Wat Is Een Steak?

Wat Is Een Steak
Wat is een steak of biefstuk? – Steak of biefstuk is mager spiervlees, afkomstig van het rund of kalf. Het wordt zeer erg geapprecieerd door liefhebbers van een lekker stukje vlees. De naam biefstuk kan ook worden gebruikt voor vlees dat afkomstig is van paarden, bizons, herten, enzovoort.

Het woord biefstuk is afkomstig van de Engelse term beefsteak. De kostprijs van steak is niet gering. De verhouding tussen prijs en kwaliteit wordt bepaald door enkele belangrijke elementen. Het eerste element is de afkomst van de biefstuk bij het rund.

Biefstuk van de haas is heel mals, terwijl de lendenbiefstuk het minst mals is. Andere maatstaven voor de prijs-kwaliteitverhouding zijn de leeftijd, de mestwijze, het ras en de levenskwaliteit van het rund. Heel wat Belgen en Nederlanders houden van een lekker stukje steak. / Bron: Meditations, Pixabay.

Wat is het verschil tussen steak en biefstuk?

Biefstuk is de algemene benaming – Biefstuk komt van beefsteak. Een steak van een rund (of kalf) dus. Een hertenbiefstuk is dus een rare benaming voor een steak van een hert, maar dat terzijde. Biefstuk is de algemene benaming voor malse stukken vlees en wordt gesneden uit verschillende delen van een rund.

Daarom zijn er ook evenzovele vormen van malsheid, smaak en prijs. En daarom hebben ze ook allemaal een andere naam. Dat ik niet de enige ben die hiermee worstelt blijkt als ik toevallig aan het tafeltje naast mij dezelfde vraag hoor stellen.

Tijd om eens naar de echte slager te gaan en een paar benamingen op een rij te zetten, voor mijzelf en voor ieder ander die dit leest en denkt: “ja, dat heb ik nou ook altijd!”.

Welk vlees is een steak?

Een steak is een verzamelwoord voor allerlei luxere baklappen, lendelappen, ribeye en biefstuk. De benaming is overgekomen uit Amerika waar het rundvlees anders gesneden wordt en veel wordt verkocht onder deze benaming.

Wat voor soorten steak zijn er?

Is steak altijd rundvlees?

Biefstuk is een benaming voor mals spier vlees. Biefstuk is van het rund of het kalf. Van verschillende soorten runderen worden verschillende soorten vlees gemaakt; beroemde soorten zijn Wagyu en de Black Angus. De naam biefstuk wordt ook wel gebruikt voor vlees van bijvoorbeeld struisvogel , hert , kalkoen , paard , kangoeroe en bizon. Kwaliteit en prijs worden hoofdzakelijk bepaald door:

 • het deel van het rund waarvan de biefstuk wordt gesneden, waarbij biefstuk van de haas als de meest malse soort geldt.
 • de mestwijze, leeftijd, voeding, levenskwaliteit en rijping van het rund;
 • het ras van het dier.
 • De kwaliteit, c. malsheid van de spier wordt bepaald door de pH -waarde en het percentage intermusculair vet.

Wat is het duurste stukje vlees?

De ossenhaas is het duurste stuk vlees van de koe. Het gewicht is afhankelijk van het soort dier dat je gebruikt. en varieert van 3 tot 5 kilo. Het vlees kan uitstekend in zijn geheel gebakken worden, maar wordt over het algemeen verwerkt tot verschillende stukken haasbiefstukken.

Wat is de beste steak?

Chateaubriand – Chateaubriand is een runderbiefstuk van tussen de 200 tot 350 gram. De biefstuk wordt uit de kop van een ontvliesde ossenhaas gesneden. De chateaubriand is het dikste deel van de ossenhaas en is een portie voor minimaal twee personen. We onderscheiden meestal drie verschillende biefstuksoorten, aan de hand van de malsheid.

Wat is het Malste stuk vlees?

Wat is steak eigenlijk?   – Van het woord beefsteak komt het woord biefstuk. Een steak of stuk van een rund dus. Biefstuk is de algemene benaming voor malse stukken vlees welke afkomstig zijn van verschillende delen van een rund. Elk deel heeft zijn eigen mate van malsheid, smaak en prijs.

Hoe mals het vlees is, wordt bepaald door de hoeveelheid bindweefsel. Minder bindweefsel betekent malser vlees. Dit bevindt zich vooral in de bil en de rug van het rund. Er zijn heel veel verschillende rassen met allemaal hun eigen bijzondere smaak.

De kwaliteit en prijs worden niet alleen bepaald uit welk deel van het rund de biefstuk gesneden wordt. Het ras, de mestwijze, de voeding, de leeftijd en kwaliteit van leven van het rund zijn ook medebepalend. Het wordt wel een heel lang artikel als we alle delen van het rund nader gaan beschrijven, daarom hierbij een greep uit de meest voorkomende stukken beef die grotendeels in ons assortiment terug te vinden zijn en uitermate goed te bereiden zijn op de grill, de BBQ of in de pan. In bovenstaande afbeelding kun je terugvinden waar het betreffende stuk vlees zich bevindt. Ossenhaas De ossenhaas (tenderloin) zit in de rug van het rund, bij de lende. Het vlees heeft een fijne structuur en bijna geen vet of bindweefsel. Dit is om deze reden dan ook het meest malse vlees van het rund en vaak ook het duurste stuk.

 1. Delen van de ossenhaas zijn: chateaubriand (het begin van het stuk), de tournedos (de stukken uit het middelste deel) en de ossenstaartpuntjes (de laatste stukjes van de punt);
 2. Ossenhaas heeft geen zenen en is daarom geschikt om er mooie ronde biefstukken van te snijden;
See also:  Wanneer Baby Kaas Op Brood?

In Nederland is de ossenhaas favoriet. Dit vanwege de malsheid en omdat het vlees mager is. In andere landen is de ossenhaas minder geliefd omdat de ossenhaas weinig marmering heeft. Marmering van vlees wil zeggen dat er in het spiervlees sprake is van dooradering van streepjes vet.

Vet is een belangrijke drager van smaak. Weinig marmering betekent weinig smaak. Dat het vlees toch tot de favorieten behoort, heeft dus vooral te maken met de malsheid niet met de smaak. Entrecote Entrecote (striploin) komt uit de dunne lende van het rund.

Een lange eenvormige spier met een randje vet en een beetje vetmarmering. Dat randje vet is belangrijk omdat het meer smaak geeft met het bakken. Na het bakken kun je overwegen om het eraf te halen. Het is mals vlees, wel iets steviger dan de ossenhaas maar meer smaak door de vetdooradering.

 • T-Bone steak De T-bone steak is afkomstig van de dunne lende én de ossenhaas, waarbij het bot is mee gesneden;
 • De steak kenmerkt zich door het T-vormige bot waaraan het zijn naam te danken heeft;
 • Tomahawk De Tomahawk is een “Côte de boeuf” met het bot er nog aan;

De Tomahawk wordt gesneden uit de dikke en fijne rib in het ribstuk van een rund. Ribeye De ribeye steak zit aan de voorkant van de rug en zit vast aan de lende. Het vlees is zachter dan dat van de lende, omdat de voorkant van het rund minder gespierd is en daardoor malser.

Kenmerkend voor de ribeye is een vetader die door het vlees loopt. Met een klein beetje fantasie lijkt het op een oog. Vandaar de naam ribeye. Côte de boeuf De côte de boeuf is een ribeye met het been er nog aan.

Het vlees heeft een fijne draad, is zeer mals en bevat slechts een dun laagje vet. Kogelbiefstuk Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil van het rund of van de kogel van het spierstuk. Dit vlees wordt zo genoemd omdat het bij het kogelgewricht zit.

Door de mindere spieren is de kogelbiefstuk malser dan de “gewone” oftewel Hollandse biefstuk. (Hollandse) biefstuk De Hollandse of gewone biefstuk wordt gesneden van de dikke delen van de bovenbil. Deze steak is vetloos, mals en sappig.

Vaak is deze biefstuk aan de bovenkant met een ruitpatroon ingekerfd als versiering. Vergeten biefstuk Dat zijn stukken beef die vroeger veel gebruikt werden voor gehakt of filet americain, maar steeds vaker als één stuk bij de slager worden aangeboden.

 1. Zoals bijvoorbeeld bavette, longhaas en diamanthaas;
 2. – Bavette Bavette (flank steak of ook wel halvemaan vlees) is bezig met een opmars;
 3. Dit “vergeten” stuk vlees komt uit de zogenaamde vang (stuk werkvlees aan de onderkant van de koe) en wordt daarom ook wel vanglap genoemd;

De bavette is “mager werkvlees” dat veel beweging heeft gehad. Daarom heeft het een wat grovere structuur, hierdoor een echte bite maar veel meer smaak. – Longhaas Ook de longhaas (onglet) wordt steeds bekender. Dit stuk vlees is een plat, langwerpig stuk dat wordt uitgesneden ter hoogte van heet ribstuk achter de schouder.

 1. Het heeft de naam longhaas omdat het vlakbij de longen ligt;
 2. Longhaas lijkt een beetje op ossenhaas, maar is meer gemarmerd en heeft daarom veel meer smaak;
 3. Dit spiervlees heeft een vrij grove structuur;
 4. – Diamanthaas Diamanthaas is een zacht mals stuk rundvlees dat uit de voorkant van het rund wordt gesneden tussen de schouders;
See also:  Welk Fruit Is Het Goedkoopst?

Het vlees heeft minder gewerkt dan bijvoorbeeld de bavette en heeft daarom een iets minder uitgesproken smaak. Wel is het goed mals.

Wat is het verschil tussen biefstuk en entrecote?

Wat Is Een SteakEntrecote is een biefstuk met een lekker randje vet uit de rug, gesneden uit de rug (tussen de ribben). Snij je de dunne lende mét ossenhaas en been, dan heb je een T-bone. Entrecote is er van varken, rund en kalf. Het is voor veel vleesliefhebbers het meest smakelijke vlees. Het is mals vanwege het feit dat de spier bij leven niet veel werk heeft verricht.

Wat is gewone biefstuk?

Vlees mag biefstuk heten als het afkomstig is van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende van het rund. Dat zijn allemaal delen van de achterkant. Dat deel van de koe of stier is minder in beweging geweest dan de voorkant, waardoor het weinig bindweefsel bevat. Dat maakt het malser dan andere soorten rundvlees. Ongeveer vier procent van al het vlees van een rund is biefstuk. De ‘gewone’ Hollandse biefstuk wordt gesneden van de bovenbil, het spierstuk of de dikke lende. Rauwe biefstuk heeft geen of nauwelijks geur. Na het bakken of grillen verandert dit. Het gebruikte braadvet speelt daarbij een grote rol. Kogelbiefstuk wordt gesneden van de kogel van de bovenbil. Of die van het spierstuk. Deze rundvleesdelen zijn heel zacht. Bij het snijden let de Keurslager goed op de richting van de draad (de bindweefselvliezen rondom de spiervezel): hij snijdt dwars op de draad.

We onderscheiden drie soorten biefstuk, afhankelijk van welke plek het vlees komt. De ‘gewone’ Hollandse biefstuk, de nog malsere kogelbiefstuk en de biefstuk van de haas, beter bekend als ossenhaas. Als de biefstuk op je bord ligt, dan snijd je met de draad mee.

Het vlees lijkt nog malser!.

Wat is het verschil tussen filet pur en steak?

Zoveel verschillende soorten – Wie wel eens naar een steakhouse gaat, weet: je bestelt er niet zomaar een biefstuk. Ken jij het verschil tussen ossenhaas, ribeye en onglet?

 • Entrecote (letterlijk: ‘tussenrib’) komt uit de dunne lende. De entrecote is een lange spier met een klein randje vet en een beetje marmering. Doordat het vlees iets vetter is, heeft het meer smaak, afhankelijk van het soort rund én het leefpatroon en de eetgewoontes van de koeien. Laat het randje vet vaan het vlees zitten als je ‘m bakt, dat komt de smaak ten goede!
 • Côte à l’os : komt uit de rug van het rund. Het been zit nog aan het vlees en zorgt voor extra smaak bij het bakken. De côte à l’os is dooraderd met vet zodat dit stukje vlees lekker sappig is. Het is een groot stuk (minstens 500 à 600 gram) dus ideaal om te delen, én om te grillen op de barbecue.
 • T-bone steak herken je makkelijk aan het T-vormige been. Het is afkomstig van de dunne lende (entrecôte) en de ossenhaas (filet pur), waarbij het bot is mee gesneden. Het is een smaakvolle steak die het beste van twee werelden combineert.
 • Zesrib of ribeye : wordt uit het verlengde van de dunne lende gesneden. Het vetrandje midden in het vlees lijkt met wat verbeelding op een oog, vandaar de naam. Ribeye is de favoriet van veel vleesliefhebbers: het is wat vetter, heeft dus meer smaak én een lekkere bite. Opgelet: Fransen noemen een ribeye entrecote! Een entrecote noemen zij contre filet of faux filet.
 • Filet pur : de filet pur of ossenhaas zit in de rug van het rund, bij de lende. Het is een lange spier die uitloopt in een punt. Deze spier is het minst actief tijdens het leven van de koe. Daardoor heeft het vlees een fijne structuur en bijna geen vet- of bindweefsel, wat het tot het meest malse én (bij ons) het meest populaire stukje vlees maakt.
 • Chateaubriand : het kopstuk van de ossenhaas. Deze biefstuk wordt meestal uit het begin van de ossenhaas filet pur gesneden. De chateaubriand weegt tussen de 200 en 400 gram en wordt daarom vaak aangeboden als een portie voor minimaal twee personen.
 • Tournedos : het middelste deel van de filet pur. Tournedos zijn mooie ronde stukjes vlees, die zacht maar mager zijn. Daarom worden ze vaak klaargemaakt met een stukje spek rond om ze iets vetter te maken.
 • Filet mignon : het derde en laatste stuk van de ossenhaas, uit het puntje.
 • Onglet : wordt ook binnenspier of kraai genoemd. Onglet of longhaas bevindt zich bovenaan het lendestuk en is erg sappig, maar ook wat vezelig. Wij hoorden dat beenhouwers dit stuk graag voor zichzelf houden, omdat het er niet fantastisch uitziet in de toonbank maar de smaak wél grandioos is!
 • Steak : een mals stuk vlees, dat komt van de dikke lende (bovenbil) of de dikke ziel.
 • Rumsteak : dit stuk wordt uit de bil (het heupstuk, oftewel dikke lende) gesneden. Deze korte, dikke biefstuk is ideaal om te roosteren of voor carpaccio. Na de ossenhaas is dit het meest malse en magerste stukje vlees.
See also:  Ugli Fruit Waar Te Koop?

Is biefstuk hetzelfde als ossenhaas?

Er is geen verschil tussen biefstuk van de haas en ossenhaas. Het zijn twee benamingen voor hetzelfde stuk rundvlees.

Is filet mignon biefstuk?

Wat is Filet Mignon? – Filet Mignon is een superieur stukje rundvlees. Het komt uit de lende van het rund, en is eigenlijk het beste gedeelte van de ossenhaas (het meest luxe stukje van de koe). Dit gedeelte heeft een fijne structuur en het vetgehalte is heel laag, daardoor is het mals, maar niet zwaar of vet.

Deze filet is niet groot (vandaar ook de naam: ‘mignon’ is Frans voor ‘schattig)’, en is daardoor vaak perfect in twee porties te delen. Om verwarring te voorkomen: als je het in Frankrijk op de kaart ziet staan, gaat filet mignon vaak om varkensvlees.

Zij noemen wat wij filet mignon noemen, juist weer ‘filet de bœuf’. Je koopt dit vlees bij een goede slager of online hier. Wat Is Een Steak.

Waarom is ossenhaas zo duur?

Een stuk rundvlees dat terecht veel aandacht krijgt is de ossenhaas. Het wordt gewaardeerd om zijn malse textuur en milde smaak, en er wordt gezegd dat het alleen malser is dan filet mignon. De reden hiervoor ligt in de samenstelling van de twee stukken: beide bevatten zeer weinig bindweefsel omdat ze afkomstig zijn van de delen van de koe met de minste hoeveelheid.

Dit verklaart ook waarom deze stukken rundvlees zo duur zijn. De ossenhaas is een cilindervormig deelstuk dat afkomstig is van de achterkant van het dier, achter de ribben en voor de stuit. Het heeft geen beenderen of vet eromheen, watwaarom het in een uniforme vorm kan worden gerold.

Kijk maar eens naar de ossenhaas in de afbeelding hieronder, hij lijkt bijna op een sigaar! Het zou erg moeilijk zijn om al het vet uit de binnenkant van het vlees te verwijderen, dus besluiten slagers meestal om een deel ervan te laten zitten, omdat ze later een ander soort biefstuk van dit stuk zullen snijden, de tournedos. Wat Is Een Steak De meest voorkomende snede van rundvlees in Amerika is de ribeye. Hij is afkomstig van het gebied tussen ribben 6 en 12, dat een belangrijke hoeveelheid vet bevat. Van ribeyes wordt gezegd dat ze zeer smaakvol, vochtig en sappig. Aangezien deze biefstukken worden gesneden uit een gebied dat zo vol vet zit, is de kwaliteit van het rundvlees slechts gelijk aan die van de ossenhaas of de filet mignon.

Wat is het beste stuk rundvlees?

Het ribstuk – In dit deel van de koe vind je de ossenhaas en de ribeye. Ossenhaas is een spier die nauwelijks wordt gebruikt en daardoor lekker mals is. Ook de ribeye is een supermals stukje vlees met een vetoog in het midden.