Wanneer Mag Een Baby Brood?

Wanneer Mag Een Baby Brood

Na 6 maanden – Bruin brood of tarwebrood zonder pitten en zaden is goed om mee te beginnen. Om te leren kauwen geef je vanaf 7 maanden brood met korst. Ook als je kind nog geen tanden en kiezen heeft, bijt en sabbelt hij met z’n kaken. Dat is goed voor zijn mondspieren. Beleggen kan, maar hoeft niet. Welk beleg is geschikt voor je baby en wat kun je beter niet geven?.

Hoe groot stukje brood baby?

Hoe groot stukjes brood baby 1 jaar? – Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst. Eventueel kun je het brood in wat moedermelk, opvolgmelk of slappe thee dopen, zodat je baby het makkelijker kan opeten. Stop het stukje brood in de zijkant van zijn mond, bij zijn wang.

Wat op eerste boterham baby?

Broodbeleg op brood voor een baby – Zolang het brood nog een oefenhapje is, is het voldoende om er boter op te smeren. Broodbeleg is nog niet nodig voor je baby. Vanaf het moment dat brood een maaltijd wordt, kun je er beleg op doen. In het begin is een smeerbare variant het makkelijkst.

Denk aan  100% pindakaas  of notenpasta, appelstroop, (suikervrije) jam, geprakte banaan of avocado, hüttenkäse of light zuivelspread. Is je kind ouder dan tien à twaalf maanden, dan kun je als broodbeleg ook kiezen voor magere vleeswaren als ham en kipfilet, vis of ei.

Smeerworst en paté wordt tegenwoordig afgeraden als broodbeleg voor jonge kinderen, in verband met de hoge dosis vitamine A die erin zit. Dat kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Ook smeerkaas of gewone kaas kun je beter niet geven: hierin zit te veel zout en verzadigd vet, wat niet goed is voor je baby.

 • Meer weten?  Zoveel extra vitamine A, K en D heeft je baby nodig;
 • Honing  is niet geschikt als broodbeleg voor baby’s;
 • Hier kan de bacterie clostridium botulinum in voorkomen en die kunnen de darmen van je baby in het eerste jaar nog niet aan;

Honing kan dan ook een ernstige voedselvergiftiging veroorzaken. Geef je kind pas vanaf zijn eerste verjaardag honing op brood. Ook rauwe vleeswaren zoals filet americain en ossenworst zijn niet geschikt voor jonge kinderen, daar kunnen ze een voedselinfectie van krijgen.

 1. Probeer vooral te variëren;
 2. Zo went je kind aan verschillende smaken en texturen en krijgt hij verschillende voedingsstoffen binnen;
 3. Probeer dus regelmatig wat anders;
 4. Zo is vis ook lekker op brood;
 5. Of avocado, geprakte aardbei of stukjes appel;
See also:  Wat Kost Wagyu Vlees?

Plakjes tomaat of komkommer zijn lekker als extraatje op een boterham met hüttenkäse, zuivelspread of vleeswaren. Lees ook: Wat is het beste broodbeleg voor je baby?.

Wat voor yoghurt mag een baby?

Magere of halfvolle yoghurt. Vanaf 8 maanden kan een beetje als toetje wel, zolang borstvoeding of opvolgmelk maar de grootste melkbron blijft.

Welk brood baby 7 maanden?

Brood eten vanaf 6 maanden – Geef je baby tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten. Je mag ook een losse korst geven. Hier kan hij op sabbelen en bijten. Vanaf 7 maanden geef je ook stukjes brood met korst. Dit helpt om te leren kauwen. Ook al heeft je kleintje nog geen tanden, hij kan heel goed kauwen en sabbelen met zijn kaken.

Wat mag een baby van 9 maanden op brood?

Wat voor boter op brood baby?

Roomboter, margarine en halvarine bevatten allemaal vitamine A, D en E. Roomboter bevat alleen veel minder vitamine D en meer verzadigd vet dan halvarine en margarine. Verzadigd vet is niet goed voor de gezondheid. Halvarine en margarine bevatten juist meer onverzadigd vet: een type vet dat bekend staat om goede effecten op de gezondheid. Totdat je kind 4 jaar is adviseren we om margarine uit een kuipje op brood te smeren. Jonge kinderen krijgen vaak iets te weinig vetten binnen. In margarine zit meer vet dan halvarine. Met de Kies Ik Gezond?-app kun je in de supermarkt zien of het margarine of halvarine is. Je kunt ook op het etiket van een product kijken naar het vetpercentage.

Wat mag een baby van 6 maanden eten?

Wat mag een baby van 6 maanden wel en niet eten en drinken? – Een baby van 6 maanden mag dingen eten zoals:

 • Groenten als broccoli, spinazie, pompoen, andijvie, bietjes, avocado, en sla
 • Fruit als banaan, mango, perzik, appel, peer, abrikoos, meloen en papaya
 • Ongezoete pap
 • Pasta, rijst, brood, en aardappel
 • Goed gekookte of gebakken vette vis als zalm, of vlees en kip, zolang het goed doorbakken of gekookt is.
 • Thee en water. Je kindje mag lauwwarme thee drinken, zonder suiker, bijvoorbeeld kamille thee, muntthee of jasmijnthee. Hij mag dit zelf drinken uit een beker als hij al rechtop kan zitten
 • Pindakaas (ongezout, 100%) en eieren, om een allergie op latere leeftijd te voorkomen. Een eitje kan je haast overal in verwerken, en pindakaas is erg geliefd op een volkoren boterham
 • Margarine, olijfolie of zonnebloemolie. Omdat jonge kinderen soms te weinig vetten binnenkrijgen, kan een beetje margarine op een boterham geen kwaad, en ook koken met olie met goede vetten is een goed idee.
See also:  Welk Fruit Bij Hoge Bloeddruk?

Lees ook: Zo maak je eten voor je baby leuker en gemakkelijker link= Een baby van 6 maanden mag dit nog niet eten en drinken:

 • Suiker en zoete etenswaren, zoals toetjes, zoete zuiveldranken, zoete koekjes, zoete pap of zoete thee is nog niet geschikt voor je baby. Daarnaast kan een baby gaan wennen aan de zoete smaak en voeding gaan weigeren wat geen suiker heeft
 • Kaas en smeerkaas. Hierin zit te veel verzadigd vet en zout voor een baby van 6 maanden. Überhaupt kun je beter wachten met het aanbieden van koeienmelk en zuivelproducten tot 1 jaar.
 • Smeerleverworst. Hierin zit te veel vitamine A, wat schadelijk kan zijn voor je baby. Je kind kan dit pas eten als hij 4 jaar oud is.
 • Rauwe vis of rauw vlees. Dus ook producten als filet americáin of ossenworst
 • Anijs- en venkel(thee). Hierin zit de stof estrogol, wat schadelijk kan zijn.
 • Te kleine etenswaren, vanwege verstikkingsgevaar, zoals druiven, blauwe bessen en erwtjes. Je kunt ze natuurlijk wel verwerken in een prakje.
 • Honing, vanwege het risico op infantiel botulisme

Hoe baby broodkorst geven?

Als jouw kindje zes maanden is, kun je hem brood geven. – Een korstje brood om op te sabbelen is voor de meeste kinderen een leuke kennismaking met dit waardevolle product. Geef daarna wat stukjes brood, begin met (licht)bruin brood zonder beleg. Brood dat een dag oud is plakt minder.

Bruin brood bevat meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan wit brood en heeft daarom de voorkeur. Leg het stukje brood aan de zijkant, bij de wang, in het mondje. Je baby zal dan automatisch met zijn tong het stukje verplaatsen en vermalen in zijn mond.

See also:  Hoe Maak Ik Groentesoep Met Vlees?

Als je het stukje brood op de tong legt, heb je kans dat het stukje brood bij de eerste tongbeweging aan het verhemelte blijft plakken en dat kauwen erg moeilijk wordt. Later kun je er een beetje margarine uit een kuipje opsmeren en eventueel wat beleg zoals appelstroop, jam, geprakt fruit (dat hij misschien al kent) of vruchtenmoes.

Korstjes stimuleren het kauwen, bovendien leer je zo je kindje van jongs af aan om ook de korstjes op te eten. Een baby heeft voldoende vet nodig. Daarom is het nodig het boterhammetje te besmeren. Margarine uit een kuipje bevat de goede soorten (onverzadigd) vet.

Smeerleverworst blijft handig plakken op een stukje brood, en glijdt soepel naar binnen, maar het is niet het ideale broodbeleg. Het bevat namelijk nogal wat vitamine A, waar baby’s beter niet te veel van binnen kunnen krijgen. Geef daarom niet vaker dan 2 x per week een boterhammetje met smeerleverworst.

Hoeveel boterhammen mag een baby?

Gezond met brood – Je kind eet ongeveer 2 tot 3 boterhammen per dag, meestal verdeeld over het ontbijt en de lunch (zie de dagmenu’s ). Brood heeft je kind nodig om bijvoorbeeld genoeg koolhydraten, eiwitten, vezels, jodium, B-vitamines en ijzer binnen te krijgen. Welk brood kies je, en ook belangrijk: wat smeer je erop? En hoe dik? .