Wat Is Gezond Vlees?

Wat Is Gezond Vlees

We willen allemaal zo gezond mogelijk oud worden. Vlees staat nog weleens ter discussie. Is vlees nou wel echt gezond? Het antwoord is ‘ja’. Vlees levert belangrijke voedingsstoffen en als je het niet eet zal je genoeg vervangende producten moeten eten, zodat je alle belangrijke stoffen wel binnenkrijgt.

Wel is het zo dat vlees is onder te verdelen in gezond vlees en minder gezond vlees. Soms kan het best lastig zijn om uit te vinden welk vlees nu eigen wel en welk vlees niet gezond is. Kookfans zocht het voor je uit! Onbewerkt vlees is het beste In de schijf van vijf staat duidelijk benoemt welke vleessoorten wel gezond zijn en welke niet.

Ze noemen mager en onbewerkt vlees het beste. Denk hierbij aan kip, kalkoenfilet, biefstuk en varkenshaas. Dit vlees zit boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Bewerkt vlees bevat minder van die goede eigenschapen en het is in verband gebracht met diabetes type 2, beroertes en kanker.

Met bewerkt vlees wordt bedoelt dat het voor de verkoop behandeld is om de houdbaarheid te beïnvloeden. Denk hierbij aan het roken, zouten, drogen van het vlees of het toevoegen van conserveringsmiddelen.

Niet te veel Ook raad het Voedingscentrum aan om niet te veel vlees te eten. 500 gram per week is voldoende en als je van rood vlees houdt, dan liever niet meer dan 300 gram per week. Als je liever helemaal geen vlees meer wilt eten, kan dit ook. Peulvruchten, soja en noten kunnen vlees goed vervangen.

Waarom is kip slecht voor je?

Ziekteverwekkers – Op rauwe kip en gevogelte kunnen ziekteverwekkers voorkomen. De belangrijkste zijn de bacteriën salmonella en campylobacter. Deze komen regelmatig voor. Ook al is maar een deel van de kip ermee besmet, je kunt er wel flink ziek van worden.

See also:  Welk Rauw Vlees Voor Hond?

Is elke dag kip eten gezond?

Te veel kip – We weten dat we gevarieerd moeten eten. Ook voor kip geldt: te veel van één soort is nooit goed. Dit kan namelijk leiden tot meerdere gezondheidsklachten. Zo is een overmatige consumptie van kip slecht voor je gewicht, hart en loop je het risico op voedselvergiftiging.

Wat is het slechtste vlees?

Bewerkt vlees – Bewerkt vlees is vlees dat bijvoorbeeld gerookt, gezouten of gedroogd werd om de smaak of de houdbaarheid te beïnvloeden. Denk aan charcuterie zoals salami of ham, en vers bewerkt vlees waaraan zout of additieven (zoals nitriet en fosfaten) zijn toegevoegd zoals spek.

  • Ook de consumptie van bewerkt vlees is in verband gebracht met een verhoogd risico op darmkanker, beroerte en diabetes type 2;
  • Het ongunstig verband tussen bewerkt vlees en het gestegen risico op darmkanker is volgens de WHO zelfs nog sterker aangetoond dan bij vers rood vlees;

De oorzaak van het verhoogd risico is nog niet volledig gekend, maar zou het gevolg kunnen zijn van chemische componenten die worden gevormd tijdens het verwerken (roken, drogen, bakken…). Voorbeelden van deze componenten zijn nitrosaminen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs), die gekend zijn als (potentieel) kankerverwekkend.

Wat is gezonder kip of varkenshaas?

Varkensvlees – Varkensvlees wordt binnen sommige culturen als onrein beschouwd. Varkens zijn namelijk omnivoren, en ze eten –overigens net als de mens– bijna alles. Bovendien zijn varkens van nature echte rotzooiruimers; ze eten zelfs kadavers. Binnen de veeteelt en voedingsindustrie krijgen varkens echter uitsluitend plantaardige producten voorgeschoteld.

  • Hoewel dit eigenlijk tegennatuurlijk is, vinden veel mensen het een prettig idee;
  • Varkensvlees wordt door veel afslankers en diëters gezien als vet en ongezond vlees;
  • Dat komt enerzijds doordat een varken verhoudingsgewijs een hoog lichaamsvetpercentage heeft;
See also:  Welk Fruit Niet Bij Elkaar?

Toch word varkensvlees hoofdzakelijk als ongezond beschouwd omdat men het vette restafval van een varken tot allerlei ongezonde vleesproducten verwerkt. Denk maar eens aan spek, worsten en frituursnacks. Dit zijn allemaal extreem vette en ongezonde varkensvleesproducten.

Toch hoeft varkensvlees niet minder profijtelijk te zijn voor je gezondheid dan kip of rundvlees. Dat wil echter niet zeggen dat een varken geen gezondvlees levert. De magerste en gezondste stukken vlees van het varken zijn varkenshaas, fricandeau en varkensfilet.

In varkensvlees zitten allerlei belangrijke voedingsstoffen, waaronder essentiële vetzuren en aminozuren; vitamines A, B1, B6, B12 & D; ijzer en zink.