Wanneer Groente Of Fruit Baby?

Wanneer Groente Of Fruit Baby
Wanneer begin je met het geven van oefenhapjes? – Je start met het geven van oefenhapjes als je baby tussen de 4 en 6 maanden is. Begin niet eerder en niet later. Je kunt met 4 maanden al starten, maar als je nog enkele weken wilt wachten, is dat ook goed.

Kijk vooral of je baby eraan toe is. Maakt hij steeds smakkende geluidjes? Kijkt hij het eten uit je mond? Dan kan het tijd zijn om met de oefenhapjes te beginnen. Iedere baby heeft zijn eigen tempo. Het is belangrijk dat je kind in ieder geval rechtop zit en goed kan slikken.

Als je kind 6 maanden is, dan heeft hij ook echt vaste voeding nodig naast borst- of flesvoeding. Bekijk ook onze video: Wanneer begin je met oefenhapjes? .

Wat eerst fruit of Groentepap?

Baby-led weaning – Wil je je baby van bij de start zachte stukjes laten eten, wacht dan tot rond de leeftijd van 6 maanden en je baby er klaar voor is. Meer over baby-led weaning Het maakt niet uit of je met fruitpap of met groentepap start. Is de ene pap goed opgestart, dan kan je de andere beginnen  geven. .

Hoe weet je of je baby toe is aan hapjes?

Signalen van je baby vaste voeding: – Wanneer je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is, vertellen een aantal signalen dat je baby toe is aan de eerste hapjes vaste voeding:

 • Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond.
 • Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen.
 • Je kindje heeft veel interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond.
 • Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal. Dit merk je omdat je kindje bijvoorbeeld ‘s nachts weer wakker wordt, terwijl hij of zij eerder doorsliep.

Hoeveel gram groente mag een baby van 4 maanden?

Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit.

Wat mag een baby vanaf 3 maanden eten?

Voedingsschema baby 2 maanden – Bij 2 maanden drinkt je kindje al heel wat meer. Hoeveel voeding nodig is, verschilt per baby. Je kan aanhouden dat je baby ongeveer 150 ml melk per kilogram lichaamsgewicht per dag nodig heeft. Een voorbeeld: weegt je baby 3,5 kg, dan is er dus 3,5 x 150 ml = ongeveer 525 ml nodig per dag.

 • Dit kan je geven in zeven voedingen van 75 ml, verdeeld over de dag;
 • Maar zes voedingen van 90 ml is ook mogelijk;
 • Je komt dan wat hoger uit met de hoeveelheid melk, maar dat is niet erg;
 • Deze berekening gaat op tot een maximum van 900 ml per dag;

Bij borstvoeding weet je niet precies hoeveel je baby drinkt. Gaat de groei goed, verschoon je voldoende plasluiers en is je kindje vrolijk? Dan kan je ervan uitgaan dat het drinken goed gaat.

Hoeveel hapjes mag een baby van 4 maanden?

Hoeveel oefenhapjes geef je aan je baby? – Oefenhapjes zijn een extraatje naast borst- of flesvoeding en zijn echt bedoeld om te oefenen. Geef daarom maar één of twee keer per dag zo’n 3 à 4 lepeltjes. Als je meer geeft, kan het zijn dat je kleintje minder trek heeft in zijn melkvoedingen en die heeft hij juist nog hard nodig om alle voedingsstoffen uit te halen.

Hoe begin je met Oefenhapjes?

Hoeveel hapjes geef ik mijn baby? – Als je kleintje toe is aan de eerst hapjes, de oefenhapjes start je met 1 of 2 keer per dag een paar lepeltjes. Dit kunnen er 2, 3, 4 of 5 zijn. Kijk naar je kleintje, hoe reageert zij/hij. Niet te veel ineens, de darmen moeten wennen aan vaste voeding.

 • Recepten voor oefenhapjes  zijn super eenvoudig zelf te maken;
 • Deze oefenhapjes komen namelijk nog niet in de plaats van de borstvoeding of flesvoeding;
 • Het geven van deze oefenhapjes blijf je doen tot je baby een maand of 8 is;

Hierna gaan de oefenhapjes langzaamaan veranderen naar maaltijden die de borstvoeding of flesvoeding gaat vervangen. Je bouwt deze oefenhapjes rustig uit. Eerst enkelvoudige smaken, gaat dit goed dan kun je onderling gaan mengen. Maak de hapjes ook steeds wat grover.

Welk moment van de dag Oefenhapjes?

Op welk tijdstip kun je oefenhapjes geven? – Je kunt de hapjes direct na de flesvoeding of borstvoeding geven. Een ander goed moment is tussen 2 maaltijden door. Op dat moment is je baby redelijk ontspannen en niet heel hongerig. Waarschijnlijk staat hij of zij dan meer open voor iets nieuws dan wanneer het maagje heel erg knort.

Waarom rijstebloem vanaf 4 maanden?

Wanneer mag je kind pap krijgen en welke pap is geschikt? – Je kan beginnen met een papfles als je kindje 4 maanden oud is. Voor die tijd kan het spijsverteringsstelsel van je baby de vezels in pap nog niet goed verteren. Rijstebloem is het meest geschikt als eerste pap voor je kindje.

 • Deze bevat weinig vezels en is daardoor licht verteerbaar;
 • Als je baby hieraan gewend is, kan je langzaam andere granen introduceren;
 • Vanaf 6 maanden kan je bijvoorbeeld ‘fijne granen’ geven;
 • Er zijn verschillende merken die deze soort pap aanbieden;

Ook speltpap, haverpap of oerpap zijn op deze leeftijd geschikt voor je baby. Bij 8 maanden kan je overstappen op ontbijtpap of volkoren granenpap. Havermout en Brinta zijn vrij zwaar. Deze producten zijn geschikt vanaf de leeftijd van 12 maanden.

Hoe lang na Groentepap starten met fruitpap?

nieuws Start met vaste voeding vanaf 4 à 6 maanden. Niet vroeger. Traditioneel start je met fruitpap en geef je daarna groentepap, maar dit kan net zo goed andersom. Als je het hapje maar fijn maakt en als het maar een zachte smaak heeft. Begin daarom liever niet met zure of bittere smaken.

 1. • Geef je borstvoeding , wacht dan tot 6 maanden;
 2. Start dan eerst met groentepap, want groenten leveren ijzer;
 3. Rond 6 maanden heeft je baby de ijzervoorraad die hij meekreeg bij de geboorte volledig opgebruikt en heeft hij dus ijzer nodig;
See also:  Op Welke Stand Brood Bakken?

Groenten zullen die voorraad snel aanvullen. • Zowel groenten als fruit zijn belangrijk. De voedingswaarden verschillen en zijn niet onderling verwisselbaar. Appelmoes bevat bv. weinig vitamine C, weinig ijzer en geen bètacaroteen. Geef dus altijd groenten (en aardappelen) bij de warme maaltijd.

Is de voeding van je baby voldoende gevarieerd, dan mag je gerust eens appelmoes op het menu zetten. De aardappelen kan je af en toe vervangen door deegwaren. • In het begin is de fruit- en groentepap nog geen volledige maaltijd.

Melkvoeding blijft in het begin het belangrijkste. Geef na het fruit of de groenten dus nog wat melk bij. Start met enkele lepeltjes fruitpap/groentepap en een melkvoeding. Gaat dit goed, voer dan de hoeveelheid fruitpap/groentepap langzaam op tot 150 g. • Denk niet te snel dat een baby iets niet lust.

De smaakwaarneming van een baby ontstaat al tijdens de zwangerschap. Een pasgeboren baby reageert op smaken en geuren die hij kent van voor zijn geboorte. Hij merkt het verschil tussen zoet, zuur en bitter.

Een baby verkiest zoet en heeft een afkeer van bitter. Door borstvoeding te krijgen, leert een baby heel wat smaken en geuren kennen. Dit zorgt voor minder problemen bij de start van vaste voeding. Bij flesvoeding leert hij pas de verschillende smaken via de fruit- en groentepap kennen.

In het begin is tegenstribbelen en spuwen normaal. Laat de baby wennen aan een nieuwe smaak. Dit lukt het makkelijkst wanneer hij honger heeft of wanneer een geliefd persoon in een prettige omgeving hem eten geeft.

Geef een bepaald voedingsmiddel zeker 10 à 15 keer vooraleer te besluiten dat een baby het niet lust. Groentepap • Start het best met licht verteerbare groenten zoals witloof, bloemkool, wortelen, courgette, pompoen, tomaat, spinazie,. Meestal lust een kindje dit wel.

 • Weigert een baby een bepaalde groente of verdraagt hij ze niet, wacht dan een paar weken om ze nog eens op het menu te zetten;
 • Harde kolen (witte kool, rodekool, boerenkool en savooikool) en ui mogen pas na één jaar;

• De ideale verhouding is: • 2/3 groenten • 1/3 aardappelen, witte rijst of deegwaren. • De pap hoeft niet noodzakelijk verschillende soorten groenten te bevatten. Zorg wel voor zo veel mogelijk afwisseling, zo leert een baby alles eten en krijgt hij ook de nodige vitamines en mineralen binnen.

• Geef verse groenten en verwerk ze zo snel mogelijk na aankoop. Bewaar ze max. 3 dagen in de koelkast. • Groenten uit blik of glas krijgen niet de voorkeur, omdat er veel zout aan toegevoegd wordt. Dit kan de nieren van de baby belasten.

• Spoel de groenten verschillende keren in ruim koud water tot het spoelwater zuiver is. Schil ze en snij ze dan in grote gelijke delen. Zo gaan er minder vitamines verloren. • Kook of stoom de groenten (rauwe groenten kunnen pas vanaf één jaar) in een beetje water of stoom ze.

 • Zo heb je een max;
 • behoud van vitamines;
 • Sommige groenten bevatten van zichzelf al veel vocht, bij witloof bv;
 • moet geen water toegevoegd worden;
 • Kook nitraatrijke groenten wél in veel water;
 • Een microgolfoven warmt heel ongelijk op;

Roer daarom de voeding goed om, controleer de temperatuur en geef ze dan pas aan een baby. • Plet alles of maak het fijn met een roerzeef. Het fijnmaken van de voeding zorgt er voor dat de voedingsstoffen beter kunnen opgenomen worden. Mix je de groenten, dan komt er veel lucht in de pap en gaan de vitamines snel verloren.

Kan je baby voldoende kauwen, laat dan kleine brokjes in de voeding. • Soep is een goede leverancier van vocht en is rijk aan mineralen. Doordat ze weinig vitaminen bevat, kan ze een warme maaltijd zeker niet vervangen.

Bovendien is op 6 maanden de melkvoeding nog steeds het belangrijkste voedingsmiddel voor de baby. Voor soep en andere dranken is er weinig plaats over in zijn maagje. Ze kan wel toegevoegd worden om de pap minder droog te maken. • Voeg – afhankelijk van de hoeveelheid pap – altijd een koffielepel tot een eetlepel vetstof toe.

 1. Dit maakt het hapje smeuïger en geeft je baby voldoende energie om te groeien en zich te ontwikkelen;
 2. Voeg de aangepaste hoeveelheid vetstof op het einde van de bereiding aan de groentepap toe;
 3. Kies bij voorkeur voor een olie (bv;

maïs-, lolijf-, arachide-, koolzaad- of zonnebloemolie), een zachte plantaardige margarine of bak- en braadvet rijk aan onverzadigde vetzuren. • Wees voorzichtig met sterk smakende kruiden en pikante specerijen. Die kunnen het maag-darmkanaal van baby’s en peuters te hard prikkelen.

Let hier ook op bij exotisch voedsel in het buitenland. Tuinkruiden (zoals peterselie, bieslook, kervel, basilicum en venkel) kunnen wel. • Vermijd de toevoeging van zout aan de voeding van de baby. Te veel zout is ongezond en te zwaar om te verwerken voor baby’s nieren.

Zonder toegevoegd zout leert de baby de natuurlijke smaak van zijn voeding ook beter kennen. • Bouillonblokjes zijn geconcentreerde extracten van groenten, vlees, kip of vis met kruiden en veel zout, die de nieren van een baby kunnen overbelasten. Gebruik ze dus niet.

Er bestaan vetarme en zoutarme bouillonblokjes, maar ook die zijn niet geschikt voor babymaaltijden. • Geef de groentepap zo snel mogelijk. Hou de pap dus niet onnodig warm. Warm ze ook niet meer op. • Geef de groentepap liefst ‘s middags, zo kan die nog goed verteren.

Geef ‘s avonds een melkmaaltijd. Leer deze gewoonte aan van jongs af. Regelmaat is belangrijk voor kinderen. Kan het niet anders dan de maaltijd ‘s avonds te geven, geef dan een voeding die niet te zwaar is en doe dit niet te laat. Fruitpap • Wie met fruitpap start, kan de baby laten wennen aan de smaak door hem enkele lepeltjes verdund vers sinaasappel- of pompelmoessap te geven vóór of na de melkvoeding.

Zeef het, zeker als het kindje last heeft van krampen. Er zijn ook kant-en klare fruitsapjes voor baby’s te koop in de winkel. Gaat dit goed, geef hem dan onverdund fruitsap en daarna enkele koffielepels fruitpap.

10 tips wanneer je kindje geen groente of fruit meer eet | Valerie vertelt

Men mag ook onmiddellijk de fruitpap geven, aangevuld met melkvoeding. • Een klassieke fruitpap: • 1/4 koek of meel • 1/4 geraspte appel • 1/4 geplette banaan • sap van 1/4 sinaasappel. • Kies altijd voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit zonder pitjes of velletjes.

See also:  Vlees Uit Vriezer Hoe Lang Houdbaar In Koelkast?

Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen,. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango,. Wissel af. Zo ontwikkelt de baby zijn smaakzin en krijgt hij verschillende vitamines binnen.

• Geef je een bepaalde fruitsoort voor de eerste keer, doe dit dan enkele dagen na elkaar. Wacht intussen met ander fruit. Zo zie je onmiddellijk of je baby er allergisch voor is. Met druiven, bessen en ananas wacht je best tot één jaar. Heeft je kindje aanleg voor allergie, geef dan pas aardbeien vanaf 12 maanden.

• Geef ook eens een fruitsoort apart. Zo leert de baby die smaak beter kennen en is het snel duidelijk of hij die fruitsoort lust. • Maak de fruitpap niet op voorhand klaar, maar geef ze zodra ze klaar is.

Geschild, gesneden, geraspt of geplet fruit dat in contact komt met de lucht verliest zijn vitaminen. De smaak gaat ook achteruit en het uitzicht van het fruit wordt ook minder smakelijk. Er is ook een risico op bacteriën in de fruitpap. • Hou geen restjes voor de volgende dag of vries ze niet in.

 1. • Spoel het fruit verschillende keren in ruim koud water tot het spoelwater zuiver is;
 2. Verwijder de rotte en dorre delen;
 3. Verwijder de pel, schil en pit(ten);
 4. Snij het fruit in grote gelijke delen;
 5. Maak het fijn met een citruspers, roerzeef, rasp of vork;

Mixen zorgt voor meer lucht in de pap en dus voor vitamineverlies. Daarom krijgt het niet de voorkeur. • Voeg geen suiker of honing toe, zo leert een baby de smaak van verschillende fruitsoorten beter kennen. Bovendien is suiker niet goed voor de tanden en zitten er geen vitamines of mineralen in.

 • Honing geven aan baby’s jonger dan 1 jaar kan gevaarlijk zijn;
 • De kans bestaat dat de honing besmet is met de botulisme-bacterie;
 • Bij volwassenen groeit deze bacterie in het algemeen niet in de darm;
 • Bij baby’s kan dat wel, aangezien hun darmflora nog niet voldoende ontwikkeld is;

Dit wordt ‘infantiel botulisme’ genoemd. • Gedroogd fruit heeft niet de dezelfde voedingswaarde als vers fruit. Het is vooral een bron van suiker. • Vanaf de leeftijd van 4 à 6 maanden mogen geleidelijk aan glutenbevattende producten (speciale kindermelen of graanvlokken, kinderkoek, bindmiddelen op basis van rijst, maïs, gierst, tarwe, haver, gerst, enz.

) gebruikt worden om de fruitpap in te dikken. • Voeg geen yoghurt of plattekaas toe aan de fruitpap. Ze bevatten geen vitamine C, maar wel veel eiwitten. Die belasten de nieren van de baby. Borst- of flesvoeding levert genoeg eiwitten.

• Blikfruit, fruit in glas of (gevitamineerde) vruchtensiropen zijn niet schadelijk voor de baby, maar vaak is aan deze producten veel suiker toegevoegd: de baby krijgt meer energie binnen dan nodig, de kans op tandbederf vergroot en hij went aan een zoete smaak.

Er zijn wel blikken of bokalen fruit te verkrijgen waaraan geen suiker is toegevoegd. Op het etiket staat dan ‘op eigen sap’. Vers fruit is toch te verkiezen vanwege het hogere gehalte aan vitamine C. Vlees en vis • Gaat de vaste voeding goed, dan mag je vanaf 6 à 7 maanden mager vlees, vis of een halve eidooier (eierdooier én eiwit pas vanaf 8 maanden) toevoegen aan het groentepapje.

Kook het vlees, de vis en de eidooier, en pureer het. Start met ong. 15g per dag, vanaf 1 jaar ong. 25 g per dag. • Indien je je baby vegetarisch wil laten eten, dan kan je het vlees vervangen door een combinatie van peulvruchten en granen, een half ei, en tofoe (sojakaas). Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Phonak De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest. Test nu je gehoor. Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?.

Hoeveel fruitpap op 5 maanden?

Kies altijd voor zacht, zoet, vers en rijp seizoensfruit zonder pitjes of velletjes. Begin met vruchten zoals banaan, appel, peer, meloen, perziken, pruimen,. Gaat dit goed, probeer dan gerust kiwi’s, citrusvruchten, mango,. Ga snel naar

 • Start met enkele koffielepels fruitpap. Geef in het begin na de fruitpap nog melkvoeding. Gaan de eerste hapjes goed, voer dan de hoeveelheid langzaam op tot gemiddeld 150 gram. Een kind geeft zelf aan als het genoeg gegeten heeft. Tegen de leeftijd van 1 jaar is dat 250 à 300 gram.
 • Vanaf 12 maanden geef je in een gezond voedingspatroon fruit als tussendoortje.
 1. Spoel het fruit in koud water tot het spoelwater zuiver is.
 2. Verwijder de pel, schil en/of pit(ten). Verwijder verlepte en dorre delen. Ontpitte en ontvelde druiven mogen ook.
 1. Snij het fruit in grote gelijke delen.
 2. Gebruik een pers voor citrusvruchten.
 3. Maak het fruit fijn met een rasp of met een vork. Ga vanaf 8 maanden geleidelijk aan van fijn (geplet) naar grover (geprakt) voedsel.
 4. De reden om koek of meel aan het fruit te voegen, is om ze in te dikken. Te vloeibare fruitpap is immers moeilijker om af te happen voor een baby. Maar een indikkingsmiddel hoeft niet altijd, een vastere fruitpap heeft dit niet nodig , banaan en mango dikken bijvoorbeeld van nature in. Is het nodig, dik dan in met ongezoete kindermelen, -vlokken, -granen of met een kinderkoek.
 5. Geef het fruit zodra het klaar is, zo behoud je de vitamines en smaak. Hou geen restjes voor de volgende dag of vries het niet in.
 6. Moet je het fruit uitzonderlijk toch vooraf klaarmaken, bewaar het dan in een afgedekte glazen bokaal of plastic voedingspotje op een koele, donkere plaats zodat er zich geen ziekteverwekkende bacteriën kunnen vermenigvuldigen. Serveer het nog de dag zelf.
 7. Als je kind al goed kan kauwen, kan je vanaf 12 maanden proberen om fruitpap  te  vervangen door een portie fijngesneden fruit.
 • Door afwisseling ontwikkelt je baby zijn smaakzin en krijgt hij of zij verschillende vitamines binnen.
 • Geef ook eens een fruitsoort apart. Zo leert je baby die smaak beter kennen en is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
 • Geef een nieuwe fruitsoort enkele dagen na elkaar. Wacht intussen met ander fruit. Zo is het snel duidelijk of hij of zij die fruitsoort lust.
 • Kies niet altijd de traditionele fruitcombinatie van appel, sinaasappel en banaan. Vers fruit is een bron van vitamine C, maar niet elke vrucht bevat er evenveel van. Kiwi’s, sinaasappelen en mandarijntjes zijn de toppers. Appelen, peren en pruimen bevatten bijna geen vitamine C. De teeltwijze en het seizoen kunnen ook voor schommelingen zorgen.
 • Voeg geen suiker of andere zoetmiddelen toe. Het is belangrijk dat je baby de smaak van verschillende fruitsoorten in hun ‘puurheid’ leert kennen. Het toevoegen van suiker kan er bovendien voor zorgen dat kinderen gewoon raken aan zoet en minder zullen openstaan voor andere smaken. Zo vergroot de kans op kieskeurig eetgedrag.
 • Voeg geen yoghurt of plattekaas toe. Ze bevatten veel eiwitten. Die belasten de nieren van de baby. Dit geldt ook voor diverse kaasjes die speciaal voor kinderen aangeprezen worden. Borst- of flesvoeding levert genoeg eiwitten.
 • Blikfruit, fruit in glas of (gevitamineerde) vruchtensiropen zijn niet schadelijk voor de baby, maar vaak is aan deze producten veel suiker toegevoegd: je baby krijgt meer energie binnen dan nodig, de kans op tandbederf vergroot en je baby went aan een zoete smaak. Er zijn wel blikken of bokalen fruit te verkrijgen waaraan geen suiker is toegevoegd. Op het etiket staat dan ‘op eigen sap’. Vers fruit is toch te verkiezen vanwege het hogere gehalte aan vitamine C.
 • Gedroogd fruit heeft niet de dezelfde voedingswaarde als vers fruit. Het is vooral een bron van suiker.
 • Heeft je kind een afkeur voor het aanvaarden van fruit en blijft dit zo, kan je proberen fruit lichtjes te stoven of op te warmen.
See also:  Wanneer Fruit Baby?

De wijzer Gezond eten  geeft een mooi overzicht van welk fruit en welke groenten je op welke leeftijd mag geven. .

Waarom eerst groente baby?

Start vaste voeding met milde smaken – Tussen de 4e en de 6e maand begin je met de eerst hapjes vaste voeding van je baby, naast de borst- of flesvoeding. Dit begint met kleine hapjes in de vorm van gemalen of geprakte papjes groente en fruit. In het begin kan je het beste kiezen voor één soort groente per maaltijd, waarbij milde smaken de voorkeur hebben, bijvoorbeeld banaan, perzik, gekookte worteltjes of bloemkool.

 • Je baby heeft een voorkeur voor zoete smaken;
 • Als je meteen met fruit begint en daarna pas de groenten introduceert, loop je kans dat je baby de groenten afwijst;
 • Daarom is het verstandig om eerst groenten en daarna pas fruit aan je kindje voor te schotelen;

Je kan wel kiezen voor zoete, zachte groenten zoals worteltjes, bloemkool of pompoen. Zuur- en bitter smakende groenten kan je beter wat later introduceren.

Hoe begin je met vaste voeding baby?

Eerst groente- of eerst fruitpap? – Dat mag je zelf kiezen. Meestal wordt er met groentenpap gestart. Bij kindjes met constipatie of bij een start tijdens warme zomermaanden kan bijvoorbeeld met fruitpap gestart worden. Geef het kind de tijd om te wennen aan de ene pap vooraleer je de andere pap opstart.

Vanaf 4 maanden kan je starten met vaste voeding; dan gaan de voedingsreflexen geleidelijk over in bewuste mondbewegingen. Als je verkiest om voltijds borstvoeding te blijven geven start je zeker vanaf de leeftijd van 6 maanden met vaste voeding.

Begin je rond de zesde maand met vaste voeding, dan heeft je baby zijn ijzervoorraad al opgebruikt en start je beter eerst met groenten. Kies een rustig, hongerig moment uit de eerste keer lepelvoeding te geven. Wanneer je kindje ziek is, of bijvoorbeeld net naar de kribbe moet, wacht je beter nog even.