Met Welk Meel Bak Je Brood?

Met Welk Meel Bak Je Brood
Meelsoorten – Meel is gemalen graan. Voor het bakken van brood is eigenlijk alleen maar tarwe en spelt goed geschikt. Dat komt omdat tarwe en spelt beschikken over glutenvormende eiwitten dat brood zijn elasticiteit en volume geeft. Rogge heeft ook wel gluten maar heel veel minder en is daar is geen luchtig brood van te bakken.

  1. Je kan wel tarwemeel mengen met een beetje roggemeel om het brood een eigen karakter te geven;
  2. Wanneer je brood gaat maken zal je meel of bloem moeten kopen;
  3. Je kan natuurlijk ook kant en klaar broodmix gebruiken;

Op het eerste oog lijkt al het meel op elkaar. Wanneer je begint met broodbakken zal je wellicht denken dat het niet uit maakt of je meel van leverancier A of leverancier B koopt. Het tegengestelde is waar. De verschillen zijn zeer groot. Van het ene meel, bloem of broodmix bak je zeer compact brood dat meer op een baksteen lijkt en van de ander prachtig hoge en lekkere broden.

Welk meel in broodbakmachine?

Wilt u meel voor de broodbakmachine kopen? Kies dan voor het beste meel dat er is. Vers meel van de molen is in veel opzichten meer geschikt voor een broodbakmachine dan een kant-en-klare mix uit de fabriek. Een kant-en-klare broodmix levert veel minder goede bakresultaten op, hoe goed uw broodbakmachine ook is.

  • Bovendien smaakt het brood van zo’n mix veel minder lekker;
  • Als u meel of bloem in de supermarkt koopt is het ook niet altijd geschikt voor het bakken van brood;
  • U kunt er wellicht heerlijke koekjes of cakes van bakken, maar voor brood heeft u vers meel nodig dat echt geschikt is voor het bereiden van brood;
See also:  Wat Voor Vlees Is Frikandel?

En broodmeel vers van de molen smaakt dan ook veel beter dan meel uit de fabriek.

Waarom geen broodmix kopen?

Als je het ‘verkeerde’ broodmix koopt (wat eigenlijk meelmix genoemd moet worden), waar geen gist in zit, en je voegt alleen maar water toe dan krijg je een niet gerezen brood dat enorm compact is, een baksteen zoals bakkers dit noemen.

Welk meel voor volkorenbrood?

Wit of bruinbrood? – Om mee te starten, je kan bloem of meel gebruiken voor een brood. Bloem, op de verpakking staat meestal tarwebloem , of patentbloem gebruik je voor een witbrood. Meel of volkorenmeel gebruik je om een bruinbrood of volkorenbrood te maken.

Wat voor meel heb je nodig voor wit brood?

Wit of bruinbrood? – Om mee te starten, je kan bloem of meel gebruiken voor een brood. Bloem, op de verpakking staat meestal tarwebloem , of patentbloem gebruik je voor een witbrood. Meel of volkorenmeel gebruik je om een bruinbrood of volkorenbrood te maken.

Wat is goede tarwebloem?

Amerikaanse patentbloem – Naast de gewone patentbloem is er ook Amerikaans patentbloem. Deze Amerikaanse patentbloem wordt ook gemaakt van tarwe, maar deze tarwe is afkomstig uit een warmer landklimaat zoals Amerika. Dit is een harde tarwe, met meer gluten.

Omdat Amerikaanse bloem een nog hoger eiwitgehalte heeft dan normale patentbloem is het perfect voor broodrecepten. Je kunt deze bloemsoort ook gebruiken voor andere recepten, maar je baksels kunnen dan wel wat taaier of minder knapperig worden.

Tip: gebruik Amerikaanse patentbloem bijvoorbeeld voor dit Turks brood recept. Met Welk Meel Bak Je Brood.