Waar Zit Welk Vlees Bij De Koe?

Waar Zit Welk Vlees Bij De Koe
Schenkel/schouder – Schenkel is het vlees dat afkomstig is van de poot van de koe. De volgende stukken vlees komen hier vandaan.

 • Boegschenkelvlees. Dit vlees wordt gesneden uit de schouder en wordt gebruikt voor het trekken van magere runderbouillon.
 • Schenkel. Net zoals het boegschenkelvlees wordt dit vaak gebruikt om bouillon van te maken, maar je kunt schenkel ook koken, stoven of blancheren.
 • Sukadelap. Doordat er een peesje door het vlees loopt heeft de sukadelap, die van de schouder wordt gesneden, een typische smaak.

Wat is jouw favoriete stukje vlees?.

Welk vlees zit waar koe?

Runderlappen, Ossenstaart, Hacheevlees, Tartaar, Gehakt, Riblappen, Longhaas, Ossenhaas, Rosbief, Biefstuk er zit vanalles aan een rund. Weet je bijvoorbeeld dat een volwassen koe gemiddeld ongeveer 600 kg weegt? Nu is dat niet allemaal vlees natuurlijk.

Wat zit waar bij het rund?

Rundvlees is het vlees van een rund. Welke producten worden er gemaakt van rundvlees?

Tabel: Producten van de diverse onderdelen van het rund (Catsberg en Kempen, 2001)
Staartstuk Rosbief, braadstuk
Achtermuis Rosbief, biefstuk
Platte bil Rosbief, tartaar, biefstuk
Spierstuk Rosbief, kogelbiefstuk, tartaar

.

Welke delen van een koe eet je op?

Molle Pleun, een koe van achttien jaar [let op: slachting in beeld]

Het gemiddelde slachtgewicht van een koe is 350 kilo, hierbij worden de beenderen nog meegerekend. Wanneer je het gewicht van de beenderen eraf haalt, houd je gemiddeld 280 kilo vlees over. Van een (melk)koe komen verschillende soorten rundvlees. Een biefstuk wordt bijvoorbeeld vaak gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende.

Welke delen koe?

Waar zitten de Sucadelappen bij de koe?

Sukade – uit welk deel van de koe? – Sukade. Sommigen schrijven nog wel eens sucade. Heerlijk suddervlees. Of toch niet…? Sukade is een vrij stevig stuk vlees met de typerende zeen die er dwars doorheen loopt. Sukade wordt gesneden uit de schouder van het rund (zie afbeelding).

See also:  Waarom Mogen Zwangere Vrouwen Geen Rauw Vlees Eten?

Waar zit de muis van een koe?

Beschrijving – Rosbief is een stuk vlees zonder vlies, zeen of vet. De muis levert niet het meest malse stuk van de rosbief. Wij gebruiken de achtermuis om ons runderrookvlees van te maken. De achtermuis is een stuk rundvlees dat zich aan de achterkant  van de koe bevindt.

Wat is het lekkerste rundvlees?

Wat is wat – Ossenhaas : het meest malse stuk vlees van een rund, waar verschillende steaks uit gesneden kunnen worden. Geen werkspier, dus geen randje vet bij dit stuk vlees. Dit is meteen ook het magerste, maar ook vaak duurste stuk. Er worden kunnen verschillende stukken gesneden worden van de ossenhaas, maar wordt soms ook in zijn geheel bereid.

Chateaubriand : het dikste deel van de ossenhaas, met een gewicht tussen de 200-250 gram wordt vaak bereid voor 2 personen. Tournedos : het middelste deel van de ossenhaas en wordt daarom ook wel biefstuk van de haas genoemd.

Ossenhaaspuntjes : lijkt me logisch, dit zijn de kleine stukjes van de ossenhaas die uit het dunste deel gesneden worden. Te klein om een steak van te snijden, maar net zo mals als een tournedos. Filet Mignon?!   Een ander stukje waarvan soms gezegd wordt, dat het uit de ossenhaas wordt gesneden is de Filet Mignon.

 • Toen ik dat vroeg aan de slager had hij iets van: “Hè? Wacht even, dit klopt niet;
 • De Filet Mignon ligt onder het heupdeel op de dikke lende en wordt niet uit de ossenhaas, die onder de ruggenwervels ligt, gesneden” en hij dook achter de computer om te kijken hoe ik aan dat verhaal kwam;
See also:  Welk Fruit Heeft De Meeste Vitamine C?

Toen toch nog maar wat collega-slagers benaderd en dat maakte duidelijk dat bij de echte slager de officiële Filet Mignon geen ossenhaaspuntje is. Dat heet daar namelijk gewoon een ossenhaaspuntje. Entrecote : De entrecote komt van een spier met een randje vet, de dunne lende.

 1. Dit randje blijft aan de rand van het vlees zitten en wordt meegebakken;
 2. Na het bakken kan je ervoor kiezen om het eraf te halen;
 3. Het vlees heeft meer smaak dan een tournedos door de vetdooradering, maar is iets steviger;

Ribeye : Uit het verlengde van de dunne lende waar de entrecote uit gesneden wordt, wordt de ribeye gesneden. Het vetrandje loopt door het vlees heen, met een beetje fantasie lijkt het op een oog. Vandaar de naam ribeye. Een ribeye is door dat randje midden in het vlees wat vetter, maar ook super mals.

 • Een dikke ribeye of entrecote met bot wordt ook wel een côte de boeuf genoemd;
 • En om de verwarring compleet te maken: in Frankrijk noemt men dit deel van het rund de entrecote;
 • “Onze” entrecote noemen ze daar contre fille t of faux fillet;

Kogelbiefstuk : wordt gesneden uit een deel van de bovenbil en het spierstuk (de kogel) van een rund, maar ook uit de zijlende. Deze steak is minder mals dan een tournedos maar malser dan een gewone biefstuk. Klinkt alsof je misschien een wat taai stukje vlees zou kopen, maar is absoluut een mooie biefstuk.

Het ligt qua prijs een stuk lager dan een tournedos, maar bij een goede slager is dit zeker een fijn stuk vlees. Carpaccio wordt vaak gesneden van de kogelbiefstuk. Biefstuk : en hoe zit het dan met de “gewone” biefstuk? Dat is de biefstuk die gesneden wordt van de dikke delen van de bovenbil.

See also:  Fruit Wat Eten Paarden?

Deze steak is vetloos en mits gehaald bij de goede slager mals en sappig. Vaak is deze biefstuk aan de bovenkant met een ruitpatroon ingekerfd als versiering. Soms zie je de benaming Hollandse biefstuk voorbij komen, maar waarom zouden we dat doen? Biefstuk is biefstuk! Duitse biefstuk : Een vreemde eend, want het heeft de benaming biefstuk, maar van één stuk is geen sprake.

Welk vlees komt van een rund?

Wat is rundvlees? – Rundvlees is het vlees dat afkomstig is van melk- en vleeskoeien, stieren of ossen. Het dier, de leeftijd en de manier van voeden van het rund zijn belangrijk voor de uiteindelijke smaak- en textuur bepaling van het vlees. Over het algemeen kenmerkt rundvlees zich als een sappig rood vleessoort dat meer bindweefsel bevat.

Welke rundvlees heb je?

In onze vleespakketten zit al het vlees van de koe, van kop tot staart. De volgende soorten kom je tegen: Steaks: Tournedos, entrecôte, côte de boeuf, ribeye, bavette, kogelbiefstuk, biefstukpuntjes, (minute) steak, biefstuk en rosbief. Stoof: Stooflap, riblap en poulet.