In Welk Fruit Zit Weinig Suiker?

In Welk Fruit Zit Weinig Suiker
Suiker in fruit en diabetes – Te veel fructose is niet goed voor je, dat klopt. Maar het is enorm belangrijk om fructose niet als een vergif te zien en daarom alle fruit te mijden. Fructose wordt onder andere in de vorm van fructoseglucosestroop grootschalig gebruikt door de voedingsindustrie voor allerlei gebak en fastfood.

 • En in die vorm en die hoge concentratie is het wél erg verslavend en maakt het je dik;
 • Maar fructose in de vorm van fruit, gebracht door moeder natuur, is erg gezond;
 • Fruit bevat namelijk ook vitamines, mineralen en zelfs enzymen om de fruitsuikers goed te kunnen verteren;

Het is bewezen dat fruit goed is voor de gezondheid en zelfs beschermt tegen hart- en vaatziekten en diabetes type 2!  Een voorbeeld:  Afhankelijk van de bron die je raadpleegt zitten er in blauwe bessen tussen de 10 gram en 14 gram suikers. Het mooie van fruit is dat deze suikers ook samen verpakt zitten met vezels (voor blauwe bessen is dit ongeveer 6,6 gram/100 gram) en allerlei enzymen.

 1. Hierdoor blijft je bloedsuiker veel beter onder controle dan bij onnatuurlijke voeding;
 2. Dus ook al zit er soms relatief veel suiker in fruit, dat wil niet zomaar zeggen dat het slecht is voor je bloedsuikerspiegel;

Ben je echt bezorgd om je gezondheid? Laat dan al die koekjes met verslavende synthetische suikers staan. In koekjes, chocolade en zelfs in “gezonde” ontbijtgranen zit soms wel tot 30% toegevoegde suiker!  Neem in de plaats daarvan dagelijks 2-3 stuks fruit met weinig suiker of veel suiker, dat maakt in verhouding niet zo heel veel uit, tenzij je er gevoelig voor bent of je je calorieën wil beperken.

Waar zit geen suiker in?

Wat is het beste fruit voor diabetes?

Deze fruitsoorten zijn top – Stel nou dat je wilt letten op de koolhydraten en tóch fruit wilt eten? Grijp dan naar de ‘berries’, zoals ze in het Engels zeggen. Aardbeien, frambozen, bramen, blauwe bessen en zwarte bessen dus. Deze fruitsoorten bevatten veel gunstige voedingsstoffen, maar relatief weinig koolhydraten.

 • Het zijn helaas wel vrij prijzige soorten;
 • Een goede oplossing is om ze uit de diepvries te halen;
 • Ook citrusfruit, zoals mandarijnen, sinaasappels en grapefruits, bevat in verhouding niet zoveel vruchtensuiker;
See also:  Welke Voedingsstoffen Mis Je Als Je Geen Vlees Eet?

Minder geschikt voor mensen die het koolhydraatbeperkte dieet volgen, zijn fruitsoorten als banaan, druiven en mango. Deze bevatten in verhouding vrij veel suiker. Maar ook de  portie maakt uit. Ben je dol op aardbeien en eet je er zo een pond van op? Ook al bevatten ze niet veel koolhydraten, met een pond ervan krijg je toch behoorlijk wat suikers binnen.

Welke soort appel bevat het minste suiker?

Welke appel heeft de minste suiker? Fuji is lekker sappig, heeft een rijke honingzoete smaak en een stevige beet. Deze handappel kan je wel goed verwerken in een taart of ander lekkers. Omdat de appels zo zoet zijn hoef je minder suiker toe te voegen. Appels 11 tot 20 gram afhankelijk van de appel! Mandarijnen: 9,2 gram Kersen 11,8 gram Ananas 12 gram Bananen 18 gram De vrucht met de minste suiker is de kokosnoot: 1 gram slechts.

Wat gebeurt er met je lichaam als je geen suiker eet?

Je hebt meer energie – Minder suiker betekent vaak meer energie. Je voelt je fitter en vrolijker. Dat zit zo: als je veel suiker neemt en weinig gezonde producten consumeert, dan kun je een tekort krijgen aan vezels, vitamines en mineralen. Hierdoor kun je moe worden of hoofdpijn krijgen.

Wat doet een maand zonder suiker met je lichaam?

Afvallen – Het eten van veel suiker zorgt dus ook voor meer trek. Zo eet je snel meer dan nodig. Als je een maand zonder suiker leeft, is de kans al groot dat je minder snoept dan anders. Maar je hebt dus ook minder trek. Zo eet je uiteindelijk minder en val je af.

 • Maar belangrijker, je maakt minder insuline aan;
 • En minder insuline staat voor minder trek en vetverbranding in plaats van vetopslag;
 • Als je suikerniveau in een dal terechtkomt, gaan in je hersenen de alarmbellen af;
See also:  Welk Fruit Is Het Gezondst?

Een te lage bloedsuiker is namelijk funest voor een goed functionerend brein. De hersenen zijn namelijk het enige orgaan dat uitsluitend werkt op glucose. Je hersenen en lijf komen zo dus in een fysieke en mentale stresssituatie terecht. Misschien ben je ineens heel moe of hongerig.

 • Misschien gaat je hartslag als een malle tekeer of ben je geïrriteerd of nerveus;
 • Je kan gaan beven of transpireren;
 • Allemaal omdat je lijf in acute stress is;
 • Je hersenen grijpen in via de alvleesklier;
 • Deze produceert nu het stresshormonen glucagon;

Glucagon heeft als functie om het glucosepeil in het bloed snel weer omhoog te krijgen. Daarnaast zorgen de hersenen ervoor dat de bijnieren in de alarmfase komen. Ze maken de stresshormonen cortisol en adrenaline aan. Cortisol zorgt ervoor dat suiker, opgeslagen in de spieren (als glycogeen) weer in het bloed terecht kan komen als glucose. Onderstaand plaatje geeft dat weer: In Welk Fruit Zit Weinig Suiker Afbeelding: Insuline en vetopslag Ik ben nu 2,5 week bezig en al ruim 2 kg kwijt. Natuurlijk sport ik er regelmatig bij, maar ik vind het wonderbaarlijk.

Wat kun je op brood eten zonder suiker?

Welk fruit mag je niet eten als je diabetes hebt?

We hebben de meest voorkomende reacties en vragen van de enquête verzameld en diëtist Harriët Verkoelen ze laten beantwoorden. Verkoelen is bekend van haar succesvolle methode ‘Diabetesbehandeling Nieuwe Stijl’, die beschreven staat in haar nieuwste boek ‘ Diabetes overwinnen ‘.

Wel of geen fruit? Wat diëtist Harriët Verkoelen betreft is de stelregel: meer groente, minder fruit bij diabetes type 2. Fruit zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikers de hoogte in vliegen, legt ze uit.

Zeker als je een banaan of trosje druiven (125 gram) neemt waar al snel vier suikerklontjes inzitten. Betekent dat dan dat je helemaal geen fruit meer mag? Nee, zeker niet. Het advies van Verkoelen is om fruit vooral voor ‘de smaak’ te nemen. Je kunt dan denken aan één kiwi, één mandarijntje of een handje aardbeien. In Welk Fruit Zit Weinig Suiker.

See also:  Soepvlees Welk Vlees?

Is sinaasappel goed voor diabetes?

In sinaasappels en de schil van blauwe druiven zitten de stoffen hesperetine en resveratrol. Samen gecombineerd in een pil verbeteren ze de insulinegevoeligheid van het lichaam, zeggen Britse onderzoekers.

Wat mag je niet eten als je suiker te hoog is?

fruit, vruchtensap (fructose) melk, yoghurt, karnemelk (lactose) vla, pudding, vruchtenyoghurt (lactose) koek, ontbijtkoek, gebak ( suiker +zetmeel).

Wat mag je niet eten als je suiker te hoog is?

fruit, vruchtensap (fructose) melk, yoghurt, karnemelk (lactose) vla, pudding, vruchtenyoghurt (lactose) koek, ontbijtkoek, gebak ( suiker +zetmeel).

Wat moet je eten als je suiker te hoog is?

Welk fruit mag je eten bij diabetes type 2?

Voedingsvezels – Vezels zijn terug te vinden in plantaardige producten. Onbewerkte plantaardige producten welteverstaan. Denk aan groenten, noten, peulvruchten. En fruit. Voedingsvezels zijn onverteerbare koolhydraten. Ze zorgen onder andere voor een gezonde darmflora, gevoel van verzadiging en remmen een hoge bloedsuiker  af.

Krijg je echter als suikerpatiënt wél te maken met een hoge bloedsuiker, dan maakt je lichaam (veel) insuline aan. En voor dat hormoon zijn je cellen ongevoelig bij diabetes type 2 , waardoor de suikers niet goed verwerkt worden.

Hierdoor loop je het risico een  hyperglycemie  te krijgen. Door veel vezels (en relatief suiker= & koolhydraatarm ) te eten kun je dat risico de kop indrukken. Je bent bezig met voorkoming of genezing van de ziekte.

 • Hoe meer vezels je op een dag binnenkrijgt, hoe beter.

Diverse fruitsoorten zijn relatief suikerarm en vezelrijk. Denk aan bramen, frambozen en avocado’s. Die kun je dus het beste eten bij diabetes type 2, omdat ze weinig invloed hebben op je bloedsuikerspiegel. Onderstaande fruitsoorten representeren het tegenovergestelde van ‘gezond fruit bij suikerziekte’. Het fruit uit de lijst is precies het fruit dat je zoveel mogelijk (lees: koste wat kost) wilt vermijden. Ik kan je niets verbieden. Toch bestaat onderstaand lijstje volledig uit ‘ verboden fruit voor diabetici’. Je maakt uiteraard zelf de keuze welke producten je in je boodschappenkarretje zet.