Wat Is Diamanthaas Voor Vlees?

Wat Is Diamanthaas Voor Vlees
Onze diamanthaas is de keuze van topchefs door heel Nederland en fijnproevers in onze webshop. De diamanthaas wordt in verschillende gewichten vers gesneden in de eigen slagerij. Het is een zeer mals stukje vlees uit de voorpoot van een rund. De diamanthaas wordt ook wel jodenhaas genoemd omdat orthodoxe joden geen vlees eten uit de achterpoot.

 1. De diamanthaas lijkt wat vorm betreft op de ossenhaas, maar is een stuk kleiner;
 2. Door de vorm is verwarring ontstaan en werd de diamanthaas ‘ossenhaas voor de Joden’ genoemd;
 3. De diamanthaas is het meest malse stukje vlees uit de schouder en ligt boven op het schouderblad;

Wil je wellicht ook eens iets anders bijzonders proberen? Overweeg dan ook zeker ons heerlijke entrecote , ribeye , picanha of bbq vlees  assortiment. Diamanthaas van Ierse Angus boeren De diamanthaas is misschien wel het meest onderschatte of onbekend stukje biefstuk.

De diamanthaas is van zichzelf een bijzonder mals stukje vlees dat in de betere en meer traditionele restaurants in Nederland al jaren op de kaart pronkt. Onze diamanthaas wordt gesneden van grasgevoerde Ierse Black Angus runderen wat het vlees nog wat extra bijzonder maakt.

Dit ras staat bekend om hun voornamelijk gras en kruiden gevoerd dieet. Daarnaast mogen de runderen leven in de buitenlucht op uitgestrekte wijden die gemiddeld tot wel 36 hectare groot zijn. De diamanthaas is dus niet alleen bijzonder mals en smaakvol, de dieren hebben ook een duurzaam leven mogen genieten.

Hoe smaakt Diamanthaas?

Diamanthaas – De diamanthaas is wederom een mooi stukje vlees en is afkomstig van de schouder. Het vlees heeft minder werk gehad dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daardoor een iets minder sterke smaak. Wel is het goed mals en hoef je er maar weinig mee te doen om het lekker te maken. Wat ons betreft een perfecte combinatie! Wat Is Diamanthaas Voor Vlees.

Hoeveel kost Diamanthaas?

Diamanthaas is een prachtig stukje vlees afkomstig van de schouder van de koe. Dit vlees is erg mals en heeft daarom ook maar weinig nodig in de keuken. Dit stuk vlees wordt ook wel ‘jodenhaas’ genoemd. Dit omdat de orthodoxe joden geen delen van de achtervoet van het rund mogen eten.

Wat kost Diamanthaas per kilo?

Prijs Diamanthaas – De prijs van de diamanthaas verschilt nogal. Natuurlijk is het van invloed van welke koe de Diamanthaas afkomstig is. Maar ook de partij die het levert. Veel partijen verkopen Diamanthaas van de Black Angus koe. La Carna levert enkel Diamanthaas van het Simmentaler rund.

 1. Echt een bijzonder stuk rundvlees;
 2. De prijs die La Care vraagt voor een kilo diamanthaas is € 28,00;
 3. La Carne verkoopt de Diamanthaas per kilo;
 4. 1 kilo diamanthaas is genoeg voor 4 personen, maar u kunt het natuurlijk verdelen zoals u wilt;

Dus snijd het in plakken en geniet met 6 of 8 personen.

Wat lijkt er op Diamanthaas?

Diamanthaas vs. ossenhaas – Is diamanthaas hetzelfde als ossenhaas? Het antwoord is nee. De diamanthaas komt uit het schouderblad van de voorpoot van het rund en de ossenhaas uit het schouderblad van de achterpoot. Het zijn beide wel de meest malse stukken uit de schouderbladen bovenaan de poten.

De diamanthaas lijkt qua vorm op de ossenhaas, maar is kleiner. Hierom kan de ossenhaas in meerdere stukken verdeeld worden, zoals de tournedos en ossenhaaspuntjes. Juist door de soortgelijke vorm is er verwarring ontstaan.

Omdat orthodoxe Joden geen vlees uit de achterpoot eten, wordt de diamanthaas ook wel ‘ossenhaas voor de Joden’ of Jodenhaas genoemd. Wat Is Diamanthaas Voor Vlees.

Hoe maak je Diamanthaas klaar?

Bereiding in de pan –

 1. De pan goed heet? Leg de diamanthaas in de pan op hoog vuur.
 2. Bak deze zijde op hoge temperatuur ongeveer 3 minuten. Wil je een lekker korstje op het vlees? Ga er dan niet teveel mee spelen, het vlees laat vanzelf los van de bodem.
 3. Na 3 minuten draai je het vlees om.
 4. Zet het vuur gelijk wat lager en voeg een klont truffelboter toe (gewone roomboter kan natuurlijk ook).
 5. Haal het vlees lekker door de boter heen.
 6. Haal het vlees uit de pan.
 7. Giet de rest van de jus eroverheen, laat 5 minuten rusten onder folie.

TIP: Mager vlees moet je medium rare eten, anders wordt het droog en taai.

Kun je Diamanthaas rauw eten?

Vleescollege: gerechten met rauw vlees Het klinkt een beetje glibberig:  rauw vlees  Toch zijn er best veel gerechten waarbij het vlees nog (semi)rauw is. Een rode biefstuk  is bijvoorbeeld ook voor het grootste deel nog rauw, niet waar? Rookvlees en ossenworst zijn rauw en ook harde worst van varkensvlees is nooit verhit geweest.

 • Ongewenste micro-organismes kun je namelijk bestrijden met hitte maar ook bijvoorbeeld met zuur, zout of rook;
 • Welk vlees kun je goed rauw eten?  Eigenlijk denken we dan vooral aan mager rundvlees;
 • Zeer vers varkensvlees kan ook maar dat vinden veel mensen geen prettig idee;

Duitsers eten graag hackepeter of Thüringer mett van rauw varkensvlees. Maar voor ons dus liever hygiënisch verwerkt rundvlees, dat je zelf ook zo koud mogelijk houdt tijdens transport en opslag. Dus éérst brood en komkommers halen en pas op het eind de biefstuk voor je steak tartare.

Hygiënisch werken is een must: geborstelde handen, blinkende messen, geschrobte snijplanken, je kent het wel. Maar hoe klein ga je het snijden? In dikke plakken is een optie: J apanners noemen dat “tataki”: kneiterlekker!  De buitenkant wordt wel even loeiheet geschroeid met een vlam of pan, maar het vlees moet van binnen helemaal rauw zijn, dus niet rosé ofzo.

See also:  Wat Kost Wagyu Vlees?

Geserveerd met sojasaus, gember, sesam en dat soort dingen is het een super vlees recept. Dunne plakken vlees kunnen ook lekker zijn: dan praten we over carpaccio. Dat is voorgesneden uit de vriezer te koop maar zelf snijden is veel lekkerder, natuurlijk.

Leg je vlees even 20 of 30 minuten in de vriezer en snijdt het dan schuin met een lang en vlijmscherp mes in zeer dunne plakken. Met wat plasticfolie erover kun je het nog voorzichtig iets platter maken met een steelpan.

Garnituren: grof zout, één of meerdere pijnboompitjes, krokante sla of wat  oude Goudse boerenkaas  (vergeet de Parmezaan). Iets knapperigs toevoegen werkt dus goed, maar dat vraagt ook weer om wat smeuïgs: goede olijfolie of mayo zonder herrie. Meer leren over vlees? Cursus vlees bereiden: 3 dagen te Utrecht Vleescursus: 2 dagen te Utrecht door topslager Mocht je de gehaktmolen of keukenmachine hanteren gaan we naar  filet américain.

 • Ook hier maken we de boel op smaak met smeuïge en frisse toevoegingen;
 • Vaak zie je ketchup en paprikapoeder ten tonele verschijnen voor wat meer blos op de wangen;
 • Eet je zelfgemaakte filet américain wel altijd snel op: de kleur en smaak lopen namelijk snel terug;

Filet américain is heerlijk op vers gebakken brood maar onze Belgische vrienden doen het nog beter: gewoon 150 gram op een bord met dikke frieten erbij. Fijn gesneden wordt je biefstuk ineens  steak tartare. Vaak is deze van ossenhaas en dus prijzig doch zacht.

 • Andere biefstukken (diamanthaas, bavette) zijn ietsje steviger van structuur maar hebben wel meer vleessmaak;
 • Je kunt de steak in de keuken mengen met smaakmakers: mayo, eigeel, mosterd, ketchup, worchestershire, peper, zout, uitjes, augurkjes, kappertjes en dat soort dingen;

Of je serveert het vlees naturel en legt alle lekkere dingen ernaast op het bord. Dan kan iedereen de steak naar wens afmaken. Pas wel op met die eeuwige en obligate rauwe ui. Maar is rauw vlees eten nu eigenlijk veilig?  Ja en nee. Mensen met een verminderde weerstand of zwangere dames raden we het niet aan.

 1. Er zijn wel oplossingen zoals je vlees eerst invriezen of het sousvide te pasteuriseren alvorens het rauw te eten;
 2. In theorie werkt dat goed, maar toch zit je nog niet lekker te eten;
 3. Ook leidt invriezen tot kwaliteitsverlies, vooral bij gesneden producten;

De oplossing is eenvoudig: eet je vlees gewoon tijdelijk niet rauw. Als je later weer beter in je vel zit of de baby geboren is, kun je al het goed verwerkte zachte rundvlees gewoon rauw eten. Geniet ervan. Dit artikel verscheen eerder ook op  Vlees. nl Meer vlees informatie & kooktechnieken Grote stukken vlees bakken Vlees sauteren en bakken Vlees en vis barbecueën Basics: wat is vlees & waarom eten we vlees? Meer informatie over rundvlees, varkensvlees en lamsvlees Slowcooking: stoven, smoren & konfijten met smaak Vlees plakken en lijmen Vlees bij een goed adres kopen & kwaliteit Hoe maak je suddervlees of draadjesvlees? De 6 meest gestelde vragen over biefstuk bakken.

Hoe zwaar is een Diamanthaas?

Wat is een diamanthaas? – Een diamanthaas is een smakelijk mals stuk vlees uit de voorvoet van het rund. Het is een langwerpig stuk vlees en weegt meestal tussen de 350 en de 500 gram. De diamanthaas wordt ook wel een  jodenhaas  genoemd en is een stukje vlees met een verhaal.

Vanwege geloofsovertuigingen mogen Joodse mensen geen vlees eten van het achterste gedeelte van het rund. Om toch te kunnen genieten van een heerlijk mals stukje rundvlees zijn ze op zoek gegaan naar “een ossenhaas uit de voorvoet”.

Die hebben ze gevonden in de jodenhaas. De diamanthaas is een vergeten stuk rundvlees maar wint ondertussen aan populariteit. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de  bavette , hoeft een jodenhaas weinig werk te verrichten. Hierdoor bevat het weinig bindweefsel waardoor de structuur heel zacht is. De diamanthaas komt uit de schouder.

Waarom heet het Diamanthaas?

Vandaag wat meer aandacht voor een mooi stukje vlees dat lange tijd vergeten vlees was, maar inmiddels weer aan een goede comeback werkt. Een beetje de John Travolta van het vlees, zeg maar. Ik heb het hier over het supermalse en onwijs smaakvolle diamanthaasje.

Lange tijd werd de neus opgehaald voor dit mooi stuk rundvlees en werd de voorkeur gegeven aan de biefstuk. Maar gelukkig heeft de schouderhaas, dit is namelijk één van zijn bijnamen, in rap tempo weer terrein gewonnen op de bil van de koe.

Je kunt tegenwoordig geen barbecue forum bezoeken zonder dat je hier een post over het perfect grillen van een schouderhaas, jodenbiefstuk of diamanthaas tegenkomt. Vroeger werd de diamanthaas ook zeer regelmatig de jodenhaas genoemd. Maar dat was in de tijd dat er ook nog negerzoenen, zwarte Pieten en blanke vla bestonden (volgens mij is de blanke vla de enige uit die tijd die nog over is?) De jodenhaas dankt zijn naam aan  het feit dat het eigenlijk een biefstuk/haas is van de voorpoot van de koe in plaats van de achterpoot.

En dit heeft er weer mee te maken dat de Orthodoxe joden geen vlees van de achterpoot mogen eten. Waarom niet? Omdat de stamvader van de Joodse stammen, Jacob, een keer heeft gevochten met een engel die met een ‘achterpoot’ Jacob mank trapte.

En daarom is het vanuit de Joodse leer verboden om de traditionele biefstuk te eten. Maar ja, het is wel een lekker stukje vlees, dus vond men er een goed alternatief voor: de ‘biefstuk’ op de schouder van de voorpoot van de koe. En nu weet je ook direct weer waarom dit vlees ook wel schouderhaas wordt genoemd.

See also:  Waar Is Vlees Van Gemaakt?

Waarom we tegenwoordig met een mooi woord diamanthaas noemen, hebben we aan onze Belgische buren te danken. In de diamantbuurt van Antwerpen wonen namelijk traditioneel veel Joodse mensen die dit alternatieve ossenhaasje wel mogen eten, vandaar de naam diamanthaas.

Nu even wat meer over het stuk vlees zelf. Het is een mooi en mals stukje vlees dat het best rosé en hooguit medium rare gegeten kan worden. Mensen die medium of well done types zijn, kunnen beter om dit stukje vlees heen zeilen (misschien zelfs wel om de meeste mooie stukken vlees, trouwens.

 • ) Voor de beste manier om een diamanthaas (of überhaupt welk stuk vlees) te bereiden, check je de uitgebreide pagina met tips;
 • In veel restaurants wordt de diamanthaas gebruikt om er de steak tartaar van te snijden;

Dit omdat hij zo mals en vol van smaak is. Kortom een geweldig stuk vlees, waar je zeker vaker wat mee kunt doen. En omdat wij dudes, toch regelmatig niet zo op de calorietjes letten wanneer we de keuken inrennen voor wat lekkers, bewijzen we hier dat je met mooie ingrediënten snel een lekker, gezond en toch stoer gerecht op tafel kunt toveren.

Hier het recept voor die salade waar je ook indruk mee maakt op je stoerste vrienden. De salade met tataki van diamanthaas. Tataki is een bereidingswijze van vlees of vis die je gloeiendheet dichtschroeit en daarna met zuur (citroen of azijn) besprenkelt om het vlees extra mals te maken.

Supermakkelijk en lekker snel om te maken. Dus wat houd je tegen?.

Waar koop ik Diamanthaas?

AH Diamanthaas bestellen | ah. nl.

Kun je Diamanthaas invriezen?

Onze diamanthaas is van topkwaliteit, betaalbaar en VERS! – Bij StoerVlees. com gaan we alleen voor goede kwaliteit. Onze rundvlees wordt gesneden van grasgevoerde Ierse runderen en wordt met de grootste zorg geselecteerd bij toonaangevende slachterijen.

Wat is malse biefstuk?

Chateaubriand – Chateaubriand is een runderbiefstuk van tussen de 200 tot 350 gram. De biefstuk wordt uit de kop van een ontvliesde ossenhaas gesneden. De chateaubriand is het dikste deel van de ossenhaas en is een portie voor minimaal twee personen. We onderscheiden meestal drie verschillende biefstuksoorten, aan de hand van de malsheid.

Is Diamanthaas hetzelfde als longhaas?

Een heerlijk en heel mals stuk rundvlees – De diamanthaas is geen longhaas of ossenhaas. De (diamant)haas heeft de vorm van ossenhaas. Dit wordt vaak wel door elkaar gehaald. Vanwege de vorm is het toen ossenhaas voor de joden geworden. Het is het meest malse stukje vlees / spier uit de schouder, het bevindt zich boven op het schouderblad.

Kun je Diamanthaas rauw eten?

Vleescollege: gerechten met rauw vlees Het klinkt een beetje glibberig:  rauw vlees  Toch zijn er best veel gerechten waarbij het vlees nog (semi)rauw is. Een rode biefstuk  is bijvoorbeeld ook voor het grootste deel nog rauw, niet waar? Rookvlees en ossenworst zijn rauw en ook harde worst van varkensvlees is nooit verhit geweest.

Ongewenste micro-organismes kun je namelijk bestrijden met hitte maar ook bijvoorbeeld met zuur, zout of rook. Welk vlees kun je goed rauw eten?  Eigenlijk denken we dan vooral aan mager rundvlees. Zeer vers varkensvlees kan ook maar dat vinden veel mensen geen prettig idee.

Duitsers eten graag hackepeter of Thüringer mett van rauw varkensvlees. Maar voor ons dus liever hygiënisch verwerkt rundvlees, dat je zelf ook zo koud mogelijk houdt tijdens transport en opslag. Dus éérst brood en komkommers halen en pas op het eind de biefstuk voor je steak tartare.

Hygiënisch werken is een must: geborstelde handen, blinkende messen, geschrobte snijplanken, je kent het wel. Maar hoe klein ga je het snijden? In dikke plakken is een optie: J apanners noemen dat “tataki”: kneiterlekker!  De buitenkant wordt wel even loeiheet geschroeid met een vlam of pan, maar het vlees moet van binnen helemaal rauw zijn, dus niet rosé ofzo.

Geserveerd met sojasaus, gember, sesam en dat soort dingen is het een super vlees recept. Dunne plakken vlees kunnen ook lekker zijn: dan praten we over carpaccio. Dat is voorgesneden uit de vriezer te koop maar zelf snijden is veel lekkerder, natuurlijk.

 • Leg je vlees even 20 of 30 minuten in de vriezer en snijdt het dan schuin met een lang en vlijmscherp mes in zeer dunne plakken;
 • Met wat plasticfolie erover kun je het nog voorzichtig iets platter maken met een steelpan;

Garnituren: grof zout, één of meerdere pijnboompitjes, krokante sla of wat  oude Goudse boerenkaas  (vergeet de Parmezaan). Iets knapperigs toevoegen werkt dus goed, maar dat vraagt ook weer om wat smeuïgs: goede olijfolie of mayo zonder herrie. Meer leren over vlees? Cursus vlees bereiden: 3 dagen te Utrecht Vleescursus: 2 dagen te Utrecht door topslager Mocht je de gehaktmolen of keukenmachine hanteren gaan we naar  filet américain.

 • Ook hier maken we de boel op smaak met smeuïge en frisse toevoegingen;
 • Vaak zie je ketchup en paprikapoeder ten tonele verschijnen voor wat meer blos op de wangen;
 • Eet je zelfgemaakte filet américain wel altijd snel op: de kleur en smaak lopen namelijk snel terug;

Filet américain is heerlijk op vers gebakken brood maar onze Belgische vrienden doen het nog beter: gewoon 150 gram op een bord met dikke frieten erbij. Fijn gesneden wordt je biefstuk ineens  steak tartare. Vaak is deze van ossenhaas en dus prijzig doch zacht.

See also:  Welk Vlees Voor Wokken?

Andere biefstukken (diamanthaas, bavette) zijn ietsje steviger van structuur maar hebben wel meer vleessmaak. Je kunt de steak in de keuken mengen met smaakmakers: mayo, eigeel, mosterd, ketchup, worchestershire, peper, zout, uitjes, augurkjes, kappertjes en dat soort dingen.

Of je serveert het vlees naturel en legt alle lekkere dingen ernaast op het bord. Dan kan iedereen de steak naar wens afmaken. Pas wel op met die eeuwige en obligate rauwe ui. Maar is rauw vlees eten nu eigenlijk veilig?  Ja en nee. Mensen met een verminderde weerstand of zwangere dames raden we het niet aan.

 1. Er zijn wel oplossingen zoals je vlees eerst invriezen of het sousvide te pasteuriseren alvorens het rauw te eten;
 2. In theorie werkt dat goed, maar toch zit je nog niet lekker te eten;
 3. Ook leidt invriezen tot kwaliteitsverlies, vooral bij gesneden producten;

De oplossing is eenvoudig: eet je vlees gewoon tijdelijk niet rauw. Als je later weer beter in je vel zit of de baby geboren is, kun je al het goed verwerkte zachte rundvlees gewoon rauw eten. Geniet ervan. Dit artikel verscheen eerder ook op  Vlees. nl Meer vlees informatie & kooktechnieken Grote stukken vlees bakken Vlees sauteren en bakken Vlees en vis barbecueën Basics: wat is vlees & waarom eten we vlees? Meer informatie over rundvlees, varkensvlees en lamsvlees Slowcooking: stoven, smoren & konfijten met smaak Vlees plakken en lijmen Vlees bij een goed adres kopen & kwaliteit Hoe maak je suddervlees of draadjesvlees? De 6 meest gestelde vragen over biefstuk bakken.

Is jodenhaas mals?

Dit stuk vlees, dat ook wel de jodenhaas wordt genoemd, is geportioneerd op 200 gr. Het is mals vlees (haas) met een fijne structuur! Diamanthaas heet ook wel jodenhaas, omdat de orthodoxe joden geen rundvlees van de achtervoet eten. Dit malse stukje vlees zit in de voorvoet, en dat mochten ze wel eten.

Waarom heet het Diamanthaas?

Vandaag wat meer aandacht voor een mooi stukje vlees dat lange tijd vergeten vlees was, maar inmiddels weer aan een goede comeback werkt. Een beetje de John Travolta van het vlees, zeg maar. Ik heb het hier over het supermalse en onwijs smaakvolle diamanthaasje.

Lange tijd werd de neus opgehaald voor dit mooi stuk rundvlees en werd de voorkeur gegeven aan de biefstuk. Maar gelukkig heeft de schouderhaas, dit is namelijk één van zijn bijnamen, in rap tempo weer terrein gewonnen op de bil van de koe.

Je kunt tegenwoordig geen barbecue forum bezoeken zonder dat je hier een post over het perfect grillen van een schouderhaas, jodenbiefstuk of diamanthaas tegenkomt. Vroeger werd de diamanthaas ook zeer regelmatig de jodenhaas genoemd. Maar dat was in de tijd dat er ook nog negerzoenen, zwarte Pieten en blanke vla bestonden (volgens mij is de blanke vla de enige uit die tijd die nog over is?) De jodenhaas dankt zijn naam aan  het feit dat het eigenlijk een biefstuk/haas is van de voorpoot van de koe in plaats van de achterpoot.

 1. En dit heeft er weer mee te maken dat de Orthodoxe joden geen vlees van de achterpoot mogen eten;
 2. Waarom niet? Omdat de stamvader van de Joodse stammen, Jacob, een keer heeft gevochten met een engel die met een ‘achterpoot’ Jacob mank trapte;

En daarom is het vanuit de Joodse leer verboden om de traditionele biefstuk te eten. Maar ja, het is wel een lekker stukje vlees, dus vond men er een goed alternatief voor: de ‘biefstuk’ op de schouder van de voorpoot van de koe. En nu weet je ook direct weer waarom dit vlees ook wel schouderhaas wordt genoemd.

Waarom we tegenwoordig met een mooi woord diamanthaas noemen, hebben we aan onze Belgische buren te danken. In de diamantbuurt van Antwerpen wonen namelijk traditioneel veel Joodse mensen die dit alternatieve ossenhaasje wel mogen eten, vandaar de naam diamanthaas.

Nu even wat meer over het stuk vlees zelf. Het is een mooi en mals stukje vlees dat het best rosé en hooguit medium rare gegeten kan worden. Mensen die medium of well done types zijn, kunnen beter om dit stukje vlees heen zeilen (misschien zelfs wel om de meeste mooie stukken vlees, trouwens.

) Voor de beste manier om een diamanthaas (of überhaupt welk stuk vlees) te bereiden, check je de uitgebreide pagina met tips. In veel restaurants wordt de diamanthaas gebruikt om er de steak tartaar van te snijden.

Dit omdat hij zo mals en vol van smaak is. Kortom een geweldig stuk vlees, waar je zeker vaker wat mee kunt doen. En omdat wij dudes, toch regelmatig niet zo op de calorietjes letten wanneer we de keuken inrennen voor wat lekkers, bewijzen we hier dat je met mooie ingrediënten snel een lekker, gezond en toch stoer gerecht op tafel kunt toveren.

Hier het recept voor die salade waar je ook indruk mee maakt op je stoerste vrienden. De salade met tataki van diamanthaas. Tataki is een bereidingswijze van vlees of vis die je gloeiendheet dichtschroeit en daarna met zuur (citroen of azijn) besprenkelt om het vlees extra mals te maken.

Supermakkelijk en lekker snel om te maken. Dus wat houd je tegen?.

Hoe smaakt Longhaas?