant’) dichtschroeien is voldoende 45-50°C
Licht doorbakken (‘medium-rare’) 1 à 2 minuten per kant 55°C
Half doorbakken (‘medium’ of ‘à point’)  2 à 3 minuten per kant 60°C
Doorbakken (‘well done’ of ‘bien cuit’) 3 à 4 minuten per kant 70°C

*Deze tijden zijn exclusief het dichtschroeien van het vlees. Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk! .

Waarom pan met dikke bodem?

Een goede bodem Een dikke bodem houdt de warmte lang vast, soms te lang.

Wat is a point gebakken?

Hoe Steak Bakken Een biefstuk wordt naar ieders smaak gegeten en gebakken. Dat bakken kan in verschillende gradaties. Daarom vragen obers in restaurants altijd naar de voorkeur van de klant voor de bakwijze van zijn steak. Die wordt meestal in het Frans aangegeven, maar ingeslopen Engelse benamingen zorgen voor begripsverwarring.

wverhaert Maandag 21 april 2008 om 19:31 Wanneer je een steak van 200 gr bleu bakt, bedraagt de baktijd ongeveer 1 minuut per kant. Als je dezelfde biefstuk saignant bakt, leg je iedere kant 2 minuten in de pan.

A point gebakken betekent de baktijd een 3-tal minuten per kant is, terwijl voor bien cuit een 5 minuten per kant vergt om volledig doorbakken te zijn. De baktijden zijn slechts een indicatie. Als regel kan je nemen dat per cm dikte de steak 1 minuut langer of korter moet bakken. Nog even de begrippen op een rijtje:

 • rauw vanbinnen: bleu / raw
 • kort gebakken, halfrauw: saignant / rare (VS) / underdone
 • half doorbakken: à point / medium
 • doorbakken: bien cuit / well done
 • .

  Hoe lang moet je een steak laten rusten?

  Het bakken van biefstuk hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, weet Keurslager Gerwin Pouw. “Zolang je kiest voor kwaliteitsvlees en de juiste bereidingswijze, kun je hem precies bakken zoals jij hem het lekkerst vindt. ” Met deze 6 baktips van de Keurslager kan iedereen een heerlijke biefstuk bakken! Wil je een gelijkmatig gegaarde biefstuk? Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk vacuum verpakt is, haal deze dan ook uit het vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ in de pan en van binnen nog koud is na het bakken. Door het vlees voor het bakken droog te deppen, zorg je voor een mooier bruiningsproces. Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout. Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het. De grote vraag is natuurlijk: hoe bak je de perfecte biefstuk? Hoe hoog zet je de warmtebron, hoe lang moet het vlees in de pan. Dit zijn de stappen:

  1. Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven.
  2. Zet vervolgens de warmtebron íets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken.
  3. Voeg nog een beetje roomboter toe in de pan en bedruip de biefstuk daar mee.
  4. Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door. De bereidingstijden en kerntemperaturen zie je in de afbeelding hiernaast. Of bekijk de tabel hieronder.

  Hoe roder de binnenkant, hoe malser het vlees!

  Bereidingstijd op het fornuis* Kerntemperatuur (oven)
  Rood (‘rare’ of ‘saignant’) dichtschroeien is voldoende 45-50°C
  Licht doorbakken (‘medium-rare’) 1 à 2 minuten per kant 55°C
  Half doorbakken (‘medium’ of ‘à point’)  2 à 3 minuten per kant 60°C
  Doorbakken (‘well done’ of ‘bien cuit’) 3 à 4 minuten per kant 70°C

  *Deze tijden zijn exclusief het dichtschroeien van het vlees. Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden en dat zorgt voor een malser resultaat. Eet smakelijk! .