Hoe Wordt Brood Gemaakt?

Brooddeeg wordt meestal bereid uit een mengsel van (volkoren)meel of bloem, water of melk, rijsmiddel (bijvoorbeeld gist of desem) en (bakkers)zout. Ook kan de bakker er stoffen aan toevoegen die de eigenschappen van het brood verbeteren. Het zijn meestal mengsels van vetstoffen, suikers en emulgatoren.

 • In de bakkerij worden deze grondstoffen volgens bepaalde receptuur gemengd in deegkuipen;
 • In deze deegkuipen draaien deeghaken die alle ingrediënten goed mengen en kneden;
 • Daarna volgen periodes van rusten, portioneren, rijzen, opmaken, eventueel decoreren en uiteindelijk het bakken in de oven;

Kijk bij ” Bereidingsproces ” voor een beeldverhaal over het hele proces.

Hoe wordt brood gemaakt in stappen?

Ingrediënten van brood – Meel, water, gist en zout wordt netjes afgewogen en in een grote deegkuip gedaan. Daar worden de hulpgrondstoffen aan toegevoegd. (denk aan zaden en granen) Dit wordt 15 minuten gekneed. Daarna gaat het deeg in een grote trechter en worden er deegstukken van gemaakt.

Wat is brood van gemaakt?

Productie – Brood wordt gemaakt van bloem of meel van graansoorten als tarwe, rogge, rijst, gerst, mais, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist of een ander rijsmiddel zoals (zuur)desem en zout. Vaak bevat brood ook zogenaamde broodverbetermiddelen.

Wat heb je nodig om een brood te maken?

Waar wordt het meeste brood geproduceerd?

Waar halen we de meeste tarwe vandaan?

Nederlandse tarwe-import
1 Frankrijk (1) 304,9
2 Duitsland (2) 288,1
3 Verenigd Koninkrijk (3) 165,4
4 België (4) 58,7

.

Is zelf brood bakken goedkoper?

Goedkoper? – Deze prijzen dateren uit het jaar 2019 en kunnen ondertussen opgeslagen zijn. Een zelfgebakken brood is (meestal) goedkoper dan een brood van de warme bakker. In de prijs van een zelfgebakken brood zitten namelijk geen kosten voor de arbeidstijd of de verkooptijd, zoals dat het geval is bij de warme bakker. De volgende aspecten spelen wel een rol:

 • de broodmix die je gebruikt, of de reeks broodbakproducten (bloem, gist, vetstof…)
 • de kost van de broodbakmachine
 • het verbruik van elektriciteit tijdens het bakken (hoewel dat verwaarloosbaar is en voor een brood maar enkele eurocenten zou bedragen)
 • de prijs van het water dat je toevoegt

Volgens Marc Thoné van Aveve kost een zelfgebakken, ‘normaal’ brood je in totaal ongeveer € 1,70 à € 1,80. Hij maakt de volgende berekening:

 • € 1,20: een all-in-mix kost gemiddeld € 6 voor 2,5kg. Dat betekent dat je voor één brood € 1,20 betaalt aan grondstoffen (voor een brood heb je 500 gram mix nodig)
 • € 0,375: de kost van de broodbakmachine die je kan afschrijven. Als je een toestel koopt van € 75 en je gemiddeld 2 broden per week bakt (of zo’n 200 broden per jaar)
 • de kost van het water
 • de kost van het elektriciteitsverbruik

Speciale broden zoals waldkornbrood, glutenvrij brood of biobrood kosten natuurlijk wat meer.

Hoe wordt brood gebakken in de fabriek?

De oven is een soort straat waar de lopende band heel langzaam doorheen loopt. Moet het brood wat langer in de oven, dan wordt de lopende band gewoon wat sneller gezet. Hier gaat het deeg de oven in. Hier komen de verse, heerlijk geurende, gloeiend hete broden er weer uit.

See also:  Welk Vlees Kerst?

Wat doet brood met je lichaam?

Waarom zou je wél brood eten? – Volkorenbrood (zonder tarwebloem) bevat allerlei mineralen, vitamines, vezels, koolhydraten en eiwitten. Daarnaast zijn koolhydraten belangrijk voor mensen die intensief sporten. Brood levert namelijk veel energie. Verder bevat brood veel jodium.

Dit is een belangrijk mineraal voor onder de werking van de schildklier. Indien je geen brood eet, loop je het risico op een jodiumtekort. Dit kan op langere termijn leiden tot een suboptimale gezondheid.

Wanneer je geen brood eet, wordt het lastig om voldoende jodium binnen te krijgen. Eet daarom dagelijks voldoende brood om eenvoudig aan de aanbevolen hoeveelheid jodium te komen  [ 2 ]. .

Wat is de beste bloem voor brood?

Tarwebloem – Bloem van tarwe is de meest algemene bloemsoort. Tarwebloem is ideaal om vers brood van te bakken. Kan tarwebloem dan niet in een cake? Jawel, al zal je cake net iets steviger zijn dan wanneer je fijne patisseriebloem gebruikt.

Welke melk voor brood?

4 Water of melk – Brood bak je meestal met water, maar dat kun je ook (deels) vervangen door melk: dan krijg je een melkbrood. Ook voor briochebrood wordt melk of melkpoeder gebruikt. Dat laatste heeft het voordeel dat het bij warm weer niet zuur wordt.

Wie is de uitvinder van brood?

Hoe ontstond brood zoals we het nu kennen? – Per toeval. Zo was het in het oude Egypte – zo’n 2500 jaar voor Christus – de taak van de slaven om iedere dag vers brood te bakken. Op een dag mengde een slaaf een restje deeg van de dag ervoor met het nieuwe deeg.

Hoe lang eten we al brood?

Graan is naast vlees en peulvruchten de meest complete energieleverancier. Het komt al eeuwen in ons voedselpakket voor. Tienduizend jaar geleden leefden de eerste mensen van wat ze in de natuur vonden zoals vruchten, bladeren en zaden. Later leerden ze met eenvoudige gereedschappen op dieren te jagen en aten ze vis en vlees. Later werden ze gekneusd met een steen en in water geweekt. Zo ontstond een soort broodpap. Behalve met water mengden ze de korrels met bloed van dieren of gesmolten vet en kookten er een pap van. Van de dikke pap maakten ze een dikke ronde koek met een middellijn van ongeveer tien centimeter en twee centimeter dik.

 1. Tijdens het rondtrekken jaagden de mannen en verzamelden de vrouwen knollen, wortels, vruchten en zaden zoals de korrels van wilde granen;
 2. Om hun honger te stillen, kauwden ze erop;
 3. Het speeksel in de mond zorgde ervoor dat de korrels zacht werden;

Deze plak droogden ze in de zon of bakten ze op gloeiend hete stenen of in de hete as. De warme koeken waren zacht, maar als ze afkoelden, werden ze keihard. Harde koeken werden met een steen in stukken gebroken en in water weer tot pap gekookt. De koeken hadden meestal een gat in het midden.

Dan konden ze worden opgehangen om te voorkomen dat knaagdieren ze opaten. Rond 8000 voor Christus vestigden de eerste boeren zich en werd graan verbouwd. Zo’n 1. 500 jaar voor onze jaartelling ontdekte een Egyptische slaaf dat brood kon rijzen.

Deze slaaf had als taak iedere dag vers brood te bakken. Brood dat ouder was dan een dag was niet te eten. Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan. Dit restje was zuur geworden. Om te voorkomen dat iemand dat merkte, deed hij het gauw bij de nieuwe broodpap.

 • De broden die hij daarvan maakte, waren veel luchtiger en smaakten veel lekkerder dan de broden die hij eerst maakte;
 • Hij kreeg veel complimenten over dit brood en hij bakte voortaan brood met een restje deeg van de vorige dag;
See also:  Welk Fruit Breekt Vet Af?

Naast gewoon brood, bakten de Egyptenaren ook luxe brood waarin lotusbloemen, honing, vijgen, amandelen en dadels werden verwerkt. Romeinse bakkers (alleen mannen werden bakker) zetten hun initialen in het brood zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken. De broden van toen leken op de pizza’s vannu. De rijke Romeinen gebruikten de broden als bord. Het beleg atenze op en het brood gooiden ze weg. De arme Romeinen aten de broden wel op. In ons land kwamen in de steden pas in de Middeleeuwen bakkers. Voor die tijd bakte iedereen zijn eigen brood. De rijkere standen, de adel en de geestelijken, aten brood dat van tarwe werd gebakken (herenbrood of wit brood). Het deeg voor het (zwarte) roggebrood werd met de handen en zelfs met de voeten gekneed. Om het deeg te laten rijzen werd zuurdeeg, het deeg van de vorige dag, of zure wijn gebruikt. Pas in de 19e eeuw werd gist ontdekt zoals wij die kennen.

Welk land heeft brood uitgevonden?

Geschiedenis [ bewerken | brontekst bewerken ] – De geschiedenis van het brood gaat terug tot ongeveer 30. 000 jaar geleden. Brood zou zijn ontstaan toen voor het eerst graankorrels werden gekneusd met een steen en gemengd met water, zodat er een soort pap ontstond. Deze pap werd gekookt, ingedikt en daarna in de zon gelegd of gebakken op stenen uit het vuur. Op veel plaatsen in de wereld wordt nog brood gemaakt dat hierop lijkt.

 1. Voorbeelden zijn de Mexicaanse tortilla , Indiase rotis en naan en pita uit het Midden-Oosten;
 2. Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood;
 3. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie , net zoals bij het eerste bier;

Het bewust gebruiken van zogenaamde ‘starters’, gist, zuurdesem of bier, kwam later. Archeologisch is aangetoond dat brood ouder is dan de landbouw. In het Noord-Jordaanse dorp Shubayqa 1 van de Natufiërs zijn vijftien broodkruimels aangetroffen van ongeveer een halve centimeter groot, met een koolstofdatering van 14.

 • 400–14;
 • 200 cal BP;
 • Ze bevonden zich in een vuurput centraal in de basalten vloer van een halfondergronds huis;
 • De structuur was die van gebakken, ongerezen brood;
 • Pas toen de kwaliteit van het graan het toeliet kon op grotere schaal in Europa brood worden gebakken;
See also:  Wat Voor Vlees Bij Wortelen?

In de 12e eeuw werd brood de basis van het volksvoedsel. Naast het luxe brood, het wittebrood of herenbrood van wit tarwebloem , waren er broodsoorten waarin rogge verwerkt was. Arme mensen aten doorgaans brood of koek dat helemaal geen tarwe bevatte, maar rogge, haver , gierst of boekweit.

Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt met bierresten (waar gist in zat) of een ‘starter’ van meel en water. Zo’n meel-water mengsel liet men enige dagen rusten, zodat ‘wilde’ gisten zich konden nestelen in het mengsel.

Deze starters werden goed verzorgd; de kwaliteit van de starter was van belang voor de smaak van het brood. Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het deeg gevoegd, net zoals gist gebruikt wordt. In de middeleeuwen kwamen er bakkers in de Europese steden en in 1856 ontstond de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam.

Deze broodfabriek kwam er op initiatief van Samuel Sarphati , een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon, in samenwerking met de Vereeniging voor Volksvlijt. Dit kon na de afschaffing in 1855 van de Wet op het gemaal , die de komst van grootschalige productie tegenhield.

Met het ontstaan van broodfabrieken ging de prijs van brood aanzienlijk omlaag. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet at mede hierdoor de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw drie maal meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw.

In 1967 werd het door de invoering van de wet Wederverkoop van brood 1966 ook voor supermarkten economisch interessant om brood op te nemen in het assortiment. In Nederland geeft de consument tegenwoordig in totaal ongeveer 2 miljard euro uit aan brood.

De jaarlijkse broodconsumptie is gemiddeld ongeveer 49 kilogram per persoon.

Hoe wordt brood gebakken in de fabriek?

De oven is een soort straat waar de lopende band heel langzaam doorheen loopt. Moet het brood wat langer in de oven, dan wordt de lopende band gewoon wat sneller gezet. Hier gaat het deeg de oven in. Hier komen de verse, heerlijk geurende, gloeiend hete broden er weer uit.

Hoe maak je van graan brood?

Graan dat gemalen is in een molen, moet vervolgens naar bakkers gebracht worden. Bakkers kunnen er dan hun broden mee bakken. In fabrieken wordt aan het meel meteen zout, gist en water toegevoegd om deeg te maken. Van dit deeg wordt ook in de fabriek brood gebakken in enorme ovens.

Hoe maak je brood Klokhuis?

De verschillende soorten meel zijn eerst gemalen en toen opgeslagen in grote containers. Eerst mengen we de ingrediënten door elkaar. En dan moet de gist erbij, zodat het deeg gaat rijzen. Deze enorme machine kneedt het deeg 8 minuten lang.

Hoe maken ze bruin brood?

Gekleurd brood – En hoe zit het met: bruin brood is gekleurd witbrood? Brood kan een donkerdere kleur krijgen door mout. Mout  kun je toevoegen aan witbrood, maar ook aan bruin en volkoren. Brood krijgt dan een bruinere kleur en een andere smaak. Een smaak die veel Nederlanders weten te waarderen.