Veel mensen weten niet wat nu eigenlijk het verschil is tussen bruin brood en volkoren brood. Een hele goede vraag vinden wij, die gelukkig simpel te beantwoorden is. Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge.
- Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen;
- Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem;
- Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem;
Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel Welk meel gebruikt wordt voor het brood beïnvloedt ook de voedingswaarde van de broden. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.
Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien. Zo’n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje. Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel.
Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.
- Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood? Het kan, maar het hoeft niet;
- De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de ingrediënten;
- Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel;
- Dit is wettelijk vastgelegd;
In volkorenmeel is de gehele graankorrel vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem en meel. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kàn als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood.
- Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen;
- Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn;
In dat geval zal het brood minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood. Dit komt ook weer door de gebroken of geplette graankorrels en zaden die toegevoegd worden. In deze tabel op Brood. net kun je zien dat een gemiddeld meergranenbrood op basis van bloem een voedingsvezelgehalte heeft vergelijkbaar met bruinbrood.
Wat is het meest vezelrijk brood?
Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.
- Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt;
- Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen;
- Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer;
Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.
Waar zit het meeste vezels in?
In het kort –
- Er zitten veel vezels in volkoren brood, havermout, bonen, kikkererwten, groentes en fruit.
- Vezels zijn goed voor uw darmen. Ze zorgen voor zachte poep.
- Ze helpen mee aan een goed cholesterol.
- Ze maken de kans op ziektes kleiner.
- In producten van dieren, zoals vlees en kaas, zitten geen vezels.
Waarin?.
Wat is beter volkoren of vezelrijk?
Welk brood bevat de meeste vezels? | Hamvraag | Coop
Brood, koekjes, crackers en beschuit; ze staan vol claims als ‘volkoren’, ‘bruin’, ‘meergranen’ en ‘rijk aan vezels’. Maar hoe weet je nu of een product écht gezond is of dat het om een marketingtruc gaat? foodwatch zet vier veel voorkomende vormen van misleiding op een rij. 1) ‘Rijk aan / bron van vezels’ Vezels zijn hartstikke belangrijk voor je gezondheid. Vezels zorgen allereerst voor een goede stoelgang, maar zijn ook belangrijk omdat het eten van vezels het risico verlaagt op hartziekten, beroerte, darmkanker, borstkanker en diabetes type 2. Ze zitten veel in volkorenproducten, groenten, fruit en peulvruchten.
- Op de voedingswaardetabel – vaak op de achterkant van verpakkingen – staat meestal hoeveel vezels er in een product zitten;
- Je hebt er dagelijks zo’n 30 á 40 gram van nodig;
- Voedingsfabrikanten weten dat veel mensen erop letten dat ze vezelrijke producten eten en doen van alles om jou te laten denken dat in hun product veel vezels zitten, terwijl dat niet zo is;
Op veel producten zie je daarom de claim ‘rijk aan / bron van vezels’. Dat lijkt een gezond product, maar is dat niet altijd. ‘Rijk aan / bron van vezels’ is een wettelijk beschermde claim voor producten met een bepaald gehalte aan vezels. Bij 3 gram per 100 gram mag je een product een ‘bron van vezels’ noemen.
Voor ‘rijk aan vezels’ ligt de grens 2x zo hoog. Maar deze norm is zo slap gesteld dat bijvoorbeeld een ontbijtkoek bomvol suiker , toch nog een gezond ogende claim als ‘bron van vezels’ mag gebruiken. Daar zit meer dan 10x zoveel suiker in dan vezels.
Gezonde ‘bron van vezels’? Absoluut niet! Uit onderzoek van foodwatch blijkt dat voedings- en gezondheidsclaims vooral door voedingsfabrikanten worden gebruikt om ongezonde producten een gezonder imago te geven. Trap daar niet in. Tip –> Een claim als ‘rijk aan / bron van vezels’ betekent niet dat het een gezond product is. 2) Volkoren De term volkoren betekent de volle korenkorrel, inclusief de vezelrijke zemel en kiem van de graankorrel. In volkorenmeel zitten meer vezels, maar ook meer ijzer en b-vitamines. Volkoren staat tegenover witte bloem dat vooral is gemaakt van het binnenste van de graankorrel en weinig vezels bevat. Veel ‘volkoren’ producten bevatten vaak amper volkoren. Zo bevat het ‘volkoren’ knäckebröd van Jumbo maar 41% volkorenmeel en voor de rest vooral witte bloem.
Integendeel: veel claims worden juist gebruikt om een ongezond product een gezond imago te geven. Ga dus niet blind af op de voedingsclaim, maar beoordeel het product als geheel. Volkoren is helaas alleen een beschermde claim voor brood : volkoren brood moet volgens de wet echt uit 100% volkorenmeel bestaan.
Bij andere producten, zoals beschuit, knäckebröd, koekjes of ontbijtkoek, mag de fabrikant je gewoon misleiden en een product met veel witte bloem, en dus weinig gezonde vezels, als ‘volkoren’ aanprijzen. Tip –> Kijk daarom altijd op de ingrediëntenlijst. 3) Bruin brood Volkorenmeel is bruiner van kleur dan witte bloem. Daarom zijn veel volkorenbroden wat bruiner. Dat weten veel mensen en daarom kiezen zij vaak liever voor gezond ogend bruin brood. Fabrikanten die broden bakken waarin vaak (deels) het ongezondere witte bloem zit, hebben daarom bedacht dat ze de broden ook kunnen kleuren om dezelfde gezonde suggestie te wekken.
Daarop moet bij volkorenproducten staan hoeveel volkorenmeel het product bevat. Dan wordt er een kleurstof (bijvoorbeeld mout) aan het brood toegevoegd. Dat ziet er een stuk gezonder uit, al is dat niet zo.
Tip 1 –> Kijk op de achterkant in de voedingswaardetabel naar het vezelgehalte. Een witbrood bevat zo’n 2 gram vezels per 100 gram, een 100% volkorenbrood 6 á 7 gram vezels. Tip 2 –> Check de ingrediëntenlijst: staat er volkorenmeel of bloem? 4) ‘Meergranen’ ‘Meergranen’ is geen wettelijk beschermde term. Fabrikanten moeten in een ‘meergranen’ product uiteraard wel meerdere granen verwerken, maar hoeveel is niet geregeld. En omdat tarwe het goedkoopste graan is, zijn veel fabrikanten geneigd er amper andere granen in te doen. Zo betrapte foodwatch Albert Heijn erop dat hun meergranen pannenkoekmix – naast tarwe – minder dan een snufje zout aan andere granen (haver, gerst en rogge) bevatte.
Daarnaast zegt de term ‘meergranen’ ook niks over het vezelgehalte. Veel meergranenproducten zijn gemaakt van witte bloem en niet van volkorengranen. Of het dus gezonder is, is de vraag. Al is variatie in wat je eet in het algemeen wel positief.
Tip –> Wil je weten hoeveel andere granen erin zitten, lees dan de ingrediëntenlijst; omdat ingrediënten die voor meer dan 2% van het product aanwezig zijn, in volgorde van kwantiteit op de ingrediëntenlijst moeten staan, weet je dat als de andere granen laag op de lijst staan, ze er amper in zitten.
Welk fruit zitten veel vezels?
Is pasta vezelrijk?
Volkoren pasta is een stuk gezonder dan normale (witte) pasta, het bevat namelijk meer voedingsvezels die positief werken voor de darmen en je langer een vol gevoel geven. Lang niet iedereen vind volkorenpasta echter lekker, vooral kinderen houden meer van witte pasta. Bij Honig vonden ze daar een oplossing voor. Pasta die eruit ziet en smaakt als witte pasta, maar evengoed veel vezels bevat. Ik was benieuwd en testte hem voor jullie! Dit artikel is niet gesponsord, ik was gewoon erg nieuwsgierig naar het product! Dat verandert trouwens nooit mijn mening over een product :).
Het product Ik vertelde het al in het intro. Dit is pasta die eruit ziet en smaakt als normale pasta, maar meer vezels bevat. Zo heb je dus de goede voedingswaarde van volkoren pasta en de smaak van witte pasta.
Voor veel mensen zal dit een voordeel zijn. Je hebt de varianten macaroni, spaghetti en penne. Ik ging voor de laatste variant. Wat belooft de producent Op de verpakking staat ‘extra vezels’ en ‘lekkere smaak’. Achterop staat nog dat het met deze pasta gemakkelijk is om veel vezels binnen te krijgen. De ingrediënten Hierboven zie je de ingrediënten, tarwegriesmeel en tarwevezels. Niets raars dus, er zijn simpelweg wat extra vezels aan de pasta toegevoegd. Goede oplossing! De voedingswaarde In de tabel hieronder vergelijk ik normale pasta met volkoren pasta en deze vezelrijke pasta. Ik ga daarbij uit van 100g droog product. Zoals je kunt zien, is de voedingswaarde van deze pasta helemaal goed. Hij is zeker vergelijkbaar met die van volkorenpasta, met zelfs nog wat extra vezels. Wat ik me wel afvraag, is of hij evenveel vitamines en mineralen bevat. Volkoren pasta is namelijk gemaakt van een hele graankorrel, waar alle goede stoffen nog in zitten.
Kort en bondig dus. Verder vind ik geen gezondheidsclaims. Deze pasta is eigenlijk gewoon witte pasta met apart toegevoegde vezels, ik kan me dus voorstellen dat hij daardoor iets minder vitamines en mineralen bevat.
Dit zal echter nooit minder zijn dan in normale pasta. Ook vraag ik me een beetje af of de vezels die zijn toegevoegd, een gelijke positieve werking zullen hebben als de vezels die origineel in een product zitten. Maar ook hier weer, het zal nooit minder zijn dan bij normale pasta :).
De prijs Ik betaalde €1,39 voor een pak van 500g. Dit is niet heel veel duurder dan normale pasta van A-merken naar mijn idee. Natuurlijk kun je pasta veel goedkoper krijgen als je voor de budgetmerken gaat, maar ik vind deze prijs niet slecht.
Zeker voor volkoren pasta, zal je al snel hetzelfde betalen. De smaak Ik vind de smaak prima, inderdaad gewoon als normale pasta. Waar ik wel een beetje moeite mee heb, is de structuur. Ik vind deze pasta duidelijk sneller uit elkaar vallen dan normale of volkoren pasta. Ook heeft hij naar mijn idee wat minder ‘bite’. Ik houd ontzettend van volkorenpasta, die vaak iets steviger is dan normale pasta.
- Dat zorgt er naar mijn idee voor dat ik langer een vol gevoel houd;
- Dat miste ik bij deze pasta;
- Op de verpakking stond dat ik hem 10 minuten moest koken, ik heb hem al na 8 minuten gestopt, omdat ik hem al enorm zacht vond worden;
Mijn conclusie Ik vind dit een perfecte oplossing voor mensen die niet van volkorenpasta houden, maar toch graag de voordelen willen hebben van de grote hoeveelheid vezels. Ik blijf zelf echter toch bij mijn volkorenpasta. Als ik zin heb ik witte pasta, wat niet heel vaak voorkomt, dan ga ik voor de normale variant.
Hoeveel vezels in een bruine boterham?
De aanbeveling is om elke dag 30 tot 40 gram voedingsvezels (vezels) binnen te krijgen. Een volkorenboterham bevat zo’n 2,3 gram vezels, een bruine boterham zo’n 1,7 gram. Met het eten van 4 tot 8 sneetjes bruin- of volkorenbrood krijg je dus een deel van de dagelijkse behoefte aan vezels binnen.
De rest van de aanbevolen hoeveelheid vezels moet je halen uit andere voedingsmiddelen. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten.
Het advies voor een volwassenen is dan ook om naast volkorenbrood tenminste 250 gram groente te eten, 2 stuks fruit, en voldoende peulvruchten, aardappelen of graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta. Bekijk jouw persoonlijke advies in De Schijf van Vijf voor jou.
Hoeveel vezel in volkoren brood?
De aanbeveling is om elke dag 30 tot 40 gram voedingsvezels (vezels) binnen te krijgen. Een volkorenboterham bevat zo’n 2,3 gram vezels, een bruine boterham zo’n 1,7 gram. Met het eten van 4 tot 8 sneetjes bruin- of volkorenbrood krijg je dus een deel van de dagelijkse behoefte aan vezels binnen.
De rest van de aanbevolen hoeveelheid vezels moet je halen uit andere voedingsmiddelen. Omdat er veel verschillende typen vezels zijn met elk hun eigen goede eigenschappen, is het belangrijk om vezels uit verschillende typen voedingsmiddelen te eten.
Het advies voor een volwassenen is dan ook om naast volkorenbrood tenminste 250 gram groente te eten, 2 stuks fruit, en voldoende peulvruchten, aardappelen of graanproducten zoals zilvervliesrijst en volkorenpasta. Bekijk jouw persoonlijke advies in De Schijf van Vijf voor jou.
Welke groenten zijn rijk aan vezels?
Hoe veel vezels per dag?
Hoeveel voedingsvezels heb je nodig? Per dag heb je tussen de 30 en 40 gram voedingsvezels nodig (2). Gemiddeld eten Nederlanders per dag tussen de 15 en 23 gram vezels (1,3).