Waarom Moet Je Vlees Eten?

Waarom Moet Je Vlees Eten
Vlees trakteert je op essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen (zoals B1 en B12) en mineralen (zoals ijzer). Die heb je nodig voor de groei en het herstel van weefsels.

Waarom heb je vlees nodig?

Voedingsstoffen – Mager onbewerkt vlees staat in de Schijf van Vijf en past in een gezond voedingspatroon. Vlees is rijk aan de vitamines B1, B6 en B12 en het mineraal zink. Daarnaast levert het vitamine B2 en de mineralen ijzer, fosfor en seleen. Lever is bovendien rijk aan vitamine A.

Vlees bevat van nature eiwit en vet. Er zitten geen koolhydraten in. De hoeveelheid eiwit en vet staan met elkaar in verband. Des te vetter het vlees des te lager het eiwit gehalte en andersom. De voedingswaarde van vleesproducten, zoals gehaktbal, vinken, burgers en worsten, hangt af van hoe en met welk vlees het gemaakt is.

Vaak zit er veel zout in. Dat geldt ook voor bewerkt vlees en vleeswaren zoals rollade, rookvlees, bacon en ham.

Heb je als mens vlees nodig?

De afgelopen jaren zijn er een pak vegetariërs bijgekomen. Maar is het wel zo gezond om vlees van het menu te schrappen? Of missen vegetariërs echt bepaalde voedingsstoffen? Ann Meulemans doceert het vak voeding en gezondheid aan de KU Leuven en analyseert voor ons welke nutriënten vlees ons allemaal te bieden heeft.

Waarom elke dag vlees eten?

Eet jij elke dag vlees? Dan ben je zeker niet de enige in Nederland. De gemiddelde volwassen Nederlander eet 6 a 7 dagen per week vlees; en per dag rond de 130 gram (1). Hoewel vlees een goed bron is van eiwitten en verschillende vitamines en mineralen zoals vitamine B12 en ijzer, is het helemaal niet nodig om elke dag vlees te eten. 1. Het is goed voor je gezondheid Echt? Ja echt. Het eten van met name rood of bewerkt vlees – denk aan rundvlees, varkensvlees, worst, etc. – wordt geassocieerd met een hoger risico op onder andere darmkanker (5). Nu hoef je niet meteen bang te worden als je af een toe een biefstukje eet.

 1. Je doet er juist goed aan om vlees eens wat vaker te laten staan;
 2. De 3 redenen waarom kun je hieronder lezen;
 3. De nadelige effecten van het eten van vlees treden op wanneer je meer als 500 gram rood of bewerkt vlees per week eet (4,5);

Het advies is dan ook om niet boven die 500 gram per dag uit te komen. Overigens hebben vis en kip geen invloed op het krijgen van darmkanker. Je komt niets tekort Ben je opgegroeid met de klassieke Hollandse pot? Aardappelen, groente en een stukje vlees? Dan kan het lijken alsof je ‘iets mist’ wanneer je het vlees laat staan.

 1. Maar geen zorgen! Er zijn prima alternatieven;
 2. Als je in het schap met vleesvervangers kijkt zie je dat deze alleen maar groeit;
 3. En de producten worden ook steeds lekkerder;
 4. De meeste vegetarische vleesvervangers bevatten bovendien de voedingsstoffen die vleesproducten ook bevatten;
See also:  Hoe Houd Je Brood Vers?

Zo wordt er ijzer en vitamine B12 aan toegevoegd om de voedingswaarde vergelijkbaar te maken met vlees. Maar ook peulvruchten zoals linzen, kikkererwten en kidneybonen, noten, tofu en (volkoren)granen kunnen een prima alternatief bieden voor vlees aangezien ze flink wat eiwitten bevatten (6,7).

 1. Belangrijk is wel dat je de eiwitten niet uit één bron haalt;
 2. Dierlijke eiwitten zijn ‘compleet’;
 3. Dat betekent dat ze alle bouwstenen van eiwitten (aminozuren) bevatten die een mens nodig heeft in de juiste verhouding;

De meeste plantaardige eiwitten (met uitzondering van soja) zijn ‘incompleet’. Dat betekent dat ze niet alle aminozuren bevatten. Als je helemaal geen dierlijke producten eet zal je dus verschillende plantaardige bronnen moeten combineren om alle aminozuren binnen te krijgen.

 • Maar aangezien Nederlanders ruimschoots voldoende eiwitten binnenkrijgen hoef je ook bij een vegetarisch of veganistisch eetpatroon niet bang te zijn voor een tekort aan eiwitten (1);
 • Een aandachtspuntje is dat je vitamine B12 tekort komt als je helemaal geen dierlijke producten eet;

Dit is namelijk de enige vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Hiervoor heb je dan ook een supplement nodig. Je spaart de planeet Minder vlees eten is dus prima voor je gezondheid én je hoeft echt niets te kort te komen. Maar op lange termijn heeft minder vlees eten pas echt een grote impact.

 • Door minder of geen vlees (of andere dierlijke producten) te eten bespaar je de uitstoot van broeikasgassen;
 • Broeikasgassen zoals methaan en koolstofdioxide (CO2) zijn mede verantwoordelijk voor de klimaatsverandering;

De dierindustrie is verantwoordelijk voor maar liefst 15% van de uitstoot van broeikasgassen (3,4)! Ben je hier niet van onder de indruk dan maakt misschien het watergebruik wat nodig is voor de vleesproductie invloed. Voor een kilo vlees is tussen de 5000 en 20.

000 (!!) liter water nodig waarbij rundvlees de kroon spant. Dat is best veel. Voor plantaardige producten is ruim minder dan 5000 liter per kg nodig (8). Met een groeiende bevolking wordt het steeds moeilijker om alle monden te voeden en al helemaal om te voldoen in de eiwitbehoefte.

Plantaardige eiwitten zoals graan en soja worden nu geproduceerd om dieren te voeden en dus dierlijk eiwit te produceren. Zonde! Door plantaardige eiwitten te eten bespaar je dat extra stapje én dus een heleboel landbouwgrond waarvoor nu bossen worden gekapt. Dus ga voor dat (extra) dagje zonder vlees! Referenties:

 1. Van Rossem CTM et al. The diet of the Dutch Results of the first two years of the Dutch National Food Consumption Survey 2012-2016. RIVM, 2016
 2. Gezondheidsraad. Richtlijnen goede voeding 2015. Den Haag: Gezondheidsraad, 2015; publicatienr. 2015/24. ISBN 978-94-6281-089-1
 3. White RR and Hall MB. Nutritional and greenhouse gas impacts of removing animals from US agriculture PNAS November 28, 2017. 114 (48) E10301-E10308
 4. Gerber P et al. Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome, 2013.
 5. WHO. Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic diseases. Report of the joint WHO/FAO expert consultation, 2003
 6. Dooren van C, Postma-Smeets A. Factsheet Nieuwe eiwitbronnen als vleesvervanger. Voedingscentrum, oktober 2015
 7. Whitney EN, Rolfes SR. Understanding Nutrition. Cengage Learning, 14th edition, 2014
 8. Institution of Mechanical Engineers. Global Food: Waste not, want not. January 2013. Geraadpleegd op 08-07-2018 via https://www. wanttoknow. nl/wp-content/uploads/IMechE+Global+Food+Report. pdf
See also:  Waarom Is Groente En Fruit Gezond?

Wat als iedereen minder vlees eet?

Heeft een mens vlees nodig?

Wat bereik je met dagen zonder vlees? – De impact is al groot als je één dag per week geen vlees eet. Als iedereen in Nederland één dag vlees zou laten staan, dan eten wij 500 duizend dieren niet op. Minder vlees eten doe je ook voor jezelf. Immers, het eten van te veel bewerkt rood vlees hangt samen met een hoger risico op bepaalde vormen van kanker, diabetes type 2 en beroertes.

Wat bespaar je als vegetariër?

Dagje geen vlees en zuivel gedurende een heel jaar? – Ben je door de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel gemotiveerd om standaard één of meer dagen in de week geen vlees en zuivel te eten? Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 572 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water.

Als je ook zuivel laat staan, maak je nog meer impact: dat scheelt maar liefst 921 kilometer rijden, 1. 114 liter aan water en bijna 18 kilo aan zuivel. Daarom is het logisch om niet alleen vlees te laten staan, maar ook zuivel te vervangen! Het is het makkelijkste wat je zelf kan doen voor een beter klimaat.

Benieuwd naar onze methodologie en bronnen? Lees verder door te klikken op onderstaande knop. Hier vind je een uitgebreid rapport van Blonk Consultants die de besparingen voor de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel 2022 door middel van een ‘levenscyclusanalyse’ in kaart hebben gebracht.

See also:  Welk Vlees Is Goed Voor De Lever?

In dit rapport legt Blonk precies uit hoe ze te werk zijn gegaan voor het berekenen van deze besparingen en welke bronnen zij geraadpleegd hebben. Deze berekening gaat uit van het maximale effect bij het niet consumeren van vlees en zuivel gedurende 7 dagen.

Wanneer vlees en zuivel worden vervangen door eieren, tofu, vlees-/zuivelvervangers, noten of peulvruchten is de besparing lager. In het rapport van Blonk Consultants is te zien wat de verschillen in besparing zijn tussen de vlees- en deels zuivel vervangende producten.

Hoeveel CO2 bespaar je als je geen vlees eet?

121 kilometer autorijden – Wanneer je één week geen vlees en zuivel eet, bespaar je 21,1 kg CO2eq, ofwel uitstoot van broeikasgassen. Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 173 gram CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees en zuivel te consumeren, bespaar je dus ongeveer 121 km rijden met een gemiddelde auto.

Welke waarde past bij argumenten voor het eten van vlees?

5 ethische argumenten voor het eten van vlees – De uitslag is inmiddels bekend. De winnende schrijver pleit dat het enige ethische vlees ‘ kweekvlees ‘ is: in een laboratorium gekweekt vlees uit de stamcellen van dieren. Door deze recente ontwikkeling zal de auteur van het essay binnenkort weer in staat zijn om vlees te eten zonder morele bezwaren. Andere argumenten die gegeven werden door de essay schrijvers:

 • Vlees eten is nodig voor een balans. Voor het produceren van dierlijke producten zoals melk of eieren zijn er dieren nodig, maar die kunnen niet oneindig in leven gehouden worden. Ook voor het verbouwen van planten zijn dierlijke producten nodig om de grond te bewerken.
 • Het eten van vlees is soms ethischer dan het consumeren van planten of vegetarische producten zoals tofu. De fossiele brandstof die gebruikt moet worden in het verbouwingsproces en transportkosten van planten kan zo belastend zijn voor het milieu dat het slachten van dieren de betere optie is.
 • Het morele bezwaar zit vooral bij de productie van het vlees, niet bij vlees eten an sich. De belangrijkste vraag is: hoe gaan we om met dieren?
 • Wel of geen vlees eten is een luxe-kwestie. Veel armere mensen in de wereld hebben geen keus, en zijn voor een gezond menu afhankelijk van vlees.

Bron: Trouw, New York Times Leestip [bol_product_links block_id=”bol_5506f0ec61ed3_selected-products” products=”9200000000032974″ name=”voedselzandloper” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″] Lees ook Ex-vegetariërs worden slager en jager Unilever doet plofkip in de ban Vleesbedrijf failliet door roze slijm .