Op Welke Stand Brood Bakken?

Op Welke Stand Brood Bakken
Welke stand van de oven gebruik je voor het bakken van brood? – In dit artikel ga ik er vanuit dat je een elektrische oven hebt. Elektrische ovens hebben doorgaans meerdere functies:

  • Conventioneel (Oven met Boven- en onderwarmte)
  • Convectie (Heteluchtoven)

Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags. Dat wil zeggen, er staat op dat moment op één plaat of rek een brood (of meerdere broden natuurlijk). Je zorgt bij deze stand dat de bovenkant van het brood rond het midden (of iets boven het midden) van de oven uitkomt.

Dit is geen ‘moetje’, probeer wat voor jouw oven het beste werkt. Wil je toch bakken in meerdere lagen (bijvoorbeeld omdat je twee platen met kleinbrood hebt)? Dan zul je moeten bakken met de heteluchtfunctie, anders heeft de bovenste plaat te weinig onderwarmte en de onderste plaat te weinig bovenwarmte.

Je kunt natuurlijk één plaat op een iets koelere plek laten rijzen en de platen na elkaar bakken. Bij sommige ovens kleurt de achterkant van brood sneller (bij de ventilator). Wanneer dat bij jou het geval is kun je op ongeveer 2/3e van de totale baktijd het brood even omdraaien.

Wat is boven en onderwarmte?

Heb je een oven met een aantal functies, zoals een bovenwarmte en onderwarmte en heb je geen idee wat dit doet? Bij een  heteluchtfunctie (ventilator icoontje) blaast een ventilator hete lucht door de oven heen. Deze functie zorgt ervoor dat de oventemperatuur overal gelijk is. Je herkent de boven- en onderwarmte, onderwarmte en heteluchtfunctie door middel van deze icoontjes:  Op Welke Stand Brood Bakken Boven- en onderwarmte en heteluchtfunctie oven.