Wat Is Gezond Voor Op Brood?

Wat Is Gezond Voor Op Brood
Gezond broodbeleg – Dit zijn gezonde belegkeuzes uit de Schijf van Vijf :

 • Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham
 • Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas
 • Ei
 • Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda’s of noten, zonder toegevoegd zout of suiker
 • Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout
 • Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring
 • Groente en fruit, zoals tomaat, komkommer, paprika, radijs, gebakken champignons, gegrilde courgette, avocado, banaan, appel en aardbei

Is kipfilet op brood gezond?

Mager vlees is gezond broodbeleg – Mager vlees bevat relatief weinig verzadigde vetten en veel eiwitten, vitamines, mineralen en spoorelementen. Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!.

Is ham gezond broodbeleg?

 • Kaas 30+
 • Yorkham
 • Kipfilet
 • Boterhamworst
 • Avocado

Vleeswaren staan niet in de Schijf van Vijf, aangezien vleeswaren vaak veel vet en zout bevatten. Toch kan je vleeswaren als ham, boterhamworst en kipfilet wel maximaal één keer per dag wel eten. Deze drie soorten vleeswaren zijn namelijk minder vet, alleen bevatten wel zout. Kaas bevat daarentegen veel vetten, dus ook hiervoor geldt niet te veel kaas als je gezond wil eten.

 1. Je kan ook kiezen voor 30+ kaas, deze kaas bevat minder vet en meer calcium;
 2. Ook zachte geitenkaas is een bewuste keuze;
 3. Avocado is gezond, maar in tegenstelling tot andere groente bevat de avocado veel vetten;

Daardoor bevat een avocado ook meer calorieën. Een hele avocado is namelijk al goed voor ongeveer 360 kcal. Je kan natuurlijk ook een deel van de avocado eten en de rest in blokjes invriezen.

Welk zoet beleg is gezond?

Zoet broodbeleg is minder gezond dan hartig beleg door de suikers die er vaak in verwerkt zijn. Dit beleg bevat dan ook meer calorieën dan hartig beleg door deze suikers, waardoor de keuze minder gezond is. Maar welk zoet beleg is dan het gezondst? Voorbeelden van gezond zoet broodbeleg zijn producten die in de Schijf van Vijf staan, zoals appelstroop, perenstroop, halvajam of jam.

Tevens is fruit ook een gezond broodbeleg, denk hierbij aan plakjes aardbei , appel of banaan. Het is belangrijk om na te gaan of er op het product ‘’zonder toegevoegde suikers” staat vermeld, zo weet je dat een product gezonder is dan een regulier product.

See also:  Wat Is Poulet Vlees?

Beleg dat buiten de Schijf van Vijf valt en waar je wekelijks voor mag kiezen, zijn bijvoorbeeld chocoladepasta en kokosbrood. Geschreven door Ilse Brand , BSc Voeding en diëtiek, HBO niveau Voeding en diabetes type 2, Post HBO Sportdiëtetiek, Diëtist bij Sint Jacob.

Is kaas gezond voor je?

Is kaas gezond? Kaas bevat vetten, eiwitten en diverse vitaminen (zoals A, B2 en B12). Daarnaast is het een bron van mineralen zoals calcium, fosfor en magnesium, zink en selenium. In kaas zit ook veel zout door het pekelbad tijdens het bereidingsproces.

Waarom is pindakaas niet gezond?

100% pindakaas of notenpasta zonder toegevoegd suiker en zout valt in de Schijf van Vijf. Deze soorten zijn dus gezond broodbeleg, ook voor je kind. Aan veel potten pindakaas en notenpasta is zout en suiker toegevoegd. Dat is een minder gezonde keuze. In pindakaas zit over het algemeen voornamelijk gemalen pinda’s.

 • Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar peulvruchten;
 • Toch worden pinda’s vanwege hun eigenschappen en samenstelling tot noten gerekend;
 • Aan pindakaas wordt vaak olie, zout en/of suiker toegevoegd;
 • Maar er zijn ook soorten pindakaas verkrijgbaar zonder toegevoegd zout en suiker;

Die zijn beter voor je gezondheid. .

Is elke dag pindakaas eten gezond?

Voordelen – Pindakaas bevat een lijst met gezonde ingrediënten. Het is dan ook favoriet onder vele sporters en diëtisten door de perfecte verhouding tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Pindakaas bevat maar liefst 28% eiwit, en veel onverzadigde vetten (totaal vet 50% waarvan 80% onverzadigd).

Verder is het een rijke bron aan voedingsvezels, vitamine E, vitamine B6, magnesium, phosphorus, zink en koper. Een flinke lijst dus! Pindakaas zonder toegevoegde suikers en zout, valt binnen de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.

Volgens het Voedingscentrum verlaagt het eten van pinda’s het LDL-cholesterol en verkleint het de kans op hartziekten. Een klein handje noten per dag kan de gezondheid op een positief beïnvloeden. “Pinda’s zijn net zo gezond als noten”, zegt hoogleraar Piet van den Brandt.

Hoe slecht is Calve pindakaas?

Calvé Pindakaas is de enige échte pindakaas al sinds 1948. Smeuïg tot op de bodem. En dat proef je meteen. Calvé Pindakaas, wie is er niet groot mee geworden? Nederlands favoriete pindakaas bevat eiwitten die bijdragen aan de groei van spieren, bij het eten van een portie (15 gram) per dag.

See also:  Waarom Vlees Bestrooien Met Bloem?

Geeft je energie om de hele dag door te komen. Wat veel mensen niet weten, is dat pindakaas een heel eenvoudig product is. Want in de welbekende pot met bruine dop zit niets anders dan heel veel pinda’s. Zo’n 585 per pot.

En een beetje olie, vet en zout. Verder helemaal niets. Dat is alles wat er nodig voor een gezond en lekker broodbeleg. Tevens past Calvé pindakaas binnen een veganistisch dieet. Dankzij ons vakmanschap lukt het ons om de smeuïgste van Nederland te zijn. Je kunt met een gerust hart een lekkere boterham met pindakaas smeren voor je kids.

Want pindakaas is een bron van bouwstoffen, het bevat onverzadigde vetten en eiwitten. Calvé Pindakaas bevat geen toegevoegde suikers. Dit product bevat enkel van nature aanwezige suikers. Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl.

Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt. Zie calve. nl voor meer informatie.

Wat te doen op boterhammen?

Welk beleg op notenbrood?

Rucola, roombrie, peer en honing op een knapperig zelfgebakken notenbrood. Daar kun je de dag goed mee beginnen. Natuurlijk ook lekker als lunch.

Wat is een hartig beleg?

Gezond broodbeleg: variatie en matigheid Gezond beleg is vooral een kwestie van voldoende variatie en matigheid. Het is belangrijk om de portie van je beleg te beperken. Kies bij een dubbele boterham voor enkel beleg. Bij smeerbaar beleg smeer je best een dunne laag, om zo de hoeveelheid calorieën te beperken.

 1. Leg je plakjes kaas op je boterham? Snij deze dan op de grootte van je boterham in plaats van de hele plak op je boterham te leggen;
 2. Bovenop je beleg kan je naar believen extra groenten toevoegen zoals tomaat, sla, komkommer, augurk, radijsjes… De groenten voegen extra smaak, kleur, variatie, vezels en vitaminen toe aan je boterham;
See also:  Vlees In Airfryer Hoe Lang?

Hartig broodbeleg Kaas, vlees, vis, eieren en vegetarisch broodbeleg zijn allemaal voorbeelden van hartig broodbeleg. Maar binnen deze groepen is er een zeer groot aanbod aan producten, maar niet alle producten hebben de voorkeur. Kaas Kies bij voorkeur voor een magere kaas (<20 g vet per 100g kaas). Enkele voorbeelden hiervan zijn magere smeerkaas, platte kaas, ricotta en de meeste light kazen. Bekijk hierbij zeker even het etiket. Vlees De voorkeur gaat uit naar vers vlees en niet naar bewerkt vlees. Kies bij voorkeur magere vleessoorten boven vette vleessoorten.

Bij voorkeur beperk je het gebruik van bewerkte vleeswaren zoals salami en hesp. Deze bewerkte vleeswaren zijn minder gezond dan vlees zoals (gebakken) kip- of kalkoenfilet. Vis Vette vis bevat heel wat omega 3 –vetzuren, deze vetzuren heeft ons lichaam nodig.

Enkele voorbeelden zijn: haring, zalm, makreel, sardientjes. Je kan gebruik maken van verse vis of vis uit blik. Let op: vette vis bevat ook wel wat calorieën, beleg dus niet elke boterham met vis en beperk de hoeveelheid. Ei Een eitje als beleg kan ook perfect, wissel af tussen gekookt, spiegelei of roerei.

 • Bereid je een roerei of een omelet? Voeg dan eens een keer wat champignons, tomaat of ajuin toe voor extra variatie;
 • Vegetarisch beleg Er bestaan heel wat verschillende ‘spreads’ zoals hummus, tapenades, notenpasta, sesampasta, groentespreads;

Spreads op basis van noten bevatten heel wat (gezonde) vetten, wees hier dus ook matig met de hoeveelheid die je gebruikt. Salades Vleessalade, kip curry, lentesalade, … veel van deze slaatjes bevatten een behoorlijke hoeveelheid mayonaise of andere saus.

Door ze zelf te bereiden kan je deze heel wat magerder maken. Voor een kip curry kan je bijvoorbeeld je een kipfilet koken en deze mengen met yoghurt of een lightdressing en currykruiden. Zoet broodbeleg Plakjes banaan, aardbeien, perzik … verschillende soorten fruit kunnen gebruikt worden als broodbeleg.

Dit kan gecombineerd worden met een beetje (magere) plattekaas. Producten als confituur, hagelslag, speculaas(pasta), chocopasta … bevatten heel wat suiker en/of vetten en bevatten verder weinig nuttige voedingsstoffen. Deze kunnen beter ter uitzondering genomen worden.

Wat is lekker en gezond?