Wanneer Volkoren Brood?

Wanneer Volkoren Brood
Volkoren: de regels Brood mag namelijk alleen ‘volkoren’ genoemd worden als het van 100% volkorenmeel is gemaakt. Voor andere bakkerijproducten (zoals crackers, beschuit, koekjes en ontbijtkoek) was de afspraak altijd dat een product ten minste 50% volkorenmeel moest bevatten.

Is bruin brood altijd volkoren?

Veel mensen weten niet wat nu eigenlijk het verschil is tussen bruin brood en volkoren brood. Een hele goede vraag vinden wij, die gelukkig simpel te beantwoorden is. Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge.

 • Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen;
 • Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem;
 • Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem;

Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel Welk meel gebruikt wordt voor het brood beïnvloedt ook de voedingswaarde van de broden. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.

 • Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien;
 • Zo’n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje;
 • Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel;

Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood? Het kan, maar het hoeft niet. De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de ingrediënten. Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel. Dit is wettelijk vastgelegd.

In volkorenmeel is de gehele graankorrel vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem en meel. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kàn als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood.

 • Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen;
 • Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn;
See also:  Hoe Ziet Een Kalkoen Eruit?

In dat geval zal het brood minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood. Dit komt ook weer door de gebroken of geplette graankorrels en zaden die toegevoegd worden. In deze tabel op Brood. net kun je zien dat een gemiddeld meergranenbrood op basis van bloem een voedingsvezelgehalte heeft vergelijkbaar met bruinbrood.

Waarom volkoren brood?

Volkoren graanproducten zijn gemaakt van de hele graankorrel. Voorbeelden zijn volkorenbrood, volkorenpasta en zilvervliesrijst. In volkoren graanproducten zitten belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitamines. Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.

Is volkorenbrood goed voor de darmen?

Maar áls je er last van hebt, kun je wel beter volkorenbrood kiezen. – Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.

Is volkoren altijd beter?

Volkoren is gezonder dan wit – Volkorenbrood en volkorenpasta zijn gezonder dan witbrood of gewone pasta. Er zitten namelijk volkorengranen in. Die verlagen het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Dat komt ook omdat in volkorenproducten meer gezonde voedingsvezels zitten.

Hoe weet je of brood volkoren is?

Zemel en kiem De clue zit ‘m nu in het tarweMEEL. Want je mag een brood pas ‘ volkoren ‘ noemen als de zemel en kiem gemengd zijn met meel. Als het brood gemaakt is van tarweBLOEM, is het gewoon witbrood, ook al ziet het er bruin uit.

See also:  Hoe Fruit Bewaren Zonder Fruitvliegjes?

Is fijn volkoren brood gezond?

Is volkoren brood gezonder dan wit brood? De vraag wordt ons bijna dagelijks gesteld. Ja, zeggen we dan, volkoren brood is echt gezonder dan wit brood. In dit artikel leggen we uit waarom dat zo is. Laten we bij het begin beginnen. Brood wordt gemaakt van tarwe.

Wereldwijd is tarwe de belangrijkste grondstof voor voeding. Vrijwel alle producten van de Bakkers van Oost bevatten tarwe. Al die producten zien er anders uit. Dat komt voornamelijk door de wijze waarop we de tarwekorrel gebruiken.

Je kunt alleen de meelkern van de korrel vermalen. Dan krijg je bloem. En van bloem bak je bijvoorbeeld knapperig wit brood. Van de meelkern maakt de bakker witbrood Maar de gezondste voedingsstoffen van tarwe zitten niet in de kern van de korrel. De gezondste ingrediënten zitten juist in buitenkant van de korrel, in de zemel en de kiem.

In volkorenbrood zit de hele tarwekorrel Voor volkoren brood gebruiken bakkers de hele korrel en niet alleen de kern. Je kunt de korrel heel fijn malen, en dan heb je fijn volkoren brood. Maar je kunt de korrel ook grof malen, breken of zelfs heel laten.

Dan heb je grof volkoren brood. Voor de gezondheid maakt dat niet uit. Fijn en grof volkoren zijn even gezond en bevatten meer vitamines (B1, B6), mineralen (ijzer, jodium) en voedingsvezels dan wit brood en bruin brood. In het assortiment van De Bakkers van Oost vind je veel verschillende volkoren broden.

 • Als bakker kan je er namelijk eindeloos mee variëren;
 • Zo hebben we een aantal van onze desembroden ook volkoren gemaakt;
 • Desem en volkoren is een trefzekere combinatie;
 • De puur natuurlijke ingrediënten bevorderen de gezondheid van onze klanten;
See also:  Hoe Vers Brood Bewaren?

Gezondheid is ons menens. Daarom besteden we elke dag opnieuw ontzettend veel aandacht aan de korst van ons brood. Want net als bij de tarwekorrel, zit bij brood de meeste gezondheid in de buitenkant. Ook dat is de smaak van Amsterdam. Heb je nog een minuut de tijd? Kijk dan de video over het verschil tussen wit brood, bruin brood en volkoren brood.

Wat is de beste volkorenbrood?

Lekker, luchtig VOLKOREN BROOD bakken van 100% VOLKOREN MEEL

‘t Stoepje fijn volkoren –

 • Beste uit de test (gedeelde 1e plek)
 • Prijs: €1,75
 • Testoordeel: 7,3

Het brood van Bakkerij ‘t Stoepje is op markten door heel Nederland te vinden. ‘Erg lekker brood’, zo vat een van de proevers het samen. Het bevat flink wat vezels en zit qua zoutgehalte op de norm. Dit brood werd samen met het brood van Bakker Ammerlaan het lekkerst gevonden.