Wat Is Fruit De Mer?

Wat Is Fruit De Mer
Fruits de mer serveren de meesten koud, over het algemeen als een plateau op een bed van ijs. Het is gebruikelijk om het plateau met fruits de mer net even boven de tafel te serveren, door gebruik te maken van een verhoogde standaard. Het is zowel mogelijk de schelpdieren in hun schelp te laten, als deze alvast te openen om ruimte te besparen en meer zeevruchten te kunnen presenteren.

Fruits de mer bestaat uit een aantal verschillende zeevruchten. Het gaat bijvoorbeeld om oesters en garnalen, beiden schelpdieren die een belangrijke rol spelen. Daarnaast kunt u onder andere rekenen op kreeft en gamba’s, net als krab of mosselen.

Ook de maagdenpalm en langoustine kunnen onderdeel zijn, net als bijvoorbeeld coquilles en kokkels. Op die manier vormt fruits de mer een plateau van heerlijke schelpdieren. Wilt u zelf fruits de mer klaarmaken? We zorgen er met een kookworkshop graag voor dat u meer kunt leren over bijvoorbeeld de verschillende soorten oesters en de wijze waarop u deze kunt bereiden.

Op die manier kunt u meer leren over de verschillende soorten schelpdieren en de sauzen die daarbij zorgen voor een licht aroma. We geven handige tips mee om zelf een fruits de mer te bereiden, zodat u daar ook op een later moment mee aan de slag kunt om bijvoorbeeld de rest van de familie of uw vrienden te verrassen.

Recept voor mignonettesaus voor bij een plateau fruit de mere. Weer eens wat anders voor bij de oesters bieten vinaigrette ! Lees ook De keuken van Cambodja amok, fruit, vis en veel bijzondere smaken.

Wat betekent Fruit de Mer?

heeft geen uitgebreide woordinformatie. Op encyclo. nl vind je 3 resultaten voor `Fruits de mer`: 1) Zeebanket, zeevruchten alle soorten zee-, schelp- en schaaldieren zoals mosselen, garnalen, kreeft, inktvis, krab, st Jakobschelpen enz alles behalve zeevis 2) Fruits de mer is een verzamelnaam voor schelpdieren zoals mosselen en oesters, schaaldieren zoals garnalen en langoustines, zeeslakken en andere kleine, eetbare zeedieren. Toon uitgebreidere definities Deze woorden staan wél in de database: • fraudedossier • fruits de mer • fritz berger Zoektips:

 1. Gebruik geen verbuigingen, vervoegingen, meervoud of verkleinwoorden (dus `fiets` in plaats van `de fietsjes` of `gefietst`)
 2. Maak gebruik van de suggesties die je tijdens het typen in het zoekveld ziet.
 3. Zoek Fruits de mer op Google

Wat zit er in een fruits de mer?

Deze keer in Like a pro: hoe eet je fruits de mer? Wanneer eet je ze, en vooral: hoe? Visspecialist Jakob Doorn weet hoe je zo’n plateau zeevruchten aanpakt. Op je bord ‘Een goed plateau fruits de mer bestaat uit oesters, langoustines, kreeft, alikruiken, venusschelpen, een mosseltje en wellicht kingkrab.

 • ‘ Wat eet je eerst? ‘Eet gewoon alles door elkaar, begin als je wilt met een oester;
 • Vergeet niet tussen ieder schelp- of schaaldier te spoelen met water, zodat de smaken optimaal tot hun recht komen;
 • ‘ Hoe eet je het? ‘Het lijkt allemaal heel wat: een kreefttang, een krabvork, een speld, maar het eten van fruits de mer is vrij simpel;

Het vlees van de alikruiken haal je eruit met de speld. De oester slurp je naar binnen, het mosseltje spreekt voor zich en het vorkje dient voor al het andere vlees dat uit de schelp moet worden gehaald. Soms is het nodig de kreeft te breken, meestal is dit al voor je gedaan.

Van de kreeft kan je alles eten, zelfs het groene spul in de kop: de hersenen. ‘ Hoe weet je of de zeevruchten vers zijn? ‘Veel schelpdieren zijn in de maanden juni, juli en augustus nog mager, waardoor ze ook minder smaak hebben.

Dus eigenlijk zijn andere seizoenen geschikter. Mocht je twijfelen of een oester wel vers is, laat dan het vocht uit de schelp lopen. De oester is nog levend als hij zelf weer vocht aanmaakt. Doet de oester dit niet: grote kans dat die niet meer goed is. Verder horen schaal- en schelpdieren ziltig te ruiken, en niet zurig.

 1. Mocht je zand tussen het vlees treffen, dan heb je met een low-budgethandelaar te maken;
 2. Is de prijs daar ook naar, hou dan wijselijk je mond;
 3. Is dit niet het geval, dan is het niet gek om het plateau gewoon terug te sturen;

‘ Weer wat geleerd. De oorspronkelijke versie van dit artikel verscheen eerder in ELLE september 2016.

Hoe serveer je fruits de mer?

Fruits de Mer met Cas Zwemer (Zeeuwse Streken) / Zalig Zeeuws Aflevering 7

Wat Is Fruit De Mer Zeevruchten zijn om te smullen; heerlijk in allerlei gerechten, maar ook om ze bij elkaar op een plateau te leggen. Bovendien leuk om je gasten thuis voor te schotelen (binnen of lekker in de tuin): weer eens wat anders dan een kaas- of charcuterieplankje. Maar hoe stel het ideale fruits de mer  plateau samen? En wat voor bestek gebruik je waarbij? Wij leggen het je graag uit.

 • Wat hoort er eigenlijk op zo’n zeevruchten plateau? Volgens kenners hoort het volgende er sowieso op: (verschillende soorten) oesters, gekookte kreeft, langoustines en garnalen of gamba’s;
 • Deze basis kan vervolgens aangevuld worden met schaal- en schelpdieren zoals mosselen, scheermesjes, kokkels, alikruiken en venusschelpen;

Je kunt natuurlijk altijd variëren met verschillende soorten. Zorg er in ieder geval voor dat er minstens vijf soorten op het plateau liggen. Wat Is Fruit De Mer Kopen Koop allereerst de zeevruchten bij een goede visboer. Helaas hebben de Nederlandse supermarkten niet alles op voorraad, of is het niet van perfecte kwaliteit. Wel kun je een bezoekje brengen aan een (horeca)groothandel als je daar een pasje van hebt; hier vind je vaak zeevruchten in overvloed. Als je de zeevruchten koopt, zorg dan dat ze goed gekoeld blijven tot het moment van serveren.

 • Als je ze een paar dagen van tevoren koopt, is het noodzakelijk dat je alles invriest;
 • Ons advies is dan ook dat je de zeevruchten het beste de dag van je dinertje kunt kopen;
 • Bestel ze eventueel bij je visboer en haal ze vlak van tevoren op;

Bewaar ze tot aan het eten goed gekoeld (het liefst in ijswater). Wat Is Fruit De Mer Bereiden Voordat je het plateau presenteert, bereid je de zeevruchten, behalve de soorten die je rauw serveert, zoals oesters. Sommige soorten, zoals garnalen of langoustines, worden soms voorgekookt verkocht. Check dat altijd even. Anders kook je ze thuis even in visbouillon en leg je ze daarna weg om af te koelen. Tip: gooi het kookvocht nooit weg! Je kunt dit nog gebruiken voor saus of soep. Wat Is Fruit De Mer Presenteren Presenteren doe je op een mooie grote schaal en als het kan, ligt die schaal op een standaard. Deze vul je helemaal met ijsklontjes of gecrushed ijs, en daar leg je vervolgens de zeevruchten op. Garneer met wat peterselie, zeekraal en partjes citroen. Snijd de citroen zo dat ze makkelijk uit te knijpen zijn, en verwijder eventuele pitjes. Serveer bij het plateau goed brood met wat (gezouten) roomboter, en zet wat kommetjes met lauwwarm water en citroen op tafel voor de handen. Wat Is Fruit De Mer Gereedschap Kenners vinden dat je zeevruchten het beste met je handen kunt eten en dat je op die manier de beste smaakbeleving krijgt. Maar sommige van deze diertjes vragen toch om wat extra hulp. Gelukkig bestaat er speciaal gereedschap voor. Oesters Als je geluk hebt, dan is de oester al voor je geopend in de keuken en hoef je hem er alleen nog maar uit te slurpen. Dit is in een restaurant meestal het geval, maar mocht je bij iemand thuis zijn kan het gebeuren dat je de oester zelf moet openen.

Je kunt schelpdieren, zoals mosselen, ook even kort wokken met wat citroen en zout en afblussen met wat wijn voor een verrassende smaak. En wil je het een keer anders aanpakken, frituur dan bijvoorbeeld eens scheermesjes, of stoom je oesters.

En als je zelf de chef bent, is dit natuurlijk sowieso jouw taak. Een oesterhandschoen is een musthave als je vaak oesters eet. Zo’n handschoen is redelijk prijzig, dus heb je die niet, dan werkt een hand- of theedoek ook goed. Lees hier hoe je oesters het beste opent. Wat Is Fruit De Mer Kreeft Ook een kreeft is niet makkelijk om te openen. Zie daar: de kreeftentang. De tang doet de helft van het werk en je kunt hier makkelijk de scharen en poten van het dier mee afknippen. De vork dient ervoor om al het vlees uit de kreeft te halen. Hij is lang en dun, en kan zo makkelijk overal in, zodat je niks van dat heerlijke vlees hoeft achter te laten. Reageer op artikel: Zo stel je het ideale zeevruchten plateau samen Wat Is Fruit De Mer Monchoutaart met amarenakersen, een klassieker waar op Nederlandse verjaardagsfeestjes al jaren van wordt gesmuld. De zoete rode kersen in suikersiroop zijn de guilty pleasure van Jan en alleman en wij begrijpen die Jan wel. De zoete, rode smaakbommetjes gaan al jaren over de toonbank in hun iconische pot, maar wat zijn die amarenakersen nu eigenlijk? En wat kun je ermee? Die rode zoete bommen in die iconische Toschi pot komen uit Emilia-Romagna in Italië.

Waar komt fruits de mer vandaan?

Mijn culinaire hart maakte weer een sprongetje toen de directrice van Adri & Zoon, Inge Bruijnooge, mij vroeg haar te helpen met de wijnsuggesties voor haar nieuwe schaal en schelpdierenboek. Dit boek vertelt alles over de geschiedenis van schaal & schelpdieren, herkomst, bereidingswijze en hoe je de zeevruchten eet. Enjoy!! Wat Is Fruit De Mer Plateau Fruits de Mer vindt zijn oorsprong in het Franse Normandië en Bretagne; De bakermat van de zeevruchten. Toen rond 1864 de Franse spoorwegen verse levensmiddelen gingen vervoeren werd de Fruits de Mer ineens hip en trendy in Parijs, naast champagne natuurlijk. Deze vruchten uit de zee waren niet alleen heel erg lekker maar bevatten ook weinig calorieën en zijn ook nog eens heel erg gezond.

Het boek heeft ondertussen de dikte van een encyclopedie. Hieronder vindt je een kort voorproefje…. Hiep hiep hoeraaaa!! De roaring twenties was compleet! Wil je ook Fruits de Mer op de kaart zetten?? Wat heb je dan nodig: RVS schalen (met stellage) met geschaafd ijs, een kreeftentang, een krabkraker en een oestervork, een lang kreeftenvorkje en spelden voor o.

See also:  Rosbief Wat Voor Vlees?

de alikruiken. Voldoende verse citroen, zelfgemaakte mayonaise en sjalotjes/ rode wijnazijn. Wat zit er op een plateau Fruits de Mer: Schaaldieren: Krab Noordzee/ King (Tourteau) Garnalen (crevettes) Kreeft (Noord-Amerikaanse/Bretonse/Oosterschelde (homard) zeekreeftjes  (langoustines) Bovenstaande schaaldieren kook je kort in court-bouillon. Schelpdieren: Alikruiken (Bigorneaux) Venusschelpen (Palourdes /Vongoles) Sint Jacobs schelpen (Coquille Saint-Jacques) Scheermessen (Couteaux) Mosselen (Moules) Kokkels Wulken (Bulots) Bovenstaande schelpdieren kun je kort koken in court-bouillon Schelpdieren rauw: Oesters (huîtres) Zee-egels Maar welke wijn past hier het beste bij? N.

mijn facebookpost “Welke wijnimporteur heeft de beste wijn voor een plateau Fruits de Mer?” ontvingen wij maar liefst 63 verschillende wijnen uit alle wijnstreken. Ik heb in de eerste ronde onderscheid gemaakt tussen industriëel gemaakte wijnen en terroir wijnen.

Uiteindelijk hebben we voor het boek achttien wijnen uitgekozen uit zeven verschillende Europese landen. We hebben de keuze gebaseerd op het smaakprofiel van de “terroir” van de wijn in combinatie met de “merroir” van de Fruits de Mer. Terroir is de omgeving waar de wijnstok (op) groeit en in welk klimaat, hoeveelheid zon, regen en bodemsoort.

 1. Wat is “merroir” dan eigenlijk ? Nou, Mer is zee dus In wat voor water de schaal en schelpdieren leven, wat voor soort algen ze eten, hoe sterk de stroming is en welke getijden, wat voor mineralen er in het water zitten, hoe groot de regenval is, wat de temperatuur is van het water en welk seizoen het is;

De smaak en structuur van de schaal en schelpdieren kan hierdoor enorm verschillen. Hieronder de lijst van  18 wijnen die altijd een goede keuze zijn bij een plateau Fruits de Mer! 1) Duitsland, Franken, Silvaner,Bürgerspital Würzburger VDP Ortswein Bürgerspital is een 700 jaar oud top wijngoed in Würzburg aan de Maine en medeoprichter van de gerenommeerde VDP (Verband Deutscher Prädikats-und Qualitäts weinguter) VDP is een elitaire Duitse wijnclub waar alleen de beste wijnhuizen bij mogen horen.

Je herkent deze wijn aan een zwarte adelaar op de hals van de fles. Bürgerspital is sinds de middeleeuwen een ziekenhuis dat wijn maakt om inkomsten voor het ziekenhuis te genereren. De fles die ze hiervoor gebruiken heeft een aparte opvallende ronde vorm.

Dit noem je een bocksbeutel en is typisch voor Franken. Sterker nog, de bocksbeutel is ontstaan op dit weingut. Franken ligt in het midden van Duitsland waar de wijngaarden langs de rivier de Main liggen. Vooral van de silvaner druif worden de mooiste wijnen hier gemaakt.

De wijn heeft een ingetogen minerale geur en bloesem met een vleugje honing en perzik. Maar het belangrijkste is de zachte zuurgraad die de wijn droog maakt en heel sappig. Deze dorstlessende Silvaner is een gastronomische wijn met diepgang en lengte en is de perfecte begeleider voor een plateau fruits de mer.

Importeur: Dokter Maler Advies verkoopprijs: 11,95 2)Kroatië, Zagorje, Graševina, Bolfan G Kroatië is voor het grote publiek nog een onbekend wijnland maar er worden daar al eeuwen prachtige wijnen gemaakt. In het noorden van Kroatië, tegen Slovenië aan, is het biodynamische wijnhuis Bolfan gevestigd boven op een hoge berg.

Als je daar bent, kun je 360 graden rondom kijken naar pure ongerepte natuur. Je kunt zelfs bij de horizon Slovenië en Hongarije zien. Wijnmaker Tomislav Bolfan heeft een natuurlijke ecologische kijk op de wijngaarden en het wijnmaken.

Daarom dragen zijn wijnen een biologisch certificaat en een eco-label. Hij zegt hierover:”Wijn wordt gemaakt in de wijngaarden. Als je goed bent voor de bodem en de wijnstokken, komt de rest vanzelf” Bolfan G is gemaakt van graševina  (welschriesling) en een vleugje pinot siwi (pinot gris) Deze licht geelgroene wijn met geuren van lindebloesem heeft de smaak van citrus en romige bitters met een lange afdronk.

Het is een gastronomische wijn die extra goed gaat met het roze goud van de zee: Langoustines uit Bretagne imporetur: Croatian grapes Adviesprijs consumenten: 11,95 euro 3) Frankrijk, Champagne Brut réserve,  Castelnau Champagne Castelnau maakt onder leiding van keldermeester en wijnmaakster Elisabeth Garcelot verschillende stijlen Champagne.

Voor elke gelegenheid en moment van de dag. Het team van Champagne Castelnau heeft een vrije geest en omarmt nieuwe ideeën omtrent wijn maken. Ze stoppen extra veel energie, liefde en aandacht in en aan de wijngaarden. En dat proef je terug in het glas! De boeren hebben respect voor de natuur en werken volgens een duurzaam wijnbouw beleid.

Zo werken zij aan een betere en gezondere toekomst. Wijnmaakster Elisabeth Garcelot laat de flessen langer rijpen in de kelders dan gebruikelijk is voor Champagne. Zo krijg je mooiere, complexere en krachtigere Champagnes en zijn ze klaar om NU gedronken te worden.

De Réserve is een stapje verder, een trede hoger dan de Brut variant. Nog een beetje beter. Met een blend van 40% Chardonnay en 40% Pinot Meunier aangevuld met Pinot Noir, biedt deze Champagne de kracht van elegantie. Doordat er dertig procent reservewijn is toegevoegd (dit zijn wijnen van vorige jaren) en deze nog langer in de kelder hebben gerijpt, is dit het icoon onder de Champagnes van Castelnau.

 1. Door haar lange en langzame rijping creëert Castelnau een slow-wine;
 2. Een complexe wijn met verschillende geur en smaakelementen;
 3. Door de lange rijping van 5 jaar wordt er een Champagne met een enorme veelzijdigheid gecreëerd;

Een Champagne met een elegante aanzet, een mond vullende rollercoaster met een afdronk die lang aanblijft. Importeur: Cordier Adviesprijs consument: 44,95 4)Italië, Lombardije, Lugana, Montunal Ingeklemd tussen Veneto en Lombardije en onder het Gardameer ligt een heel bijzonder wijngebied: Lugana.

Het druivenras wat hier heer en meester is, is de lokale druif: turbiana. Omdat de wijngaarden allemaal rondom het dorp Montonale liggen wat vlak bij het Gardameer ligt, ervaren de druivenstokken veel invloed van het Lago di Garda.

Het meer pakt de hele dag zon op en reflecteert het door naar de druivenranken. Ook geeft het meer de warmte s ‘avonds af aan de druivenranken. Er circuleert daar een luchtstroom waardoor de turbiana de hele dag in een verkoelende wind groeien. Zo ontstaat de perfect rijping voor de turbianadruif.

De druivenstokken staan met hun wortels in een kalkrijke kleigrond. De druiven worden met de hand geplukt zodat men de gezondste en meest rijpe druiven plukken. Zo heb je een perfecte basis voor een goede wijn.

Doordat de wijnmaker aan bâttonage doet, dat wil zeggen dat de gistcellen door de wijn wordt geroerd, in dit geval wel maandenlang elke dag. Zo ontstaat een frisse prachtige wijn met rondingen en boordevol tropisch fruit als perzik en citroenschil maar met een minerale ziltige zuurgraad. Importeur; De kelders van jan-Dio Adviesprijs 15,70 euro 5) Italië, Campanië, DOCG Greco di Tufo, Cantina Bambinuto Deze wijn is gemaakt door een sterke en eigenwijze vrouwelijke wijnmaakster. Marilena laat de lokale druiven in hun waarde wat betreft hun originele dna met de bijbehorende geuren en smaken. De zuid-Italiaanse wijnstreek Campanië staat bekend om zijn vulkanische bodem en deze tufo (tufsteen) terroir haal je uit de geur en smaak van de wijn.

 • Let op! Bij de juiste serveertemperatuur van 12 graden kun je zelfs tijm, balsamico en concentratie van mineraliteit ervaren;
 • Je herkent echt het vulkanische gesteente;
 • Greco is van nature een druif met hoge zuren en heftige bitters en als je daar te snel mee zou werken dan zou je citroensap krijgen;

Het belangrijkste is dat de druiven tijd krijgen. Ze hebben tijd nodig om hun zuren en bitters te verzachten. De wijn heeft 2 jaar op fles in de kelders van de cantina gelegen in alle tijd en alle rust. Zo ontstaat een frisse wijn met rijpheid van lie – en fles rijping. Deze wijn is heel krachtig, elegant en zuiver gemaakt! La vita è belle! importeur: la Botta  Wijnavonturen Adviesverkoopprijs consument: 17,30 euro 6)Oostenrijk, Grüner Veltliner, Kamptal, Trocken, Allram Deze wijn mag absoluut niet ontbreken in onze Fruits de Mer wijnlijst. De druif die heer en meester is in Oostenrijk is natuurlijk de Grüner Veltliner. Doordat deze druif wordt verbouw op een mineraalrijke bodem van Löss, leisteen, klei en graniet, ontstaat er een wijn met terroir. De druiven worden op verschillende hellingen verbouwd en worden geoogst en handmatig geselecteerd op rijpheid en kwaliteit.

 1. Zo drinken we bij een plateau fruits de mer deze elegante witte wijn met frisse zuren, een honingaanzet en een amandelbittertje;
 2. Zo krijg je de hoogst haalbare kwaliteit in de fles;
 3. Een goede Grüner Veltliner staat bekend om zijn authenticiteit;

Je ontdekt geuren en smaken van versgemalen pepertje, appels, peren en citrus. Het is een frisse, droge en mineralige wijn met een bepaalde pikantheid. Deze wijn is perfect geschikt als aperitief en kun je de hele avond doordrinken. Het minerale terroir van deze Grüner Veltliner uit Niederosterreich is een huwelijk met de merroir van de fruits de mer.

 1. Importeur: Cordier Verkoop/adviesprijs 10,75 euro 7) Nederland, Zeeland, Yerseke, Solaris en Johanniter, Zilte trots Zeeland heeft het allemaal;
 2. Prachtige natuur, ruimte, rust en heerlijk lokaal eten;
 3. Denk als eerste aan zilte zaligheden als mosselen, oesters en Oosterscheldekreeft;

Zeeland krijgt stapje voor stapje steeds meer wijndomeinen die wijnstokken aanplanten op de vruchtbare Zeeuwse bodem. Ook in oesterdorp Yerseke konden ze niet achterblijven. De familie Bruijnooge dacht na over hun handel in peren en vonden dat het tijd werd voor een andere richting: druiven! En dus trokken zij hun oude perenbomen uit de Zeeuwse klei en plantten zij een wijngaard aan met autochtone druivenrassen als johanniter en solaris.

 • De eerste oogst op fles was binnen twee weken uitverkocht! Ze plantten nog 800 stokken aan met souvignier gris en dat resultaat ligt, as we speak, op houten vaten te rijpen;
 • Zoals de naam van het wijnhuis doet vermoeden zijn ze heel trots met hun ziltige frisse droge en mineralige wijn;
See also:  Hoe Lang Duurt Het Voor Vlees Op Kamertemperatuur Is?

Deze wijn is een match made in heaven met alle zilte zaligheden uit de zee. Verkoop: famile Bruijnooge Verkooppprijs advies: 15 euro 8) Frankrijk, Côtes de Provence rosé, Chateau de L’Amaurigue, Fleur Bij het rijpe en een licht zoetje van de kreeft, zochten we een fluweelzachte wijn en kwamen bij een Hollandse dame uit in Zuid-Frankrijk.

: Fleur. Haar wijn bestaat voor 60 procent uit grenache druiven en de rest uit cinsault. Een hele fruitige wijn met een zachte stevigheid. De druiven worden s ‘nachts geoogst om de frisheid van de druiven te behouden.

Ze werken met een team die al jarenlang voor de familie werkt. Ook een hypermoderne oogstmachine die druiven kan lezen op de juiste rijpheid, voordat hij ze oogst, zorgt ervoor dat de druiven gekoeld en supergezond geoogst worden. De wijn heeft een zalmroze kleur, herkenning van framboosjes in de geur en een lichte kruidigheid.

In de smaak komt het abrikozenfruit naar voren en witte perzik. De wijn heeft een levendige zuurgraad die de wijn in balans houdt. Ook dit wijnhuis houdt rekening met de natuur en zij zorgt volgens de richtlijnen van het HVE label ervoor dat alles duurzaam gaat.

Van energie tot aan watergebruik. Wijndrinken met het oog op de toekomst! Op de foto staat le Grand Amaurigue. Een speciale cuvée. Importeur: Fleur van heemskerck Advies verkoopprijs consument 12,50 euro. 9) Spanje, Rueda, Sauvignon Blanc, la Gabacha In Noordwest Spanje, 150 kilometer van Madrid vandaan, ligt het wereldberoemde wijngebied Rueda. De lokale druif die daar verbouwd wordt is de verdejo druif. Een jonge frisse witte wijn zonder houtlagering met zuren als groene appels.

Zijn broertje is de sauvignon blanc. Deze druif voelt zich helemaal thuis is het hooggelegen gebied. In de winter is het er koud maar in de zomer is het daar heet. Sauvignon Blanc ontwikkelt zich daar als een wijn voor elke gelegenheid en elk moment van de dag.

Een allemans vriend. Doordat de wijnmaker de wijn wat langer heeft laten rijpen op zijn gistcellen, word de wijn iets ronder en breder. De wijn veroorzaakt een explosie van aroma’s van tropische fruit als mango en ananas en citrus in neus en mond en is een (h)eerlijke begeleider voor bij Fruits de Mer.

 • wijnimporteur: Branderwines advies verkoopprijs 11,50 10) Spanje, Jerez, Palomino , Vino de la Tierra de Cádiz, Barbadillo De palominodruif staat bekend als de sherry druif maar bij bodega Barbadillo hebben ze daar een droge witte wijn van gemaakt;

De palomino groeit, net als bij sherry, op kalkrijke gronden. Deze spierwitte bodem maakt dat de wijn uiteindelijk heel ziltig, complexe en spannend wordt. Het is een onbekende wijn die alles in zich heeft. In de smaak proef je veel fruit zoals appels met licht zoete kruidige, zachte zuren en een haarscherpe ziltigheid die je weinig ziet. Importeur; Grananda wijnen Adviesprijs 17,50 11) Frankrijk, Bourgogne, Chablis, Chardonnay, Domaine Montelière Zeg je plateau fruits de mer, dan zeg je Chablis. Het wijngebied Chablis behoort tot de Bourgogne streek. Het gebied was vroeger een zee maar deze zee heeft zich teruggetrokken naar het westen. Wat erachter bleef waren de zeevruchten en schelpen van de zee. Dit is met de tands des tijds ontstaan tot een dikke kalklaag in de bodem.

 1. Deze wijn heeft nog vier maanden op zijn gistcellen gerijpt zodat de wijn een natuurlijke rondheid krijgt;
 2. We waren weggeblazen door deze biologische prijswinnende wijn! De mineraliteit en ziltigheid ging perfect met alle schaal en schelpdieren van het plateau;

Deze bodem noem je een kimmeridge. Soms, als je een beetje mazzel hebt, kun je zo nog fossielen uit de grond trekken. Je snapt natuurlijk dat deze witte Chardonnay met een ziltige zuurgraad, altijd de perfecte begeleider is voor oesters en andere schaal en schelpdieren. wijnimporteur: de Kelders van Jan-Dio Adviesprijs; 15,95 consument 12) Frankrijk, Loire, Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie, Melon de Bourgogne, Chateau de L’Hyvernière Dit witte wijngebied ligt in het meest westelijk wijngebied van de Loire, om precies te zijn tussen de rivieren de Sèvre en de Maine. De druif die hier heer en meester is, heet Melon de Bourgogne ofwel in de volksmond de muscadet druif. Het wijngebied ligt aan de Atlantische oceaan en de rivier de Loire stroomt daar in uit. Zoutwater en zoetwater ontmoeten elkaar daar! De kust bezit een veelvoud van vissersdorpjes en haventjes en de meeste mensen leven van visserij en de druiventeelt.

 1. De wijn smaakt naar rijp wit fruit en een ziltige en frisse afdronk;
 2. Het is (buiten de houtgerijpte grand cru’s) nooit een hele zware wijn;
 3. De wijn is zoals je van Chablis mag verwachten! Ongekunsteld en boordevol terroir! Chablis samen met de Franse gekookte crevettes uit Bretagne is alsof er een engeltje op jouw tong piest;

De wijnstokken staan met hun wortels in brak grondwater dus het kan niet anders dan dat je een frisse ziltigheid ervaart in deze wijn. De term “sur lie’op het etiket betekent dat de wijn na de vinificatie nog een tijdje op de gistcellen blijft rijpen. Het resultaat van deze “Lie”rijping is een wijn die rijper, rijker en aromatischer is.

Deze droge, mineralige fris fruitige en ziltige wijn is bij uitstek de wijn voor schaal en schelpdieren maar met name de wulken. Dit zijn buikpotige zeeslakjes uit Frankrijk. imprteur: Vinify. nl adviesprijs: 8,95 13)Duitsland, Saar, Riesling Sekt, Dr.

Wagner Christiane Wagner nam het roer over in 2009 van dit familiehuis en maakt de mooiste wijnen van Duitsland. Deze wijnmaakster gebruikt klassieke grote oude houten vaten die men in de Saar “Fuders”noemt. Door het koele klimaat van het wijngebied de Saar, rijpen de Riesling druiven langzamer dan in andere warmere wijngebieden.

Je kunt het een soort ‘slow-wine’ noemen. Door de langzame rijping ontstaat er veel complexiteit in de wijn. Mineralige, kruidige, droge witte wijnen met een prachtige zuurgraad zijn het resultaat van heel veel liefde in de wijngaard en hard werken in de kelders.

Deze mousserende wijn past perfect bij de ziltigheid van schaal en schelpdieren. Sekt is het Duitse woord voor de beroemde Methode Traditionelle. Dat is een tweede gisting op fles. Zo wordt ook champagne gemaakt. Christiane haar bet-overgroot-opa maakte de eerste sekt in de Saar en zo heeft men in 5 generaties genoeg kennis en informatie verzameld om een waanzinnige mousserende wijn te maken. importeur: Dokter Maler adviesprijs: 16,95 per fles 14) Spanje, Sherry, Jerez, Manzanilla, San Lucar de Barrameda, Bodega Yuste Sherry bij een plateau fruits de mer? Jazeker! Dit is wat je noemt een win-win situatie. Of is het wijn- wijn situatie? Manzanilla is een beschermde naam voor een droge fino sherry uit het beroemde dorpje Sanlúcar de Barrameda. Vanwege de ligging aan de Atlantische oceaan os het daar koeler en frisser dan landinwaarts. Daardoor is deze Manzanilla verfijnder en ziltiger.

 1. Christiane Wagner is dan ook een van de jonge talenten van Duitsland;
 2. Girlpower!Wij combineerden deze sekt met Zeeuwse creuses;
 3. MMmmmmmmmm……;
 4. De smaken van amandelen, rijpe appels en een geconcentreerde sherrygeur;

Deze bijzondere wijn is gemaakt volgens het solera-systeem en gemaakt van de palomino druif. De wijn ligt maanden soms zelfs jaren onder een dikke gistlaag. Het is een droge frisse ziltige witte wijn met een alcoholgehalte van 15 procent en in combinatie met de ziltigheid van de fruits de mer een hele goede combinatie. Wowie! Wat bijzonder!!! importeur: Granada wijnen adviesprijs;  17,95 15) Frankrijk, Champagne, Louise Brison, Extra Brut We gaan naar het meest zuidelijke gedeelte van de champagne en dat gebiedje heet: Côte des Bar. Zeven kilometer verderop begint het beroemde wijngebied Chablis. Daarom bevatten de wijngaarden hier veel mergel en klei, net als in de Chablis. Aan het hoofd van Louise Brison staat de ambitieuze jonge wijnmaakster Delphine Brulez. Zij zet het bedrijf met trots voort wat haar oma Louise heeft opgericht.

 • We dronken deze Manzanilla sherry met verse en rauwe zee-egels;
 • Het bedrijf werkt met respect voor de natuur en ze doen er alles aan om later gezonde wijnstokken en hun terroir door te kunnen geven aan de volgende generatie;

Dat uit zich in gedrag in de wijngaarden. Ze laten de natuur zo veel mogelijk zijn eigen gang gaan om zo een groot mogelijke biodiversiteit in de wijngaard te creëren. De biologisch gecertificeerde druiven worden gevinificeerd in oude gebruikte eikenhouten vaten.

Daardoor krijg je juist geen houtsmaak aan de wijn maar door de beperkte mate van oxidatie van het hout, wel extra complexiteit, gelaagdheid en ook rijpingspotentieel. De millesimé champagne is voor de helft gemaakt van Chardonnay en de andere helft van Pinot Noir.

Zo krijg je een biologische champagne met een prachtige mineraliteit zoals in de Chablis en een diepe gelaagdheid die zich nog jaren kan ontwikkelen. Extra brut betekent dat de wijn droger is dan brut en dat combineert weer fantastisch met al dat lekkers uit de zee. Free de mer! importeur: best of wines adviesprijs: 43,50 16) Duitsland, Rheingau, Riesling vom Schiefer, Laquai Het etiket zegt het al: De druif riesling is hier verbouwd op schiefer (= leisteen). Leisteen heeft een paar handige eigenschappen. Hij houdt de warmte vast die de zon hem geeft en leisteen geeft het s ‘nachts als het koud is weer af aan de wijnstok. Zo heeft de wijnstok het dus nooit koud. Handig he? Ook geeft deze bodem een bepaalde mineraliteit en frisheid aan de wijn.

Riesling is de koning onder de Duitse witte druiven en van hem worden de mooiste wijnen gemaakt. Zeker in de Rheingau. Een goede Riesling kun je wel tientallen jaren bewaren. Hij heeft altijd een prachtige vol vlezige zuurgraad met een mondvol fruit die secondenlang in jouw mond blijft hangen.

Deze producent staat bekend om zijn loepzuivere wijnen: Helder en nauwkeurige gemaakte wijnen met een drie sterren vermelding in de Duitse wijngids van Eichelmann. Dit betekent dat zij een zeer goed wijngoed zijn. Bij deze koningswijn hoort natuurlijk ook de koning van de zee.

See also:  Hoe Gezond Is Gedroogd Fruit?

Wij combineerden smaakvol de koningskrab alias de kingcrab met deze Riesling, maar onze eigen Hollandse krab ging er ook fantastisch bij! Ik voorspel een nieuwe trend met de plateau Fruits de Mer of de plateau Hollandais met deze wijnzinnige wijnen.

Anyway, het is feestelijk, weinig calorieën, vreselijk lekker en heel gezond en is voor mij een reden om dit vaker te bestellen. De lente komt eraan! importeur: dokter Maler adviesprijs: 11,90 consumenteprijs Lieve groet, Barbara.

Hoe eet je crevette?

Je haalt ze met een pin of smal lang vorkje uit hun schelp. Meestal worden ze geserveerd met een schaaltje verse mayonaise of aioli (in het Zuiden).

Wat is Frie de MER?

Een schotel met zeevruchten zoals oesters, kreeft, krab en garnalen, ook wel een ‘plateau de fruits de mer ‘ is een heerlijk feestmaal. Sofie en Bart maken het. Ze gebruiken geen kreeft, maar krab. Je kan natuurlijk zelf variëren in wat je op de schotel legt.

Hoe eet je een langoustine?

Langoustines bereiden – Je kunt de langoustine op allerlei manieren bereiden. Je kunt ze in hun geheel koken of smoren, zoals krab of kreeft. Je kunt ze echter ook rauw pellen en dan bijvoorbeeld wokken of zelfs aan de spiesje op de barbecue leggen. Je kunt er ook voor kiezen om de langoustines met pantser en al in de lengte te halveren en deze helften te grillen of te gratineren. .

Welk fruit past bij vis?

Welk fruit past bij zalm? – Ook de meeste fruitsoorten gaan heel goed samen met zalm. Met citrusvruchten kun je zalm een lekker frisse smaak geven. De bekendste combinatie is zalm met citroen, maar ook andere citrusvruchten, zoals sinaasappel, mandarijntjes en grapefruit smaken uitstekend bij zalm.

Tip: wil je gegrilde zalm eten? Leg de zalm dan op schijfjes van citrusvruchten, want dan blijft de zalm niet aan de gril vastplakken. Niet alleen zure fruitsoorten, maar ook zoete fruitsoorten passen goed bij zalm.

Je kunt ze o. verwerken in een zalmsalade, pasta of vissaus. Eet dus bijvoorbeeld eens zalm met mango, abrikoos, kersen, bramen, kiwi, bosbessen, cranberry, lychees, vijgen, peer of kaki. Of met gedroogd fruit, zoals rozijntjes en dadels.

Welke wijn past bij fruits de mer?

Welke wijn bij fruits de mer? – Het zilte aspect van fruits de mer is het belangrijkste om rekening mee te houden. Om de zoute smaak goed aan te kunnen, heb je een smaakvolle wijn met frisse zuren nodig. Wijnen met een mineralig karakter combineren erg goed, houtgerijpte wijnen passen niet zo goed bij de zilte smaken.

Welke zeevruchten zijn er?

Hoe eet je rauwe oesters?

De één vindt ze heerlijk, de ander moet niets van weten van dit goud uit de zee. In het oesterkamp is nu eenmaal geen grijze zone te bespeuren. Behoor je tot het kamp van de liefhebbers? Dan ben je vast benieuwd naar onze tips om oesters te eten als een kenner. Zeg niet: “Deze oester smaakt zout”. want dan val je meteen door de mand. Over oesters praat je namelijk in poëtische termen. Dat is logisch, want een oester is niet voor niets een gastronomische lekkernij. Oesters hebben vele smaakschakeringen. Afhankelijk van de soort smaken ze zilt, metaalachtig of zelfs zoet.

En dat begint met het juiste taalgebruik. Wil je de smaak van je oester deskundig beschrijven, dan verwijs je dus naar ‘het zilte van de zee’, ‘een koperen nasmaak’ of ‘een zoete toets van meloen’. Zeg niet: “Wat een grote oester!” Beschrijvingen van de grootte doen niet ter zake wanneer je oesters proeft.

Het is veel interessanter om de textuur te beschrijven. Is de oester stevig van structuur ? Of eerder zacht? Misschien zelfs taai? Net zoals je in vissoorten grote smaak- en textuurverschillen proeft, proef je die ook in oesters. Tip: Weet je niet welke oesters te bestellen in het restaurant? Leg dan uit aan de maître d’hotel welke smaken je verkiest (zout, zoet, bitter?), en vraag om advies bij de soorten oesters op de kaart.

Warme of koude oesters eten? Puristen hebben hun oesters het liefst koud, rauw en recht uit de zee. Desgewenst kun je er een beetje citroensap of wat zwarte peper aan toevoegen. Maak de oester eerst los met je vork en haal ze vervolgens uit de schelp of slurp ze rechtstreeks uit de schelp op.

Wil je de smaak ten volle ervaren? Slik de oester dan niet meteen door. Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt. Oesters lenen zich ook goed voor warme bereidingen.

Gegratineerde oesters zijn heel populair, omdat je ze makkelijk zelf kunt klaarmaken. Je haalt de oesters uit hun schelp en blancheert ze enkele minuten in hun eigen vocht. Daarna leg je de oesters apart en gebruik je het oestervocht als basis voor een (champagne)sausje.

Nog wat gemalen kaas eroverheen en ze kunnen zo de oven in. Inspiratie voor een koude oesterbereiding met Aziatische toets vind je in dit oestergerecht met nori en koriander. Je komt verfijnd uit de hoek als je deze oesters met appel-dillesaus serveert, en met deze eenvoudige salade van oesters met croutons en spekjes verleid je zelfs de meest onwillige oestereter om deze schaaldieren toch eens een kans te geven.

Hoe eet je schelpen?

Mesheften – Mesheften – ook wel scheermesjes of zwaardscheden genoemd – hebben een langwerpige smalle schelp in de vorm van een ouderwets scheermes. Ze zijn meestal lichtbruin met groene tonen. Hanteer de broze schelpen voorzichtig, want ze hebben een vlijmscherpe rand.

Hoe eet je schelpdieren?

Hoe eet je mosselen? – Voor Deon en mij kwamen de mosselpannen als eerste en daar werd en klein bakje met patat bij geserveerd. De deksel van de pan legde ik naast mij neer en dit kun je gebruiken om de lege schelpen in te doen. Nu kon ik lekker ongegeneerd met mijn handen eten, heerlijk! Wat Is Fruit De Mer Je gebruikt een lege schelp als soort van tang om hiermee de mossel uit de schelp te halen en dan eet je hem lekker op! Ze smaken zoutig en zijn echt alles behalve vies. Bij mijn mosselen zat er nog een soort van boursin sausje, ui en spekjes bij. Deon had pure mosselen en ook hij genoot enorm. Ik heb hem nog nooit zo snel zien eten en binnen no time had hij ze op. Het smaakte naar meer en dus heb ik er een paar van mij afgestaan. Wat Is Fruit De Mer Wat Is Fruit De Mer Wat Is Fruit De Mer.

Hoe eet je rauwe oesters?

De één vindt ze heerlijk, de ander moet niets van weten van dit goud uit de zee. In het oesterkamp is nu eenmaal geen grijze zone te bespeuren. Behoor je tot het kamp van de liefhebbers? Dan ben je vast benieuwd naar onze tips om oesters te eten als een kenner. Zeg niet: “Deze oester smaakt zout”. want dan val je meteen door de mand. Over oesters praat je namelijk in poëtische termen. Dat is logisch, want een oester is niet voor niets een gastronomische lekkernij. Oesters hebben vele smaakschakeringen. Afhankelijk van de soort smaken ze zilt, metaalachtig of zelfs zoet.

En dat begint met het juiste taalgebruik. Wil je de smaak van je oester deskundig beschrijven, dan verwijs je dus naar ‘het zilte van de zee’, ‘een koperen nasmaak’ of ‘een zoete toets van meloen’. Zeg niet: “Wat een grote oester!” Beschrijvingen van de grootte doen niet ter zake wanneer je oesters proeft.

Het is veel interessanter om de textuur te beschrijven. Is de oester stevig van structuur ? Of eerder zacht? Misschien zelfs taai? Net zoals je in vissoorten grote smaak- en textuurverschillen proeft, proef je die ook in oesters. Tip: Weet je niet welke oesters te bestellen in het restaurant? Leg dan uit aan de maître d’hotel welke smaken je verkiest (zout, zoet, bitter?), en vraag om advies bij de soorten oesters op de kaart.

 1. Warme of koude oesters eten? Puristen hebben hun oesters het liefst koud, rauw en recht uit de zee;
 2. Desgewenst kun je er een beetje citroensap of wat zwarte peper aan toevoegen;
 3. Maak de oester eerst los met je vork en haal ze vervolgens uit de schelp of slurp ze rechtstreeks uit de schelp op;

Wil je de smaak ten volle ervaren? Slik de oester dan niet meteen door. Enkele keren kauwen op de oester is zeker niet verboden. Integendeel, dat zorgt ervoor dat de pure en intense smaak volledig vrijkomt. Oesters lenen zich ook goed voor warme bereidingen.

Gegratineerde oesters zijn heel populair, omdat je ze makkelijk zelf kunt klaarmaken. Je haalt de oesters uit hun schelp en blancheert ze enkele minuten in hun eigen vocht. Daarna leg je de oesters apart en gebruik je het oestervocht als basis voor een (champagne)sausje.

Nog wat gemalen kaas eroverheen en ze kunnen zo de oven in. Inspiratie voor een koude oesterbereiding met Aziatische toets vind je in dit oestergerecht met nori en koriander. Je komt verfijnd uit de hoek als je deze oesters met appel-dillesaus serveert, en met deze eenvoudige salade van oesters met croutons en spekjes verleid je zelfs de meest onwillige oestereter om deze schaaldieren toch eens een kans te geven.

Waarom zeevruchten?

Het geeft ons meer energie en houdt ons in vorm. – Zeevruchten zijn een uitmuntende bron van magere eiwitten: deze essentiële energiebron voor onze lichamen helpt ook bij het verjongen van beschadigde cellen en het opbouwen van spieren. Vis bevat weinig calorieën en kan een belangrijke rol spelen in het behouden van een gezond gewicht.