Wat Is Het Verschil Tussen Speltbrood En Gewoon Brood?

Wat Is Het Verschil Tussen Speltbrood En Gewoon Brood

Speltbrood is heerlijk: het is bijna in elke supermarkt te krijgen en zou bovendien reuze gezond zijn. Maar wat is nou ‘spelt’? Waarom is het zo ontzettend populair geworden en is het inderdaad gezonder dan tarwebrood? De tijd dat speltbrood alleen nog maar bij de bakker of bij de reformwinkel te krijgen was, is allang voorbij.

In de gemiddelde supermarkt en op een willekeurig terrasje kan je voor je lunch een lekker speltbroodje scoren. Dat doen we dan ook volop. Het lijkt wel alsof spelt een ontdekking is van de laatste jaren nu het zo’n hype is geworden.

Maar het gaat hier echt niet om de nieuwste graansoort. Integendeel! Spelt is een van de oudste landbouwgewassen. Zo’n achtduizend jaar geleden werd het al verbouwd door boeren in het Midden-Oosten. Een oergraan dus. Eigenlijk is spelt gewoon het oudere broertje van tarwe.

 1. Ze bevatten dan ook allebei dezelfde voedingsstoffen, zoals koolhydraten, eiwitten, mineralen en vitamines;
 2. Het bevat dus niet minder koolhydraten dan volkorenbrood en is ook niet glutenvrij;
 3. De vraag is hoe speltbrood opeens zo razend populair is geworden;

Dat heeft te maken met de opkomst van de biologische landbouw. Spelt is toen als het ware herontdekt. Spelt zou je kunnen zien als een ‘schonere’ graansoort, omdat het heel goed tegen insectenplagen bestand is. Voor het telen van spelt zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig.

De rage van speltbrood komt uit Duitsland. Tussen 2003 en 2010 verdrievoudigde het akkeroppervlak van spelt tot ruim 37 duizend hectare. Er ontstond zelfs een kleine spelthype, doordat er teksten werden aangehaald van een middeleeuwse abdis en natuurgenezeres Hildegard von Bingen.

Zij schreef  achthonderd jaar geleden al dat spelt uitstekend was voor iedereen die zich ziek, zwak en misselijk voelde. Het duurde even voordat de speltrage ook oversloeg naar Nederland. Spelt wordt hier nog maar mondjesmaat verbouwd, het meest wordt ingevoerd uit Duitsland.

Waarin zitten dan de verschillen tussen spelt en tarwebrood? Dat zit ‘m vooral in de smaak. Speltbrood smaakt namelijk meer nootachtig dan tarwebrood, maar de voedingswaarde komt overeen. Speltbrood is dus niet gezonder dan tarwebrood.

En net als tarwe bevat spelt ook gluten. Bovendien ontbreekt er wetenschappelijk bewijs dat speltbrood lichter verteerbaar is. Wil je echt gezond bezig zijn, wissel speltbrood dan af met tarwebrood. Variatie, dat is waar het om gaat en dat is wat het eten van brood nou net zo lekker maakt.

Maar kies wel altijd voor de volkorenvariant!   Nog een ding waar je wel op moet letten als je goed speltbrood wilt: de definitie van speltbrood is namelijk niet vastgelegd in de Nederlandse Warenwet. Als er maar een beetje spelt in het brood is verwerkt, dan mag het al speltbrood heten.

See also:  Waar Zit Veel Calorieën In?

Staat er speltbrood op de verpakking, dan wil dat niet zeggen dat het brood ook volledig van speltmeel is gemaakt. Kijk daarom op het etiket of vraag je bakker of er nog andere meelsoorten inzitten. Ontdek meer over verschillende soorten speltbrood: https://www.

Wat is het voordeel van speltbrood?

Heeft speltbrood een betere voedingswaarde dan tarwebrood? – Ja, uit onderzoek blijkt dat spelt meer eiwitten en meervoudig, onverzadigde vetzuren bevat dan tarwe. Het is rijk aan vitamine B3 en bevat meer mineralen dan tarwe, zoals koper, fosfor, magnesium, ijzer en zink.

 1. Het voordeel van spelt is dat het beduidend minder phytaatzuur bevat dan tarwe;
 2. Phytaatzuur komt voor in de meeste granen, noten en zaden;
 3. Het is een stofje wat de plant beschermt tegen parasieten en bacteriën;

In onze darm heeft phytaatzuur de eigenschap om mineralen te binden, deze kunnen dan niet meer opgenomen worden en verlaten met de ontlasting het lichaam. Het weken of kiemen van granen en noten vermindert het gehalte aan phytaatzuur. In niet alles steekt spelt met kop en schouders boven tarwe uit, zo bevat tarwe meer vitamine E en heeft het meer vezels.

Is speltbrood een dikmaker?

Kun je afvallen met speltbrood? – Speltbrood bevat (net zoals tarwebrood) veel koolhydraten. Daarom is speltbrood niet geschikt om te eten tijdens het afvallen. Dit heeft te maken met het effect van koolhydraten  op je hormonen. Zodra je veel koolhydraten eet, maakt je lichaam in korte tijd veel insuline aan.

 • Insuline is een hormoon dat voedingsstoffen opslaat in verschillende delen van je lichaam, zoals je lever, spieren en vetcellen;
 • Je vetcellen zijn, in tegenstelling tot de andere opslagplekken, rekbaar;
 • Zodra de lever en spieren genoeg koolhydraten hebben opgenomen, kunnen de koolhydraten alleen nog maar naar de vetcellen;

Door dagelijks veel koolhydraten te eten wordt dit proces herhaald, waardoor je dikker wordt. Om deze reden kun je spelt het beste vermijden tijdens het afvallen.

Waarom spelt?

Wie heeft er inmiddels nog nooit van spelt gehoord? Spelt is bezig met een opmars in Nederland. Steeds meer mensen ontdekken de gezonde eigenschappen van dit oergraan en stappen over op speltproducten. Spelt en speltproducten zijn gelukkig in steeds meer winkels verkrijgbaar, waardoor het gemakkelijker wordt om tarwe eens te laten staan en te kiezen voor spelt. Wat zijn de voordelen van spelt ten opzichte van tarwe?

 1. De voedingsstoffen in spelt blijven tijdens het malen van het graan veel beter bewaard
 2. Spelt bestaat uit een perfecte mengeling van vitaminen, mineralen, koolhydraten, vetten, eiwitten en ballaststoffen.
 3. Spelt is rijk aan aminozuren. Deze wekken de productie van blij makende hormonen op.
 4. De gluten in spelt hebben een andere samenstelling dan die in tarwe. Spelt is daardoor gemakkelijker te verteren dan tarwe.
 5. Spelt zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel, terwijl de bloedsuikerspiegel na het eten van tarwe eerst stijgt om weer vervolgens weer te dalen, waardoor je weer sneller trek krijgt. Spelt is hierdoor ook uitermate geschikt voor diabetici.
See also:  Wat Voor Fruit Mag Een Hamster?

Spelt vind je tegenwoordig in steeds meer spelt producten terug. Zo is er speltmeel, speltkoekjes , spelt pasta, speltmuesli en speltbloem. Gebruik jij al spelt? En heb je een lekker recept? Mail het ons, dan publiceren we je recept.

Heeft speltbrood minder calorieën?

Voedingswaarde van speltbrood vergeleken met tarwebrood Het bevat namelijk minder calorieën, meer eiwit en meer voedingsvezels.

Is speltbrood Tarwevrij?

Is speltbrood glutenvrij? – In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, bevat spelt wel gluten. Spelt bevat misschien minder gluten dan tarwe, maar mensen die last hebben van glutenallergie kunnen beter geen speltbrood eten. Gluten zijn eiwitten in granen.

Waarom staat er achter spelt tarwe?

Waarom staat er spelt ( tarwe ) op het etiket en niet enkel spelt? Bij de ingrediëntendeclaratie op onze verpakkingen van speltproducten wordt er achter het ingrediënt ‘ spelt ‘ ook tussen haakjes tarwe benoemd. Wij zijn volgens wetgeving verplicht om te vermelden dat spelt een familiesoort van tarwe is.

Heeft speltbrood minder koolhydraten?

We eten opeens liever spelt: speltpasta, speltbrood, speltkoekjes. Want spelt zou lichter verteerbaar zijn, gezonder én minder koolhydraten bevatten dan gewone tarwe. Klinkt goed, hè? Maar hoewel speltbrood heerlijk en inderdaad heel gezond is, kloppen de aannames die we met z’n allen doen niet helemaal.

 1. Wij snappen ook niet waarom spelt opeens zo populair is;
 2. Spelt en gewoon normaal tarwe zijn namelijk zo nauw aan elkaar verwant, dat er bijna geen verschil zit tussen de twee;
 3. De graansoorten komen zelfs als een soort neef en nicht uit dezelfde familie, met hetzelfde genenpakket;

De aanname dat spelt lichter verteerbaar is, lijkt bovendien alleen te gelden mensen die lijden aan PDS (Prikkelbare Darm Syndroom), maar is wetenschappelijk nog niet te onderbouwen. En ook qua voedingswaarde is er niet veel verschil met tarwe. Spelt bevat in essentie iets meer eiwitten en vet, maar per boterham is dat verschil eigenlijk niet te merken.

 1. En ook de koolhydraten-fabel kan de prullenbak in;
 2. Een brood van spelt bevat niet minder koolhydraten dan een tarwebrood;
 3. De hoeveelheid is met elkaar vergelijkbaar;
 4. Speltbrood is dus in basis niét koolhydraatarm, zoals soms gedacht wordt;
See also:  Wanneer Mag Je Rechts Inhalen Fruit?

Ben je toch naarstig op zoek naar brood met minder koolhydraten? Allereerst is onze vraag dan: waarom? Een koolhydraatarm dieet kan er op lange termijn toe leiden dat je te weinig voedingsstoffen binnen krijgt. En door voedingsdeskundigen worden koolhydraten juist gezien als goede energieleverancier, omdat ons lichaam ze op efficiëntere wijze kan omzetten tot brandstof dan eiwitten of vetten.

 1. Maar goed, het bestaat wel, koolhydraatarm brood;
 2. Of eigenlijk moeten we zeggen: ‘brood met minder koolhydraten’ of ‘brood met een verlaagd koolhydraatgehalte’;
 3. Er is wettelijk bepaald dat een brood dit alleen op de verpakking mag zetten als het zeker 30% minder koolhydraten bevat;

We herhalen het dus nog maar een keer: speltbrood is in de basis niet koolhydraatarm. Dat is brood eigenlijk nooit. En dat is juist goed! Maar wie dus nog steeds per se minder koolhydraten wil eten, kan kiezen voor brood met minder koolhydraten. Een gedeelte van het meel wordt daarin vervangen door soja- of bonenmeel, en er wordt vaak olie of margarine plus lijnzaad of zonnebloempitten toegevoegd.

Hoeveel calorieën zitten er in een snee speltbrood?

Speltbrood ( 1 normale snee ) bevat 68 calorieën.

Wat is beter zuurdesembrood of speltbrood?

Is desembrood extra gezond? – Die grote verschillen tussen desembroden maken het wel erg lastig om wetenschappelijk aan te tonen dat het dan ook gezonder is. En hoewel het allemaal wel wat gezonder klinkt dan een ‘huis-tuin-en-keukenvolkorenbrood’, levert het ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, eiwitten, vezels, vitamines en mineralen op.

Hoe gezond het brood is, wordt namelijk niet zozeer bepaald door het gebruik van gist of desem. Voor desembrood kan volkorenmeel, meel of witte bloem gebruikt zijn van verschillende graansoorten, en dát bepaalt echt hoe voedzaam het brood is.

Overigens zijn er wel aanwijzingen dat het gebruik van desem z’n pluspunten heeft. Zo zou het ervoor kunnen zorgen dat vezels, bepaalde vitamines, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink, fenolen en andere bioactieve stoffen beter opgenomen worden door je lichaam.

 1. En ook zouden bepaalde desems gluten gedeeltelijk kunnen afbreken;
 2. Maar voor je stante pede al het andere brood vergeet: om echt conclusies te kunnen trekken is meer onderzoek nodig en daar zijn we hard mee bezig;

Foto: Shutterstock.