In Welk Fruit Zit Vitamine D?

In Welk Fruit Zit Vitamine D
Je zou denken dat fruit een goede bron is van alle vitamines en mineralen. Vitamine D is echter amper of niet in fruit zoals bananen terug te vinden. Ook noten, die heel voedzaam zijn, zijn helaas geen bron van vitamine D. Het vetoplosbare vitamine D halen we voornamelijk uit de zon, maar ook uit andere, voornamelijk dierlijke voedingsbronnen.

Waar zit veel vitamine D in?

Wat kan ik eten voor vitamine D?

In welke voeding zit vitamine D? – Vitamine D zit van nature in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis. In Nederland wordt ook vitamine D toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten (maar niet aan olie).

Welke groente zit veel vitamine D?

Vitamine D, het buitenbeetje onder de vitamines – In tegenstelling tot wat het geval is voor andere vitamines, is de vraag ‘ wat zijn de bronnen van vitamine D ‘  moeilijk te beantwoorden. Dat komt omdat vitamine D een buitenbeentje onder de vitamines is.

  • Vitamines zijn chemische verbindingen die belangrijke processen in ons lichaam ondersteunen, maar die ons lichaam niet zelf aanmaakt;
  • Vitamine D is de enige vitamine die ons lichaam echter wel zelf kan aanmaken, met name onder invloed van de zon;

Vitamine D en de zon   zijn dus onlosmakelijk met elkaar verbonden. Andere vitamines halen we voornamelijk uit voedingsstoffen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je om voldoende vitamine C binnen te krijgen, voldoende groenten en fruit eet. Voor vitamine D ligt dat anders, vitamine D-rijke groenten zijn er niet echt , behalve champignons en andere paddenstoelen die een half uurtje in de zon gelegen hebben. .

See also:  Hoe Brood Bakken?

Hoe krijg je meer vitamine D binnen?

Hoe voorkom je een vitamine D tekort?

Overige risicogroepen – Naast de eerdergenoemde risicogroepen met een vitamine-D-tekort, zijn er ook mensen voor wie een aanvulling met vitamine D wenselijk kan zijn, maar voor wie geen officieel aanvullingsadvies bestaat:

  • Mensen die eenzijdig eten.
  • Vegetariërs en veganisten.
  • Mensen met een alcoholverslaving. Overmatig alcoholgebruik kan de lever aantasten, wat de aanmaak van vitamine D belemmert.
  • Mensen die een extreem (vetarm of vetloos) dieet volgen.
  • Ouderen die weinig eten.

Voor deze mensen is het vooral belangrijk om hun leefstijl te verbeteren en hun eetpatroon aan te passen. Daarnaast kan het bij gebruik van bepaalde medicijnen nodig zijn om extra vitamine D te slikken. Sommige medicijnen hebben bij langdurig gebruik namelijk een directe of indirecte invloed op de stofwisseling of de werking van vitamine D. Vraag bij twijfel hierover advies aan je huisarts of behandelend arts.

Hoe lang duurt het voor vitamine D tekort is aangevuld?

Hoe lang duurt het herstel van vitamine D tekort? – Bij een tekort is het belangrijk dat je veel naar buiten gaat en vaker dineert met een vette vis als hoofdgerecht. De duur van het herstel is afhankelijk van je leeftijd en hoe laag het vitamine D gehalte in het bloed is.

Hoe krijg je meer vitamine D binnen?