Speen Waar Je Fruit In Kan Doen?

Speen Waar Je Fruit In Kan Doen
De fruitspeen – Wellicht heeft u hem al een keer voorbij zien komen, de ‘Chinese’ fopspeen, ook wel fruitspeen, sabbelzakje of de gezonde speen. In de speen kunnen stukjes fruit worden gedaan, waar het kind op kan zuigen. We lezen veel positieve reacties van ouders die de fruitspeen handig vinden, om kinderen spelenderwijs te leren wennen aan smaken.

Is deze fruitspeen wel zo verstandig?   Tandarts M. Hemmer (Jeugdtandverzorging Twente) is zeer duidelijk in haar reactie op de fruitspeen: ‘Superslecht voor het gebit’! In fruit zitten veel natuurlijke suikers, waardoor door het gebruik cariës (een gaatje) op de loer ligt.

Omdat de pH waarde van fruit laag is, is er daarnaast ook gevaar voor erosie. Het constant sabbelen op een fruitspeen en de daarbij behorende blootstelling van suikers aan het gebit, is funest voor het gebit van uw kind.

Hoe pijn verzachten doorkomende tandjes?

BABY FRUIT/VEGETABLES FEEDER PACIFIER, TEETHING TOY

Tips om tandpijn bij baby’s te verlichten –

  • Misschien merkte je al dat je kindje de laatste tijd op van alles en nog wat zuigt en knabbelt  en plots erg veel speeksel produceert. Tandpijn veroorzaakt namelijk een jeukerig gevoel aan het tandvlees. Daarom bestaan er speciale bijtringen, bijtkettingen en bijthandschoenen. Sommige kun je zelfs in de koelkast stoppen voor een extra verkoelend en verzachtend effect.
  • Zijn er al enkele tandjes goed doorgekomen? Dan kun je je baby gerust laten kauwen op een stuk brood of een droge koek.
  • Masseer het tandvlees zachtjes met je vinger of met de bolle kant van een gekoeld theelepeltje.
  • Baby’s die pijn hebben door doorkomende tandjes krijgen van de huisarts weleens een pijnverzachtende gel of druppeltjes voorgeschreven.
  • Heeft je baby koorts? Je mag kinderen vanaf drie maanden af en toe een paracetamol geven, uiteraard alleen de aangepaste babyversie. Vraag je dokter of apotheker naar de juiste dosering.
  • Hou je baby’s tandvlees in goede conditie door een geschikte tandgel te gebruiken.
See also:  Welk Vlees Voor Vitello Tonnato?

Wat te doen bij kiespijn in de nacht kind?

Wat je wel kunt doen is een koud kompres tegen de wang van je kindje leggen om de pijn iets te verlichten. Wanneer er sprake is van gaatjes of ontstekingen is een behandeling door een mondhygiënist of tandarts noodzakelijk. De oorzaak die misschien wel het lastigst is om te achterhalen is te hard poetsen.