Waarom Schimmelt Brood Zo Snel?

Waarom Schimmelt Brood Zo Snel
De meeste broodsoorten worden dagvers verkocht, terwijl gevuld brood en roggebrood langer verkocht kan worden vanwege de vochtigere eigenschappen. Brood dat snel beschimmeld is echter niet verkoopbaar. Mogelijke oorzaken voor het snel beschimmelen zijn:

  • Het product is opgeslagen in een warme en vochtige omgeving. De warme en vochtige omgeving is een ideale broedplaats voor schimmels. Sla de producten op in een koele, droge omgeving.
  • Het product is niet voldoende gaar gebakken. Gisten, bacteriën en schimmels worden pas gedood of stilgezet op het moment dat het product voldoende gaar is gebakken. Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels.
  • Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten. Verpak de producten als ze volledig zijn afgekoeld of laat de verpakking open, zodat de warme lucht kan ontsnappen.
  • Er zijn de verkeerde grondstoffen in het deeg gebruikt. Oude of aangetaste grondstoffen kunnen verontreinigingen meebrengen naar het product, waardoor de houdbaarheid wordt aangetast. Controleer de kwaliteit van de grondstoffen voor het gebruik in producten.

Wat is de oorzaak van schimmel?

Etenschap – Bederf | Het Klokhuis

Schimmels door hoge relatieve luchtvochtigheid – Eén van de oorzaken van schimmelvorming is een hoge relatieve luchtvochtigheid. Dit is vaak het geval in de ‘ natte ruimtes ‘ van een pand, zoals een badkamer, keuken of wasplaats. In deze ruimten wordt veruit het meeste water en vocht gebruikt.

  1. Dit vocht moet op de een of andere manier worden afgevoerd, anders blijft het in de kamer hangen;
  2. Wanneer de relatieve luchtvochtigheid stijgt tot boven de 60%, is dat voor schimmels de ideale voedingsbodem om er zich te nestelen en verder te ontwikkelen;
See also:  Welke Soorten Fruit Zijn Er?

Als het vocht in de lucht niet voldoende wordt afgevoerd, zal het zich hechten aan diverse oppervlakken. Dit wordt ook wel  condensatie  genoemd. Omdat warme lucht sneller stijgt dan koude lucht, zal de waterdamp stijgen en zich vasthechten aan de koude oppervlakken waarmee het in aanraking komt.