Hoe Weet Ik Of Mijn Brood Gaar Is?

Hoe Weet Ik Of Mijn Brood Gaar Is
Temperatuur meten – Vind jij het eenvoudige trucje maar lastig of vertrouw je er niet voldoende op? Dan kun je ook altijd een digitale thermometer controleren of het brood gaar is. Hiervoor kun je een oventhermometer gebruiken waarin een prikker zit die je in het brood kunt steken.

Aan het einde van de baktijd steek je de thermometer in je brood, wanneer de temperatuur ongeveer 95 graden is, is je brood gaar. Er zijn verschillende thermometers die je kunt gebruiken, maar de digitale keukenwekker van Ikea met oventhermometer is een niet al te duur exemplaar dat hier prima voor geschikt is.

Het recept voor het maïsbrood van de foto vind je hier .

Kan je Onafgebakken brood eten?

Voorgebakken brood is brood dat al gedeeltelijk gebakken is, maar waarvan de korst meestal nog niet is gekleurd. Deze producten moeten in een tweede fase nog verder kort worden afgebakken, waarbij het brood een mooie korst krijgt. We noemen ze ook wel ‘bake-off’-broodproducten. In verkooppunten wordt meer en meer gewerkt met voorgebakken brood dat een tweede keer kort wordt gebakken, omdat dat ook veel voordelen biedt:

 • Het product is bij aankoop door de consument altijd versgebakken.
 • Er is meer variatie voor de consument omdat er veel meer soorten brood in een kortere periode kunnen worden afgebakken in het verkooppunt.
 • De verkooppunten kunnen gemakkelijker hun aanbod afstemmen op de vraag naar brood. Daardoor kan er de volledige dag vers brood worden voorzien en is er veel minder broodoverschot.

Dus: voorgebakken brood is net zo gezond als direct gebakken vers brood. Het enige verschil is dat voorgebakken brood in twee fases wordt afgebakken, waardoor het heel vers is bij aankoop.

Wat gebeurt er als je rauw brood eet?

Van rauw beslag van een cake of rauw deeg voor taart, brood, pizza of koekjes (‘cookie dough’ of koekdeeg) kun je buikpijn krijgen of zelfs ziek worden. Dat komt omdat er in beslag rauw ei zit en daar kunnen schadelijke bacteriën in voorkomen zoals salmonella. .

Kun je niet gerezen brood eten?

Kent u dat, kinderen die buikklachten krijgen van rauw (ongebakken) beslag of deeg. Dit ligt echter meestal niet aan de hoeveelheden die ze ervan eten, of aan de aanwezige gluten, maar ligt vrijwel zeker aan het feit dat rauw, ongebakken deeg voor koekjes en brood, en beslag voor oliebollen besmet kan zijn met bacteriën. Dit kunnen Salmonella bacteriën zijn, bijvoorbeeld uit mogelijk toegevoegde eieren, maar het kan ook de agressieve Escherichia.

coli (VTEC) bacterie zijn. Deze ziekmaker komt nog wel eens voor in bakmeel. In Duitsland is de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar bakmeel in de winkels en daaruit kwam naar voren dat van de bemonsterde 17 verpakkingen, er 5 positief waren op de aanwezigheid van verotoxine producerende Escherichia coli (VTEC).

Deze bacterie geeft een ziektebeeld wat lijkt op dat van Salmonella besmettingen. Op grond van het aantal monsters is er niet statistisch iets te zeggen over de resultaten, maar er lijkt toch een serieus probleem te zijn, die gevolgen van het eten van rauw deeg zeker kunnen verklaren.

 1. De verhitting van het deeg tijdens het bakproces doodt de ziekmakers voldoende af, maar rauw, onverhit deeg of beslag kan dus leiden tot ernstige buikklachten zeker als je bedenkt dat bijvoorbeeld oliebollenbeslag moet rijzen in een warme vochtige omgeving om dit goed te laten verlopen;
See also:  Waar Koop Ik Een Kalkoen?

In de VS was in 2016 een uitbraak van E. coli VTEC die kon worden gekoppeld aan het eten van rauw deeg. 63 gevallen in diverse staten bleken te zijn veroorzaakt door rauw deeg van besmet meel, en 17 mensen moesten zelfs worden opgenomen in het ziekenhuis, waarvan 1 serieus nierfalen ontwikkelde, typisch voor E.

coli (VTEC). Een duidelijke waarschuwing dus aan allen die bij het (kerst)brood of oliebollen bakken nog wel eens een lik rauw deeg of beslag wil proeven of een lepel willen aflikken. Misschien lekker, maar niet zonder gevaar.

Met deze serieuze waarschuwing sluiten wij 2017 af en wensen u een een mooi en vooral veilig 2018.

Kun je ongerezen brood eten?

‘Geef ons heden ons dagelijks brood’. Koolhydraten, en daarmee brood, mogen in sommige moderne afslankdiëten vermeden worden, voor de meesten van ons westerlingen is brood een van de belangrijkste onderdelen van het eten. Historie Niemand weet precies wanneer er voor het eerst brood gebakken is.

Zo’n 10. 000 jaar geleden begon de mens de grassoorten met grote zaden die we graan noemen, te verbouwen. Dat gebeurde in het Midden-Oosten. Lang daarvoor verzamelde hij ze al in het wild. Rauw graan is echter onverteerbaar, dus moet hij het gegaard hebben.

Roosteren lijkt te eerste optie, koken de tweede. Er brood van maken is namelijk een verdraaid ingewikkeld proces. Het graan moet geoogst, gedorst en tot meel gemalen worden, met water vermengd tot een deeg en daarna gebakken. En het maken van meel uit de toen nog veel minder veredelde granen was een zwaar werk, aangezien de zemelen veel vaster zaten dan tegenwoordig.

 • Ook het malen ervan was een onhandige zaak, met twee stenen; fijn meel kreeg je er niet makkelijk mee;
 • De oudste baktechnieken zijn het leggen van het deeg op een gloeiende steen of in de hete as;
 • We vermoeden dat de Egyptenaren al gerezen brood aten, maar de oude Grieken krijgen van historici doorgaans de credit voor het verfijnen van de broodoven, hoewel er ook melding is van archeologische vondsten van broodovens op de Balkan van circa 5000 jaar voor het begin van onze jaartelling;

Granen Voor het bakken van brood gaat de voorkeur uit naar graansoorten die gluten bevatten, taaie eiwitten die samenhang geven. Zo krijg je een stevig brood in plaats van een brosse koek. Als we afzien van de durumtarwe, die weliswaar heel veel gluten heeft maar zo hard is dat hij vooral voor pasta wordt gebruikt, is Triticum aestivum, niet voor niets broodtarwe genoemd, de belangrijkste graansoort.

Dat is in onze streken niet altijd zo geweest. Goede broodtarwe groeit niet in ons klimaat, hij blijft te zacht en is alleen geschikt voor koekjes. Vroeger was roggebrood de norm. Dat bevat veel minder gluten, rijst daardoor nauwelijks en blijft zwaar en compact.

Door de geschiedenis heen zijn veel meer graansoorten gebruikt om brood te maken, zoals de oude tarwesoorten emmertarwe, eenkoorn en spelt, maar ook gerst, gierst en haver, plus een zaad als boekweit (dat geen graan is). Rijzen Rijzen is de activiteit van gistcellen en bacteriën in het deeg.

 • Zij voeden zich met suikers uit het meel en vormen alcohol en koolzuur, gassen, die gevangen worden in de draadvormige structuren van gluten;
 • Goed kneden is een vereiste om die structuren te laten ontstaan, en natuurlijk zal een glutenrijk meel de luchtigheid beter behouden;
See also:  Van Welk Fruit Wordt Wijn Gemaakt?

Bij het bakken vervliegen de gassen, maar stollen de eiwitten, zodat het brood zijn luchtigheid behoudt. De ontdekking van het proces moet toeval geweest zijn: een rest deeg dat te lang ongebakken was gebleven, was spontaan wat gaan rijzen. Gistsporen en melkzuurbacteriën zitten in de lucht en ook op de buitenkant van graankorrels.

Geef ze tijd, vocht en voeding – de suikers in meel – en er kan een desem ontstaan. In de Romeinse tijd wordt er gesproken van Griekse bakkers, die het schuim van bier en dus de daarin aanwezige biergist gebruikten om broden te bakken die aangenaam licht van consistentie waren.

Desem, gist en bakpoeder De ‘eenvoudigste’ manier om deeg te laten rijzen is het gebruik van desem. De aanhalingstekens staan er echter niet voor niets: zo’n desem in leven houden – hij bestaat uit levende gistcellen en melkzuurbacteriën – valt nog niet mee.

Hoge temperaturen bijvoorbeeld (en die heb je rond de Middellandse Zee) zijn funest. De taaiste varianten bevatten veel van die melkzuurbacteriën, die melkzuur produceren en daarmee zorgen voor een zure smaak.

Vandaar dat er van zuurdesem gesproken wordt. Roggebrood rijst beter met desem dan met gist, vandaar dat het altijd zurig smaakt. Dezelfde gist die bij bier en wijn voor de fermentatie zorgt, is de basis van de bakkersgist, Saccharomyces cerevisiae. Ook gist zorgt voor een smaakverandering in het deeg, maar niet voor zuur.

 • Dubbelkoolzure soda, samen met wijnsteenzuur bekend als bakpoeder, kan ook voor een snelle rijzing zorgen, net als soda met een ander zuur, zoals karnemelk (Iers sodabrood);
 • Ongerezen Ongerezen brood wordt niet veel gegeten, maar bestaat nog steeds;

De joodse matze, de Indiase roti en de hosti van de katholieke eredienst zijn er voorbeelden van. Wit of bruin De graankorrel bestaat uit verschillende delen, het meellichaam of endosperm, de zemel en de kiem. Bloem bestaat alleen uit endosperm, meel bevat wat zemel, volkorenmeel alles.

Bij fijne bloem is de kiem verwijderd, want die bevat vet en zou voor ranzigheid kunnen zorgen. Witbrood is gebakken van bloem, bruin van meel, volkoren van volkorenmeel. Dat laatste is donkerder van kleur, maar niet echt kastanjebruin; de kleur van veel donkere broden is afkomstig van gebrande mout: kleursel.

Het kan verkeren Ooit was het lastig om fijn wit meel te maken. Dat maakte het veel duurder. Witbrood was dus duur; gewone mensen aten roggebrood of bruinbrood van gemengd meel. Door nieuwe maaltechnieken zakte de prijs van de bloem. Samen met de stijgende welvaart in de 20 ste eeuw zorgde dat ervoor dat meer en meer mensen witbrood gingen eten.

 1. Door veranderde inzichten – vezels, goed voor u! – en voorkeuren is het nu chic om volkorenbrood te prefereren;
 2. Gezond Volkoren geldt nu als de gezondste broodvariant;
 3. Het bevat veel voedingsvezels, die bevorderlijk zijn voor een goede darmwerking en ervoor zorgen dat je eerder verzadigd bent; je eet dus minder;
See also:  Wat Doen Gluten In Brood?

Er zijn echter ook bezwaren aan te voeren. Te snel gemaakt en gerezen bevat het veel fytinezuur, dat de opname van zink uit ons voedsel remt. Verder lijken veel eters te denken ‘hoe onverteerbaarder, hoe beter’ en kiezen ze voor loodzwaar brood met ongemalen korrels.

 • Liefst moet het er ook donker uitzien, als roggebrood;
 • Helaas, dat voegt niks toe;
 • Een lichtgekleurd volkorenbrood doet evenveel als zo’n veekoekachtige variant;
 • Smaak De smaak en textuur van brood hangen van heel veel factoren af;

Zo is langzaam gerezen brood smaakvoller, en combineren echte bakkers vaak gist met wat desem en ‘voordeeg’ (achtergehouden deeg van de vorige dag) voor de beste smaak. Met vochtregulatie in de oven kan er meer of minder knapperige korst gevormd worden.

 1. De omvang van de bakkerij zegt niet alles; er bestaan zeer goede industriële bakkerijen, en tegelijkertijd zijn er warme bakkers die niet meer ‘s nachts willen bakken en tijdverkortende (en smaakverminderende) technieken gaan hanteren;

Kortom: proeven. Vloer en bus Brood wordt het smakelijkst als er hitte van alle kanten is gekomen. Dat lukt het best bij vloerbrood, dat op de vloer van de oven gebakken is. Omdat dat veel plaats inneemt, heeft een slimme bakker ooit uitgevonden om brood in een vorm, ‘bus’, te bakken.

 • Busbrood heeft korst daar waar het niet tegen de vorm zat: bovenop;
 • Vloerbrood heeft korst rondom;
 • Broodverbeteraars In Frankrijk mag de standaardbaguette slechts vier ingrediënten bevatten: bloem, gist, zout en water;

Nederlands brood bevat steevast veel meer. Vet moet zorgen voor een langer durende malsheid (maar gaat ten koste van de korst) en dan zijn er de ‘broodverbeteraars’, een lange lijst, lopend van vitamine C via suiker, melkpoeder en margarine tot enzymen, voedingszuren, antioxidanten, emulgatoren en ‘meelverbeteraars’ als kaliumpersulfaat en calciumperoxide.

 1. Heel wat daarvan helpen de nadelen te ondervangen van een versneld productieproces; ouderwets opererende bakkers hebben ze niet of veel minder nodig;
 2. Bewaren Wie een beetje omzetsnelheid heeft, bewaart zijn brood in een trommel, bij kamertemperatuur;

De koude van de koelkast doet het brood versneld oud worden. De vriezer is de beste oplossing als je brood wilt bewaren; bevroren gebeurt er niks mee. Oppiepen (Stok)brood van een dag kan uitstekend opgepiept worden. Ook als het al oud lijkt! Natmaken is doorgaans niet nodig; er is vocht in het brood aanwezig, ook al lijkt het uitgedroogd.

 1. Oven voorverwarmen op 220 graden en een paar minuutjes erin is voldoende;
 2. Wel weer laten afkoelen voor je het aansnijdt;
 3. Paneermeel en broodkruim Oud brood kan tot superieur kruim worden gedraaid in de keukenmachine: veel lekkerder dan uit een pakje;

Pas wel op: als het nog niet echt droog is, kan het beschimmelen. Broodmachines Het is niet meer zo populair als een jaar of tien geleden, maar toch is het zelf brood bakken met een broodmachine nog erg populair. Zo’n apparaat doet alles: je doet er een meelmix en water in en enkele uren later is je brood klaar, gemixt, gekneed, gerezen en gebakken. Op 26 september 2022 start een nieuwe cursus culinair/wijnschrijven. Intensieve, persoonlijke begeleiding op je eigen niveau en helemaal op maat, gericht op jouw doelen. Of doe mee met de workshop  Kookboek Maken (6 november). Klik hier voor informatie.