Wat Is Zuurdesem Brood?

Wat Is Zuurdesem Brood
Zuurdesembrood is welbeschouwd een wondermiddel. Slechts twee ingrediënten: water en meel kan een zeer lekker smakende boterham opleveren. Hoe komt dit wonder eigenlijk tot stand? Bij een biologische bakker wordt er vaak gevraagd: wilt u een gistbrood of een zuurdesembrood? Maar wat is zuurdesem eigenlijk precies? Zuurdesembrood is brood wat niet is gemaakt met gist.

Wat is het voordeel van zuurdesem brood?

Zuurdesembrood bakken voor beginners

Is zuurdesembrood goed voor darmen?

POSTED BY Dietist De Gezonde Lijn Ninove | apr, 28, 2017 | Wat Is Zuurdesem Brood Zuurdesembrood is brood waarbij het deeg gerezen is door natuurdesem en niet met behulp van gist, zoals het brood dat wij kennen. De ingrediënten voor zuurdesembrood zijn heel eenvoudig: bloem, water en zout. Alles begint met de starter: een papje van water en bloem, de desem, dat gedurende 1 week tot 10 dagen “vergist”. Dagelijks wordt wat water en bloem toegevoegd. Deze desem begint spontaan te fermenteren door de hulp van bacteriën.

  • Het is als het ware de ziel van het brood;
  • Een zuurdesembrood heeft dan ook een andere structuur: het is zwaarder en steviger dan gistbrood;
  • Een deeg voor ambachtelijk zuurdesembrood maken vraagt heel veel tijd en heel wat werk;

Veel bakkers gebruiken dan ook zuurdesempoeder, dikwijls met toevoeging van gist om de bereidingstijd te verkorten. Uiterlijk verschillen de broden met zuurdesempoeder niet van natuurlijke, ambachtelijke zuurdesembroden. Als consument kan je dus niet zien of er natuurlijke zuurdesem gebruikt is of zuurdesempoeder.

Je vraagt dus best na bij de bakker welk procédé hij gebruikt. Door de trage, natuurlijke fermentatie bevat zuurdesembrood minder fructanen dan gewoon brood. Fructanen veroorzaken gasvorming in de darmen. Hoe trager de fermentatie, hoe beter, dus heeft het ambachtelijke, natuurlijke zuurdesembrood de voorkeur.

Het gehalte aan fructanen hangt uiteraard ook af van de soort bloem die gebruikt wordt: speltbloem bevat van nature minder fructanen dan bijvoorbeeld roggebloem. Mensen met bijvoorbeeld Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) kunnen voordeel hebben wanneer ze zuurdesembrood eten in plaats van het ‘gewone’ gistbrood.

Het lange procédé doet ook de hoeveelheid fytinezuur dalen. Hierdoor worden bepaalde mineralen, zoals bijvoorbeeld calcium beter opgenomen door het lichaam. Zuurdesembroden gemaakt met een glutenbevattende bloem zijn uiteraard niet geschikt voor patiënten die lijden aan coeliakie of gluten-intolerantie.

Zuurdesembrood, en vooral zuurdesem speltbrood (spelt bevat van nature minder fructanen dan tarwe), zorgt meestal voor rustigere darmen. Wanneer je echter PDS hebt, volstaat het vervangen van gewoon brood door zuurdesembrood echter niet: ook andere voedingsmiddelen zullen (tijdelijk) moeten geëlimineerd worden.

See also:  Wat Voor Vlees Gaat Er In Erwtensoep?

Vraag hiervoor raad aan je arts of je diëtiste. TAGS : darmen Dietist dietiste fructaten gluten Ninove PDS prikkelbaar darm syndroom zuurdesembrood Deze website maakt gebruik van cookies om de benodigde functionaliteit van de website te bieden en om uw ervaring te verbeteren.

Door gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met onze privacybeleid.

Is zuurdesem gezonder dan gist?

Vergelijken we puur de voedingswaarde van desembrood met soortgelijk brood waaraan gist is toegevoegd, dan zijn er nauwelijks verschillen: ze leveren ongeveer dezelfde hoeveelheid calorieën, vezels, vitaminen en mineralen. Desembrood is dus niet per se gezonder dan gistbrood.

Is desem volkoren?

Wat is desembrood? – Heb je zelf wel eens brood gebakken, dan weet je dat vier ingrediënten de kern vormen: (volkoren)meel of bloem, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk.

Is desembrood gluten vrij?

Glutenvrij zuurdesembrood van YAM – Zuurdesembrood is van nature niet glutenvrij. Wij wilden toch de uitdaging aangaan en ons eigen glutenvrije zuurdesembrood maken. We hebben er voor gekozen om de YAM desem te maken met een desem op basis van rijstmeel.

Wat zit er in zuurdesembrood?

Wat is desembrood? – Desembrood is brood dat gemaakt is van vier ingrediënten, namelijk meel, water, rijsmiddel en zout. Bij desembrood wordt er moederdeeg gebruikt als rijsmiddel. Moederdeeg is een papje van meel of bloem met water en melkzuurbacteriën.

See also:  Welk Vlees Voor Broodje Warm Vlees?

De melkzuurbacteriën die onze bakkers gebruiken, produceren een mild zuur. Het deeg laat de bakker uren, of soms zelfs dagen, rijzen. De melkzuurbacteriën doen vanzelf hun werk. Dit proces heet spontane fermentatie.

Er wordt een klein deel gist gebruikt voor meer volume van het brood. De gist wordt volledig omgezet in koolzuurgas en alcohol, wat verdwijnt tijdens het proces. De bakker vult het moederdeeg steeds aan met bloem en water, waardoor er een ideale verhouding ontstaat voor het bakken van desembrood. Wat Is Zuurdesem Brood Gist geeft meer volume aan een brood.

Waarom is Duits brood zuur?

Wist je dat. Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen. Zo komen er meer azijnzuren vrij. Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen.

Deze geven het brood een zoetere smaak. Wist je dat. 2 januari 2019 Duitse bakkers gebruiken relatief veel rogge in hun desembrood en laten het deeg rijzen op lage temperaturen. Zo komen er meer azijnzuren vrij.

Nederlandse bakkers laten het deeg over het algemeen op hogere temperaturen rijzen, zodat er melkzuren bijkomen. Deze geven het brood een zoetere smaak.

Wat is een gezond brood?

Witbrood versus volkoren- en bruinbrood – Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan , meestal tarwe.

Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt. Voor volkorenmeel wordt de hele graankorrel vermalen. Daarin zitten de meeste voedingstoffen zoals B-vitamines en mineralen zoals ijzer.

See also:  Waar Zitten Calorieën In?

Maar ook vezels die zorgen voor een goede darmwerking. Bovendien verlagen volkorenproducten de kans op hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Omdat bij witbrood de kiem en de zemelen eruit worden gezeefd, is de voedingswaarde lager.

Wat zit er in desembrood?

Wat is desembrood? – Heb je zelf wel eens brood gebakken, dan weet je dat vier ingrediënten de kern vormen: (volkoren)meel of bloem, water, rijsmiddel en zout. Voor het meeste brood is dat rijsmiddel gist. Bij het maken van desembrood voegen bakkers geen gist toe, maar een moederdeeg. Dat is een papje van (volkoren)meel of bloem met water, dat de bakker uren, soms dagen laat rijzen. In dat desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten vanzelf hun werk.