Waarom Moeten We Minder Vlees Eten?

Waarom Moeten We Minder Vlees Eten
Vlees is verantwoordelijk voor 40 procent van broeikasgassen die vrijkomen bij productie van het voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zo’n grote klimaatimpact omdat voor de productie van 1 kilo vlees gemiddeld 5 kilo plantaardig voer nodig is.

Waarom minder vlees consumeren?

Minder vlees eten is beter voor je gezondheid en het milieu. Door minder vlees te eten en dit vaker te vervangen door peulvruchten en noten verlaag je het risico op verschillende ziekten. Minder vlees eten leidt ook tot minder uitstoot van broeikasgassen, waardoor het milieu minder wordt belast.

Waarom is vlees slecht voor je gezondheid?

Minder slechte cholesterol – Dierlijke producten bevatten veel verzadigde vetten. Deze vetten zorgen voor meer LDL-cholesterol in je bloed, wat de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Naast vlees zitten er ook veel verzadigde vetten in koek, gebak en andere vette snacks.

Hoe slecht is vlees voor het milieu?

Het meest vervuilende vlees – Gekeken naar de uitstoot van het broeikasgas CO-2, het water- én landverbruik kan er een rijtje worden gemaakt van het meest vervuilende soort vlees. Elk dier heeft immers andere hoeveelheden voer nodig en neemt meer of minder land in beslag.

Het vervuilendste type vlees? Dat is de productie van rundvlees. Runderen hebben meer voer nodig dan bijvoorbeeld kippen, maar vragen ook om meer ruimte én stoten meer broeikasgassen uit. Op nummer 2 staan varkens, gevolgd door kippen op nummer 3.

Met andere woorden: een biefstuk heeft meer impact op het milieu dan een stukje kipfilet. Van het Nederlandse dieet zorgt vlees, vis en zuivel in totaal voor wel 50 procent van de totaal uitstoot. Minder vlees en vis eten, kan dus een heel groot verschil maken.

See also:  Welk Fruit Mag Je Eten Als Je Diabetes Hebt?

Kun je gezond eten zonder vlees?

Gezond eten zonder vlees of met minder vlees is niet moeilijk. Ook zonder vlees eet je volgens de Schijf van Vijf. Daarbij let je erop dat je genoeg eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnenkrijgt. Dit zijn voedingsstoffen die je vindt in vlees, maar ook in andere producten.

Wat is een vleesconsumptie?

Hoeveel vlees eten Nederlanders? – De gemiddelde Nederlander eet zo’n 76 kilo vlees per jaar. Daarbij gaat het om het verbruik op basis van karkasgewicht, dus vlees inclusief been, vet en zwoerd. Als vuistregel geldt dat daarvan ongeveer de helft feitelijk geconsumeerd wordt als vlees en vleeswaren.

In de periode 2010 – 2015 was er sprake van een lichte daling van de vleesconsumptie. De cijfers van 2018 laten voor het eerst in 10 jaar weer een lichte stijging zich. In coronajaar 2020 is sprake van een daling van 1,9 kg ten opzichte van 2019.

Ongeveer de helft van de Nederlanders noemt zichzelf ‘flexitariër’. Dat wil zeggen dat ze minimaal drie keer per week geen vlees bij de warme maaltijd eten. Het aandeel vegetariërs ligt stabiel op iets minder dan vijf procent van de Nederlandse bevolking. .