Wat kun je beter niet geven? – Je dreumes of peuter mag vrijwel alles eten wat jij ook eet, maar er zijn een paar producten die je beter nog niet kunt geven:
- Rauwe vis en rauw vlees, of producten met rauwe melk of ei. Daar kunnen schadelijke bacteriën inzitten, waar jonge kinderen gevoeliger voor zijn.
- Kaas gemaakt van rauwe melk. Daarin kunnen bacteriën voorkomen zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Deze bacteriën kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Jonge kinderen tot 4 jaar hebben vaak een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor voedselinfecties. Ze worden ook niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie.
- Producten met veel zout, zoals vleeswaren, kant-en-klare sauzen en snacks. De nieren van kinderen tot 4 jaar kunnen dat nog niet goed verwerken. Te veel zout kan snel schadelijk zijn voor hen. Hoe zorg je dat je kind minder zout binnenkrijgt? Voeg zelf geen zout toe aan je eten, en kies in de winkel voor producten met weinig zout.
- Gewone kaas bevat relatief veel verzadigd vet en zout. Je kunt beter kiezen voor een soort met weinig of minder zout, zoals mozzarella, zuivelspread of hüttenkäse. Gewone kaas (mager en vet) en smeerkaas bevatten vaak wel 2 keer meer zout.
Neemt je kind veel producten buiten de Schijf van Vijf? Bekijk dan hoe hij stap voor stap gezonder kan gaan eten en drinken. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van broodbeleg en drinken.
Wat mag een kind van 2 jaar niet eten?
Kaas gemaakt van rauwe melk – In kaas gemaakt van rauwe melk kunnen verschillende bacteriën voorkomen, zoals campylobacter, listeria, salmonella en E. coli. Daar kun je een voedselinfectie van krijgen. Voor jonge kinderen is het extra belangrijk om geen rauwe melk te drinken en om geen producten te eten waarin rauwe melk verwerkt is.
- Zij hebben vaak een verminderde weerstand en zijn gevoeliger voor voedselinfecties;
- Ze worden niet altijd vanzelf beter na een voedselinfectie;
- Een voedselinfectie brengt voor jonge kinderen dan ook meer gevaar met zich mee;
Sommige (zachte) kazen zijn gemaakt van rauwe melk. Als het gemaakt is van rauwe melk staat op het etiket ‘gemaakt van rauwe melk’ of ‘au lait cru’. Tip: Boerenkaas is weliswaar een harde kaas, maar het wordt ook gemaakt van rauwe melk. Daarom kun je het uit voorzorg beter niet geven.
sluiten Mijn kind wil niet eten. Wat kan ik doen? Lust je kind veel dingen niet en wil hij ook niet proeven van wat je op tafel zet? Dat kan frustrerend zijn, zeker als je als ouder al van alles hebt geprobeerd.
Wat kan helpen? Het goede voorbeeld geven, een paar handige trucs èn een (flinke) portie geduld. Je kind wil niet zijn avondeten, maar wel een toetje. Of geen stuk fruit tussendoor, maar wel een koekje. Of misschien herken je deze: er wordt er een vol bord weggeschoven omdat er iets inzit wat hij niet kent. Wat doe je dan? Het klinkt eenvoudiger dan het is, maar het blijft belangrijk: geef niet toe aan dit gedrag.