Fruit zonder suiker? – Fruit zonder suiker is bijna niet te vinden. Botanisch gezien is de avocado een vrucht en valt hij onder de fruitsoorten. Een avocado bevat per 100 gram slechts 0,7 gram suiker! Avocado’s worden vooral gegeten omwille van de vetten (15 gram/ 100 gram).
Welk fruit heeft de meeste suiker?
Dit zijn de fruitsoorten met de meeste en minste suiker – Ook voor de fruitsoorten kun je hier twee top 5-lijstjes vinden. De hoeveelheden suiker en calorieën zijn weergegeven per portie. Top 5 soorten fruit met meeste suiker per portie:
- Gedroogde cranberries (schaaltje van 100 gram): 64,6 gram suiker – 335 kcal
- Gedroogde vijgen (5 stuks / 100 gram): 48 gram suiker – 260 kcal
- Kaki (één stuk / 150 g): 27,9 gram suiker – 116 kcal
- Gedroogde rozijnen (handje / 35 g): 25,5 gram suiker – 127 kcal
- Gedroogde abrikozen (5 stuks / 50 gram): 25 gram suiker – 130 kcal
Top 5 soorten fruit met minste suiker per portie:
- Passievrucht (drie stuks / 50 gram): 2,7 gram suiker – 24 kcal
- Verse cranberries (schaaltje / 100 gram): 3,4 gram suiker – 24 kcal
- Mandarijn (één stuk / 100 gram): 4,5 gram suiker – 25 kcal
- Frambozen (schaaltje / 100 gram): 4,5 gram suiker – 35 kcal
- Aardbeien (schaaltje / 100 gram): 5,1 gram suiker – 29 kcal
Het valt eigenlijk gelijk op dat er veel suiker zit in gedroogde vruchten, waar Radar eerder al een artikel over publiceerde. Zo is het bijvoorbeeld opmerkelijk dat cranberries in beide lijstjes terugkomen. Voor meer fruitsoorten en de hoeveelheden suiker kun je terecht op de website van het Diabetes Fonds.
Hoeveel fruit mag je op een dag?
Hoeveel fruit eet je het best per dag? – In een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon staan vooral weinig of niet-bewerkte plantaardige voedingsmiddelen centraal. Fruit speelt daarin een hoofdrol. Hoeveel fruit per dag moet je dan eten? De Hoge Gezondheidsraad publiceerde eind 2019 zijn praktische voedingsaanbevelingen voor volwassenen in België. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, … Equivalenten voor kleiner of groter fruit zijn:
- Een trosje van ongeveer tien druiven
- Een dessertschaaltje aardbeien of bessen zoals frambozen, rode, witte, blauwe, stekel- of braambessen, …
- Een schijf verse ananas of twee schijfjes ananas uit blik/bokaal op sap
- Twee mandarijnen, kleine pruimen, kiwi’s, verse abrikozen of vijgen, …
- Twee handjes kersen
- Een achtste van een galia- of honingmeloen
- Drie eetlepels fruitmoes
Zie fruit ook als een optie voor boterhambeleg. Leg bijvoorbeeld schijfjes banaan of aardbeien op je boterham. Of beleg hem met sneetjes nectarine, kiwi of perzik.
Wat is gezonder een banaan of druiven?
Ik krijg in mijn praktijk vaak de vraag of je alle soorten fruit kunt eten. Er wordt namelijk vaak gewaarschuwd voor soorten als banaan en druif, deze zouden veel suikers bevatten en daarom dikmakers zijn. Ik vertel je vandaag hoe ik hierover denk en wat ik mijn cliënten adviseer. Laat ik maar direct met de deur in huis vallen, fruit bevat inderdaad suikers en als je héél veel fruit eet kun je inderdaad dik worden.
Fruit bevat echter ook heel veel andere goede voedingsstoffen als vitamines, mineralen en voedingsvezels. Voedingsvezels in fruit geven het veel volume en zorgen er daardoor voor dat je snel een verzadigd gevoel hebt.
Hierdoor komt het bijna niet voor dat iemand dik wordt door het eten van veel fruit. Fruit is daarom een prima tussendoortje. Het levert je lichaam veel meer goede voedingsstoffen dan koek of snoep. Tjah, er zitten wat suikers in, maar dit is niet te vergelijken met de suikers in ongezonde tussendoortjes. Kijk maar eens naar de volgende afbeelding Verschillende soorten fruit bevatten verschillende soorten voedingsstoffen. Banaan en druiven zijn inderdaad typen fruit met wat meer suikers, bovendien bevatten ze weinig vitamine C. Daarentegen bevat een banaan meer kalium, zink, en vitamine B6 dan de meeste soorten fruit. Bovendien bevat een banaan de voedingsvezel inuline, dat een voedingsbodem is voor goede darmbacteriën.
Druiven zijn een van de meest vezelrijke types fruit dat in Nederland veel wordt gegeten. Kortom, iedere soort fruit heeft zijn specifieke voedingsstoffen dan het gezond maakt. In de tabel hieronder zie je de hoeveelheid calorieën en suiker per portie fruit.
Als portie heb ik telkens 1 stuk fruit genomen, of de hoeveelheid die achter de vrucht staat. Zoals je ziet bevatten alle fruitsoorten vrij veel suiker. Dit is niet erg omdat het ook voedingsvezels en andere nuttige stoffen bevat. Pas echter wel op met het gebruik van vruchtensappe, ook de verse! Bij het maken van een vruchtensap blijven de voedingsvezels namelijk achter in de pers, hiermee gaat de verzadigende werking van het fruit verloren.
- Dit merk je doordat je vrijwel geen verzadiging hebt van 2 uitgeperste sinaasappels, maar als die twee sinaasappels in zijn geheel zou hebben gegeten zou je veel meer een vol gevoel hebben;
- Je kunt met vruchtensappen zo ongemerkt veel calorieën en suikers binnen krijgen zonder verzadiging te voelen;
Conclusie De voedingswaarde verschilt sterk per fruitsoort, sommige fruitsoorten bevatten meer suiker en calorieën dan anderen. Deze calorie- en suikerrijke soorten bevatten echter weer veel andere nuttige voedingsstoffen. Ik raad je aan zoveel mogelijk te variëren met verschillende soorten fruit.
Zo krijg je veel verschillende nuttige voedingsstoffen binnen. Wees echter wel matig met vruchtensappen. Fruit is een perfect tussendoortje, maar je kunt het ook heel goed gebruiken als aanvulling op de hoofdmaaltijden.
Heb je veel trek tussendoor? Kies dan voor een banaan, die geeft je meer verzadiging dan bijvoorbeeld een appel. Heb je kleine ‘snacktrek’, neem dan een schaaltje aardbeien. Weinig calorieën en toch lekker zoet! Ik raad je aan om dagelijks in ieder geval 2 stuks fruit te eten. Een keer 3 of 4 stuks is helemaal niet erg, zeker niet als je fruit neem in plaats van koek of snoep. Neem echter niet structureel 4 of meer stuks fruit per dag, dit heeft je lichaam namelijk helemaal niet nodig. Neem als richtlijn dat 125g fruit 1 portie is.
- Een gemiddelde appel, peer en gepelde sinaasappel wegen ongeveer zoveel;
- Benieuwd hoeveel 125g druiven is? Dat zie je hierboven! Ik hoop dat ik je wat meer duidelijkheid heb gegeven over suikers in fruit;
Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust hieronder. Groetjes, Marloes Wat is jouw favoriete fruitsoort? Ik houd van variëren, maar vind banaan toch wel errug lekker! Bron foto 2.
Wat is het meest gezonde fruit ter wereld?
5: Veenbessen – De veenbes, die wij hier ook kennen als de ‘cranberry’, bevat een grote hoeveelheid aan anti-oxidanten. Ze worden meestal verwerkt in sauzen, sapjes of jam. 4: Aardbeien Die lekkere aardbei, prachtig rood en heerlijk sappig. En de enige vrucht die wij kennen, die de zaden van de vrucht aan de buitenkant heeft! Met veel vitamine C en rijk aan anti-oxidanten is dit zomerkoninkje een waardevolle aanvulling op ons dagelijks menu.
- Behalve dat de aardbei gegeten wordt als vrucht, wordt ‘ie ook verwerkt in jams, fruitsappen, ijs en gebak;
- 3: Guava Wordt in praktisch de hele wereld verkocht, is rijk aan natuurlijke vezels en vitamine C;
Lijkt een beetje op de peer. 2: Frambozen Een opvallend mooie vrucht, afkomstig uit de rozenfamilie! Frambozen groeien aan een houten stam het hele jaar door. Per 100 gram bevat een framboos 52 calorieën, 4 gram suiker en 6 gram vezels. Maar ook, verrassend genoeg, zit er omega-vetzuren in! Per 100 gram maar liefst 126,0 milligram! 1: De Braam Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam.