Waar Is Fruit Goed Voor?

Waar Is Fruit Goed Voor
Fruit staat in de Schijf van Vijf. Fruit levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Fruit is goed voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast hangt het eten van fruit samen met een lager risico op diabetes type 2, darmkanker en longkanker.

 1. Het advies is om minimaal 2 porties (200 gram) fruit per dag te eten en fruit niet te vervangen door sap;
 2. Dit bevat namelijk net zo veel suiker als frisdrank en vaak minder voedingsstoffen en vezels dan fruit;

Was fruit altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.

Welke fruit is goed voor je?

Kun je te veel fruit eten?

De kleur van fruit – Welke kleur fruit eet jij het liefst? Aan de kleur van fruit is af te lezen wat voor voedingsstoffen het bezit. Voor een goede gezondheid is het aan te raden verschillende soorten fruit te eten om alle nodige stoffen binnen te krijgen.

 1. Iedere fruitsoort heeft zijn eigen samenstelling van voedingsstoffen: Rood: Rood fruit zoals aardbeien, kersen, frambozen en watermeloen bevatten de antioxidanten lycopeen en anthocyanen die een positieve invloed hebben op het natuurlijke afweersysteem van het lichaam;

Naast vitamine C bezit rood fruit veel vitamine A dat het immuunsysteem versterkt. De stoffen in rood fruit verbeteren het hart en de gezondheid van het bloed. Oranje en geel: Oranje en geel fruit zijn rijk aan bètacaroteen, deze stof wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A.

Dit is een voedingsstof die niet alleen je huid, tanden en botten gezond houdt, maar ook je nachtzicht verbetert. Foliumzuur, kalium, broom en vitamine C zijn ook vaak te vinden in oranje en geel fruit. Daarnaast voorkomen de stoffen in oranje fruit ontstekingen in het lichaam.

De stoffen in geel fruit dragen bij aan de elasticiteit van de huid. Groen: Het is aan te raden om zo nu en dan een kiwi te eten, dit fruitsoort voorkomt dichtslibben van bloedvaten en heeft ook de gave het bloed dun te houden. Andere gebruikelijke voedingsstoffen in groene vruchten en groenten zijn vitamine A, vitamine C, vitamine K en foliumzuur.

 1. Groene fruitsoorten staan bekend om het feit dat ze je lichaam reinigen, dit wordt detoxen of ontgiften genoemd;
 2. Blauw en paars: Blauw en paars fruit bevatten het antioxidant anthocyanen, dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert;
See also:  Welk Fruit Mag Baby 6 Maanden?

Deze fruitsoorten bevatten ook flavonoïden en ellaginezuur. Deze stoffen kunnen volgens het American Institute for Cancer Research kankercellen vernietigen. Paarse en blauwe fruitsoorten hebben een positieve invloed op het zenuwstelsel en beperken het risico op infecties van de urinewegen.

Wit: Wit fruit, waaronder appels en peren, zijn rijk aan voedingsvezels. Ze beschermen het lichaam tegen een te hoog cholesterol en verlagen het risico op een beroerte. Elk fruitsoort verschilt in vitaminen, mineralen en antioxidanten.

Het is goed om afwisseling aan te brengen in het eten van fruit zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Leuk om te weten: De meest gegeten kleuren fruit zijn groen, oranje, geel en rood. Paars en blauw fruit worden minder gegeten. Om terug te komen bij het begin: kun je te veel fruit eten? Ja, je kunt te veel fruit eten als je structureel in overdreven mate fruit eet.

De suikers in fruit zijn zowel bouwstoffen, brandstoffen als reservestoffen. Deze stoffen zijn niet meteen slecht of goed voor je, maar je moet wel rekening houden met de juiste verhoudingen die je binnen krijgt.

Als je veel sport kun je meer fruit eten om je voorraad brandstof (energie) aan te vullen, dan iemand die nauwelijks sport. Probeer fruit zoveel mogelijk in je dagelijkse eetpatroon te verwerken, want je lichaam houdt van fruit! Fruit is part of our nature.

Wat gebeurt er met je lichaam als je geen fruit eet?

We weten allemaal dat we veel groenten en fruit moeten eten, maar lang niet iedereen komt eraan. Het is door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Als je dit niet redt, kunnen de gevolgen behoorlijk groot zijn! Zouden we het merken als groente en fruit uit beeld verdwijnt? Het is geschat dat maar liefst 86% van de Nederlanders niet aan de dagelijkse behoefte van vijf porties groente en fruit komt.

De campagne ‘Dutch Masterjuices’ van Philips en het Rijksmuseum wil op een leuke manier aandacht vestigen op het voldoende eten van groente en fruit. Zouden we het merken als deze letterlijk uit beeld verdwijnen? Door de fruitschaal uit het schilderij  Stilleven met bloemen en vruchten  van Jan van Huysum uit 1728 te laten verdwijnen, en te vervangen voor een glas sap, willen ze mensen bewust maken van een makkelijke manier om meer groente en fruit binnen te krijgen.

De reacties zijn verrassend! Bekijk hier het experiment. Gevolgen Minder dan 400 gram groenten en fruit  (250 gram om 150 gram) per dag eten kan het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, kanker, diabetes en overgewicht vergroten. Best heftig! We hebben de gevolgen voor je op een rijtje gezet:

 • Dagelijks groenten en fruit eten vermindert het risico op bepaalde niet-overdraagbare ziekten, zoals hart- en vaataandoeningen en sommige soorten kanker.
 • Te weinig groente en fruit eten is de oorzaak van circa 14% van de sterfgevallen aan maag- en darmkanker. Ook is het voor ongeveer 11% de oorzaak van de sterfgevallen aan ischemische hartziekten en ongeveer 9% van alle sterfgevallen aan beroertes, over de hele wereld.
 • Veel groenten en fruit kan de bloeddruk verlagen, het risico op een beroerte verminderen, het risico op oog- en spijsverteringsproblemen verminderen en een positief effect hebben op het bloedsuikergehalte. Dit kan ook bijdragen aan beheersing van de eetlust!
 • Zelfgemaakte sappen met verse ingrediënten zijn een prima manier om je dagelijkse dosis binnen te krijgen! De sappen kunnen tot wel 90%  van de voedingsstoffen in groenten en fruit bevatten.
See also:  Wat Voor Vlees Zit Er In Een Worstenbroodje?

Vijf juice recepten Om voldoende groente en fruit te eten is een blender, sapcentrifuge of slowjuicer dus de ideale manier om via soep of sap je dagelijkste behoefte binnen te krijgen. Met deze vijf recepten zit je goed! Wat doe jij om je dagelijkse portie groente en fruit binnen te krijgen? Laat het ons weten in een reactie op de website, Facebook of Twitter. We zijn benieuwd! Dank aan Shutterstock voor de foto van de smoothies door Foxys Fores Manufacture. Summary Waar Is Fruit Goed Voor Article Name Wow – dit is wat te weinig groente en fruit eten met je doet Description We weten allemaal dat we veel groenten en fruit moeten eten, maar lang niet iedereen komt eraan. Het is door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen om minstens 400 gram groenten en fruit per dag te eten. Als je dit niet redt, kunnen de gevolgen behoorlijk groot zijn! Author Isabel Boerdam

 • About
 • Latest Posts

.

Wat is gezonder aardbei of kiwi?

Meest gegeten fruit in Nederland – Welk fruit eet jij vaak? De 10 meest gegeten fruitsoorten in Nederland zijn: peer, appel, banaan, aardbei, kiwi, sinaasappel, mandarijn, ananas en meloen. Welke voedingsstoffen levert jouw favoriete fruitsoort?

 • Peer: bevat weinig vitamine C, gemiddelde hoeveelheid vezels, redelijk veel kalium.
 • Appel: bevat dezelfde voedingsstoffen als een peer. Qua calorieën komen ze ook overeen.
 • Banaan: bevat veel kalium, veel vezels en weinig vitamine C.
 • Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur.
 • Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën.
 • Sinaasappel en mandarijnen: een sinasappel bevat wat meer vitamine C, beide leveren wat foliumzuur én vezels.
 • Ananas: bevat veel vitamine C, kalium en vezels.
 • Meloen: bevat veel betacaroteen én vitamine C.
See also:  Waarom Suiker In Brood?

Ben jij wat wijzer geworden waarom fruit nou eigenlijk zo goed voor je is? Lukte het jou al om dagelijks twee stuks fruit te eten? Misschien ben je nu extra gemotiveerd om toch ‘s ochtends die kiwi door jouw kommetje yoghurt te doen. Ontdek hier waar je fruit allemaal in kunt verwerken!.