De meeste broodsoorten worden dagvers verkocht, terwijl gevuld brood en roggebrood langer verkocht kan worden vanwege de vochtigere eigenschappen. Brood dat snel beschimmeld is echter niet verkoopbaar. Mogelijke oorzaken voor het snel beschimmelen zijn:
- Het product is opgeslagen in een warme en vochtige omgeving. De warme en vochtige omgeving is een ideale broedplaats voor schimmels. Sla de producten op in een koele, droge omgeving.
- Het product is niet voldoende gaar gebakken. Gisten, bacteriën en schimmels worden pas gedood of stilgezet op het moment dat het product voldoende gaar is gebakken. Een niet-gaar product is vochtiger en daarmee vatbaarder voor schimmels.
- Het product is te warm verpakt. Door het brood warm te verpakken ontstaat er stoom in de (plastic) verpakking. Deze warme, vochtige lucht is een goede broedplaats voor schimmels om zich voort te kunnen planten. Verpak de producten als ze volledig zijn afgekoeld of laat de verpakking open, zodat de warme lucht kan ontsnappen.
- Er zijn de verkeerde grondstoffen in het deeg gebruikt. Oude of aangetaste grondstoffen kunnen verontreinigingen meebrengen naar het product, waardoor de houdbaarheid wordt aangetast. Controleer de kwaliteit van de grondstoffen voor het gebruik in producten.
Is het erg als je beschimmeld brood eet?
Beschimmeld brood is in zijn geheel niet meer te eten. Gooi het brood direct weg om verdere verspreiding van schimmelsporen te voorkomen. Groene of zwarte broodschimmel bederft het brood, maar is niet gevaarlijk. Hij kan niet in de mens groeien en dit soort schimmel geeft geen mycotoxines af (stoffen die voedselvergiftiging of andere ziektes veroorzaken), dus zijn er geen nadelige effecten van te verwachten als je ongemerkt een hap beschimmeld brood hebt genomen.
Hoe krijg je schimmel op brood?
Als je brood een paar dagen laat liggen dan kan er schimmel op groeien. Hiervoor moeten de omstandigheden goed zijn: het liefst een beetje warm en vochtig. Je doet het brood bij dit proefje in een plastic zakje, want dan droogt het brood niet uit. Schimmels planten zich voort met sporen.
Hoe zie je of brood beschimmeld is?
Weg met dat brood – Brood met blauwe of zwarte schimmel kun je niet meer eten. Ook niet als maar één boterham beschimmeld is, of als alleen op de korst een plekje schimmel zit. De sporen van de schimmel zitten namelijk door het hele brood. Ook fruit met schimmel moet meteen in de bak.
Hoelang kun je brood buiten de vriezer bewaren?
Vul je dagelijks broodtrommels? Of ben je juist een kleine broodeter? De oplossing is simpel: vries het in! Zo kan je af en toe een paar sneetjes ontdooien, of elke dag een vers brood uit de vriezer trekken. Maar hoe lang blijft brood eigenlijk vers. ? Buiten de vriezer blijft een brood zo’n dag of drie écht lekker.
- Na drie dagen wordt de smaak wat minder goed en het brood droger;
- Dan is het nog steeds prima te eten: ouder brood verliest geen voedingswaarde en veel mensen hebben geen probleem met een droger sneetje;
Maar de meeste mensen willen gewoon lekker vers brood. Het liefst net gebakken en nog een beetje warm: mmmm! Maarja, wat als je een brood niet op krijgt in drie dagen? Dan is invriezen een goed idee: het is de beste methode om brood langer vers te houden.
- Maar veel korter dan de meeste mensen denken: tot twee weken na het invriezen smaakt brood nog steeds vers;
- Het beste is om brood in te vriezen meteen nadat je het gekocht hebt;
- Want brood dat later de vriezer in gaat, smaakt na het ontdooien minder vers;
Brood dat malser of vochtiger is houdt het langer uit in de vriezer. En ontdooien? Gewoon het hele brood uit de vriezer halen en geduld hebben. Of je haalt het aantal sneetjes dat je nodig hebt uit de vriezer: helemaal slim! Als je haast hebt, kun je brood ook ontdooien in de magnetron.
- Het beste is om een losse boterham in 10 seconden te ontdooien op het laagste vermogen;
- Sneetjes brood ontdooien in een broodrooster of oven raden we niet aan;
- Dit gaat namelijk veel te snel, waardoor het brood uitdroogt;
Tenzij je dat lekker vindt natuurlijk! Overigens kun je brood dat is ontdooid beter niet nog een keer invriezen. Het kan geen kwaad, maar wordt er niet lekkerder op.