Wat Is Tomahawk Steak?

Wat Is Tomahawk Steak

De Tomahawk steak is het geportioneerde deel van de laatste zes ribben van het rib rack. Het rib rack bevindt zich aan de voorzijde van de rug. De voorzijde van het rund is minder gespierd, waardoor het vlees fijn is van draad en het een zachte structuur heeft.

De Tomahawk steak is met zijn lange uitstekende bot niet alleen een eyecatcher, maar door de goede verhouding tussen vet en vlees vol van smaak en heerlijk mals. Onze Tomahawk steak wordt in onze eigen uitbeenderij gesneden van prachtige grasgevoerde ierse runderen.

Deze dieren leven vrijwel het gehele jaar buiten in de wei en eten voornamelijk wat de natuur ze te bieden heeft. Ons vlees bevat geen preventieve medicatie, antibiotica of andere hormonen. In het uitzonderlijke geval dat dieren toch medicatie nodig hebben dan gebeurd dit alleen op voorschrijven van een veearts.

Wat is het verschil tussen Tomahawk en côte de boeuf?

Beschrijving – Aberdeen Angus Tomahawk steak is minimaal 4 weken dry-aged. in de speciale dry-aged vitrine in de winkel. Een tomahawk steak is eigenlijk de rib-eye maar dan met het lange rib been er nog in. Een rib-eye is ovaal van vorm, met veel en duidelijke vetmarmering, inclusief het zgn “vet-oog”, diepgelegen vet.

De rib-eye zit in het verlengde van de entrecote, van rib 5 tot en met rib 10. De rib-eye van het rund heeft iets meer smaak dan de runderentrecote, door het relatief hogere vetpercentage. De verschillen zijn: Tomahawk steak: rib-eye waar het hele rib been nog aan zit.

De minimale lengte van het rib been is 12 centimeter. Côte de Boeuf (ook wel: prime rib)  is de rib-eye met een klein deel van het rib been er nog aan gelaten.

See also:  Waar Zitten Geen Calorieën In?

Hoe kruid je een Tomahawk?

Tomahawk steak bereiden – Op welke manier je het vlees ook klaarmaakt, neem altijd de volgende stappen. Voor je iets met het vlees doet: haal de steak uit de koelkast en laat ‘m op kamertemperatuur komen. Dep daarna het vlees droog en doe er het (zee)zout overheen en wrijf dit in.

  • Hiermee haal je vocht uit het vlees én het versterkt de smaak;
  • Dat neemt zo’n 10 a 15 minuten in beslag;
  • Daarna is het tijd om je favoriete kruidenmengsel (rub) te maken en de Tomahawk steak hiermee in te smeren;

Geef dit ook weer zo’n 15 minuten om in te trekken. De lekkerste manier van bereiden is natuurlijk op de barbecue. Ook omdat het best een groot stuk vlees is, je hebt dus een goed warm oppervlakte nodig om de steak te bereiden. Dé tip voor als je de steak klaarmaakt op de barbecue: suiker.

  1. Je leest het goed! Als je de steak met suiker besprenkelt, zorgt dit op het laatste moment dat de steak heerlijk karameliseert;
  2. Heb je een laag vuur gaande: leg de steak erop en zorg dat hij aan de binnenkant 50 graden wordt;

Als dat zo is, is het tijd om het vuurtje op te stoken en de steak af te maken. Leg hem maximaal 30 seconden aan beide kanten op hoog vuur zodat hij lekker bruin wordt. Volgende pro-tip: laat je steak rusten. Hoelang dit precies is, ligt een beetje aan de dikte.

Wat is varkens Tomahawk?

De smaak van een tomahawk steak: sappig, zacht en vol van smaak – De Tomahawk steak is een dikke ribkarbonade of kotelet met een groot bot. Een echte dikke steak heeft zelfs 2 doorlopende stukken bot, maar dat heeft natuurlijk te maken met de manier waarop het vlees gesneden is.

See also:  Wat Voor Brood Eet Je Bij Curry?

De Tomahawk steak hoort echt bij een stoere en luxe barbecue. Door het uitstekende bot krijgt dit stuk vlees een stoer en robuust uiterlijk. Daarnaast is de smaak van de steak ook subliem, zeker als je het op de juiste wijze bereidt.

De Tomahawk steak is eigenlijk echt een stoer stuk vlees. De smaak maakt het er natuurlijk alleen maar beter op. De Tomahawk staat echt bekend om zijn malse, sappige en zachte smaak. De plek van waar het vlees vandaan komt, heeft daar alles mee te maken. Bij zowel de koe als het varken zit het vlees aan de lende.

Dat is de voorkant van de rug. De dieren zijn op dit gedeelte van hun lichaam minder gespierd. Tijdens het kauwen proef je geen spiertjes en pezen. Wat de Tomahawk Steak extra smaakvol maakt is de prachtige marmering van het vlees en de intensere smaakbeleving door het been.

Met marmering bedoelen we de combinatie van vet en vlees. Bij het beste stuk vlees zijn beide zaken perfect in balans.