Wat Is Picanha Vlees?

Wat Is Picanha Vlees
Wat is picanha? – Picanha is rundvlees. Het heeft een driehoekige vorm en ligt op de rug van de koe, vlak voor de staart. De punt van het vlees is het zachtst. Kenmerkend voor picanha is het vetrandje, dat zorgt voor veel smaak en het vlees beschermt tegen uitdrogen.

Picanha wordt veel gegeten in Zuid-Amerika, maar is hier nog relatief onbekend. Snijd het staartstuk voor het serveren altijd tegen de draad in in dunne plakjes, met een scherp mes zonder kartels. Tegen de draad in snijden doe je door te kijken hoe de ‘groeven’ in het vlees lopen.

Dat zijn de spiervezels. Lopen die horizontaal, dan moet je verticaal snijden, en andersom. Zo zorg je ervoor dat het vlees mals blijft.

Hoe smaakt picanha?

Picanha is vlees wat uit het staartstuk van het rund komt. Gekenmerkt door de grote vetkap en marmering, heeft picanha een zeer rijke smaak en malse structuur. Het stuk rundvlees is erg populair in Zuid-Amerikaanse landen.

Is picanha mals?

Wat is Picanha? – Voordat we je echter meer gaan vertellen over hoe je dit vlees op beste manier kunt bereiden vinden het belangrijk dat je meer te weten komt over dit heerlijke vlees. Wat is Picanha precies? Dit vlees komt oorspronkelijk uit Brazilië en in dit land is dit stuk rund al jarenlang enorm populair en zelfs één van de meest gegeten stukken vlees.

Het vlees uit ons assortiment is echter afkomstig van 100 dagen graan gevoerde runderen uit Australië. Doordat wij onze runderen graan voeren is het vlees mooi gemarmerd en tijdens de bereiding zal het vet in het vlees smelten.

In combinatie met de aanwezige vetkap zal dit zorgen voor een ongeëvenaarde smaakbeleving. Picanha is het staartstuk van een rund. Om precies te zijn bevindt het vlees zich achteraan op de rug van het rund vlak aan de staart. Dit deel van het rund is weinig in beweging, waardoor het werkelijk zo mals als boter is.

Wat kost een kilo picanha?

Grijze topmenu – Hier vindt u ons basisvlees. Voor al dit vlees hebben wij afspraken met vetrouwde boeren uit de regio die wij persoonlijk kennen. De runderen selecteren wij zelfs persoonlijk in de weide.

 • Rund: Bommelerwaards rundvlees van de Blonde d’Aquitaine
 • Varken: Het Brabants varken
 • Kip: Kip uit Holland
 • Kalkoen: Kalkoen uit Holland

Enkel het lamsvlees halen wij uit Nieuw Zeeland omdat dit vlees een uitstekende prijs/ kwaliteit verhouding kent. Al het vlees dat u hier vindt is van topkwaliteit en niet te vergelijken met vlees uit de supermarkt.

Waarom is mijn picanha taai?

Voorbereiding van de picanha – En dan nu het picanha recept! Voordat je gaat beginnen met het bereiden van de picanha haal je het vlees uit de koeling en laat je het ongeveer een uur buiten de koelkast op kamertemperatuur komen. Dit is belangrijk om de structuur van het vlees te behouden wanneer het op de hete BBQ gaat.

Is de picanha nog erg koud, dan kan dat resulteren in een taai stuk vlees. Maak ondertussen de BBQ klaar. Ga hierbij eerst voor indirecte hitte en een temperatuur tussen de 120 en 130 graden. Verwijder eventuele vliezen en kleine loshangende stukjes aan de vleeszijde van het vlees en dep het vlees droog met wat keukenpapier.

Snijd daarna een ruitjespatroon in de vetzijde van de picanha. Let er hierbij op dat je alleen de vetlaag insnijdt en dus niet door het vlees snijdt. Gebruik hiervoor een scherp mes, dat maakt het een stuk makkelijker. Bestrooi ongeveer 10 minuten voordat je het staartstuk op de BBQ gaat leggen zowel de vleeszijde als de vetzijde met zeezout en zwarte peper.

Is picanha ossenhaas?

Wat is picanha? – Picanha is rundvlees. Het heeft een driehoekige vorm en ligt op de rug van de koe, vlak voor de staart. De punt van het vlees is het zachtst. Kenmerkend voor picanha is het vetrandje, dat zorgt voor veel smaak en het vlees beschermt tegen uitdrogen.

 • Picanha wordt veel gegeten in Zuid-Amerika, maar is hier nog relatief onbekend;
 • Snijd het staartstuk voor het serveren altijd tegen de draad in in dunne plakjes, met een scherp mes zonder kartels;
 • Tegen de draad in snijden doe je door te kijken hoe de ‘groeven’ in het vlees lopen;

Dat zijn de spiervezels. Lopen die horizontaal, dan moet je verticaal snijden, en andersom. Zo zorg je ervoor dat het vlees mals blijft.

Is Picanha entrecote?

De Picanha is in Nederland vooral populair bij de BBQ’ers. In Zuid Amerika, en dan met name in de BBQ landen zoals Brazilië, Chili, en Uruguay is dit het meest populaire deel voor de BBQ. Zelfs meer gewild dan de Ossenhaas of de Entrecote. In die landen is dit echt het hoogtepunt van de BBQ. Uit deze landen komt ook de naam Picanha.

Wat is de lekkerste Picanha?

Wat is een picanha? – Een picancha is een populair stuk vlees dat in Nederland ook wel staartstuk wordt genoemd. De naam picanha is over komen waaien uit landen als Uruguay, Argentinië en de USA. Dit smaakvol stuk vlees is afkomstig uit de bil van het rund.

Het ligt qua malsheid tussen de rosbief en de dikke lende. Het vlees kenmerkt zich door een vetlaag. Dit vetlaagje zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt en dat het vlees veel smaak heeft. Zoals je weet geeft vet smaak aan het vlees.

Hoe meer naar de punt, hoe zachter het vlees. Er zijn verschillende soorten picanha met alle hun eigen smaak. Zo heb je de:

 • Aberdeen Angus picanha, deze is sterk van smaak en heeft vaak een dikke harde vetlaag die superzacht wordt na bereiding en het vlees zeer mals houdt.
 • Wagyu picanha met een iets mildere smaak, maar die nog steeds zeer smaakvol is. Deze vetlaag is een kleine centimeter en wat zachter. Na bereiding kan het soms wat harder zijn.
 • USA Grain-Fed picanha is vergelijkbaar met de Aberdeen Angus.
 • Schotse Picanha, is de goedkoopste en heeft een dunnere vetlaag van ongeveer een halve centimeter. Ook is dit vaak het mildste stuk van smaak.
See also:  Hoe Vriesdroog Je Fruit?

Waar zit picanha? Andere benamingen: Nederland: Staarstuk / Picanha Verenigde Staten: Beef rump cap Duitsland: Rind Tafelspitz Frankrijk: Boeuf Culotte de Rumsteak.

Hoe moet je Picanha snijden?

Picanha Steaks – Omdat Picanha een vrij groot stuk vlees is, hebben we ervoor geopteerd om dit te versnijden in steaks. Dit geeft het voordeel dat het makkelijk te grillen is, en dus makkerlijker controleerbaar is qua temperatuur. Anderzijds is het ook makkelijker om dan te serveren.

Dit gaan we doen door mooie steaks te snijden van 2,5 cm dikte. Deze laat je best niet groter zijn dan 15 cm, dus moet je misschien de steak nog doormiddan snijden. Steek deze steaks dan op een brochettestok.

Hiervoor gebruik je best een dubbele brochette stok of twee brochettestokken. Zo kan je de steak veel makkelijker draaien. Kruid de steaks met kruiden naar keuze en laat ze een  half uurjte op kamertemperatuur komen. Zo is de koude al uit het vlees. Zorg dat je barbecue gloeiend heet staat, je mag gerust mikken op 250 graden, vooraleer je de steaks op de rooster legt.

 • Zo schroei je de steak dicht;
 • Schrik echter niet van de vlammen die zullen opspelen het het bakken;
 • Het vet de steak zal smelten bij deze temperatuur en zal daarbij in aanraking komen met d keilen;
 • Hierdoor krijg je flareups of steekvlammen;

Dit kan geen kwaad, maar let er zeker op dat de steak niet aanbranden. Verleg ze dus regelmatig naar een zone waar de kolen minder hard gloeien. Nadat ze je gewenste kerntemperatuur behaald hebben, haal je ze van de bbq en laat je ze best nog even onder loszittende folie voor 5 minuten.

 • Als je dit een leuk recept vind, dan ga je de entrecôte met koffie rub;
 • Ben je op zoek op de ideale manier om een steak klaar dan moet je zeker de Reverse Sear  proderen, de spectaculaire Mayo sear  of de bevroren steak ? Deze post werd mede mogelijk gemaakt door ‘Meat The World’ uit Lochristi;

Bij Meat The World kan je aan groothandelsprijzen kopen via hun webshop. Meat the world hecht dan ook erg veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt. Voorbereidingstijd 15 min Bereidingstijd 10 min Laat op kamertemperatuur komen: 15 min Totale tijd 40 min Gang: Hoofdgerecht Keuken: BBQ

 • BBQ
 • Metalen brochettestokken
 • 1 Picahna Van Meat The World
 • BBQ rub of vleeskruiden naar smaak
 • zeezout
 • plantaardige olie
 • Haal de Picanha uit de verpakking. Spoel deze af met koud water en dep deze dan droog met keukenpapier of een handdoek.
 • Maak de BBQ klaar om direct te grillen op hoge temperatuur van 220 – 250°C.
 • Leg de Picanha met de ‘vleeskant’ naar onderen op een snijplank zodat het vet bovenaan ligt. Snij met een mes een ruitpatroon in het vet. Let op om niet te diep te snijden, enkel het vet moet ingesneden worden.
 • Draai nu de Picanha om zodat deze met de ‘vleeskant’ naar boven ligt. Snij het ‘puntje’ van de Picanha af. Zo kan je zien hoe de draad van het vlees loopt.
 • Snij nu het vlees in repen, dwars op de draad. Zorg dat de repen ongeveer 2,5 cm dik zijn.
 • De steak mogen ongeveer tussen 10 en 15 cm lang zijn. Indien nodig snij je de steaks in twee.
 • Steek twee steaks per brochettestok, zodat je deze makkelijk kan grillen en serveren straks.
 • Wrijf de steak lichtjes in met olie en strooi er de BBQ rub of vleeskruiden over.
 • Laat de steaks even op kamertemperatuur komen (voor zo’n 15 min). Dit zal ook de kruiden toelaten om even in te trekken.
 • Leg nu de steak op de rooster direct boven de kolen. Gezien de BBQ nu een hoge temperatuur heeft zal het vet snel smelten en vlammen doen ontstaan. Dit is geen probleem zolang het vlees niet verbrand.
 • Grill de steaks tot ze een kerntempartuur halen van 56°C om ze saignant te serveren.
 • Laat het vlees nu even rusten onder loszittend foliepapier. Het vlees zal ondertussen nog even verder garen bij het rusten. Hou hier dus rekening mee.
 • Serveer nu de steak met een lekkere tomatensalade of ander lekkers.
 • Smakelijk!
See also:  Hoe Lang Bevroren Fruit Bewaren?

Waar koop ik Picanha?

Picanha. Één van de bekendste en lekkerste stukken vlees voor op de barbecue. Veel mensen in Nederland hebben gehoord van picanha, maar weten niet exact wat het is. Picanha staat ook wel bekend als het staartstuk. Het is afkomstig uit de bil van het rund, en ligt qua malsheid ligt tussen de rosbief en de dikke lende en er zit vaak een vetlaagje aan.

 • Het is een stuk vlees dat haar oorsprong vindt in Zuid-Amerika, en met name in Brazilië al geruime tijd haar weg vindt richting de consument;
 • Het mooie is dat je inmiddels niet meer helemaal naar Zuid-Amerika moet om te genieten van dit heerlijke stukje vlees;

Bij BBQuality hebben we namelijk een ruim aanbod in verschillende picanha’s. Kijk hierboven maar eens, en laat je verrassen door dit prachtige stukje vlees!.

Welk stuk vlees is een tomahawk?

De Tomahawk steak is het geportioneerde deel van de laatste zes ribben van het rib rack. Het rib rack bevindt zich aan de voorzijde van de rug. De voorzijde van het rund is minder gespierd, waardoor het vlees fijn is van draad en het een zachte structuur heeft.

 • De Tomahawk steak is met zijn lange uitstekende bot niet alleen een eyecatcher, maar door de goede verhouding tussen vet en vlees vol van smaak en heerlijk mals;
 • Onze Tomahawk steak wordt in onze eigen uitbeenderij gesneden van prachtige grasgevoerde ierse runderen;

Deze dieren leven vrijwel het gehele jaar buiten in de wei en eten voornamelijk wat de natuur ze te bieden heeft. Ons vlees bevat geen preventieve medicatie, antibiotica of andere hormonen. In het uitzonderlijke geval dat dieren toch medicatie nodig hebben dan gebeurd dit alleen op voorschrijven van een veearts.

Hoe zwaar is een Picanha?

Wat is Picanha – Wat Is Picanha Vlees De Picanha heet in Nederland staartstuk en is een driehoekig stuk vlees van 1. 300 tot ongeveer 1. 500 gram met een duidelijke roomwitte vetlaag erboven op. Het vlees komt van de achterkant van de rug boven de staart. Vandaar staartstuk. Het vlees in een staartstuk is een groep spieren die niet heel veel gebruikt wordt door de koe waardoor het vlees geweldig mals is. Wat Is Picanha Vlees Het gewicht is best belangrijk. Door de populariteit van de Picanha worden de stukken nog wel eens dikker gesneden dan gewenst is en dan krijg je ook wat delen van de dij mee naar huis dat een stuk stugger is. Dit mag dan ook geen Picanha meer heten. Door de grote vraag wordt jammer genoeg ook langzaamaan de prijs hoger.

Het dikkere gedeelte is iets stugger dan het dunne gedeelte dat echt perfect is. Dus zorg er in ieder geval voor dat je een mooi stuk krijgt. Mooi rood vlees met een beetje intramusculair vet. Bij een gewone picanha dat van zichzelf redelijk mager vlees is zal je weinig intramusculair vet zien.

Maar bij een “ongewone” picanha van Wagyu zie je heel veel meer intramusculair vet. Daarna heb je dry aged picanha en dat is helemaal geweldig. Wel allemaal een stuk duurder maar beter ga je het haast niet krijgen. Mocht je het geld er voor over hebben, moet je dat zeker een keer proberen. Wat Is Picanha Vlees Weet je slager waar hij mee bezig is, krijg je staartstuk met een dikke vetlaag. Het lijkt zo zonde om te betalen voor vet maar als je de Picanha goed bereid, kan je zelfs de vetlaag eten. De vetlaag wordt, indien goed bereidt, goudbruin en zacht en met een beetje mazzel wordt de buitenkant lekker knapperig. Dit vet beschermt ook het vlees tijdens de directe verhitting.

Wat is de lekkerste Picanha?

Wat is een picanha? – Een picancha is een populair stuk vlees dat in Nederland ook wel staartstuk wordt genoemd. De naam picanha is over komen waaien uit landen als Uruguay, Argentinië en de USA. Dit smaakvol stuk vlees is afkomstig uit de bil van het rund.

Het ligt qua malsheid tussen de rosbief en de dikke lende. Het vlees kenmerkt zich door een vetlaag. Dit vetlaagje zorgt ervoor dat het vlees niet uitdroogt en dat het vlees veel smaak heeft. Zoals je weet geeft vet smaak aan het vlees.

Hoe meer naar de punt, hoe zachter het vlees. Er zijn verschillende soorten picanha met alle hun eigen smaak. Zo heb je de:

 • Aberdeen Angus picanha, deze is sterk van smaak en heeft vaak een dikke harde vetlaag die superzacht wordt na bereiding en het vlees zeer mals houdt.
 • Wagyu picanha met een iets mildere smaak, maar die nog steeds zeer smaakvol is. Deze vetlaag is een kleine centimeter en wat zachter. Na bereiding kan het soms wat harder zijn.
 • USA Grain-Fed picanha is vergelijkbaar met de Aberdeen Angus.
 • Schotse Picanha, is de goedkoopste en heeft een dunnere vetlaag van ongeveer een halve centimeter. Ook is dit vaak het mildste stuk van smaak.

Waar zit picanha? Andere benamingen: Nederland: Staarstuk / Picanha Verenigde Staten: Beef rump cap Duitsland: Rind Tafelspitz Frankrijk: Boeuf Culotte de Rumsteak.

Is Picanha entrecote?

De Picanha is in Nederland vooral populair bij de BBQ’ers. In Zuid Amerika, en dan met name in de BBQ landen zoals Brazilië, Chili, en Uruguay is dit het meest populaire deel voor de BBQ. Zelfs meer gewild dan de Ossenhaas of de Entrecote. In die landen is dit echt het hoogtepunt van de BBQ. Uit deze landen komt ook de naam Picanha.

See also:  Hoe Zwaar Weegt Een Heel Brood?

Hoe moet je Picanha snijden?

Picanha Steaks – Omdat Picanha een vrij groot stuk vlees is, hebben we ervoor geopteerd om dit te versnijden in steaks. Dit geeft het voordeel dat het makkelijk te grillen is, en dus makkerlijker controleerbaar is qua temperatuur. Anderzijds is het ook makkelijker om dan te serveren.

Dit gaan we doen door mooie steaks te snijden van 2,5 cm dikte. Deze laat je best niet groter zijn dan 15 cm, dus moet je misschien de steak nog doormiddan snijden. Steek deze steaks dan op een brochettestok.

Hiervoor gebruik je best een dubbele brochette stok of twee brochettestokken. Zo kan je de steak veel makkelijker draaien. Kruid de steaks met kruiden naar keuze en laat ze een  half uurjte op kamertemperatuur komen. Zo is de koude al uit het vlees. Zorg dat je barbecue gloeiend heet staat, je mag gerust mikken op 250 graden, vooraleer je de steaks op de rooster legt.

Zo schroei je de steak dicht. Schrik echter niet van de vlammen die zullen opspelen het het bakken. Het vet de steak zal smelten bij deze temperatuur en zal daarbij in aanraking komen met d keilen. Hierdoor krijg je flareups of steekvlammen.

Dit kan geen kwaad, maar let er zeker op dat de steak niet aanbranden. Verleg ze dus regelmatig naar een zone waar de kolen minder hard gloeien. Nadat ze je gewenste kerntemperatuur behaald hebben, haal je ze van de bbq en laat je ze best nog even onder loszittende folie voor 5 minuten.

 1. Als je dit een leuk recept vind, dan ga je de entrecôte met koffie rub;
 2. Ben je op zoek op de ideale manier om een steak klaar dan moet je zeker de Reverse Sear  proderen, de spectaculaire Mayo sear  of de bevroren steak ? Deze post werd mede mogelijk gemaakt door ‘Meat The World’ uit Lochristi;

Bij Meat The World kan je aan groothandelsprijzen kopen via hun webshop. Meat the world hecht dan ook erg veel belang aan de herkomst van het vlees, dat grotendeels Belgisch is. Het wordt zorgvuldig uitgekozen bij de boeren in de streek. En de prijs… Die is verrassend laag! Je zal zelfs minder betalen dan in de gemiddelde supermarkt. Voorbereidingstijd 15 min Bereidingstijd 10 min Laat op kamertemperatuur komen: 15 min Totale tijd 40 min Gang: Hoofdgerecht Keuken: BBQ

 • BBQ
 • Metalen brochettestokken
 • 1 Picahna Van Meat The World
 • BBQ rub of vleeskruiden naar smaak
 • zeezout
 • plantaardige olie
 • Haal de Picanha uit de verpakking. Spoel deze af met koud water en dep deze dan droog met keukenpapier of een handdoek.
 • Maak de BBQ klaar om direct te grillen op hoge temperatuur van 220 – 250°C.
 • Leg de Picanha met de ‘vleeskant’ naar onderen op een snijplank zodat het vet bovenaan ligt. Snij met een mes een ruitpatroon in het vet. Let op om niet te diep te snijden, enkel het vet moet ingesneden worden.
 • Draai nu de Picanha om zodat deze met de ‘vleeskant’ naar boven ligt. Snij het ‘puntje’ van de Picanha af. Zo kan je zien hoe de draad van het vlees loopt.
 • Snij nu het vlees in repen, dwars op de draad. Zorg dat de repen ongeveer 2,5 cm dik zijn.
 • De steak mogen ongeveer tussen 10 en 15 cm lang zijn. Indien nodig snij je de steaks in twee.
 • Steek twee steaks per brochettestok, zodat je deze makkelijk kan grillen en serveren straks.
 • Wrijf de steak lichtjes in met olie en strooi er de BBQ rub of vleeskruiden over.
 • Laat de steaks even op kamertemperatuur komen (voor zo’n 15 min). Dit zal ook de kruiden toelaten om even in te trekken.
 • Leg nu de steak op de rooster direct boven de kolen. Gezien de BBQ nu een hoge temperatuur heeft zal het vet snel smelten en vlammen doen ontstaan. Dit is geen probleem zolang het vlees niet verbrand.
 • Grill de steaks tot ze een kerntempartuur halen van 56°C om ze saignant te serveren.
 • Laat het vlees nu even rusten onder loszittend foliepapier. Het vlees zal ondertussen nog even verder garen bij het rusten. Hou hier dus rekening mee.
 • Serveer nu de steak met een lekkere tomatensalade of ander lekkers.
 • Smakelijk!

Kun je Picanha opwarmen?

Biefstuk opwarmen – In onderstaande video zie je hoe je biefstuk het beste kunt opwarmen in de oven. Leg hiervoor het vlees op een ovenrek. Verwarm de oven voor op 120 graden Celsius. Bak de biefstuk tot hij een kerntemperatuur aangeeft van 45 graden Celsius (dit is ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de dikte van de steak).

Verwarm ondertussen olie in de pan en laat heet worden. Schroei het vlees aan beide zijdes dicht en serveer. Volg je de stappen goed, zal de biefstuk enkel een beetje droger zijn dan toen hij voor het eerst uit de pan kwam.

Wel heeft hij een krokantere korst – en dat is ook wat waard.