Waarom Is Geroosterd Brood Gezonder?

Waarom Is Geroosterd Brood Gezonder
Geen groot verschil – Geroosterd brood is dus niet noodzakelijk gezonder of beter dan een gewone boterham: vaak voelen je maag en darmen zich zelfs beter als ze wat harder moeten werken. Biedt een toast je lichaam dan helemaal geen extra voordeel? De glycemische index van geroosterd brood blijkt iets lager te zijn dan die van een gewone boterham.

Is geroosterd brood goed om af te vallen?

Waarom eten we weer bruin brood?

Dat een geroosterde boterham minder calorieën bevat dan een gewone snee brood is een fabel. De hoeveelheid calorieën per snee is namelijk gelijk: circa 83 kcal. Tijdens het roosteren verbranden er geen calorieën.

Is geroosterd brood beter voor je darmen?

Niet zo lekker? Eet een sneetje geroosterd brood – Geroosterd brood is dus niet gezonder dan gewoon brood, maar slecht is het ook niet. Naast dat het soms gewoon lekker is om een geroosterd broodje te eten, is het ook een goed voedingsmiddel voor wanneer u zich niet zo lekker voelt.

Kan je een geroosterde boterham meenemen?

Waarom Is Geroosterd Brood Gezonder Ik kreeg laatst een vraag die me inspireerde tot dit artikel. Als je een lunch meneemt naar werk of school, blijft het vaak bij simpele boterhammen met beleg. Het kan echter zoveel leuker! Ik geef je vandaag wat inspiratie om je broodtrommel op een gezonde manier een stuk interessanter te maken. Natuurlijk is een boterham eten tijdens de lunch prima, maar soms wil je gewoon even iets anders.

 • Als je thuis eet is dit gemakkelijk, maar als je het moet meenemen naar je werk loop je al snel tegen beperkingen aan;
 • Crackers worden zacht, soep lekt in je tas en een banaan wordt bruin als je hem niet goed verpakt;
See also:  Welk Fruit Mag Je Eten Bij Suikerziekte?

Een speciale lunch meenemen is niet altijd gemakkelijk, bovendien is er vaak van alles te koop in de kantine op het werk. Een valkuil hierbij is dat hetgene dat verkrijgbaar is, niet altijd even gezond is. Als je alleen 2 boterhammen met kipfilet mee hebt, kom je misschien sneller in de verleiding om toch even een bakje eiersalade of een kroket te halen op het werk. 😉 Neem eens iets extra’s mee naast je boterhammen, je kunt daarbij denken aan:

 • Tomaat, komkommer, wortel, radijs of andere rauwkost.
 • Druiven, bessen, frambozen, appel of ander fruit in een bakje
 • Een handje noten in een boterhamzakje
 • Een gekookt ei
 • Pannenkoekjes van ei en banaan, zie een van m’n vorige artikelen Je kunt deze oprollen in een stukje folie.
 • 1-2 rijstwafels
 • Wat gedroogd fruit in een zakje (Abrikozen, pruimen etc. ), bij de Albert Heijn verkopen ze sinds kort ook kant- en klare kleine doosjes gedroogd fruit. Je vind ze in het schap bij de sultana’s etc.
 • Een zakje cup á soup of bouillon, op je werk kun je hier water bij gieten.

Ook kun je in plaats van een boterham voor andere producten kiezen:

 • Een plak roggebrood
 • Volkoren crackers (neem beleg apart verpakt mee, dan worden ze niet zacht)
 • Een meergranen wrap met zalm, tomaat en sla. Rol deze op in een stuk folie. Je kunt natuurlijk ook voor ander beleg kiezen, denk bijvoorbeeld aan gerookte kip of avocado.
 • Je kunt brood ook eens roosteren en meenemen, heerlijk om te dippen in een kop soep die je vaak kunt kopen in de kantine. Kies bij voorkeur helderen soepen. (Let op, soep bevat wel veel zout!)
 • Neem eens een salade mee in een bakje. Vul deze aan met bijvoorbeeld ei, gerookte kip, tonijn, zalm, champignons, kaas, olijven, rauwkost, noten etc. Eventueel kun je hier wat volkoren pasta doorheen doen of gekookte aardappel. Ook kun je er een boterham bij eten.
 • Je kunt natuurlijk zelfs gaan voor mie met groentes en garnalen, dit kun je de avond vooraf maken en is ook koud erg lekker!
See also:  Waarom Zout In Brood?

Waarom Is Geroosterd Brood Gezonder Of beleg je boterham eens wat uitgebreiden dan anders! Hier een paar ideeën:

 • Een dubbele boterham met avocado, tomaat en sla.
 • Maak een omelet en doe deze op een boterham.
 • Maak een salade van tonijn (blik), appel, ui en paprika met een klein beetje creme fraiche erdoor en beleg je brood hiermee.
 • Een boterham met dikke plakken gerookte kip, sla en wat stukje ananas.
 • Een simpele boterham met kaas ziet er een stuk leuker uit met wat tomaat, komkommer en rucola.

Het kost even wat extra tijd en voorbereiding, maar dan heb je wel een heerlijke maaltijd! Ik hoop dat dit artikel je heeft kunnen inspireren, ik vind het leuk als je laat weten als je een van de suggesties hebt geprobeerd. Eet smakelijk! Groetjes, Marloes Bron eerste afbeelding Wat is jouw favoriete meeneem-lunch?.

Is geroosterd brood beter dan vers brood?

Geroosterd brood is lichter verteerbaar dan een boterham rechtstreeks uit de broodzak. Maar is die toast bij het ontbijt ook gezonder? Getoast brood verteert beter omdat het roosteren de structuur van je boterham verandert. De zetmeelmolecules worden bijvoorbeeld korter, waardoor je lichaam alles gemakkelijker en sneller verwerkt.

Wat is het meest gezonde brood?

Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

 • Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt;
 • Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen;
 • Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer;
See also:  Hoe Lang Kun Je Gebraden Vlees In De Vriezer Bewaren?

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Welk brood is het beste voor de stoelgang?

Als je last heb van diarree of dunne ontlasting is het juist beter om volkoren brood te eten, in plaats van witbrood of beschuit. In volkoren brood zitten veel vezels. Deze vezels komen onveranderd aan in de dikke darm. Daar werken ze als een soort spons: ze nemen vocht op.

Welk brood bij darmklachten?

Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. – Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.

Waarom geen wit brood?

De kern van de zaak in de brooddiscussie is de kern. Witbrood bevat alleen het binnenste van de graankorrel, dat vermalen is tot bloem. Dat witte poeder is weinig voedzaam. Juist de buitenkant van graankorrels bevat vezels, vitamines en mineralen. Die loop je mis in brood zonder zulke fijngemalen hele graankorrels.

Wat kan je het beste eten op je boterham?

Wat kun je het beste op je brood doen?