Wat Eten Zwanen Brood?

Wat Eten Zwanen Brood
‘Dit voorjaar genieten we al een aantal weken van een koppel zwanen dat besloten heeft deze keer recht voor ons huis en midden in de vijver een prachtig nest te bouwen, te paren en een zevental eieren te leggen. Vader sjouwt rietstengels aan en moeder trekt die omhoog en zo vergroten ze het nest tot het hoog genoeg is om de eieren droog te houden.

Ruim vijf weken lang zien we een geduldige grote zwaan de eieren uitbroeden en vader zwemt er ijverig omheen en vervangt af en toe de moederzwaan, die ook wel eens wat moet eten’, aldus bewoner  Barend Verkerk ‘Dit voorjaar genieten we al een aantal weken van een koppel zwanen dat besloten heeft deze keer recht voor ons huis en midden in de vijver een prachtig nest te bouwen, te paren en een zevental eieren te leggen.

Vader sjouwt rietstengels aan en moeder trekt die omhoog en zo vergroten ze het nest tot het hoog genoeg is om de eieren droog te houden. Ruim vijf weken lang zien we een geduldige grote zwaan de eieren uitbroeden en vader zwemt er ijverig omheen en vervangt af en toe de moederzwaan, die ook wel eens wat moet eten’, aldus bewoner  Barend Verkerk De zwanen zwemmen in de vijvers in de Zeehelden- en Staatsliedenbuurt in Maarssen-Dorp bij M.

de Ruyterstraat en Troelstrastraat/Europalaan Nu zwemmen er sinds afgelopen week 6 kleine “lelijke jonge eendjes” (volgens sprookjesschrijver Andersen, maar de hele buurt vindt ze prachtig) rond. Er wordt wat gefilmd en gefotografeerd.

Ze zijn al meteen op zoek naar voedsel…. En dan komt er iets wat ik even met jullie wil delen: in de afgelopen jaren hebben we vaker zwanen in de vijver gehad en tot onze schrik is al twee keer een grote volwassen zwaan in de vijver doodgegaan. Vies water? Ziekte? We hebben beide keren de dieren-ambulance erbij geroepen en de medewerkers hadden een ander verhaal: ze gaan dood omdat er teveel brood wordt gevoerd.

 • Leuk voor de kinderen natuurlijk, dat hebben we allemaal meegemaakt toen we kind waren, vader of moeder waren of opa en oma;
 • Ik heb verhalen gelezen van dode zwanen in andere plaatsen door de zelfde oorzaak;

Zwanen eten gras, waterplantjes en wat ze verder maar vinden op de bodem met hun lange hals. Maar brood (en zeker niet met grote zakken vol in het water gestort) is geen voedsel voor deze dieren. Zo komen er ratten, vervuilt het water en gaan watervogels dood.

Is brood goed voor een zwaan?

Als voedsel voor zwanen wordt in beschermd milieu een in de handel verkrijgbare sierwatervogelkorrel gegeven, aangevuld met wat gemengd graan. Zwanen zijn graseters en hebben dus behoefte aan een ruim gazon. Wanneer er te weinig gras in het perk is, dan is het nodig gemaaid of geknipt gras en ander groenvoer bij te voeren.

Ook brood lusten ze graag. Voorafgaande aan en tijdens de broedtijd kan een speciale foktoom-watervogelkorrel worden verstrekt. Voor opgroeiende kuikens is er opfokkorrel of -kruimel voor de eerste fase van 0 tot 2 maanden en een opfokkorrel voor de volgende fase van 2 tot 4 maanden.

Ook zijn er micro opfokdrijfkorrels, die op het water bij de kuikens kunnen worden gestrooid. Jonge zwaantjes hebben ook veel behoefte aan gras, sla of andijvie. In het onderstaande staande filmpje zijn drie knobbelzwaankuikens te zien. De kuikens worden met de hand grootgebracht zonder hun ouders.

 1. Belangrijk bij de opfok van zwanenkuikens is dat zij moeten beschikken over vers en schoon zwemwater en veel groenvoer waaronder eendenkroos en gras;
 2. Gemaaid gras is niet verstandig omdat dit onder de tong kan blijven plakken en daar gaat schimmelen;

Het beste is om de kuikens zelf het gras te laten plukken. Overdag kunnen de dieren prima in het zonnetje verblijven, maar bij koud weer en ‘s nachts zullen ze onder een warmtelamp moeten verblijven omdat ze anders afkoelen. Zie ook  www. harteman. nl Terug naar:

 • Zwanen
 • Parkdieren

Wat mag een zwaan eten?

Voedsel – Het voedsel van de knobbelzwaan bestaat uit waterplanten en waterdiertjes. Zwanen zijn met hun lange hals gespecialiseerd in het grondelen naar waterplanten op diepten waar grondelende eenden niet meer bij kunnen. Verder eten ze gras.

Wat mag een zwaan niet eten?

Ginet Groep van de Alphense Dierenambulance roept Alphenaren op te stoppen met het voeren van zwanen met brood. „Als de sloten dichtvriezen en watervogels niet meer zelf aan voer kunnen komen, kun je bijvoeren. Maar dan nog alleen met watervogelvoer en niet met brood.

Wat eten eenden en zwanen?

Eenden zijn echte alleseters. Regelmatig zie je groepjes eenden voedsel zoeken op het land, maar ook op het water zoeken de eenden naar voedsel. In het water zie je de eenden vaak grondelen. De eend zoekt dan ondersteboven met zijn kop in het water, naar voedsel onder het water.

 1. Eenden in de vrije natuur eten wat het jaargetijde hun biedt;
 2. Hun voeding bestaat voornamelijk uit zaden en plantendelen;
 3. Met name waterplanten, grassen, erwten en granen staan op het menu;
 4. In de winter zijn de wilde eenden aangewezen op plantaardig voedsel;

In het voorjaar komt daar meer dierlijk voedsel bij, zoals insecten, schelpdieren, wormen, kikkers en kleine visjes. In de herfst eten de eenden ook vruchten, die dan te vinden zijn. Ook eten de eenden dan eikels en afval van de oogst (bijvoorbeeld maïskorrels en aardappels).

 1. Voor gehouden eenden is een onderhoudskorrel het beste om te geven;
 2. Het watervogelvoer is afgestemd op de behoefte van de eend;
 3. Dit kan per eenden soort verschillen;
 4. Het aanbod aan eenden voer in dierenwinkels en webwinkels bestaat uit opfokvoer , onderhoudsvoer , eenden graan en foktoomkorrels;

Deze laatste zorgen bijvoorbeeld voor een goede kwaliteit eieren en worden gegeven vóór de aanvang van het broedseizoen. Hier vind je een compleet assortiment eenden voer. Naast het watervogelvoer kun je de eenden ook nog voorzien van aanvullend voedsel, zoals haver, granen, maïs, erwten, groenten, gedroogde insecten of restjes rijst (al zit hier weinig voeding in).

 1. Met name in de winter kunnen ze deze lekkere snacks gebruiken;
 2. Ook eendenkroos vinden ze een geweldig maaltje, dit is te vinden in de meeste sloten en vijvers;
 3. Met een beetje geluk zitten er ook nog allerlei kleine insecten bij;

Deze insecten zijn ideaal om te voorzien in de eiwitten van de eenden. Om aan te vullen in de dierlijke eiwitten kun je eenden ook gedroogde insecten aanbieden. Vooral zee-eenden hebben veel dierlijk eiwit nodig. Vaak zie je buurtbewoners de eenden in de wijk brood voeren.

 • Dit is niet aan te raden;
 • In brood, crackers, beschuit en ander koolhydraatrijk voedsel zitten te eenzijdige voedingsstoffen;
 • Dit is niet goed voor de eenden;
 • Het vult de eend wel, maar doordat brood zo eenzijdig is, krijgen de eenden te weinig voedingsstoffen binnen;
See also:  Hoe Wordt Kaki Fruit Rijp?

Ook zet brood uit in de maag wat voor vergisting kan zorgen. Dit vergroot de kans op ziekten. Voornamelijk om plantaardig voedsel te kunnen verteren hebben eenden kleine steentjes nodig, grit genaamd. Ze kunnen wel zonder maar dat zou kunnen leiden tot verstopping in de krop (hals) van de eend.

Een klein bakje grit is al voldoende voor de eenden. De eenden zullen, wanneer ze die nodig hebben, zelf een beetje grit eruit halen. Grit is onvermijdelijk bij een eendenvijver. Meestal voorziet het zwemwater van de eenden als drinkwater.

Dit kan voldoende zijn zolang het zwemwater altijd schoon is. Aparte waterbakken zijn niet nodig bij de eenden die zwemmen omdat er dan geen gebruik van gemaakt zal worden. Bij eenden die niet zwemmen of geen zwemwater tot hun beschikking hebben, is een waterbak als drinkwatervoorziening wel aan te raden.

Wat drinkt een zwaan?

Geef als basisvoeding sierwatervogelkorrel of zwanenkorrel aangevuld met gemengd graan. Verder is er een ruim grasveld nodig, zodat de dieren kunnen grazen. Is er te weinig gras voorhanden, geef dan groenvoer bij zoals sla of andijvie. Ook af en toe wat brood lusten de zwanen graag.

Waarom ganzen geen brood geven?

Ganzen hebben dagelijks vers water nodig. Maar brood heeft niet de juiste voedingswaarde. De vertering van dit soort voedsel kost ganzen meer moeite ‘want ze zijn er niet op gebouwd’. Voeren is ook niet goed voor de conditie.

Wat betekent het als een zwaan blaast?

Blauwe plek  – Maar bij volwassenen is dat een heel ander verhaal. “Een vogelbot is hol, daardoor kunnen ze ook vliegen. Dus helemaal niet zo sterk. Je krijgt over het algemeen een grote blauwe plek, maar dat is alles. ” Toch kan een zwaan of zwanenfamilie heel intimiderend zijn.

Hoeveel eet een zwaan per dag?

Soorten zwanen – Een zwaan is familie van de gans en de eend. Het zijn allemaal zwemvogels met een groot lichaam, korte poten en een lange hals. Zwemvogels hebben een brede, platte snavel. Ze kunnen er goed waterplanten en gras mee eten. De poten van een zwemvogel staan ver uit elkaar en ver naar achteren.

 1. Dat maakt de zwemvogel op het land een beetje onhandig;
 2. Hij waggelt als hij loopt;
 3. In de hele wereld komen zeven soorten zwanen voor;
 4. In Nederland leven drie soorten;
 5. Dat zijn de knobbelzwaan, de wilde zwaan en de kleine zwaan;

De wilde en de kleine zwaan zijn hier alleen in de winter. Het zijn trekvogels. Ze leven in de zomer in Scandinavië en Rusland. Als het daar kouder wordt, vliegen ze naar warmere gebieden om te overwinteren , onder andere in Nederland. De knobbelzwaan leeft altijd in Nederland.

 • Het is een standvogel;
 • Zwanen zijn planteneters;
 • Een knobbelzwaan eet wel vier kilo planten per dag;
 • Hij eet graag waterplanten die op de bodem van een sloot of plas groeien;
 • Met zijn lange hals kan hij bijna een meter diep in het water komen;

In de winter als er ijs op sloten en plassen ligt, eet de zwaan gras. Dat lust hij ook. © Frans Lemmens/Lineair, Arnhem Dit zijn knobbelzwanen. Ze zoeken onder water naar planten.

Wat eet een witte zwaan?

Anatomie en leefwijze [ bewerken | brontekst bewerken ] – Zwanen zijn grote vogels met een lange hals. Ze zijn zwaar en stijgen moeizaam op. Bij het opstijgen trappelen ze met de poten en slaan ze krachtig met de vleugels. Ze lopen met een waggelende gang.

 • Het voedsel bestaat meestal uit waterplanten, die gezocht worden in ondiep water;
 • Hierbij komt hun lange hals goed van pas;
 • Bij gebrek aan planten eet een zwaan ook wel kleine vissen zoals voorns;
 • De witte zwanen komen verreweg het meeste voor op het noordelijk halfrond;

De zwarte zwaan is hier een uiterst schaarse broedvogel. Deze laatste stammen af van dieren uit watervogelcollecties. Het zijn standvogels , maar in Nederland of België overleven de jongen geen zware winter. Bij zwanen is er geen verschil in verenkleed tussen het mannetje en vrouwtje.

Zwanen werden lange tijd als toonbeeld van monogamie en onvoorwaardelijke trouw beschouwd. Recent onderzoek heeft echter aangetoond dat het niet ongewoon is dat partners elkaar bedriegen en zelfs verlaten.

Het nest bevindt zich op de grond of op een berg plantaardig materiaal in of op de oever van water. Het vrouwtje broedt in 30-40 dagen gemiddeld zes bleke, effen eieren uit. Ondertussen houdt het mannetje de wacht. Bij het verdedigen van hun broedsel kunnen mannetjes behoorlijk agressief zijn.

 • Hierbij schuwen ze het ook niet om mensen die te dichtbij komen aan te vliegen;
 • Volgens sommigen zouden ze zelfs in staat zijn om de botten van mensen te breken, terwijl anderen geloven dat dit niet mogelijk is;

De taak van het mannetje houdt niet op bij het bewaken van het broedende vrouwtje: bij sommige soorten helpt het mannetje ook met het uitbroeden van de eieren. De nestjongen hebben nog een grijze of bruine donsvacht en een relatief korte hals. Al een paar uur na het uitkomen, kunnen ze lopen en zwemmen.

 • Het zijn dus nestvlieders;
 • Gedurende enkele maanden worden de jongen door beide ouders warm gehouden en bewaakt;
 • Voedsel zoeken doen ze zelf;
 • Na de winter worden de jongen uit het territorium verjaagd door de ouders, vóórdat ze een nieuw nest maken;

Een zwaan leeft in het wild ongeveer 20 jaar. ‘s Winters leven ze in troepen.

Kan je een zwanen ei eten?

Geloof het of niet. Anno 2020 worden in Nederland eieren uit zwanennesten geroofd. Jonge zwanen worden opgefokt tot zwanenbiefstuk. Dit leidt in Twente tot een indrukwekkend burgerinitiatief. Een zwanennest wordt daar met man en macht beveiligd en bewaakt. Uw verslaggever draait een nachtdienst mee.

Stroperij van eieren van knobbelzwanen of -kuikens is niet nieuw. Nesten worden leeg geroofd en de eieren gaan met tientallen soms honderden tegelijk in een broedmachine. De uitgekomen kuikens worden in een paar maanden tijd groot gebracht.

Eenmaal op gewicht gaat hun vlees de verkoop in. Zwanenbiefstuk is een delicatesse en was begin vorige eeuw nog (legaal) te koop op de Amsterdamse Albert Cuyp. In enkele gevallen worden jonge zwaantjes verpatst als siervogel aan ‘vogelliefhebbers’ met een grote vijver.

 • Als biefstuk brengen ze meer op;
 • Wie doet zo iets? Enkele jaren geleden werden in Flevoland twee Fransmannen aangehouden met een kofferbak vol zwaneneieren;
 • Ook in Oost-Europa is dit een delicatesse en dat leidt tot verdenkingen;

Men inventariseert tevoren de zwanennesten in een regio en vervolgens halen ze in een nacht alle eieren uit. Eieren zijn gemakkelijker te vervoeren dan een auto vol rappe zwaantjes. Ook in Twente gaat het mis. Brenda Bolk woont aan een kanaal waar al jarenlang een zwanenpaar huist.

 • “Elk jaar bouwen ze een nest;
 • De afgelopen twee jaren werden net voor het uitkomen de eieren gestolen;
 • Een week lang waren de zwanenouders ontdaan en zochten naar hun jongen;
 • Dat sneed door mijn hart;
 • ” Als de knobbelzwanen dit jaar opnieuw een nest bouwen, is Brenda vanaf het begin op haar qui-vive;
See also:  Biologisch Vlees Hoe Geslacht?

Ze praat met politie, waterschap en provincie. Frans Lansink, rayoninspecteur bij de provincie Overijssel, bevestigt dat dit jaar al op twee plaatsen in de omgeving een nest is leeg geroofd. Voetsporen tonen aan dat dit mensenwerk is. Lansink bekommert zich in zijn vrije tijd om de zwanen.

 • Hij zorgt ervoor dat er een professioneel hekwerk op ruime afstand om het nest wordt geplaatst;
 • Met een opening aan de waterzijde als toegang voor de zwanen;
 • Een eerste veiligheidsmaatregel is genomen;
 • Broedende knobbelzwanen kunnen vaak agressief reageren;

Dit paar lijkt het allemaal te begrijpen en ondergaat de activiteiten in alle rust. In overleg met de overheidsinstanties besluit Brenda, bevlogen als ze is, om ‘s nachts het nest te gaan bewaken. Lansink stelt een dienstrooster op en weet ook leden van Natuur- en Vogelwerkgroep ‘De Grutto’ en van Vogelwerkgroep Geesteren in te schakelen.

Kan een zwaan alleen leven?

Wat gebeurt er met de achterblijver als een zwaan doodgaat? – Zwanen zijn grote, langlevende vogels, maar ze gaan vroeg of laat toch dood. De achtergebleven partner is dan echt van slag en vaak duurt het wel tot het volgende broedseizoen voor hij of zij een nieuwe partner zoekt.

Hoe slapen zwanen?

Wat Eten Zwanen Brood Vroege Vogels Elke zaterdag om 19. 50 op Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als ‘advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu’ maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

 • Overzicht
 • Media
 • Artikelen
 • Rubrieken
 • Kaart
 • Foto’s
 • Forum
 • Nieuwsbrief
 • Contact

  •   08-06-2017   •   leestijd 1 minuten   •   De kleine zwanen liggen in een groepje bij elkaar. Ze dommelen steeds wat in en schrikken weer wakker. Zwanen kunnen op het land of op het water slapen, meestal met hun snavel tussen hun veren gestoken. Gefilmd door Joop Krassenburg in Wassenaar.

Welke dieren kun je brood geven?

Extreme reactie op brood – Hij herkende de symptomen meteen en vertelde dat waarschijnlijk vissers de dieren overgebleven brood hebben gegeven. Dierenarts Stefanie Vos van AnimalCare herkent de symptomen ook. Schapen kunnen op voedsel dat niet in hun dieet past extreem reageren: “Schapen hebben vier magen, die zijn gemaakt om gras of ander langzaam verterend voedsel te verwerken.

Als daar heel veel snel verteerbaar voedsel bij komt, zoals brood, dan is dat niet goed. ” Wat uiteindelijk echt de oorzaak is geweest van het vreemde gedrag van het schaap kan Vos niet met zekerheid zeggen.

Maar ze wil wel graag een oproep doen om geen paarden koeien en schapen te voeren: “Je ziet ook steeds meer bordjes staan dat voeren verboden is. Mensen bedoelen het vaak goed, maar het is niet goed voor de dieren. De eigenaren weten het beste wat hun dieren moeten eten.

 • Lees ook:

Voer eenden gezond voedsel, geen brood Bron:

 • RTL Nieuws

©AnimalsToday. nl.

Kan je eenden brood voeren?

Geruchten doen de ronde dat voeren de eenden niet helpt, maar juist jaren van hun leven kóst. Er zijn ook voorstanders. Die gunnen de eendjes wat extra’s en hun kinderen een mooie ervaring. Mogen we nog eendjes voeren anno 2020, het Jaar van de Wilde Eend? Hand in hand, een zakje oud brood mee: eendjes voeren. Eendjes voeren: voor kleintjes een bijzondere, eerste kennismaking met natuur. Maar is dat eendjes-voeren wel zo romantisch in de praktijk? Wel 30% van de broedende wilde eenden is verdwenen en niemand weet de oorzaak. Om daar achter te komen hebben Vogelbescherming en Sovon 2020 uitgeroepen tot Jaar van de Wilde Eend. Brood is vast niet de hoofd-oorzaak van hun achteruitgang, maar niemand wil het ze nog moeilijker maken dan nodig. Als het waar is dat voeren slecht voor ze is, moeten we daar dan niet mee stoppen? Kleine waterdiertjes passen in hun natuurlijke dieet, maar om dit nou klein te noemen. De vraag is dus: kost brood de eenden inderdaad jaren van hun leven en draagt het zo bij aan hun achteruitgang? Zo stellig weet niemand het. Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek.

Wie is er niet groot mee geworden? Gefascineerd als ze ruzie maken, beetje bang als ze allemaal om je heen staan, opgewonden blij als meeuwen stukjes uit de lucht snaaien. Een eerste en belangrijke kennismaking met natuur, soms goed voor een levenslange fascinatie.

Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder! Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis. Fris en helder moet het zijn. Nog een tegenargument: grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen eenden aan, maar ook ratten en muizen. Of het wordt gegeten door meeuwen en kauwen die soms overlast in de wijk veroorzaken. Bovendien vervuilt brood dat blijft liggen het water en is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers.

Ook de extra hoeveelheid eendenpoep draagt daar natuurlijk aan bij, want waar veel eenden samenkomen om te eten, wordt er ook veel gepoept. Wie wil er nou vies, stinkend, troebel water? Spetterend fris moet het zijn.

Het Meldpunt Eendjes Voeren brengt in kaart hoeveel brood in het water komt door het bijvoeren van de eenden. Zo kunnen de gevolgen voor de waterkwaliteit eens goed worden onderzocht. Doet u mee met dit onderzoek ? Gelukkig, eendjes voeren mag! Maar, wel op een goede manier: 5 tips om het gezond te houden. Geen zorgen, ondanks alle tegenargumenten mag u gewoon met de (klein)kinderen eendjes voeren. Want, al die nadelen kunt u teniet doen door verantwoord te voeren. Dus:

 • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
 • Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer  en watervogelvoer te koop.
 • Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat.
 • Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
 • Vraag de gemeente het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar helpt u de eenden ook mee!
See also:  Wat Op Brood Baby 7 Maanden?

.

Is brood slecht voor vogels?

Geen (oud) brood! – Veel mensen hebben bij het zien van deze vogels de neiging snel naar huis te rennen om het oud-brood op te halen en aan de dieren te voeren. Een mooi gebaar maar voor vogels niet (altijd) goed. Een klein beetje brood kan overigens geen kwaad, maar alle kleine beetjes worden wel erg veel brood.

In brood zit zout en dat zout is niet goed voor vogels. Soms zit op het brood boter/margarine. Daar krijgen watervogels diarree van en de olie die in het brood zit komt in het verenkleed te zitten. Brood dat blijft liggen gaat bovendien schimmelen en trekt dieren zoals ratten aan.

Denk dus aan de vogels, voer met beleid.

Hoeveel eet een zwaan per dag?

Soorten zwanen – Een zwaan is familie van de gans en de eend. Het zijn allemaal zwemvogels met een groot lichaam, korte poten en een lange hals. Zwemvogels hebben een brede, platte snavel. Ze kunnen er goed waterplanten en gras mee eten. De poten van een zwemvogel staan ver uit elkaar en ver naar achteren.

 • Dat maakt de zwemvogel op het land een beetje onhandig;
 • Hij waggelt als hij loopt;
 • In de hele wereld komen zeven soorten zwanen voor;
 • In Nederland leven drie soorten;
 • Dat zijn de knobbelzwaan, de wilde zwaan en de kleine zwaan;

De wilde en de kleine zwaan zijn hier alleen in de winter. Het zijn trekvogels. Ze leven in de zomer in Scandinavië en Rusland. Als het daar kouder wordt, vliegen ze naar warmere gebieden om te overwinteren , onder andere in Nederland. De knobbelzwaan leeft altijd in Nederland.

 1. Het is een standvogel;
 2. Zwanen zijn planteneters;
 3. Een knobbelzwaan eet wel vier kilo planten per dag;
 4. Hij eet graag waterplanten die op de bodem van een sloot of plas groeien;
 5. Met zijn lange hals kan hij bijna een meter diep in het water komen;

In de winter als er ijs op sloten en plassen ligt, eet de zwaan gras. Dat lust hij ook. © Frans Lemmens/Lineair, Arnhem Dit zijn knobbelzwanen. Ze zoeken onder water naar planten.

Kan je een zwanen ei eten?

Geloof het of niet. Anno 2020 worden in Nederland eieren uit zwanennesten geroofd. Jonge zwanen worden opgefokt tot zwanenbiefstuk. Dit leidt in Twente tot een indrukwekkend burgerinitiatief. Een zwanennest wordt daar met man en macht beveiligd en bewaakt. Uw verslaggever draait een nachtdienst mee.

Stroperij van eieren van knobbelzwanen of -kuikens is niet nieuw. Nesten worden leeg geroofd en de eieren gaan met tientallen soms honderden tegelijk in een broedmachine. De uitgekomen kuikens worden in een paar maanden tijd groot gebracht.

Eenmaal op gewicht gaat hun vlees de verkoop in. Zwanenbiefstuk is een delicatesse en was begin vorige eeuw nog (legaal) te koop op de Amsterdamse Albert Cuyp. In enkele gevallen worden jonge zwaantjes verpatst als siervogel aan ‘vogelliefhebbers’ met een grote vijver.

 1. Als biefstuk brengen ze meer op;
 2. Wie doet zo iets? Enkele jaren geleden werden in Flevoland twee Fransmannen aangehouden met een kofferbak vol zwaneneieren;
 3. Ook in Oost-Europa is dit een delicatesse en dat leidt tot verdenkingen;

Men inventariseert tevoren de zwanennesten in een regio en vervolgens halen ze in een nacht alle eieren uit. Eieren zijn gemakkelijker te vervoeren dan een auto vol rappe zwaantjes. Ook in Twente gaat het mis. Brenda Bolk woont aan een kanaal waar al jarenlang een zwanenpaar huist.

 1. “Elk jaar bouwen ze een nest;
 2. De afgelopen twee jaren werden net voor het uitkomen de eieren gestolen;
 3. Een week lang waren de zwanenouders ontdaan en zochten naar hun jongen;
 4. Dat sneed door mijn hart;
 5. ” Als de knobbelzwanen dit jaar opnieuw een nest bouwen, is Brenda vanaf het begin op haar qui-vive;

Ze praat met politie, waterschap en provincie. Frans Lansink, rayoninspecteur bij de provincie Overijssel, bevestigt dat dit jaar al op twee plaatsen in de omgeving een nest is leeg geroofd. Voetsporen tonen aan dat dit mensenwerk is. Lansink bekommert zich in zijn vrije tijd om de zwanen.

Hij zorgt ervoor dat er een professioneel hekwerk op ruime afstand om het nest wordt geplaatst. Met een opening aan de waterzijde als toegang voor de zwanen. Een eerste veiligheidsmaatregel is genomen. Broedende knobbelzwanen kunnen vaak agressief reageren.

Dit paar lijkt het allemaal te begrijpen en ondergaat de activiteiten in alle rust. In overleg met de overheidsinstanties besluit Brenda, bevlogen als ze is, om ‘s nachts het nest te gaan bewaken. Lansink stelt een dienstrooster op en weet ook leden van Natuur- en Vogelwerkgroep ‘De Grutto’ en van Vogelwerkgroep Geesteren in te schakelen.

Kan een zwaan alleen leven?

Wat gebeurt er met de achterblijver als een zwaan doodgaat? – Zwanen zijn grote, langlevende vogels, maar ze gaan vroeg of laat toch dood. De achtergebleven partner is dan echt van slag en vaak duurt het wel tot het volgende broedseizoen voor hij of zij een nieuwe partner zoekt.

Hoe overleven zwanen de winter?

Wakken vol watervogels – Watervogels zijn, alleen al door hun keuze voor een natte leefomgeving, overgeleverd aan de veranderlijkheid van water. Het dichtvriezen van open water wordt door watervogels (eenden, ganzen en zwanen) tegengegaan door zich in steeds groeiende groepen te verzamelen in het overblijvende open water.

 1. Door het water in beweging te houden, en vermoedelijk ook het afgeven van een klein beetje lichaamswarmte, wordt opvriezen zo lang mogelijk tegengegaan;
 2. ‘Krijgen die eenden geen koude pootjes’ vragen kinderen (en grote mensen) zich nog wel eens af… De poten van watervogels krijgen flink wat te verduren;

De temperatuur van de poten van watervogels kan afnemen tot maar een paar graden boven de temperatuur van het water. Dat doen ze door de bloedsomloop naar de poten zo te reguleren dat de poten nét niet bevriezen. Zo verliest de vogel zelf zo min mogelijk warmte door afkoeling via de poten.

Het is een systeem dat door miljoenen jaren evolutie geperfectioneerd is, maar toch voorkomt het niet dat in extreem koude nachten een eend wel degelijk aan het ijs kan vastvriezen. En dat is vaker wel dan niet fataal.

Watervogels hebben dus veel belang bij open wakken waarop ze de nacht kunnen doorbrengen. Verstoring van wakken met watervogels is behoorlijk funest. Het kan vogels het leven kosten, iets om rekening mee te houden als we komende dagen massaal het ijs opzoeken. .