T Bone Welk Vlees?

T Bone Welk Vlees
De T-bone Steak is een steak wat van de dunne lende (entrecote) en de ossenhaas van een rund wordt versneden.

Welk deel van de koe is ossenhaas?

De ossenhaas is een lange spier in de rug van de koe, in de buurt van de lende. De spier wordt gescheiden van de lende door de ruggewervels. Ossenhaas bestaat uit drie delen; de kop, het middenstuk en de punt.

Hoe zit ossenhaas eruit?

Wat is ossenhaas en waaruit bestaat het – Hierboven zie je in welk deel van de koe de ossenhaas zich bevindt. Het is een langwerpig stuk dat twee sneden bevat; de korte lende (de entrecote) en de ossenhaas. De ossenhaas zit onder de ribben, naast de ruggengraat. Een ossenhaas heeft drie delen: 

  • de kop (rechts op de foto hieronder)
  • het middenstuk
  • en de staart (links op de foto hieronder)

De ossenhaas is een spier die weinig werk hoeft te verrichten en dat zorgt ervoor dat een ossenhaas het zachtste en meest malse deel van het rund is. Hieronder zie je de hele ossenhaas, zo krijg je ‘m als je een hele ossenhaas bestelt bij La Carne. Deze komt van het Simmentaler rund en omdat dit een vrij groot runderras is, is de hele ossenhaas ongeveer 2 kilo. T Bone Welk Vlees.

Wat is de ketting van ossenhaas?

De ossenhaas ook wel runderhaas genoemd is de benaming voor een deel van de lende (rug) van het rund. Aangezien dit vleesdeel uit het rund wordt gesneden en slechts zelden uit een gecastreerde stier of os , vinden sommigen de benaming runderhaas nauwkeuriger. Deze spier, de musculus psoas major , ligt op de lendenwervels, in de buikholte en loopt via het bekken door tot het bovenbeen bij de heup.

See also:  Wat Voor Vlees Doe Je In De Erwtensoep?

Het heeft een fijne structuur en vrijwel geen vet of bindweefsel; dit maakt het dan ook het meest malse vlees van het rund. Het vleesdeel wordt nog opgesplitst in vier delen: de kop van de haas, het middenstuk, de punt en de (minder goed eetbare) ketting van de runderhaas.

De kop, het dikste stuk, wordt chateaubriand genoemd en is het meest malse deel van de ossenhaas. Het middelste deel wordt tournedos genoemd en hier worden dan ook tournedos van gesneden. De punt, het smalste stuk, heet filet mignon en wordt over het algemeen gebruikt voor ossenhaasstukjes. Positie van de runderhaas (Eng: Tenderloin) in het rund.