Hoe Zwaar Weegt Een Brood?

Hoe Zwaar Weegt Een Brood
Droge stof – De droge stof van een brood is dat wat overblijft nadat het brood volgens een voorgeschreven methode is gedroogd en al het water eruit verdampt is. De wet stelt eisen aan de hoeveelheid droge stof van een heel, midden(groot) en half brood:

  • Half brood, minimaal 240 en maximaal 265 gram droge stof.
  • Midden of middengroot brood, minimaal 360 en maximaal 400 gram droge stof.
  • ​Heel brood, minimaal 480 gram en maximaal 530 gram droge stof.

De droge stof bevat ook de voedingsstoffen van het brood. Deze regeling zorgt er dus voor dat een heel, middengroot en half brood op basis van de minimale drogestof-eisen een vergelijkbare voedingswaarde hebben. Doordat deze regels er zijn, wordt voorkomen dat de ene bakker in hetzelfde brood bijvoorbeeld meer water gebruikt dan de andere en daarmee een minder voedzaam brood voor een hogere prijs zou kunnen verkopen omdat het een zwaarder brood is.

Hoe zwaar weegt een snee brood?

Gezond recept voor wie op zijn gewicht wil letten: deze roggebrood sandwich!

Brood is een belangrijke leverancier van energie. Dat komt omdat het veel koolhydraten, een klein beetje eiwit en weinig vet bevat. Deze macrovoedingsstoffen leveren energie. De energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of kilojoules (kJ). Koolhydraten en eiwitten leveren beide 4 kcal per gram.

Vetten leveren 9 kcal per gram. Een snee brood bevat zo’n 13 gram koolhydraten, 3 gram eiwitten en 1 gram vet. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten. Afhankelijk van het soort brood komen de overige calorieën uit eiwitten (15-20%) en vetten (5-20%).

See also:  Wat Is Wagyu Vlees?

Dat de meeste calorieën in brood door koolhydraten worden geleverd, is gunstig. De Hoge Gezondheidsraad beveelt namelijk een dagelijkse voeding aan waarvan de calorieën voor minstens 55% uit koolhydraten komen. Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal.

Hoeveel is een klein brood?

Met kleinbrood wordt brood tot 100 gram bedoeld. Een ander woord voor kleinbrood is ‘luxe broodjes’, omdat ze geproduceerd worden in kleinere gewichtseenheden en in verschillende, vaak bewerkelijke, vormen. Kleinbrood is grofweg te verdelen in drie soorten:

  • zacht kleinbrood
  • krokant kleinbrood
  • gevuld kleinbrood