Wat Is Gezond Om Op Je Brood Te Doen?

Wat Is Gezond Om Op Je Brood Te Doen
Gezond broodbeleg – Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf :

 • Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham
 • Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas
 • Ei
 • Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker
 • Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout
 • Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei

Wat is gezonder ham of kaas?

Wat zegt de gezonde meetlat? – Is achterham gezonder of toch kaas? Om dat te beantwoorden zetten we van beide de voedingswaarde op een rijtje: Energie: Er zitten 135 kcal in 100 gram achterham. In 100 gram jonge 48+ kaas zit 353 kcal aan energie. Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.

7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2. 1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.

Dat is heel wat meer dan de 6 gram vet in achterham. Vezels: Het verschil in vezels is niet noemenswaardig te noemen. Achterham bevat 0. 1 gram vezels, tegenover 0 gram vezels in kaas. Winnaar: De verschillen tussen kaas en ham zijn niet erg groot, daarom is het lastig kiezen.

Wat is gezonder hagelslag of pindakaas?

Typischer Nederlands ontbijt bestaat bijna niet: ‘n boterham met pindakaas en/of hagelslag. In het buitenland vinden ze vooral dat laatste maar gek. Hagelslag is meer iets voor op een taart of zo. En hoe dol we hier ook zijn op ons dagelijkse bammetje zoet, in ons land worden de twee belegsoorten ook steeds vaker als minder gezond gezien.

See also:  Gyros Wat Voor Vlees?

Het filmpje hieronder laat zien hoe Amerikaanse kinderen reageren op een boterham met hagelslag als ontbijt. Eten ze dit daar in Nederland?! Yummy! Een jongetje merkt op dat zijn ouders dit waarschijnlijk nooit gezond genoeg zouden vinden.

En op zich heeft het mannetje daar natuurlijk een punt. Hagelslag, en ook pindakaas, bevatten in vergelijking tot andere soorten broodbeleg bijvoorbeeld relatief veel toegevoegd suiker en zout. Beide belegsoorten zijn bovendien niet terug te vinden in de Schijf van Vijf.

En dus, geheel terecht, willen we daar niet té veel van naar binnen werken. Laat staan onze kinderen ermee volproppen. Maar ja, boterhammen met pindakaas of hagelslag (óf allebei) zijn gewoon wel Heel. Erg.

Lekker. Niet voor niets zijn we er zo gek op in Nederland. En wat ons betreft is het daarom goed om een beetje te blijven nuanceren. Het Voedingscentrum bedacht ‘n vuistregel voor het omgaan met producten buiten de Schijf van Vijf: ‘Kies elke dag niet vaker dan 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf en daarnaast hooguit 3 keer per week wat groters’.

 1. Dat kan dus ook hagelslag of pindakaas zijn;
 2. Onze gouden tip om er regelmatig van te kunnen genieten? Dun beleggen!  Wat trouwens wél binnen de Schijf van Vijf valt, is pindakaas gemaakt van 100% pinda’s of noten;

En gelukkig kun je die op steeds meer plekken kopen. Zelfs in de supermarkt. Halleluja! In tegenstelling tot pindakaas met toegevoegd zout of suiker, krijg je in dit geval alleen het goede van de noten binnen en dat maakt het tot zeer voedzaam broodbeleg.

 • Pure notenpasta zit vol stoffen waar je lijf écht iets mee kan: vezels, vitamine E en verschillende B-vitamines, ijzer, magnesium, calcium en veel eiwitten;
 • Hagelslag en ‘gewone pindakaas’ zijn helaas beiden niet de meest gezonde keuze;
See also:  Hoe Fruit Wassen?

Maar zélfs als zo’n bammetje voelt als zondigen, zeggen wij: doe het niet te vaak, maar geniet er gewoon lekker van. Binnen een gezond voedingspatroon kan het echt geen kwaad. Beter een boterham met zoet dan een candy bar, ja toch? En wie het aandurft om zichzelf écht eens te trakteren, kan natuurlijk ook nog kiezen voor de ultieme combi… pindakaas mét hagelslag.

Wat is beter kaas of pindakaas?

Toch is pindakaas gezond – Alle soorten pindakaas bevatten ruim een kwart eiwitten, overwegend gezonde onverzadigde vetten, mineralen als magnesium en veel vitamine B en E. Maar omdat pindakaas voor ruim de helft uit vet bestaat, is het behoorlijk calorierijk: ongeveer 630 kilocalorieën per 100 gram, veel meer dan bijvoorbeeld volvette kaas (ongeveer 390 kcal) of boterhamworst (309 kcal).

Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.

Pindakaas van 100% pinda’s is op kamertemperatuur veel vloeibaarder dan pindakaas met palmvet. Maar als je de 100% pindakaas in de koelkast bewaart, blijft hij net zo stevig en smeerbaar! Wel eerst even goed doorroeren. Lees ook deze bijlage Wat Is Gezond Om Op Je Brood Te Doen.

Hoe gezond is kipfilet?

Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.

Welke vleeswaren zijn ongezond?

Adviezen voor zwangere vrouwen – Zwangere vrouwen moeten uitkijken met vleeswaren in verband met listeria , toxoplasmose en te veel vitamine A. Deze regels gelden voor zwangere vrouwen:

 • Eet geen rauwe of deels rauwe vleeswaren, zoals rosbief, filet américain, ossenworst, tartaar en carpaccio. Ook salami, chorizo of rauwe ham zijn deels rauwe vleeswaren en eet deze alleen eten als je ze goed verhit, zoals in de oven.
 • Eet geen vleeswaren die langer dan de houdbaarheidsdatum (THT-datum (tenminste houdbaar tot) of TGT-datum (te gebruiken tot) bewaard zijn.
 • Eet vleeswaren na openen binnen 2 dagen op. Dit geldt vooral voor vleeswaren die verpakt zijn ‘onder beschermende atmosfeer’.
 • Eet geen lever en beperk de hoeveelheid leverproducten, zoals smeerleverworst en paté. Lever en leverproducten bevatten veel vitamine A. Te veel vitamine A verhoogt bijvoorbeeld het risico op afwijkingen aan de schedel, zenuwen en hart- en vaatstelsel bij je baby. Een flinke hoeveelheid paté (bijvoorbeeld als voorafje in een restaurant) in één keer kan al schadelijk zijn voor je baby.