Wat Is Beter Groente Of Fruit?

Wat Is Beter Groente Of Fruit
Nederland 02 april 2014 13:26 Aangepast: 04 april 2014 06:05 Beeld © EPA We moeten allemaal veel meer groente en fruit eten, stelt Brits onderzoek. Maar worden we daar nou echt gezonder van? Zes vragen en antwoorden. Wat zegt het Voedingscentrum? Twee ons groente en twee stuks fruit , is het advies van het Voedingscentrum. “Vers, pot, blik: het is net zo gezond”, benadrukt professor Martijn Katan, emeritus hoogleraar voedingsleer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

“Vers is duur en diepvriesgroente of groente uit een pot is ook te betalen voor mensen die niet zo in de slappe was zitten. ” Eet fruit liever niet als puree, smoothie of sap, die glijden te gemakkelijk naar binnen en dan word je er dik van.

Het Voedingscentrum maakt geen onderscheid in de verschillende groentes en fruit. In groente en sommige soorten fruit zitten vitamine C, vitamine A, foliumzuur, vezels en kalium. Wat doen die stoffen? Die vitamines krijgen we al genoeg binnen, stelt de hooglereaar.

Vezel is goed voor de stoelgang en kalium voor de bloeddruk, maar die zitten ook in ander eten. Dat moet nu veel meer worden, is dat haalbaar? Het huidige eetadvies, op basis van de Gezondheidsraad, stamt uit 2006.

In 2015 komen er nieuwe richtlijnen. Volgens het Voedingscentrum is de huidige richtlijn haalbaar. “Op alleen groente en fruit kan je niet leven”, zegt Katan. “Dan mis je essentiële voedingsstoffen. Je moet oppassen dat sommige mensen niet doorslaan als ze denken dat ze nooit genoeg groente en fruit kunnen eten.

Een richtlijn werkt alleen als ‘wortel voor de neus’: het moet net iets meer zijn dan de mensen nu eten. Als het fors meer wordt – zeven porties per dag – denken mensen ‘dat is wel erg veel’. ” 4. Welke waarde heeft het onderzoek dan?  Katan: “Uit het onderzoek blijkt dat groente gezonder is dan fruit.

Daar valt wel wat voor te zeggen. In fruit zit veel suiker. Als je fruit perst, dan hou je een soort cola over maar dan zonder de cafeïne. In groente zit veel minder suiker. ” 5. Is de ene groente nog gezonder dan de andere? Dat is volgens Katan niet het belangrijkste.

  1. “Het is belangrijker dat je groente kiest die je lekker vindt en dat je wat varieert;
  2. ” 6;
  3. Het onderzoek, is dat betrouwbaar? Katan twijfelt daaraan;
  4. “Wetenschappelijk onderzoek is verschrikkelijk moeilijk;
  5. Tussen de 90 en 99 procent ervan blijkt – na een jaar of tien aan vervolgonderzoek – uiteindelijk fout te zijn;
See also:  Wat Kost Een Brood In Venezuela?

Ik denk dat dit onderzoek bij die 99 procent hoort. ” Katan bestudeerde de Britse studie en constateerde dat mensen in dit onderzoek die veel groente en fruit eten ook weinig roken en veel sporten. “Zou extra groente en fruit dan het verschil maken? Als je concludeert dat hoog opgeleide mensen die in een Volvo rijden minder vaak een hartaanval krijgen dan laag opgeleide mensen die in een Opel Astra rijden, ligt dat dan aan de auto? Of aan de volle asbak in die Opel?” Altijd weten wat er speelt? Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte. .

Wat moet ik elke dag eten?

Gezond voedsel #1: Groente en fruit – Deze type voedsel in het belangrijkste vanwege de grote hoeveelheid vitamines, mineralen en zelfs voedingsvezels. Je kunt er geen marathon op lopen, maar vervullen een zeer belangrijk onderdeel voor het functioneren van je lichaam.

Je lichaam heeft namelijk vitamines, mineralen en voedingsvezels nodig voor verschillende lichamelijke processen. Denk aan het verteren van voedsel, immuunsysteem, groei en nog veel meer! In Nederland wordt over het algemeen voldoende groente  en fruit gegeten.

Maar wanneer er een tekort aan groente en fruit is kan dat gezondheidsklachten veroorzaken. De aanbevolen hoeveelheid ligt op tenminste 200 gram groente en tenminste dezelfde hoeveelheid fruit. Dit betekent in de praktijk dat toch wel 1x per dag een ruimte portie moet eten.

En als tussendoor 2 of 3 stukken fruit. Te veel fruit wordt ook weer niet aangeraden vanwege de hoge index suikers wat op lange termijn zeker niet goed voor je is! Opmerking: één van de grootste gezondheidsvoordelen van fruit is toch wel de ruime hoeveelheid voedingsvezels.

See also:  Waar Zit Geen Calorieën In?

Deze belangrijke vezels zijn noodzakelijk voor een gezonde spijsvertering. Daarbij bevat fruit natuurlijk ook veel vitamines en mineralen!.

Hoe belangrijk is fruit?

Verschil tussen vruchten en fruit

Wat is fruit? – Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.