Wat Is Halal Vlees?

Wat Is Halal Vlees
Wat betekent het halal-keurmerk? – Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. .

Wat valt onder halal?

De term halal (letterlijk vertaald: rein/toegestaan) wordt gebruikt voor voedsel dat voldoet aan de Islamitische wetten. Tegenover halal staat haram (onrein/verboden). Dat geldt volgens de leer in ieder geval voor varkensvlees. Vlees dient aan bepaalde eisen te voldoen om halal te kunnen zijn, zoals eisen aan de wijze van slachten.

  1. Dat houdt onder meer in dat het dier door een belijdende moslim met een scherp mes gesneden moet worden, met halssnede in een vloeiende beweging;
  2. Dit wil niet zeggen dat het dier volledig bij bewustzijn is;

Meestal wordt er een omkeerbare verdoving gegeven. Indien dieren volledig onbedwelmd worden geslacht, moeten ze worden bedwelmd als ze binnen 40 seconden nog niet buiten bewustzijn zijn. Er houdt altijd een dierenarts van de NVWA toezicht op het snijden en om te zien of ieder dier binnen 40 seconden wordt bedwelmd.

Wat mag je eten als je halal eet?

Halal = do’s voor moslims Alles wat halal is, kunnen moslims zonder beperking eten of doen. Bijvoorbeeld: vleesproducten uit ritueel geslachte geoorloofde of toegestane soorten eten. alle groenten, fruit, brood en andere graansoorten eten.

Kan varkensvlees halal zijn?

Moslims en joden eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden. Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten. Ze eten niet alleen maar planten.

Waar komt halal vlees vandaan?

•   03-12-2010   •   leestijd 3 minuten   •   Eén miljoen Nederlandse moslims eten zonder dat ze dat weten, vlees dat eigenlijk niet halal is. Halal vlees komt vrijwel altijd uit de gangbare vee-industrie en het welzijn van de dieren en de manier van slachten is vaak in strijd met de voorschriften van de Koran. Echt halal vlees is volgens Islam deskundigen gelijk aan biologisch vlees, maar in de praktijk is dat absoluut niet  het geval.

Dier & Recht roept de 1 miljoen Nederlandse moslims op halal vlees uit de gangbare veehouderij (en dat is vrijwel al het halal vlees) te mijden. Dierenwelzijn is een belangrijk onderdeel van de Koran en dus van de islam.

De Koran en andere islamitische geschriften melden op tal van plaatsen dat dieren beschermd moeten worden. Zo is het verboden jonge dieren te scheiden van de moeder. Maar in Nederland worden vrijwel alle vleeskalveren direct bij de moeder weggehaald. De Koran bepaalt ook dat dieren alleen gedood mogen worden als er een noodzaak voor bestaat.

  • Maar in de (leg)kippenindustrie worden miljoenen haantjes gedood, alleen omdat ze niet als productiedier geschikt zijn;
  • Dieren mogen volgens de islam niet opgesloten worden en dat is in de vee-industrie eerder regel dan uitzondering;

Alleen de manier waarop schapen en in mindere mate lammeren en koeien gehouden worden, zou halal genoemd kunnen worden. Daarnaast weten maar weinig mensen dat de manier waarop vooral pluimvee geslacht wordt, in de praktijk  niet aan de eisen van de Koran voldoet.

Vanwege deze en nog meer redenen zouden moslims het grootste deel van het halal vlees in Nederland niet mogen eten. Dat geldt voor de kip bij KFC, maar ook voor het meeste vlees van de “islamitische slager” en voor halal vlees van AH en Jumbo.

Eigenlijk voldoet alleen biologisch vlees aan de voorschriften van de Koran. Dier&Recht onderzocht waarom moslims halal vlees (ver)kopen dat niet aan de halal eisen voldoet. Onwetendheid is een belangrijke factor. De meeste moslims denken dat halal voor wat betreft vlees alleen inhoudt dat dieren ritueel geslacht zijn.

Veel moslims denken dat de dieren goed behandeld worden als het vlees halal is. Die onwetendheid geldt voor de hele keten; ook slagers, slachterijen en zelfs de instanties die halal certificaten uitreiken, denken dat halal alleen betrekking heeft op het onverdoofd slachten.

In ons onderzoek hoorden we van een kippenslachterij waar niet een moslim de bij de slacht verplichte tekst “bismillah”roept, maar waar voor wel een heel pragmatische oplossing was gekozen: de tekst stond op een bandje en kwam uit een speaker. Bij een andere kippenslachterij wordt alleen de eerste kip ritueel geslacht en de volgende duizenden kippen `gewoon’, net als bij reguliere slachterijen, via de lopende band.

  1. Supermarktketen Jumbo hanteert geen definitie van halal en verwijst naar haar leverancier, die verwijst naar vijf certificeringsinstanties, waarvan er drie ongeveer zeggen dat halal vlees een soort biologisch vlees is;

Aangezien er vrijwel geen biologisch halal bestaat, is dit onmogelijk. De andere twee certificeerders geven alleen aan dat de dieren ritueel geslacht zijn en zeggen niets over het leven van de dieren. Ook wordt verwezen naar de VWA (Voedsel- en Warenautoriteit) en naar het ministerie van Landbouw, maar die bemoeien zich niet met halal producten.

  • Het komt er op neer dat vrijwel niemand weet wat halal vlees inhoudt, en dat wat nu voor halal vlees door gaat dat niet is omdat er geen rekening wordt gehouden met de dieren;
  • Dier&Recht beoogt met deze campagne moslims bewust te maken en hoopt dat ze daardoor  diervriendelijker vlees gaan eten; vlees dat in overeenstemming is met hun geloof;

De Koran benadert dieren op een positieve wijze en onderscheidt zich doordat er aandacht is voor dieren, zorgplicht en rentmeesterschap. Als één miljoen moslims bewuster vlees eten, dan scheelt dat enorm veel dierenleed. Het volledige rapport van Dier&Recht met uitleg over de Koran, met interviews met deskundigen, onderzoek onder slagers, slachterijen en certificerende instanties en een enquête onder moslims is op te vragen via [email protected]

Hoe wordt halal vlees geslacht?

Wat betekent het halal-keurmerk? – Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd. .

Waarom is halal vlees beter?

Onverdoofd slachten is maar een aspect van halal vlees – Hoewel halal vlees vaak wordt geassocieerd met onverdoofd slachten, is dat maar een aspect ervan. In de Koran staan meer regels waar een stukje halal biefstuk aan moet voldoen. ‘Er zijn moslims die zeggen dat de Koran niet alleen regels geeft hoe je moet slachten, maar ook voorschrijft dat alles wat een moslim eet heilzaam moet zijn’, verklaart Berger. ‘ Zo vrolijk staan de meeste schaapjes in de vleesindustrie er niet bij. KariHoglund Getty Images Onverdoofd slachten is hoogstwaarschijnlijk pijnlijk en stressvol voor een dier. Maar je zou kunnen stellen dat de islamitische regels rondom het hóuden van dieren een stuk diervriendelijker zijn dan de leefregels voor de plofkip.

  1. ‘Het voedsel dat zij eten moet goed zijn voor henzelf , maar ook voor de natuur, want de mens moet van de Koran goed zorgen voor de schepping;
  2. Daarom moet een dier ook een goed leven hebben gehad voordat het geslacht wordt;
See also:  Welke Fruit Is Gezond?

En dat brengt ons op het volgende punt.

Is kaas halal?

Islam [ bewerken | brontekst bewerken ] – Er is verschil van mening of kaas met dierlijk stremsel halal is wanneer het afkomstig is van een niet-halal geslacht dier. Sommige moslims menen dat zulk stremsel toch halal is, omdat het niet uit vlees, bloed of botten bestaat.

De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.

Runderen en geiten zijn, mits op de juiste manier geslacht, te eten door moslims die volgens de halal willen leven. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal. Meerdere Nederlandse kaasproducenten maken kaas met stremsel van halal geslachte dieren.

Is Zalm halal?

Richtlijnen Halal: –

  • Varkensvlees is niet toegestaan.
  • Producten waarin varkensvlees is verwerkt zijn niet toegestaan.
  • Vlees en gevogelte dat niet ritueel geslacht is, is niet toegestaan.
  • Producten waarin niet ritueel geslacht vlees of gevogelte is verwerkt, zijn niet toegestaan.
  • Producten waar alcohol in verwerkt is, zijn niet toegestaan.
  • Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
  • Gelatine is een bindmiddel/eiwitproduct dat meestal uit huiden en botten van varkens, runderen en vissen wordt verkregen. Gelatine kan alleen als halal beschouwd worden als het verkregen is van een Halal dier, dat geslacht is volgens de islamitische wet.
  • Producten op basis van bloed zijn niet toegestaan.
  • Kaas: bij de productie van kaas moet er wel op worden toegezien dat de gebruikte enzymen afkomstig zijn van een dier dat is geslacht volgens het halalritueel. Plantaardige enzymen zijn toegestaan.
  • Sommige E-nummers die worden gebruikt kunnen mogelijk haram zijn.
  • Regels voor Halal certificering

Een halalcertificaat kan worden toegekend door een instantie die daartoe bevoegd is. In Nederland zijn een aantal instanties die bevoegd zijn deze halalcertificaten te verstrekken. Bij het beoordelen van de halalwaardigheid wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het productieproces dat binnen een bedrijf doorlopen wordt. .

Is een zwijn halal?

Halal wild – Een aantal wilde dieren zijn toegestaan en een aantal niet. Niet toegestaan wilde jachtdieren zijn wilde zwijnen, roofdieren met hoektanden, klauwtanden en slagtanden. De overige wilde jachtdieren dienen van reine oorsprong te zijn en geen schade te kunnen brengen aan de gezondheid van de mens.

Is melk halal?

Wat mag je WEL eten? – Toegestaan is al het voedsel dat niet nadrukkelijk verboden is. Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie.

Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.

Op deze manier kan het (onreine) bloed zoveel mogelijk wegvloeien en lijdt het dier zo weinig mogelijk pijn. Bij deze slachting spreekt men de naam van Allah uit want alleen hij heeft het recht om leven te geven en te nemen. Alleen mannen mogen ritueel slachten; zij dienen zichzelf vooraf ritueel te reinigen.

Wat zit er in een frikandel halal?

Ingrediënten: Kippenseparatorvlees 64%, rundvlees 10%, drinkwater, paneermeel (TARWEBLEOM, drinkwater, gist, tafelzout), uien, tafelzout, specerijen, rundervet, SOJA-EIWIT, bouillon (gehydroliseerd plantaardig eiwit (koolzaadeiwit, maïseiweit), tafelzout), antioxidant (ascorbinezuur).

Heeft Jumbo halal vlees?

Halal assortiment van Jumbo – Voor Jumbo geldt net zo goed als voor de Albert Heijn dat je er prima terecht kunt voor je halal boodschappen. Ook daar is een ruim assortiment van Wahid halal producten verkrijgbaar, zoals kipfilet, rundergehakt, gekruide shoarma, biefburgers, hotwings en kip TV sticks.

Heb je zin in iets lekkers voor op brood? De Jumbo biedt ook producten Wahid zoals kalkoenham, kip boterhamworst, kipfilet en zelfs kip smeerleverworst. Bovendien heeft de Jumbo ook een aantal diepvriesproducten van Mekkafood, zoals kebap, frikandellen, classic nuggy, kip cornstick, ribburgers en rundvleeskroketten.

Wil je het eens lekker en anders? Neem dan een Wrap Kebap of een van de andere producten van Lekker & Anders die bij Jumbo verkrijgbaar zijn. Dit is een merk van Mekkafood dat volledig halal gecertificeerd is.

Welke kip is halal?

Voorwaarden zijn dat de kip onverdoofd wordt geslacht en dat er een imam bij moet zijn. Een grote kippenslachter zegt daarom gecertificeerde slachters in dienst te hebben, die de imam kunnen vervangen. Wakker Dier bevestigt dat de meeste kip halal is.

Hoe kip slachten halal?

Halal producten worden overal verkocht, maar wanneer is voedsel eigenlijk halal? Nathal Dessing duikt in de wereld van halal kip en ziet hoe het eindproduct tot stand komt door een samenspel van islam, Nederlandse wetgeving, commercie en klantvertrouwen.

  1. Op maandag 15 april a;
  2. houdt Florence Bergeaud-Blackler de jaarlezing van LUCIS over de mondiale halalmarkt;
  3. Aanleiding voor mij als nieuwe directeur van LUCIS om in de Nederlandse halalmarkt te duiken, in het bijzonder die van de pluimveeslachterij;

Ik neem u mee naar Exportslachterij Clazing uit Zevenhuizen en de wereld van halalcertificeerders en -keurmerken. Wanneer wordt het vlees van een kip als halal (toegestaan voor moslims) bestempeld? Wie bepaalt of kippenvlees halal is? En wanneer accepteert een consument vlees als halal? De islamitische regels voor halal slachten zijn in grote lijnen als volgt: het dier moet gezond zijn; de keel van het dier moet met een scherp mes in één keer worden doorgesneden; de slachter moet moslim zijn en bij het doorsnijden van de keel moet de naam van God uitgesproken worden.

Moslimgeleerden en halalexperts nemen verschillende standpunten in over bedwelming en de slachtmethode: sommigen vinden dat dieren onbedwelmd geslacht moeten worden; anderen stellen dat verdoving toegestaan is mits deze omkeerbaar en niet dodelijk is.

Weer anderen stellen dat verdoving voorafgaand aan of direct na de halssnede geen probleem is. Sommige geleerden stellen dat dieren met de hand geslacht moeten worden; anderen stemmen ook in met machinale slachting. Volgens de Nederlandse wet is onbedwelmd slachten verboden.

  • Onder voorwaarden wordt echter een uitzondering gemaakt voor het onbedwelmd slachten volgens de joodse en islamitische rituelen;
  • Slachthuizen die voor de halalmarkt onbedwelmd willen slachten, moeten zich aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA);
See also:  Waarom Spelt Brood?

Dierenartsen van de NVWA houden in deze slachthuizen continu toezicht op het aansnijden en slachten van de dieren. De halssnede mag alleen worden uitgevoerd door een speciaal opgeleide slachter. Eisen zijn verder onder meer dat de dieren individueel gefixeerd moeten zijn en dat het mes vlijmscherp is en wordt gehouden en na iedere snede gereinigd wordt.

Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.

De NVWA houdt toezicht op de naleving van de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar niet op de toepassing van islamitische regels met betrekking tot halal slachten. Anders dan bijvoorbeeld het EKO-keurmerk is halal geen wettelijk beschermd label.

  1. De moslimconsument weet daarom niet zeker of een product dat als halal verkocht wordt, voldoet aan de eisen die hij of zij aan halal voedsel stelt;
  2. Een slachthuis hoeft niet noodzakelijkerwijs een beroep te doen op een halalcertificeerder, zeker wanneer het bedrijf het vertrouwen heeft van de consumenten;

Dat heeft ook een zakelijk voordeel: de kosten voor een halalkeurmerk en de bijbehorende inspectie zijn hoog. Een halalkeurmerk is wel van belang voor slachthuizen die hun slachtvlees naar islamitische landen exporteren. Dan is een keurmerk van een erkende halalcertificeerder vaak een vereiste.

Ook is een keurmerk noodzakelijk voor slachthuizen van niet-moslimeigenaren die voor de binnenlandse markt willen aantonen dat hun dieren op islamitische wijze geslacht zijn. Voor een moslimconsument is echter niet altijd duidelijk waar een halalkeurmerk voor staat en welke garanties het met zich meebrengt: is het dier met de hand of machinaal geslacht, bedwelmd of onbedwelmd? Dat brengt ons bij de kippen van Clazing, een grote exporteur van kipproducten die zich op de halalmarkt richt.

Per dag worden bij Clazing 165. 000 kippen voor het grootste gedeelte met de hand geslacht door tien slachters die moslim zijn. De kippen worden voor de slachting omkeerbaar (dat wil zeggen: als een kip niet wordt geslacht, kan zij haar leven weer vervolgen) verdoofd in een elektrisch waterbad.

De twee eigenaren van het bedrijf zijn niet moslim. In april 2018 liet Clazing per brief weten dat zij voor de halalcertificering van hun slachtproces zijn overgestapt van het Leidse Halal Correct naar Halal Quality Control uit Den Haag.

In tegenstelling tot Halal Correct erkent de huidige certificeerder Halal Quality Control naast het waterbad ook de gasmethode als halal bedwelming. Clazing hield bij de verandering van certificeerder echter toch vast aan het waterbad en de handmatige slachting.

Dat houdt de prijs van de kip weliswaar hoog, maar daar staat een groter klantvertrouwen tegenover. Wekelijks krijgt Clazing namelijk telefoontjes van moskeebesturen of groothandelaren die zich er persoonlijk van willen vergewissen dat de kippen van Clazing halal geslacht worden.

Voor hen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de bedwelming omkeerbaar is. Kippen die bedwelmd worden met een elektrisch waterbad, kunnen hun leven in principe weer hernemen als voorheen mochten zij niet geslacht worden. Dat geldt niet voor kippen die vergast worden: altijd treedt schade op aan de hersenen.

Welkom in de wereld van de halalkippenmarkt, waar islamitische wet, Nederlandse wet– en regelgeving, commerciële belangen en klantvertrouwen hand in hand gaan. Clazing had met de nieuwe halalcertificeerder kunnen overstappen naar een andere manier van slachten.

Dat had de prijs van de kip omlaag gebracht. Maar Exportslachterij Clazing wist beter: haar klanten verwachten een hogere standaard. Meld u aan voor de LUCIS jaarlezing op 15 april: Halal Market: the Invention of a Tradition.

Wat is het verschil tussen halal slachten en gewoon slachten?

Wat houdt halal of koosjer slachten in? – Moslims en joden eten doorgaans alleen respectievelijk halal en koosjer vlees. In beide religies geldt dat dieren op rituele wijze geslacht moeten worden. Bij koosjer vlees mogen de dieren niet verdoofd worden voor de slacht.

  • Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden;
  • Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken;
  • Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht;

Dit geldt met name voor schapen en geiten. Hoewel verdoofd slachten verplicht is volgens de wet, kan hier om religieuze redenen een uitzondering gemaakt worden. De Nederlandse staat heeft een aantal slachterijen een vergunning verleend om onverdoofd te slachten.

Is kaas halal?

Islam [ bewerken | brontekst bewerken ] – Er is verschil van mening of kaas met dierlijk stremsel halal is wanneer het afkomstig is van een niet-halal geslacht dier. Sommige moslims menen dat zulk stremsel toch halal is, omdat het niet uit vlees, bloed of botten bestaat.

De meeste moslims vermijden echter uit voorzorg kaas waarvan niet bekend is of deze vegetarisch is. Wel wordt stremsel uit (halal-)slachterijen in Nederland gebruikt voor export naar moslimlanden: de meeste kalveren in Nederland worden halal geslacht en daarmee is de meeste kaas ook halal.

Runderen en geiten zijn, mits op de juiste manier geslacht, te eten door moslims die volgens de halal willen leven. Dus ook het stremsel van op die manier geslachte dieren is halal. Meerdere Nederlandse kaasproducenten maken kaas met stremsel van halal geslachte dieren.

Welke dieren zijn halal om te eten?

Wat mag je WEL eten? – Toegestaan is al het voedsel dat niet nadrukkelijk verboden is. Een aantal producten worden speciaal aanbevolen: honing (vanwege de genezende kracht), dadels, zoetigheid, zeedieren (behalve ongeschubde en aasetende dieren zoals krabben en zee-egels), melk, vlees en plantaardige olie zoals olijfolie.

Moslims mogen wel vlees eten van: runderen, kalveren, geiten, schapen en pluimvee. Deze dieren zijn als ze goed worden geslacht Halal. Bij de rituele slachting worden de slokdarm, luchtpijp en twee halsslagaders van het dier in één keer en snel doorgesneden.

Op deze manier kan het (onreine) bloed zoveel mogelijk wegvloeien en lijdt het dier zo weinig mogelijk pijn. Bij deze slachting spreekt men de naam van Allah uit want alleen hij heeft het recht om leven te geven en te nemen. Alleen mannen mogen ritueel slachten; zij dienen zichzelf vooraf ritueel te reinigen.

Welke vis is halal?

Richtlijnen Halal: –

  • Varkensvlees is niet toegestaan.
  • Producten waarin varkensvlees is verwerkt zijn niet toegestaan.
  • Vlees en gevogelte dat niet ritueel geslacht is, is niet toegestaan.
  • Producten waarin niet ritueel geslacht vlees of gevogelte is verwerkt, zijn niet toegestaan.
  • Producten waar alcohol in verwerkt is, zijn niet toegestaan.
  • Alle vissen en zeedieren zijn in principe halal, behalve als de zeedieren schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid. Zoetwaterdieren, zelfgekweekte paling en vissen zijn niet toegestaan. Ook dieren uit stilstaand water zijn niet toegestaan gezien de onzuivere toestand.
  • Gelatine is een bindmiddel/eiwitproduct dat meestal uit huiden en botten van varkens, runderen en vissen wordt verkregen. Gelatine kan alleen als halal beschouwd worden als het verkregen is van een Halal dier, dat geslacht is volgens de islamitische wet.
  • Producten op basis van bloed zijn niet toegestaan.
  • Kaas: bij de productie van kaas moet er wel op worden toegezien dat de gebruikte enzymen afkomstig zijn van een dier dat is geslacht volgens het halalritueel. Plantaardige enzymen zijn toegestaan.
  • Sommige E-nummers die worden gebruikt kunnen mogelijk haram zijn.
  • Regels voor Halal certificering
See also:  Hoe Lang Kun Je Gebraden Vlees Bewaren?

Een halalcertificaat kan worden toegekend door een instantie die daartoe bevoegd is. In Nederland zijn een aantal instanties die bevoegd zijn deze halalcertificaten te verstrekken. Bij het beoordelen van de halalwaardigheid wordt gekeken naar de gebruikte grondstoffen, hygiëne en het productieproces dat binnen een bedrijf doorlopen wordt. .

Hoe wordt een kip halal geslacht?

Halal producten worden overal verkocht, maar wanneer is voedsel eigenlijk halal? Nathal Dessing duikt in de wereld van halal kip en ziet hoe het eindproduct tot stand komt door een samenspel van islam, Nederlandse wetgeving, commercie en klantvertrouwen.

  • Op maandag 15 april a;
  • houdt Florence Bergeaud-Blackler de jaarlezing van LUCIS over de mondiale halalmarkt;
  • Aanleiding voor mij als nieuwe directeur van LUCIS om in de Nederlandse halalmarkt te duiken, in het bijzonder die van de pluimveeslachterij;

Ik neem u mee naar Exportslachterij Clazing uit Zevenhuizen en de wereld van halalcertificeerders en -keurmerken. Wanneer wordt het vlees van een kip als halal (toegestaan voor moslims) bestempeld? Wie bepaalt of kippenvlees halal is? En wanneer accepteert een consument vlees als halal? De islamitische regels voor halal slachten zijn in grote lijnen als volgt: het dier moet gezond zijn; de keel van het dier moet met een scherp mes in één keer worden doorgesneden; de slachter moet moslim zijn en bij het doorsnijden van de keel moet de naam van God uitgesproken worden.

Moslimgeleerden en halalexperts nemen verschillende standpunten in over bedwelming en de slachtmethode: sommigen vinden dat dieren onbedwelmd geslacht moeten worden; anderen stellen dat verdoving toegestaan is mits deze omkeerbaar en niet dodelijk is.

Weer anderen stellen dat verdoving voorafgaand aan of direct na de halssnede geen probleem is. Sommige geleerden stellen dat dieren met de hand geslacht moeten worden; anderen stemmen ook in met machinale slachting. Volgens de Nederlandse wet is onbedwelmd slachten verboden.

Onder voorwaarden wordt echter een uitzondering gemaakt voor het onbedwelmd slachten volgens de joodse en islamitische rituelen. Slachthuizen die voor de halalmarkt onbedwelmd willen slachten, moeten zich aanmelden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Dierenartsen van de NVWA houden in deze slachthuizen continu toezicht op het aansnijden en slachten van de dieren. De halssnede mag alleen worden uitgevoerd door een speciaal opgeleide slachter. Eisen zijn verder onder meer dat de dieren individueel gefixeerd moeten zijn en dat het mes vlijmscherp is en wordt gehouden en na iedere snede gereinigd wordt.

Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.

De NVWA houdt toezicht op de naleving van de regels voor dierenwelzijn en voedselveiligheid, maar niet op de toepassing van islamitische regels met betrekking tot halal slachten. Anders dan bijvoorbeeld het EKO-keurmerk is halal geen wettelijk beschermd label.

De moslimconsument weet daarom niet zeker of een product dat als halal verkocht wordt, voldoet aan de eisen die hij of zij aan halal voedsel stelt. Een slachthuis hoeft niet noodzakelijkerwijs een beroep te doen op een halalcertificeerder, zeker wanneer het bedrijf het vertrouwen heeft van de consumenten.

Dat heeft ook een zakelijk voordeel: de kosten voor een halalkeurmerk en de bijbehorende inspectie zijn hoog. Een halalkeurmerk is wel van belang voor slachthuizen die hun slachtvlees naar islamitische landen exporteren. Dan is een keurmerk van een erkende halalcertificeerder vaak een vereiste.

Ook is een keurmerk noodzakelijk voor slachthuizen van niet-moslimeigenaren die voor de binnenlandse markt willen aantonen dat hun dieren op islamitische wijze geslacht zijn. Voor een moslimconsument is echter niet altijd duidelijk waar een halalkeurmerk voor staat en welke garanties het met zich meebrengt: is het dier met de hand of machinaal geslacht, bedwelmd of onbedwelmd? Dat brengt ons bij de kippen van Clazing, een grote exporteur van kipproducten die zich op de halalmarkt richt.

Per dag worden bij Clazing 165. 000 kippen voor het grootste gedeelte met de hand geslacht door tien slachters die moslim zijn. De kippen worden voor de slachting omkeerbaar (dat wil zeggen: als een kip niet wordt geslacht, kan zij haar leven weer vervolgen) verdoofd in een elektrisch waterbad.

De twee eigenaren van het bedrijf zijn niet moslim. In april 2018 liet Clazing per brief weten dat zij voor de halalcertificering van hun slachtproces zijn overgestapt van het Leidse Halal Correct naar Halal Quality Control uit Den Haag.

In tegenstelling tot Halal Correct erkent de huidige certificeerder Halal Quality Control naast het waterbad ook de gasmethode als halal bedwelming. Clazing hield bij de verandering van certificeerder echter toch vast aan het waterbad en de handmatige slachting.

  • Dat houdt de prijs van de kip weliswaar hoog, maar daar staat een groter klantvertrouwen tegenover;
  • Wekelijks krijgt Clazing namelijk telefoontjes van moskeebesturen of groothandelaren die zich er persoonlijk van willen vergewissen dat de kippen van Clazing halal geslacht worden;

Voor hen is het bijvoorbeeld belangrijk dat de bedwelming omkeerbaar is. Kippen die bedwelmd worden met een elektrisch waterbad, kunnen hun leven in principe weer hernemen als voorheen mochten zij niet geslacht worden. Dat geldt niet voor kippen die vergast worden: altijd treedt schade op aan de hersenen.

Welkom in de wereld van de halalkippenmarkt, waar islamitische wet, Nederlandse wet– en regelgeving, commerciële belangen en klantvertrouwen hand in hand gaan. Clazing had met de nieuwe halalcertificeerder kunnen overstappen naar een andere manier van slachten.

Dat had de prijs van de kip omlaag gebracht. Maar Exportslachterij Clazing wist beter: haar klanten verwachten een hogere standaard. Meld u aan voor de LUCIS jaarlezing op 15 april: Halal Market: the Invention of a Tradition.