De juiste voeding aan een cavia geven is heel belangrijk. Een aantal veel voorkomende aandoeningen die we zien bij cavia’s zijn te wijten aan een verkeerde voeding: Vit C tekort : Cavia’s zijn zelf niet in staat om vitamine C aan te maken en daarom is het essentieel dat dit voldoende via de voeding voorzien wordt.
Vitamine C is rijk aanwezig in veel groenten en fruit en de caviavoeders zijn ook voldoende voorzien. Wanneer er een tekort is aan vitamine C zien we cavia’s die last hebben van opgezette gewrichten, manken, gewichtsverlies en lusteloosheid.
Urineweg stenen: Voeding met een teveel aan calcium kan ervoor zorgen dat cavia’s urinewegkristallen en –stenen krijgen. Overgewicht: Cavia’s die een teveel aan commerciële korrels krijgen zijn vatbaar voor overgewicht. Dit overgewicht kan leiden tot ziektes zoals suikerziekte.
Tandproblemen : Een tekort aan hooi en groenten kan leiden tot tandproblemen. Het belangrijkste onderdeel van het dieet van een cavia bestaat dus uit hooi van goede kwaliteit. Daarnaast kan je groenten zoals spinazie, selder, boerenkool, komkommer, witloof of wortels geven.
Een kleine hoeveelheid goede kwaliteit caviavoer ( 10-20 gram per dag) mag ook bijgegeven worden. Als extra kan af en toe een stukje appel gegeven worden. Zorg ook dat er altijd vers drinkwater ter beschikking staat! Hieronder vindt u een overzicht van wat wel en niet mag gegeven worden aan een cavia: Overzicht van groenten:
- Alfalfa
- Andijvie
- Artisjok
- Asperges
- Avocado
- Bleekselderij
- Bloemkool (zowel het blad als de roosjes)
- Boerenkool
- Broccoli
- Chinese kool
- Groene kool
- IJsbergsla
- Komkommer
- Maïs (rauwe maïskolven)
- Maïsbladeren
- Paksoi
- Paprika (zowel de paprika zelf als het binnenste met de pitjes als de steel)
- Peterselie
- Radijsjes (zowel het blad als de radijsjes zelf)
- Sla: alle soorten
- Spinazie (rauw)
- Spitskool
- Spruiten van linzen, bonen, erwten enz.
- Spruitjes (rauw)
- Taugé (rauw)
- Tomaat
- Wilde spinazie (rauw)
- Witlof
- Witte kool
- Wortel (winterwortel en peentjes)
- Wortelloof
Overzicht van fruit:
- Aardbeien
- Abrikozen
- Appel
- Banaan (Ze eten de schil ook rustig op – en vinden die soms nog lekkerder dan de banaan zelf! – maar de schil moet uiteraard wel onbespoten zijn. )
- Bramen
- Citroen (Sommige cavia’s vinden het lekker!)
- Druiven
- Granaatappel (wel opletten dat de pitten niet om de tanden blijven zitten als ze er in bijten. Als dit gebeurt, kan de cavia niet meer eten. )
- Grapefruit
- Kersen
- Kiwi
- Mango
- Meloen (zowel suikermeloen als watermeloen. De schil eten ze vaak ook op. De pitjes eten ze gewoon op, maar je moet wel opletten dat die niet om hun tanden blijven zitten, want dan kunnen ze niet meer eten. Let op met oude cavia’s; het kan zijn dat die niet goed meer tegen meloen kunnen. Ze kunnen er diarree van krijgen. )
- Nectarines
- Papaya
- Peer
- Perziken
- Pruimen
- Rozebottel (de beste is die van de wilde roos waarvan de bottels klein en langwerpig zijn. Deze hebben ook de meeste vitamine C. Let er wel op dat ze onbespoten zijn!)
- Sinaasappel
- Sharonfruit
Eetbare kruiden (achter de naam staat welk deel van de plant je kan geven):
- Akkerkool: blad
- Ganzevoet (Brave Hendrik): blad
- Gras
- Herderstasje: blad
- Klaver: blad, stengels, bloemen
- Klein hoefblad
- Madeliefje: blad, stengels, bloemen
- Paardebloem: blad, stengels, bloemen
- Riet
- Weegbree (smalle weegbree en ruige weegbree): blad
- Wikke (Voederwikke/Vogelwikke): blad, stengels, bloemen
- Zuring: blad
Groenten die de cavia dagelijks en onbeperkt mag hebben:
- Andijvie
- Gras
- IJsbergsla
- Komkommer
- Maïs (zowel de maïs als de bladeren)
- Paksoi
- Paprika (zowel de paprika zelf als het binnenste met de pitjes als de steel)
- Peterselie (niet aan zwangere zeugen geven omdat dit een miskraam op kan wekken)
- Radijsjes (het blad – de radijsjes mogen ook maar de meeste vinden ze niet lekker)
- Sla: alle soorten
- Spinazie
- Tomaat
- Wilde spinazie
- Witlof
- Wortel (winterwortel en peentjes)
- Wortelloof
Groenten die voor diarree en zachte keutels kunnen zorgen als de cavia er niet tegen kan of als hij er heel veel van eet:
- IJsbergsla
- Komkommer (eventueel alleen de schil of het kontje waar weinig vruchtvlees zit)
- Paksoi (eventueel alleen de donkergroene bladeren en niet de waterrijke stelen)
- Sla: alle soorten
- Tomaat (eventueel alleen het stevige deel en niet de pitjes)
Groenten die de cavia mag hebben maar die voor gasvorming kunnen zorgen. Geef ze dus met mate of in combinatie met andere groenten:
- Bloemkool (zowel het blad als de roosjes)
- Boerenkool
- Broccoli
- Chinese kool
- Groene kool
- Spitskool
- Spruitjes
- Witte kool
Groenten die de cavia ook mag hebben. Het kan echter zijn dat hij het niet leker vindt:
- Alfalfa
- Artisjok
- Asperges
- Avocado (is erg vet dus maar een klein stukje geven)
- Bietenblad
- Bleekselderij
- Pompoen (vruchtvlees en schil, maar niet de pitten)
- Spruiten van linzen, bonen, erwten enz.
- Taugé
- Venkel
- Blad van witte knolletjes
Let op! Cavia’s die nog nooit groenvoer hebben gehad moeten geleidelijk aan aan àlle groente en fruit gewend worden. Let op! Cavia’s moeten IEDERE dag groenvoer krijgen. Let op! Cavia’s kunnen direct vanaf de geboorte groenvoer eten. Ze moeten echter drie-vier weken melk krijgen van de moeder zodat hun immuunsysteem goed wordt ontwikkeld. Veel voorkomende groentes en fruit die cavia’s niet mogen eten:
- Aardappel
- Aubergine
- Bonen
- Champignons (geen groente maar een paddestoel)
- Courgette
- Knoflook
- Kokosnoot (is te vet)
- Peultjes
- Prei
- Rabarber
- Ui
- Het groen van tomaten, dus de steeltjes en kroontjes
Kool (alle soorten) Koolsoorten kunnen gasvorming en gasophopingen veroorzaken, maar dat wil niet zeggen dat de cavia geen kool mag hebben. Kool kan, door het oxaalzuur dat in de kool zit, andere stoffen zoals kalk aan zich binden. Kalk heeft het lichaam nodig en als het dat stelselmatig onthouden wordt, kunnen er problemen optreden. Maar zowel het ontstaan van gasvorming als het oxaalzuur dat zich bindt aan kalk, is alléén een probleem als er alleen maar kool gevoerd wordt: als het menu van de cavia afwisselend is, is er geen enkel probleem.
Je moet alleen voorzichtig zijn met het geven van kool aan jonge cavia’s en aan cavia’s die het niet gewend zijn, maar ook hier geldt weer (zoals voor alles!): met mate en voldoende afwisseling. Cavia’s zijn dol op spitskool, bloemkool en boerenkool; Maar wel in combinatie met andere groenten geven en dat is belangrijk: afwisseling.
Als je voldoende variatie in het menu aanbrengt en ze niet overlaadt met alleen maar kool, kan kool geen kwaad. Maïs Het voordeel van maïs is dat het een dikmaker is. Het is dus ideaal voor zieke en zwakke cavia’s. EEN CAVIA MOET IT C BIJKRIJGEN WANT KAN DIT ZELF NIET AANMAKEN! Hoeveel vitamine C moet de cavia hebben? De vastgestelde standaard is tussen de 10 en 20 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag.
Een cavia van precies één kilo heeft dus tussen de 10 en 20 mg vitamine C per dag nodig. Dit geldt voor een gezonde, volgroeide cavia. Regelmatig eten van vitamine C is essentieel Het lichaam heeft geen grote opslagplaats voor vitamine C.
Dat houdt in dat er een regelmatige toevoer moet zijn. Het beste is dan ook om een apart bakje met vitamine C korrels neer te zetten zodat de cavia er van kan eten wanneer hij wil. Wanneer is meer vitamine C nodig? Men heeft vastgesteld dat dieren die wel zelf vitamine C aan kunnen maken, onder bepaalde omstandigheden meer vitamine C aanmaken.
Derhalve heeft een cavia in diezelfde omstandigheden meer vitamine C nodig. Jonge, opgroeiende, zwangere, zieke en herstellende cavia’s hebben minimaal de dubbele hoeveelheid nodig. Maar ook andere factoren kunnen er toe bijdragen dat een cavia meer behoefte aan vitamine C heeft, zoals stress.
Stress is namelijk een belasting voor het lichaam; eentje die veel vitamine C verbruikt. Geneesmiddelen, waaronder antibiotica en pijnstillers, breken vitamine C af. Indien de cavia geneesmiddelen krijgt of geopereerd moet worden of geopereerd is, heeft hij ook extra vitamine C nodig.
- Indien er gerookt wordt in de kamer waar de kooi van de cavia staat, heeft hij ook vitamine C nodig, want tabaksrook breekt vitamine C af;
- Verder breekt geraffineerde suiker vitamine C af, dus je moet nooit suiker of een produkt waar suiker in zit aan je cavia geven;
En als je in een gebied woont waar er gifstoffen in de lucht kunnen zitten (stad of industriegebied), dien je ook extra vitamine C aan je cavia te geven omdat gifstoffen eveneens vitamine C afbreken.
Wat mogen cavia’s wel eten en wat niet?
Cavia’s zijn strikt herbivoor. Dit betekent dat ze, net als konijnen, alleen maar groenvoer eten. Ze eten geen vlees of vleesproducten, echte veganisten dus. In het wild eten cavia’s allerlei soorten grassen en planten. Daarom is het belangrijk dat je cavia constant beschikking heeft over vers hooi.
Wat vinden cavia’s het lekkerst?
Cavia’s en brokjes – Hardvoer zijn brokjes die speciaal gemaakt zijn voor cavia’s en boordevol vitamines en mineralen zitten. Kies altijd voor voer dat extra vitamine C bevat, omdat cavia’s hier ten opzichte van andere dieren meer van nodig hebben. Cavia’s maken zelf namelijk geen vitamine C aan, waardoor zij dit via het voedingspatroon binnen moeten krijgen.
Hoeveel groente mag een cavia per dag?
Wat eet een cavia? –
- Onbeperkt hooi Een cavia moet dag en nacht over vers hooi kunnen beschikken. Dit is het belangrijkste onderdeel van het dieet. Als antwoord op de vraag wat een cavia eet staat hooi dus op nummer 1.
- Droogvoer Dit is het minst belangrijke onderdeel van de voeding van de cavia. Nadelen van droogvoer Droogvoer is erg calorierijk en zorgt al snel voor zwaarlijvigheid. Daarnaast bevatten veel merken erg veel calcium, waardoor blaasstenen kunnen ontstaan. Te weinig vezels zorgen voor een te trage darmwerking, waardoor verstoppingen kunnen ontstaan.
Welk droogvoer is geschikt? Het beste kunnen uitsluitend groene korrels (biks) speciaal voor cavia’s gevoerd worden, zodat de cavia alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Konijnenvoer is niet geschikt, omdat hier geen vitamine C aan toegevoegd is.
Een goed voer met veel vezels is Supreme Science Selective. Hoeveelheid Cavia’s hebben genoeg aan 15 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag, verdeeld over ‘s morgens en ‘s avonds. Dit lijkt heel weinig, maar is meer dan voldoende voor een gemiddelde cavia.
- Groenvoer Groente en gras Laten wennen Zoals bekend hebben cavia’s een zeer gevoelig darmstelsel. Als daar wat mis mee is, worden ze onmiddellijk ziek. Cavia’s bouwen hun darmflora op door het soort voedsel wat ze krijgen. In de darmen bevinden zich nuttige bacteriën, die nodig zijn om het voedsel af te breken. Als je een cavia nieuw voedsel geeft, moeten daar dus bacteriën voor gevormd worden.
Geef je teveel nieuw voedsel ineens, dan zijn daar nog niet voldoende bacteriën voor gevormd en raakt je cavia aan de diarree. Het wennen kan door de eerste dag 1 soort groente ter grootte van 1-2 cm te geven.
Als de dag erna de keutels mooi droog zijn, mag de dubbele hoeveelheid gegeven worden. Wacht dan weer een dag en eventueel kan dan een klein stukje van een andere groente gegeven worden. Bouw dit op deze manier steeds langzaam op. Worden de keutels zacht en/of nat, stop dan met de laatst gegeven groente/hoeveelheid.
- Een richtlijn voor de uiteindelijke hoeveelheid is ongeveer 50-100 gram verse groente per kilogram lichaamsgewicht per dag;
- Geschikte groenten (Het beste is om te variëren) Andijvie, broccoli, komkommer (met mate), paprika, radijs, tomaat, witlof, wortel en wortelloof;
Eventueel kan een klein beetje peterselie gegeven worden (met mate, bevat veel oxalaat). Groenten die niet gegeven mogen worden Bieslook, champignons, prei, uit, knoflook, alle soorten bonen en erwten, rabarber, vaste koolsoorten (kans op gasvorming!), aardappelen en aardappelschillen, mais, spruitjes.
Klaver, nat gras en gemaaid gras zijn ook niet goed, omdat dit kan gisten. Fruit Ook fruit moet langzaam opgebouwd worden om diarree te voorkomen. Het bevat een hoog suikergehalte en mag dus slechts in kleine hoeveelheden gegeven worden.
Geschikt fruit is bijvoorbeeld appel.
- Water Voldoende inname van water (door drinken of groenvoer) is belangrijk voor een goede darmwerking en gezonde blaas.
- Vitamine C Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken. Zij moeten alle vitamine C dus uit de voeding halen. Ze hebben per dag 10-30 mg per kg lichaamsgewicht aan vitamine C nodig. Ze kunnen dit uit het caviavoer en groenvoer halen. Ook kan dagelijks een tabletje van 50mg Vitamine C worden gegeven.
Hoeveel keer per dag moet een cavia eten?
Hoeveelheid voer per dag – Voer je cavia altijd naar behoefte. Hoe je dit doet? Kijk goed naar de conditie van je dier en pas de hoeveelheid voer hierop aan. Ook leeftijd, omgevingstemperatuur, gewenste gewicht, activiteit en bijvoeding hebben effect op de voerbehoefte.
Welke groente vinden cavia’s lekker?
Is brood goed voor cavia’s?
Veel konijnen en cavia’s krijgen brood. Dit bevat veel koolhydraten en komt niet ten goede aan de gezondheid van uw konijn/ cavia. Laat het brood dus liever achterwege.
Wat voor fruit mogen cavia’s?
Wat vinden cavia’s leuk om mee te spelen?
Als je een speeltje weet te vinden die een van die twee dingen heeft – of liever nog: allebei! – dan moet het al heel gek lopen als jouw cavia geen interesse toont. De bokkesprongen en ander rare sprongen die jonge cavia’s maken en de rondjes die ze rennen, zijn ook een vorm van spelen, maar ook een manier om hun spieren te ontwikkelen en om te kijken waar ze toe in staat zijn.
Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld een hamster wl in een tredmolen zal lopen, maar dat een cavia er niets aan vindt en er met zijn nagels en tenen in vast kan komen te zitten en ze zo kan verwonden of breken. Dit kan ook heel goed gelden voor andere voorwerpen die als speelgoed verkocht worden.
– Zijn de eventuele openingen z groot dat hij er makkelijk door kan? Houd er rekening mee dat je cavia nog kan groeien en dat waar hij nu wel in past, hij over een paar weken in klem komt te zitten. Let hier vooral op als je bijvoorbeeld buizen wil kopen.
Houd er ook rekening mee dat zwangere cavia’s uitdeien en vast kunnen komen te zitten in dingen waar ze zich eerst vrijelijk in konden bewegen. – Als hij in het voorwerp kan, is er dan in het voorwerp ruimte genoeg om zich vrij te bewegen zodat hij f zich om kan draaien zodat hij er uit kan f door kan lopen naar een andere uitgang? Als dat niet zo is, laat het dan in de winkel liggen.
Een nachthokje bijvoorbeeldwaar hij zijn kont letterlijk niet in kan keren is geen geschikt nachthok. – Als het uit meerdere onderdelen bestaat, controleer dan of die los kunnen. Als dat zo is, zullen de meeste cavia’s een manier vinden om die delen ook inderdaad los te krijgen.
Als het eetbare onderdelen zijn, kan dat geen kwaad, maar als het oneetbaar materiaal is, koop het dan niet. – Zitten er kleine onderdelen aan die los kunnen of die los geknaagd kunnen worden? Kleine onderdelen die niet eetbaar zijn, zullen veel cavia’s toch eten en dit kan dan in hun keel, slokdarm of maag/darmstelsel vast komen te zitten.
– Is het eetbaar of niet? En is het schadelijk of niet? Ook als het niet eetbaar is, zal de cavia er vrijwel altijd aan gaan knagen, dus het is belangrijk om vast te stellen of het kwaad kan als hij het naar binnen krijgt.
Hele harde materialen, zoals hard plastic, PVC, steensoorten en metaal zijn ‘beknaagbaar’ maar de cavia zal er over het algemeen niet iets van af kunnen krijgen en hij krijgt dit materiaal dan ook niet naar binnen. Als hij er wel iets vanaf knaagt, zullen dit hele kleine hoeveelheden zijn, maar oplettendheid is altijd geboden. top Zelf speelgoed maken Je kan heel makkelijk zelf dingen maken waar je cavia een hoop lol aan beleeft – of waar hij in ieder geval een poosje zoet mee is! Natuurlijk kan je dingen kopen en daar is helemaal geen bezwaar tegen zolang je je er maar van overtuigd hebt dat het aan de basisvoorwaarden voldoet ( het moet iets te maken hebben met eten en/of veiligheid) en zolang je je er maar van overtuigd hebt dat het absoluut veilig is voor je cavia. top Eten en veiligheid: de basisvoorwaarden Cavia’s vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten. Eten is hl belangrijk in een cavialeven. En het is van levensbelang want als een cavia niet regelmatig eet, zal hij problemen krijgen met zijn darmstelsel; die moet namelijk constant in werking blijven wil het gezond blijven – en wil de cavia gezond blijven.
– Heeft het een kleurtje? Als het een kleurtje heeft, kan het geverfd zijn. Let er op dat de kleurstoffen geen kwaad kunnen. Eten is dus van levensbelang. Wat een cavia ook heel belangrijk vindt, is dat hij zich veilig voelt.
Want pas als hij zich veilig voelt, kan hij al die andere dingen doen. Een opgejaagde cavia, een cavia die door een roofdier achterna wordt gezeten en die dus niet veilig is en zich niet veilig voelt, zal niet lekker een hapje gaan eten. Eerst moet hij overleven, daarna is er dan wel tijd om over eten na te denken. Het liefst nog een combinatie van die twee! Een berg hooi in de kooi en je cavia is uren zoet! Niet alleen zit hij veilig onder het hooi, maar hij kan ook eten! Kan het idealer? De cavia vindt waarschijnlijk van niet!
.
Hoe vaak moet je een cavia wassen?
Zorg er in ieder geval voor dat datgene wat je gebruikt, rul is zodat de cavia goed zit. Als je iets glads gebruikt als ondergrond, glijdt de cavia hier van af en kan hij op de grond vallen. – Een stevige ondergrond.
Ik knip mijn cavia’s altijd terwijl ze op mijn schoot zitten, maar je kan ook een tafel ervoor gebruiken. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de cavia er niet vanaf springt of valt. – Een borstel of kam. Een echte kapper! Zet de cavia op je schoot of op een tafel, op de handdoek of datgene wat je er voor gebruikt. Borstel of kam de cavia zodat de haren netjes in n richting liggen. Je hoeft niet de hele vacht helemaal netjes te kammen, want je knipt dat er toch weer af!
Baderon was heel erg rustig en er aan gewend om zo te zitten. Dat is de reden dat ik hem zo kon laten zitten zonder gevaar dat hij zou vallen. Maar is jouw cavia wilder of is het de eerste keer, dan moet je hem vasthouden. |
Borstel of kam de cavia zodat de haren netjes liggen. |
Je kan een cavia op twee manieren knippen: pluk voor pluk of knippend langs de huid. Pluk voor pluk Dit is de veiligste manier en als je nog nooit een cavia geknipt hebt, zou ik hier mee beginnen. Je scheidt een pluk haar van de rest van de vacht en knipt deze af. Pas op dat je niet in de huid knipt! Dan neem je een volgende pluk en knipt ook deze. Zo werk je de hele vacht af. Het resultaat zal een wat verknipte cavia zijn – vachtsgewijs dan! – omdat je de plukken recht hebt afgeknipt.
Maar het gaat er om dat de cavia zijn vacht kwijt is, niet dat hij een schoonheidsprijs wint. En het zal je cavia echt niet uitmaken hoe hij er uit ziet! Is je cavia niet gewend aan knippen of nogal wild, dan zou ik deze methode adviseren.
Zo loop je het minste gevaar dat je in de huid knipt omdat je cavia net beweegt als jij knipt. Als je meer ervaring hebt, kan je ook tegen de haargroei inknippen; zo voorkom je dat hakkerige effect en vallen de haren over elkaar heen. Je neemt dan een pluk haar op en knipt deze niet recht af, maar schuin tegen de haargroei in.
Pak een pluk haar en knip deze af. Zo kan je de hele vacht kort knippen. |
En dit is het resultaat: n pluk haar minder! |
top Knippend langs de huid Een andere manier om de vacht te knippen, is knippend langs de huid. Dit vereist ervaring en er kan makkelijk iets mis gaan omdat je al snel in de huid knipt. Je kan op twee manieren langs de huid knippen: de eerste is dwars op de haargroei, de tweede is tegen de haargroei in. Dwars op de haargroei zorgt ervoor dat de cavia allemaal leuke streepjes of golfjes krijgt.
Je laat de schaar dwars over de huid glijden en knipt deze schuin af. Tegen de haargroei in zorgt ervoor dat je geen hakkerig patroon krijgt, maar dat de haren golvend over elkaar vallen. Hiervoor neem je een dikke pluk haar op, houdt deze omhoog en knipt tegen de haargroei, dicht bij de huid, het haar weg.
Als het haar terugvalt, zal je zien dat het haar nog mooi aansluit. Knippend langs de huid is niet geschikt voor wilde cavia’s: je knipt heel snel in de huid. De rest van de vacht De langere haren zijn makkelijk af te knippen, op welke manier je het dan ook doet. Maar bij de kleinere delen, zoals de oren, poten en dergelijke, moet je voorzichtiger zijn. De kop hoeft nooit geknipt te worden, want daar zijn de haren altijd kort, ook bij langharige cavia’s. Als er haar over de kop valt, komt dat van de zijkanten, de nek of de rug.
Rondom de oren kan je ook het haar wegknippen, maar je moet dan eerst het haar wegstrijken van de oren omdat je anders snel in de oren knipt. Rondom de poten kan je het haar ook wegknippen, maar ook hier geldt dat je voorzichtig moet zijn dat je niet in huid, nagels (levend deel!), tenen of poten knipt.
Rondom de kont kan de vacht nogal vies zijn. Gewoon wegknippen is het beste zonder het eerst te wassen. Let wel extra goed op dat je niet in tepels, schaamlippen of een penis knipt! Bij de kont zijn de haren veelal dunner en korter en soms ook samengeplakt of samengeklit. Na de knipbeurt Als de cavia geknipt is, moet je hem goed borstelen om alle losse haren te verwijderen. Zet hem op een schone ondergrond anders komen de losse haren die daar op liggen, weer terug in de vacht. Je kan de cavia ook wassen; dan zijn niet alleen alle losse haren weg, maar het is ook nog eens extra koel in de zomer! Je hoeft hem dan niet droog te fhnen, maar kan hem in zijn kooi zetten waar je een extra berg hooi in hebt gedaan.
Dit is Cleo voordat ze geknipt is. |
En dit is Cleo na de knipbeurt! Ja, het is echt dezelfde cavia als op de vorige foto! Ik heb haar tegen de haargroei in geknipt, zodat de haren netjes over elkaar vallen en er een vloeiende overgang is. |
Dit is Laila voor de knipbeurt. |
En dit is Laila na de knipbeurt! Nogal een verschil! Ik heb haar dwars op de haargroei geknipt en je ziet goed de streepjes die zo ontstaan (op haar rug lijken het net opstaande kuifjes). Ze vond het geweldig en begon meteen te popcornen! |
top Wassen of in bad Iedere cavia kan vies worden, door dat wat er in de kooi ligt. Vooral cavia’s met een lichte vacht zijn er bevattelijk voor, maar iedere cavia kan wel eens vies worden. Wassen is dan de oplossing. Als er een klein plekje vies is, kan je dit schoonmaken met een nat washandje. Meestal is alleen water genoeg, maar je kan ook een beetje zeep gebruiken. Vieze kont Is de kont van de cavia vies, dan helpt een ‘kont-bad’. Je vult een bak of de wastafel of de gootsteen met een laagje handwarm water en zet de cavia er in. Met je ene hand ondersteun je het lijfje van je cavia en met de andere hand spoel je de kont schoon door de haren zachtjes te masseren. Ook hier kan je wat zeep gebruiken of een heel klein beetje shampoo.
Je knipt dan al heel snel in een teer onderdeel. De buik hoef je niet te knippen; daar zijn de haren altijd kort, ook bij langharige rassen. Gebruik voor een klein plekje gewone zeep en geen shampoo. Shampoo gaat schuimen en dan moet je het plekje goed reinigen met water; daarom is zeep beter voor een klein vies plekje.
Als je zeep of shampoo gebruikt, moet je van te voren een tweede bak met handwarm water klaar hebben staan zodat je daar de vacht in schoon kan spoelen. Gebruik vooral niet te veel shampoo. Cavia helemaal wassen Moet je je cavia helemaal wassen, dan zijn er wat voorbereidingen nodig. Hoe droog je je cavia? Allereerst moet je bedenken hoe je hem wilt drogen nadat je hem handdoekdroog hebt gemaakt. Ik gebruik altijd een overdadige hoeveelheid hooi waar de cavia dan knus in gaat zitten. Na een paar uurtjes is hij helemaal droog. Je moet er wel zeker van zijn dat er geen tocht of wind is, en dat de temperatuur aangenaam is, want anders kan hij ziek worden.
- Je kan de cavia ook fhnen, maar ik ben daar geen liefhebber van omdat de lucht uit de fhn al snel te heet kan worden voor de cavia, sommige cavia’s een hekel aan fhnen hebben en het erg lang duurt voor een cavia helemaal droog is;
Als je je cavia toch wilt fhnen, let er dan heel goed op dat de luchtstroom niet te heet wordt en controleer het regelmatig door je hand tussen de fhn en je cavia te houden. Bovendien moet je cavia gewend zijn aan de fhn, anders vind hij de luchtstroom en het geluid maar eng. Benodigdheden De volgende dingen heb je nodig: – Drie bakken met handwarm water. Dit kunnen losse bakken zijn, maar ook de gootsteenbak en twee losse bakken, enzovoorts. Vul de bakken met een laagje water. Het water mag niet te hoog staan; je cavia moet er nog in kunnen staan (met alle vier de poten op de bodem van de bak) zonder koppie onder te gaan.
Zorg er dus voor dat je, voordat je je cavia wast, de kooi in orde hebt gemaakt of de fhn klaar hebt liggen, want met een natte cavia het huis doorsjouwen op zoek naar de fhn of nog snel even proberen een berg hooi in de kooi te leggen, is niet echt handig.
– Drie schone, droge handdoeken. Gebruik handdoeken die groot genoeg zijn, dus gewone ‘mensen’handdoeken. Geen keukenhanddoeken of theedoeken, want die zijn te klein. – Shampoo. Babyshampoo is goed, maar met gewone shampoo gaat het ook prima.
Benodigdhen: twee losse bakken, drie handdoeken en zachte shampoo. Een zeeppompje is handig omdat je dat met n hand bedienen kan. |
top Te doen – Zorg dat je genoeg ruimte hebt. Het is onhandig om tussen de vuile vaat je cavia te wassen, dus zorg voor een leeg aanrecht of een andere lege werkruimte. – Zorg ervoor dat de ruimte waar je je cavia wast, voldoende warm is. Moet je je cavia door bijvoorbeeld de gang vervoeren, zorg er dan voor dat ook de gang verwarmd is, of zorg er voor dat je hem na het wassen goed in een handdoek gewikkeld hebt zodat hij geen kou kan vatten.
- – Zorg ervoor dat de kooi in orde is, of dat je een plekje hebt waar je hem in alle rust droog kan fhnen;
- – Zet de fles shampoo naast de bak waar de cavia als eerste in gaat – en maak de fles open! Je zal niet de eerste zijn die tot de ontdekking komt dat er voor het openen van een fles shampoo en het tegelijk vasthouden van een cavia drie handen nodig zijn! Als je geen drukflesje of zeeppompje met shampoo hebt die je met n hand kan bedienen, kan je wat shampoo in een apart bakje doen;
– Leg twee handdoeken naast elkaar op een plek waar ze niet nat kunnen worden. Leg de derde handdoek naast de bak waar je cavia als eerste ingaat: deze handdoek is bedoeld om je cavia op te zetten als hij ingezeept wordt. De handdoek zorgt ervoor dat hij niet wegglibbert of uitglijdt. Is het te koud of te warm, dan merk je dat aan je elleboog!
De gootsteenbak en de twee andere bakken zijn gevuld. Het zeeppompje is gevuld met shampoo en de handdoek ligt klaar. |
We gaan in bad! Haal nu pas de cavia uit zijn hok, nu alle voorbereidingen klaar zijn. Ondersteun je cavia om zijn lijfje en om zijn kont en laat hem langzaam in het water zakken zodat hij kan wennen aan het water en aan de temperatuur van het water. Spreek hem geruststellend toe. Als het de eerste keer is dat je cavia met zoveel water in aanraking komt, kan hij een beetje tegenspartelen, maar de meeste cavia’s vinden water plezierig.
Ondersteun je cavia om zijn lijfje en zijn kont als je hem in bad laat zakken. Als je hem nat maakt, blijf je zijn lijfje ondersteunen. |
top Natmaken Haal je hand om zijn kont weg, maar blijf hem om zijn lijfje ondersteunen. Je kan hem natmaken door water met je hand of met een beker over hem heen te gieten. Doe alles rustig, zeker als het de eerste keer is. Maak zijn kop niet nat. Alleen cavia’s die naar een tentoonstelling gaan, moeten soms helemaal gewassen worden. Inzepen Als hij helemaal nat is (op zijn kop na) haal je hem uit de bak en zet hem op de handdoek. Heb je een drukflesje, laat dan wat shampoo in je hand vallen. Heb je de shampoo in een bakje gedaan, neem er dan wat uit. Heb je geen van beide, dan kan je een beetje shampoo op de handdoek of naast de handdoek gieten en het dan oppakken. Het is beter om de shampoo niet direct op de cavia te gieten omdat je dan n plek krijgt waar heel veel shampoo zit.
– Controleer het water in alledrie de bakken door je elleboog er in te steken. Zo kan je vaststellen of het water op de juiste temperatuur is. Veel cavia’s drinken ook van het water. Verdeel de shampoo over de vacht en masseer het zachtjes in.
De kont kan je zachtjes wassen door met je vingers onder de kont te gaan terwijl de cavia gewoon blijft zitten. De buik was je door met je vingers onder zijn buik te gaan terwijl hij blijft zitten. De pootjes kan je wassen door er zachtjes over te wrijven. Geloof mij maar!
Houdt de cavia steeds goed vast; een natte, maar zeker een ingezeepte cavia is erg glad! |
Schoonspoelen Als je cavia helemaal (behalve de kop natuurlijk) gewassen is, zet je hem in de eerste bak – de bak waarin je hem hebt natgemaakt. Voorzichtig, want hij is nu nog glibberig! Je spoelt met je hand of een beker de vacht zoveel mogelijk schoon. Je zal zien dat er, behalve vuil, ook haren, strootjes en andere viezigheden afkomen. Daarna zet je hem in de tweede bak en spoel je hem nogmaals schoon.
- Ook nu blijft de cavia gewoon zitten;
- Let op! Leg je cavia net op zijn rug en zet hem ook niet rechtop om hem te wassen, want een met shampoo ingesmeerde cavia is ontzettend glibberig en zo glad als een aal (ja, echt!) en als hij besluit dat hij er genoeg van heeft en weg wil, kan je hem cht niet tegenhouden;
En daarna zet je hem in de derde bak en spoelt hem ngmaals schoon. Nu weet je zeker dat er geen shampooresten zijn achtergebleven. Drogen Je zet hem op de schone, droge handdoek die je al hebt klaargelegd en dept hem zoveel mogelijk droog.
De cavia op een droge handdoek zetten – die natuurlijk snel erg nat wordt! |
Je zal merken dat de handdoek zeiknat wordt waar de buik van je cavia ermee in aanraking komt. Daarom zet je hem daarna op de andere handdoek en je wikkelt hem erin zodat alleen zijn koppie nog zichtbaar is. Zo kan je hem nog meer drogen, maar het is ook bijzonder geschikt om hem te vervoeren naar zijn kooi – of de plek waar je hem fhnt.
De cavia, veilig in een handdoek gewikkeld. Zo kan je hem makkelijk vervoeren. |
Als je hem niet fhnt, zet je hem in de kooi waar hij al snel de berg hooi zal ontdekken – en er zich lekker in verstoppen. Met een paar uurtjes is hij droog. Als je hem fhnt, neem hem dan op schoot, zet hem op de handdoek en zet de fhn op de laagste stand. Sommige cavia’s vinden de warme luchtstroom erg lekker en zullen genietend gaan liggen, terwijl anderen er niets van moeten hebben en proberen om van je schoot af te komen. Als het echt een wildebras is en fhnen onmogelijk is, kan je hem altijd nog in een berg hooi zetten! top De laatste hand Als de cavia helemaal droog is, kan je hem borstelen en kammen. Dat hoeft natuurlijk niet. Bij kortharige cavia’s hoef je hem hoogstens wat na te wrijven met een doekje, maar ook bij langharige cavia’s hoef je hem niet per se te kammen. Het hangt er van af hoe de vacht er uit ziet. Is deze tip top in orde, dan hoef je er niets aan te doen.
Is het laatste het geval, houdt de fhn dan op een afstandje zodat hij er aan kan wennen. Is het een warrige massa, dan kan je deze voorzichtig weer in orde brengen. Wees extra voorzichtig omdat door het wassen er misschien klitjes of verwarde haren zijn ontstaan.
Doe het plukje voor plukje. En als ook dat gedaan is, is je cavia weer als nieuw! Help! Hooi! Als je je cavia nat in het hooi zet, komen er geheid strootjes in zijn vacht. Bij een kortharige of borstelharige cavia is dat geen probleem – en bij een langharige cavia ook niet! Als de vacht droog is, kan je hem borstelen en kammen en zo verwijder je de strootjes. Langharige cavia’s moet je toch regelmatig nakijken op strootjes. Kan je alle cavia’s wassen? Ja. Ook cavia’s met een heel dikke vacht, zoals Tesselaars, kan je zonder problemen wassen. Het duurt alleen langer voor de vacht droog is en je kunt ze dan ook beter droogf hnen. Als het zomer is, kan je cavia’s met een lange vacht knippen voor ze in bad gaan. Wassen en knippen? Als je je cavia zowel wilt wassen als knippen, knip hem dan eerst. Als je hem eerst knipt en dan pas wast, was je alle losse haartjes uit de vacht. Hoe vaak wassen? Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. En of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen. Blijft hij echter steeds vies worden, dan kan je je afvragen of er niet iets anders aan de hand is: een onhyginische kooi of een ziekte bijvoorbeeld.
.
Wat is het beste cavia voer?
Hoewel hooi en groente het belangrijkst zijn, moeten cavia’s ook goed hardvoer/brokken eten. In deze brokken zitten veel plantaardige vezels, welke de darmbeweging stimuleren en de gezonde darmflora in stand houden. – .
Kunnen cavia’s aardbeien eten?
- Sommigen dachten dat de lijsten op basis van de voorkeuren van mijn eigen cavia’s zijn samengesteld, maar dat is niet zo;
- De lijsten geven een totaaloverzicht van wat eetbaar is en wat niet voor cavia’s;
Hoewel veel cavia’s dezelfde dingen lekker vinden, zijn er ook verschillen tussen en zo vindt de n wel lekker wat de ander laat liggen. Let op! Cavia’s die nog nooit groenvoer hebben gehad (de arme stakkers!) moeten geleidelijk aan aan lle groente en fruit gewend worden. top Groentenoverzicht Het hoofddeel van het eten van een cavia is groenvoer. Cavia’s zijn vegetarirs: ze eten geen vlees. Een ander woord daarvoor is herbivoor, in tegentelling tot een carnivoor, die dus wel vlees eet. De enige uitzondering is als de moedercavia de placenta’s opeet van haar pas geboren jongen. Groenvoer of groenvoeder is volgens het woordenboek: ‘vers plantaardig veevoer’.
- Let op! Cavia’s moeten IEDERE dag groenvoer krijgen;
- Let op! Cavia’s kunnen direct vanaf de geboorte groenvoer eten;
- Ze moeten echter drie-vier weken melk krijgen van de moeder zodat hun immuunsysteem goed wordt ontwikkeld;
Hoewel cavia’s geen vee zijn, is groenvoer dus alles wat van een plant afkomstig is en wat rauw is. Hoewel het lijkt of alleen dat wat groen is onder groenvoer valt, vallen dus ook fruit, wortels en zaden onder groenvoer. Groenten die de cavia dagelijks en onbeperkt mag hebben: Andijvie Gras (zie ‘gras’ op de pagina Kruiden ) IJsbergsla Komkommer Mas (zowel de mas als de bladeren) Paprika (zowel de paprika zelf als het binnenste met de pitjes als de steel) Peterselie (niet aan zwangere zeugen geven omdat dit een miskraam op kan wekken) Radijsjes (het blad – de radijsjes mogen ook maar de meeste vinden ze niet lekker) Sla: alle soorten Spinazie Tomaat Wilde spinazie Witlof Wortel (winterwortel en peentjes) Wortelloof Groenten die voor diarree en zachte keutels kunnen zorgen als de cavia er niet tegen kan of als hij er heel veel van eet: IJsbergsla Komkommer (eventueel alleen de schil geven of het kontje waar weinig vruchtvlees zit) Paksoi (eventueel alleen de donkergroene bladeren geven en niet de waterrijke stelen) Sla: alle soorten Tomaat (eventueel alleen het stevige deel geven en niet de pitjes) Groenten die de cavia mag hebben maar die voor gasvorming kunnen zorgen. Geef ze dus met mate of in combinatie met andere groenten als de cavia er niet tegen kan: Bloemkool (zowel het blad als de roosjes) Boerenkool Broccoli Chinese kool Groene kool Paksoi Savooie kool Spitskool Spruitjes Witte kool Groenten die de cavia ook mag hebben. Het kan echter zijn dat hij het niet leker vindt: Alfalfa Artisjok Asperges Bietenblad Bleekselderij Pompoen (vruchtvlees en schil, maar niet de pitten) Spruiten van linzen, bonen, erwten enz. Taug Venkel Blad van witte knolletjes top Fruit overzicht Fruit is geen hoofddeel van het menu van cavia’s. Het is een extraatje; zoals een toetje of desert n de maaltijd. Je cavia mag in principe al het fruit hebben dat jij ook eet, zolang het maar rauw is. Maar de ervaring heeft geleerd dat cavia’s vooral erg zoet fruit niet lekker vinden. Gewoon proberen of jouw cavia het wel lekker vindt! Cavia’s die er gevoelig voor zijn, kunnen diarree krijgen of zachte keutels van fruit. Overzicht van fruit: Aardbeien Abrikozen Ananas Appel (dit kan kloofjes in de lippen veroorzaken als de cavia daar gevoelig/allergisch voor is) Banaan (Ze eten de schil ook rustig op – en vinden die soms nog lekkerder dan de banaan zelf! – maar de schil moet uiteraard wel onbespoten zijn. ) Bramen Citroen (Sommige cavia’s vinden het lekker! – dit kan kloofjes in de lippen veroorzaken als de cavia daar gevoelig/allergisch voor is) Druiven Granaatappel (wel opletten dat de pitten niet om de tanden blijven zitten als ze er in bijten. Als dit gebeurt, kan de cavia niet meer eten.
Oude en zieke cavia’s kunnen last krijgen van meloen: ze kunnen er diarree van krijgen. ) Grapefruit (dit kan kloofjes in de lippen veroorzaken als de cavia daar gevoelig/allergisch voor is) Kersen Kiwi Mango Meloen (zowel suikermeloen als watermeloen.
De schil eten ze vaak ook op. De pitjes eten ze gewoon op, maar je moet wel opletten dat die niet om hun tanden blijven zitten, want dan kunnen ze niet meer eten. ) Nectarines (dit kan kloofjes in de lippen veroorzaken als de cavia daar gevoelig/allergisch voor is) Papaya Peer Perziken Pruimen Rozebottel (de beste is die van de wilde roos waarvan de bottels klein en langwerpig zijn.
Deze hebben ook de meeste vitamine C. Let er wel op dat ze onbespoten zijn!) Sinaasappel (dit kan kloofjes in de lippen veroorzaken als de cavia daar gevoelig/allergisch voor is) Sharonfruit Onthoud dat het darmkanaal van je cavia moet wennen aan een nieuw soort voedsel, ook al vind hij het lekker.
Dus de eerste keer een klein beetje geven en daarna geleidelijk de hoeveelheid opvoeren. top Veel voorkomende groentes en fruit die cavia’s niet mogen Prei, knoflook, ui en dergelijke zijn te scherp; geef ze daarom niet. Aubergine, courgette, rauwe aardappelschillen, gekookte aardappels en sperziebonen worden door sommige caviabaasjes gegeven, maar de meningen lopen uiteen of het schadelijk is of niet. De cavia’s die het gegeten hebben, zijn er niet ziek van geworden, maar dat wil niet zeggen dat het goed is. En je kan de kwestie ook als volgt benaderen: als er zoveel ndere groenten zijn om uit te kiezen die wel veilig zijn, waarom zou je dan enig risico lopen? Daarom staan op de lijst hieronder ook de twijfelgevallen; omdat voorkomen beter dan genezen is! Wat cavia’s (ondermeer) niet mogen: Aardappel Aubergine Avocado (er kan persine in zitten, een gifstof) Bonen Champignons (geen groente maar een paddestoel) Courgette Knoflook Kokosnoot (is te vet) Peultjes Prei Rabarber Sperziebonen Sugar snaps Ui Het groen van tomaten, dus de steeltjes en kroontjes top Groente met een vraagteken? Kool (alle soorten) Dit zou slecht zijn omdat het gasvorming en gasophopingen veroorzaakt en omdat de urine er sterk van zou gaan ruiken. Dat de urine er sterk van ruikt, kan gebeuren, maar dat hoeft niet zo te zijn. Niet alle cavia’s zijn gelijk. Ik heb nog nooit iets alleen gemerkt van geurtjes, maar dat is ook omdat ik koolsoorten altijd combineer met andere groenten. Koolsoorten kunnen gasvorming en gasophopingen veroorzaken, maar dat wil niet zeggen dat de cavia geen kool mag hebben.
Het kan best zijn dat hun lichaam het kon verwerken ondanks dat het niet goed was. Kool kan, door het oxaalzuur dat in de kool zit, andere stoffen zoals kalk aan zich binden. Kalk heeft het lichaam nodig en als het dat stelselmatig onthouden wordt, kunnen er problemen optreden.
Maar zowel het ontstaan van gasvorming als het oxaalzuur dat zich bindt aan kalk, is alln een probleem als er alleen maar kool gevoerd wordt: als het menu van de cavia afwisselend is, is er geen enkel probleem. Je moet alleen voorzichtig zijn met het geven van kool aan jonge cavia’s en aan cavia’s die het niet gewend zijn, maar ook hier geldt weer (zoals voor alles!): met mate en voldoende afwisseling.
- Mijn cavia’s zijn dol op spitskool, bloemkool en boerenkool en ik geef het ze dan ook regelmatig: in het seizoen eens per dag;
- Maar wel in combinatie met andere groenten en dat is belangrijk: afwisseling;
Mijn cavia’s zijn er nog nooit ziek van geworden. Als je voldoende variatie in het menu aanbrengt en ze niet overlaadt met alleen maar kool, kan kool geen kwaad. Mas Mas zou je niet te veel mogen geven, maar een reden heb ik nog niet gehoord. De meeste cavia’s zijn dol op maskolven (rauw uiteraard) en op de masbladeren die om de kolf zitten. Ik geef het ze zo’n twee keer per week, maar als het er het seizoen voor is, krijgen ze het iedere dag. Het voordeel van mas is dat het een dikmaker is. Het is dus ideaal voor zieke en zwakke cavia’s. Sla Sla zou niet goed zijn omdat er te veel schadelijke metalen in zouden zitten, mede omdat sla uit veel vocht bestaat. Dat sla voor het grootste deel uit vocht bestaat (net zoals komkommer) is waar, maar als er te veel schadelijke metalen inzitten, zal dat te wijten zijn aan de lakse manier van omgaan met bestrijdingsmiddelen. Dat er veel schadelijke metalen in sla zitten just omdat er veel vocht in sla zit, is aperte onzin.
- Dat zou dan ook moeten gelden voor iedere andere voeding waar heel veel vocht inzit;
- Vooral in de zomer is sla heerlijk;
- Niet alleen om zelf te eten als salade, maar ook voor je cavia;
- Ieder van mijn cavia’s krijgt dan ongeveer een halve krop sla per dag – maar daarnaast krijgen ze ook nog andere groente;
Weer geldt: afwisseling is de juiste manier, niet n soort groente overvoeren en voldoende variatie aanbrengen in het menu van je cavia’s. top Cavia’s zien kleuren Cavia’s kunnen net zoveel kleuren zien als wij. Als je een cavia hebt die dol is op tomaat, maar die geen rode paprika kent, dan zal hij in verwarring raken als je hem rode paprika geeft. Hij zal denken dat het tomaat is omdat hij geen ander eten kent dat rood is. Maar als hij er dan in bijt, zal hij een heel raar gezicht trekken! Want het smaakt natuurlijk anders. Wij vinden een bord voedsel van n kleur ook niet zo aantrekkelijk; meer kleurtjes zijn altijd leuk!
.
Kunnen cavia’s een dag zonder eten?
Gezonde voeding voor een cavia bestaat uit:
- hooi
- brokjes
- en groenten.
Ons advies is om brokjes te kiezen die één kleur en vorm hebben, zodat cavia’s niet kunnen kiezen wat ze willen eten. De brokjes in gemengde voersoorten zijn vaak niet even smakelijk. Een slimme cavia zal dan gaan selecteren en alleen de lekkerste brokjes willen eten. Op die manier kunnen vitaminetekorten ontstaan en daarom is het verstandiger om direct te beginnen met het voeren van een goed, ongemengd caviavoer. Groenten die geschikt zijn voor cavia’s zijn bijvoorbeeld:
- andijvie
- basilicum
- broccoli
- klaver
- paardenbloemblad
- artisjokbladeren
- peterselie
- radijs
- selderij
- spruitjes
- witlof
- wortels, inclusief het loof
Dit mag worden aangevuld met fruit zoals peer en appel. Wees voorzichtig met het geven van sappige groenten, koolsoorten en spinazie: die zijn minder geschikt voor cavia’s. Daarnaast zijn cavia’s, net als mensen, niet in staat om zelf vitamine C aan te maken. Het is dan ook verstandig dit extra aan te bieden, bijvoorbeeld door dagelijks een vitamine C tabletje als snoepje te geven.
Een cavia heeft ongeveer 1 eetlepel brokjes per dag nodig. Als ze meer krijgen, zullen ze snel te dik worden. Cavia’s stellen andere eisen aan hun voeding dan konijnen. Het is dan ook niet aan te raden om cavia’s konijnenvoer te geven.
Knaagdieren, zoals cavia’s, kunnen namelijk niet lang overleven zonder eten. Als uw cavia stopt met eten of u twijfelt of de cavia nog wel voldoende eet, maak dan direct een afspraak!.
Hebben cavia’s groente nodig?
Voeding voor cavias. Een cavia gezond houden is op zich niet moeilijk, er zijn echter wel een aantal dingen waar goed op gelet moet worden en dat betreft voornamelijk de voeding die gegeven wordt. Een verkeerde verhouding voeding kan leiden tot gezondheidsproblemen en dat is voor cavias helaas nog al eens fataal.
Een volwassen cavia moet 20 gram brokjes per dag hebben. Verdeeld over s morgens 10 gram en s avonds 10 gram. Het beste is om een complete brok te geven i. gemengd voer. Het dier zal, zeker als er teveel gegeven wordt aan gemengd voer, alleen de lekkere dingen eruit eten en zo tekorten krijgen.
Desgewenst hebben wij op de praktijk informatie en proefzakjes van een heel goed caviavoer, dat kan afgehaald worden. Het is belangrijk om een voer te geven met toegevoegde vitamine C. Echter, de hoeveelheid vitamine C in caviavoer is niet voldoende om aan de dagelijkse behoefte te voldoen.
- Een cavia kan zelf geen vitamine C aanmaken en als hij er niet genoeg van krijgt, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan zoals scheurbuik en doorgroeiende tanden en kiezen;
- Het beste is om dagelijks een vitamine C tablet van 60 mg te geven, gewoon voor mensen, bij de drogist verkrijgbaar;
Sinaasappelsmaak vinden ze vaak erg lekker en ze zullen het meestal zo uit de hand aannemen. Verder moet de cavia onbeperkt over hooi kunnen beschikken. Het beste is om los hooi te geven i. geperst hooi, dit is minder smakelijk en ze zullen er minder van eten.
- Een combinatie van 20 gram droogvoer per dag aangevuld met veel hooi en groenvoer, en vitamine C, zal zorgen voor een gezonde cavia;
- Van teveel droogvoer zal de cavia ook te dik worden, dat is ongezond;
- Verder bevat droogvoer, dus de brokjes of het gemengde voer veel calcium, als de cavia daar teveel van eet kan hij blaasstenen of nierstenen krijgen;
Dit is meestal fataal. | Een cavia moet de hele dag kunnen kauwen op o. hooi. Dit is noodzakelijk omdat de tanden en kiezen hun hele leven blijven doorgroeien. Als er teveel droogvoer wordt gegeven zal de cavia snel voldaan zijn waardoor hij te weinig hooi eet en knaagt, wat dan weer zorgt voor de eerder beschreven gebitsproblemen.
vaak moet het dier onder narcose om de tanden en kiezen weer kort te maken, dit brengt risicos met zich mee. Het is belangrijk dat voorkomen wordt dat dit nodig is. Groenvoer is ook goed om te geven aan een cavia.
Een cavia lust veel en kan ook aardige hoeveelheden groenvoer per dag op. Wel rustig opbouwen als hij er niet aan gewend is, ideaal is dan om 3 verschillende soorten per dag te geven, verdeeld over de dag. Geschikte soorten groenvoer zijn: Andijvie, komkommer, paprika, witlof, wortel (winterpeen of bospeen met loof), mais, paksoi, sla (niet te veel), spinazie (niet te veel), tomaat.
Wat fruit is ook goed om te geven maar niet te veel omdat er veel suiker in zit. Liever niet dagelijks geven. Een stukje appel is bijvoorbeeld geschikt fruit. Verder is de cavia een knaagdier, wat betekent dat hij graag knaagt.
Dit is ook goed voor hem omdat hij dan wat te doen heeft. Wilgentakken stellen ze vaak erg op prijs, in de winkel zijn ook allerlei knaagmaterialen te koop. Een hooitunnel wordt ook erg op prijs gesteld, deze zal waarschijnlijk in korte tijd volledig opgegeten worden, heel goed knaagmateriaal.
Wat drinken cavia’s?
Cavia’s drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia’s veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben. .
Heeft een cavia speelgoed nodig?
Bestel Cavia speeltjes voor uw Cavia eenvoudig en snel bij DRD Knaagdierwinkel ® De Cavia Webshop voor uw Cavia! – Cavia speeltjes zijn leuk voor Cavia’s! Cavia’s zijn zeer vriendelijke en nieuwsgierige dieren die graag wat te doen hebben. Speelgoed is daarom een belangrijk onderdeel voor de Cavia.
Zo zijn Cavia’s dol op knabbelspeelgoed. Het is belangrijk dat het speelgoed geschikt is voor Cavia’s daarom bent u bij DRD Cavia Webshop op het juiste adres. Bij ons heeft u ruime keus uit verschillende soorten speeltjes voor een scherpe prijs! Cavia’s zijn actieve en nieuwsgierige dieren, ze hebben uitdaging nodig! Er zijn veel verschillende speeltjes, maar het is leuk om het spelen op een uitdagende manier aan te bieden zodat de dieren zich niet gaan vervelen.
In het wild is de cavia de hele dag bezig met eten zoeken en sociale communicatie met soortgenoten. Bij ons thuis hebben de cavia’s veel minder te doen. Eten en drinken wordt netjes door hun mensen geserveerd en ze krijgen vaak alles wat ze nodig hebben eenvoudig voorgeschoteld en dat is natuurlijk hartstikke goed, maar een beetje uitdaging hebben ze wel nodig.
Wat voor fruit mogen cavia’s?
Wat drinken cavia’s?
Cavia’s drinken voornamelijk water, schoon en vers water uit hun drinkfles. Hoewel cavia’s veel vocht uit hun voeding halen, hebben ze ook een drinkfles nodig voor wanneer ze dorst hebben. .
Hoe vaak moet je een cavia wassen?
Zorg er in ieder geval voor dat datgene wat je gebruikt, rul is zodat de cavia goed zit. Als je iets glads gebruikt als ondergrond, glijdt de cavia hier van af en kan hij op de grond vallen. – Een stevige ondergrond.
Ik knip mijn cavia’s altijd terwijl ze op mijn schoot zitten, maar je kan ook een tafel ervoor gebruiken. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat de cavia er niet vanaf springt of valt. – Een borstel of kam. Een echte kapper! Zet de cavia op je schoot of op een tafel, op de handdoek of datgene wat je er voor gebruikt. Borstel of kam de cavia zodat de haren netjes in n richting liggen. Je hoeft niet de hele vacht helemaal netjes te kammen, want je knipt dat er toch weer af!
Baderon was heel erg rustig en er aan gewend om zo te zitten. Dat is de reden dat ik hem zo kon laten zitten zonder gevaar dat hij zou vallen. Maar is jouw cavia wilder of is het de eerste keer, dan moet je hem vasthouden. |
Borstel of kam de cavia zodat de haren netjes liggen. |
Je kan een cavia op twee manieren knippen: pluk voor pluk of knippend langs de huid. Pluk voor pluk Dit is de veiligste manier en als je nog nooit een cavia geknipt hebt, zou ik hier mee beginnen. Je scheidt een pluk haar van de rest van de vacht en knipt deze af. Pas op dat je niet in de huid knipt! Dan neem je een volgende pluk en knipt ook deze. Zo werk je de hele vacht af. Het resultaat zal een wat verknipte cavia zijn – vachtsgewijs dan! – omdat je de plukken recht hebt afgeknipt.
Maar het gaat er om dat de cavia zijn vacht kwijt is, niet dat hij een schoonheidsprijs wint. En het zal je cavia echt niet uitmaken hoe hij er uit ziet! Is je cavia niet gewend aan knippen of nogal wild, dan zou ik deze methode adviseren.
Zo loop je het minste gevaar dat je in de huid knipt omdat je cavia net beweegt als jij knipt. Als je meer ervaring hebt, kan je ook tegen de haargroei inknippen; zo voorkom je dat hakkerige effect en vallen de haren over elkaar heen. Je neemt dan een pluk haar op en knipt deze niet recht af, maar schuin tegen de haargroei in.
Pak een pluk haar en knip deze af. Zo kan je de hele vacht kort knippen. |
En dit is het resultaat: n pluk haar minder! |
top Knippend langs de huid Een andere manier om de vacht te knippen, is knippend langs de huid. Dit vereist ervaring en er kan makkelijk iets mis gaan omdat je al snel in de huid knipt. Je kan op twee manieren langs de huid knippen: de eerste is dwars op de haargroei, de tweede is tegen de haargroei in. Dwars op de haargroei zorgt ervoor dat de cavia allemaal leuke streepjes of golfjes krijgt.
- Je laat de schaar dwars over de huid glijden en knipt deze schuin af;
- Tegen de haargroei in zorgt ervoor dat je geen hakkerig patroon krijgt, maar dat de haren golvend over elkaar vallen;
- Hiervoor neem je een dikke pluk haar op, houdt deze omhoog en knipt tegen de haargroei, dicht bij de huid, het haar weg;
Als het haar terugvalt, zal je zien dat het haar nog mooi aansluit. Knippend langs de huid is niet geschikt voor wilde cavia’s: je knipt heel snel in de huid. De rest van de vacht De langere haren zijn makkelijk af te knippen, op welke manier je het dan ook doet. Maar bij de kleinere delen, zoals de oren, poten en dergelijke, moet je voorzichtiger zijn. De kop hoeft nooit geknipt te worden, want daar zijn de haren altijd kort, ook bij langharige cavia’s. Als er haar over de kop valt, komt dat van de zijkanten, de nek of de rug.
- Rondom de oren kan je ook het haar wegknippen, maar je moet dan eerst het haar wegstrijken van de oren omdat je anders snel in de oren knipt;
- Rondom de poten kan je het haar ook wegknippen, maar ook hier geldt dat je voorzichtig moet zijn dat je niet in huid, nagels (levend deel!), tenen of poten knipt;
Rondom de kont kan de vacht nogal vies zijn. Gewoon wegknippen is het beste zonder het eerst te wassen. Let wel extra goed op dat je niet in tepels, schaamlippen of een penis knipt! Bij de kont zijn de haren veelal dunner en korter en soms ook samengeplakt of samengeklit. Na de knipbeurt Als de cavia geknipt is, moet je hem goed borstelen om alle losse haren te verwijderen. Zet hem op een schone ondergrond anders komen de losse haren die daar op liggen, weer terug in de vacht. Je kan de cavia ook wassen; dan zijn niet alleen alle losse haren weg, maar het is ook nog eens extra koel in de zomer! Je hoeft hem dan niet droog te fhnen, maar kan hem in zijn kooi zetten waar je een extra berg hooi in hebt gedaan.
Dit is Cleo voordat ze geknipt is. |
En dit is Cleo na de knipbeurt! Ja, het is echt dezelfde cavia als op de vorige foto! Ik heb haar tegen de haargroei in geknipt, zodat de haren netjes over elkaar vallen en er een vloeiende overgang is. |
Dit is Laila voor de knipbeurt. |
En dit is Laila na de knipbeurt! Nogal een verschil! Ik heb haar dwars op de haargroei geknipt en je ziet goed de streepjes die zo ontstaan (op haar rug lijken het net opstaande kuifjes). Ze vond het geweldig en begon meteen te popcornen! |
top Wassen of in bad Iedere cavia kan vies worden, door dat wat er in de kooi ligt. Vooral cavia’s met een lichte vacht zijn er bevattelijk voor, maar iedere cavia kan wel eens vies worden. Wassen is dan de oplossing. Als er een klein plekje vies is, kan je dit schoonmaken met een nat washandje. Meestal is alleen water genoeg, maar je kan ook een beetje zeep gebruiken. Vieze kont Is de kont van de cavia vies, dan helpt een ‘kont-bad’. Je vult een bak of de wastafel of de gootsteen met een laagje handwarm water en zet de cavia er in. Met je ene hand ondersteun je het lijfje van je cavia en met de andere hand spoel je de kont schoon door de haren zachtjes te masseren. Ook hier kan je wat zeep gebruiken of een heel klein beetje shampoo.
Je knipt dan al heel snel in een teer onderdeel. De buik hoef je niet te knippen; daar zijn de haren altijd kort, ook bij langharige rassen. Gebruik voor een klein plekje gewone zeep en geen shampoo. Shampoo gaat schuimen en dan moet je het plekje goed reinigen met water; daarom is zeep beter voor een klein vies plekje.
Als je zeep of shampoo gebruikt, moet je van te voren een tweede bak met handwarm water klaar hebben staan zodat je daar de vacht in schoon kan spoelen. Gebruik vooral niet te veel shampoo. Cavia helemaal wassen Moet je je cavia helemaal wassen, dan zijn er wat voorbereidingen nodig. Hoe droog je je cavia? Allereerst moet je bedenken hoe je hem wilt drogen nadat je hem handdoekdroog hebt gemaakt. Ik gebruik altijd een overdadige hoeveelheid hooi waar de cavia dan knus in gaat zitten. Na een paar uurtjes is hij helemaal droog. Je moet er wel zeker van zijn dat er geen tocht of wind is, en dat de temperatuur aangenaam is, want anders kan hij ziek worden.
- Je kan de cavia ook fhnen, maar ik ben daar geen liefhebber van omdat de lucht uit de fhn al snel te heet kan worden voor de cavia, sommige cavia’s een hekel aan fhnen hebben en het erg lang duurt voor een cavia helemaal droog is;
Als je je cavia toch wilt fhnen, let er dan heel goed op dat de luchtstroom niet te heet wordt en controleer het regelmatig door je hand tussen de fhn en je cavia te houden. Bovendien moet je cavia gewend zijn aan de fhn, anders vind hij de luchtstroom en het geluid maar eng. Benodigdheden De volgende dingen heb je nodig: – Drie bakken met handwarm water. Dit kunnen losse bakken zijn, maar ook de gootsteenbak en twee losse bakken, enzovoorts. Vul de bakken met een laagje water. Het water mag niet te hoog staan; je cavia moet er nog in kunnen staan (met alle vier de poten op de bodem van de bak) zonder koppie onder te gaan.
- Zorg er dus voor dat je, voordat je je cavia wast, de kooi in orde hebt gemaakt of de fhn klaar hebt liggen, want met een natte cavia het huis doorsjouwen op zoek naar de fhn of nog snel even proberen een berg hooi in de kooi te leggen, is niet echt handig;
– Drie schone, droge handdoeken. Gebruik handdoeken die groot genoeg zijn, dus gewone ‘mensen’handdoeken. Geen keukenhanddoeken of theedoeken, want die zijn te klein. – Shampoo. Babyshampoo is goed, maar met gewone shampoo gaat het ook prima.
Benodigdhen: twee losse bakken, drie handdoeken en zachte shampoo. Een zeeppompje is handig omdat je dat met n hand bedienen kan. |
top Te doen – Zorg dat je genoeg ruimte hebt. Het is onhandig om tussen de vuile vaat je cavia te wassen, dus zorg voor een leeg aanrecht of een andere lege werkruimte. – Zorg ervoor dat de ruimte waar je je cavia wast, voldoende warm is. Moet je je cavia door bijvoorbeeld de gang vervoeren, zorg er dan voor dat ook de gang verwarmd is, of zorg er voor dat je hem na het wassen goed in een handdoek gewikkeld hebt zodat hij geen kou kan vatten.
- – Zorg ervoor dat de kooi in orde is, of dat je een plekje hebt waar je hem in alle rust droog kan fhnen;
- – Zet de fles shampoo naast de bak waar de cavia als eerste in gaat – en maak de fles open! Je zal niet de eerste zijn die tot de ontdekking komt dat er voor het openen van een fles shampoo en het tegelijk vasthouden van een cavia drie handen nodig zijn! Als je geen drukflesje of zeeppompje met shampoo hebt die je met n hand kan bedienen, kan je wat shampoo in een apart bakje doen;
– Leg twee handdoeken naast elkaar op een plek waar ze niet nat kunnen worden. Leg de derde handdoek naast de bak waar je cavia als eerste ingaat: deze handdoek is bedoeld om je cavia op te zetten als hij ingezeept wordt. De handdoek zorgt ervoor dat hij niet wegglibbert of uitglijdt. Is het te koud of te warm, dan merk je dat aan je elleboog!
De gootsteenbak en de twee andere bakken zijn gevuld. Het zeeppompje is gevuld met shampoo en de handdoek ligt klaar. |
We gaan in bad! Haal nu pas de cavia uit zijn hok, nu alle voorbereidingen klaar zijn. Ondersteun je cavia om zijn lijfje en om zijn kont en laat hem langzaam in het water zakken zodat hij kan wennen aan het water en aan de temperatuur van het water. Spreek hem geruststellend toe. Als het de eerste keer is dat je cavia met zoveel water in aanraking komt, kan hij een beetje tegenspartelen, maar de meeste cavia’s vinden water plezierig.
Ondersteun je cavia om zijn lijfje en zijn kont als je hem in bad laat zakken. Als je hem nat maakt, blijf je zijn lijfje ondersteunen. |
top Natmaken Haal je hand om zijn kont weg, maar blijf hem om zijn lijfje ondersteunen. Je kan hem natmaken door water met je hand of met een beker over hem heen te gieten. Doe alles rustig, zeker als het de eerste keer is. Maak zijn kop niet nat. Alleen cavia’s die naar een tentoonstelling gaan, moeten soms helemaal gewassen worden. Inzepen Als hij helemaal nat is (op zijn kop na) haal je hem uit de bak en zet hem op de handdoek. Heb je een drukflesje, laat dan wat shampoo in je hand vallen. Heb je de shampoo in een bakje gedaan, neem er dan wat uit. Heb je geen van beide, dan kan je een beetje shampoo op de handdoek of naast de handdoek gieten en het dan oppakken. Het is beter om de shampoo niet direct op de cavia te gieten omdat je dan n plek krijgt waar heel veel shampoo zit.
- – Controleer het water in alledrie de bakken door je elleboog er in te steken;
- Zo kan je vaststellen of het water op de juiste temperatuur is;
- Veel cavia’s drinken ook van het water;
- Verdeel de shampoo over de vacht en masseer het zachtjes in;
De kont kan je zachtjes wassen door met je vingers onder de kont te gaan terwijl de cavia gewoon blijft zitten. De buik was je door met je vingers onder zijn buik te gaan terwijl hij blijft zitten. De pootjes kan je wassen door er zachtjes over te wrijven. Geloof mij maar!
Houdt de cavia steeds goed vast; een natte, maar zeker een ingezeepte cavia is erg glad! |
Schoonspoelen Als je cavia helemaal (behalve de kop natuurlijk) gewassen is, zet je hem in de eerste bak – de bak waarin je hem hebt natgemaakt. Voorzichtig, want hij is nu nog glibberig! Je spoelt met je hand of een beker de vacht zoveel mogelijk schoon. Je zal zien dat er, behalve vuil, ook haren, strootjes en andere viezigheden afkomen. Daarna zet je hem in de tweede bak en spoel je hem nogmaals schoon.
Ook nu blijft de cavia gewoon zitten. Let op! Leg je cavia net op zijn rug en zet hem ook niet rechtop om hem te wassen, want een met shampoo ingesmeerde cavia is ontzettend glibberig en zo glad als een aal (ja, echt!) en als hij besluit dat hij er genoeg van heeft en weg wil, kan je hem cht niet tegenhouden.
En daarna zet je hem in de derde bak en spoelt hem ngmaals schoon. Nu weet je zeker dat er geen shampooresten zijn achtergebleven. Drogen Je zet hem op de schone, droge handdoek die je al hebt klaargelegd en dept hem zoveel mogelijk droog.
De cavia op een droge handdoek zetten – die natuurlijk snel erg nat wordt! |
Je zal merken dat de handdoek zeiknat wordt waar de buik van je cavia ermee in aanraking komt. Daarom zet je hem daarna op de andere handdoek en je wikkelt hem erin zodat alleen zijn koppie nog zichtbaar is. Zo kan je hem nog meer drogen, maar het is ook bijzonder geschikt om hem te vervoeren naar zijn kooi – of de plek waar je hem fhnt.
De cavia, veilig in een handdoek gewikkeld. Zo kan je hem makkelijk vervoeren. |
Als je hem niet fhnt, zet je hem in de kooi waar hij al snel de berg hooi zal ontdekken – en er zich lekker in verstoppen. Met een paar uurtjes is hij droog. Als je hem fhnt, neem hem dan op schoot, zet hem op de handdoek en zet de fhn op de laagste stand. Sommige cavia’s vinden de warme luchtstroom erg lekker en zullen genietend gaan liggen, terwijl anderen er niets van moeten hebben en proberen om van je schoot af te komen. Als het echt een wildebras is en fhnen onmogelijk is, kan je hem altijd nog in een berg hooi zetten! top De laatste hand Als de cavia helemaal droog is, kan je hem borstelen en kammen. Dat hoeft natuurlijk niet. Bij kortharige cavia’s hoef je hem hoogstens wat na te wrijven met een doekje, maar ook bij langharige cavia’s hoef je hem niet per se te kammen. Het hangt er van af hoe de vacht er uit ziet. Is deze tip top in orde, dan hoef je er niets aan te doen.
Is het laatste het geval, houdt de fhn dan op een afstandje zodat hij er aan kan wennen. Is het een warrige massa, dan kan je deze voorzichtig weer in orde brengen. Wees extra voorzichtig omdat door het wassen er misschien klitjes of verwarde haren zijn ontstaan.
Doe het plukje voor plukje. En als ook dat gedaan is, is je cavia weer als nieuw! Help! Hooi! Als je je cavia nat in het hooi zet, komen er geheid strootjes in zijn vacht. Bij een kortharige of borstelharige cavia is dat geen probleem – en bij een langharige cavia ook niet! Als de vacht droog is, kan je hem borstelen en kammen en zo verwijder je de strootjes. Langharige cavia’s moet je toch regelmatig nakijken op strootjes. Kan je alle cavia’s wassen? Ja. Ook cavia’s met een heel dikke vacht, zoals Tesselaars, kan je zonder problemen wassen. Het duurt alleen langer voor de vacht droog is en je kunt ze dan ook beter droogf hnen. Als het zomer is, kan je cavia’s met een lange vacht knippen voor ze in bad gaan. Wassen en knippen? Als je je cavia zowel wilt wassen als knippen, knip hem dan eerst. Als je hem eerst knipt en dan pas wast, was je alle losse haartjes uit de vacht. Hoe vaak wassen? Niet te vaak. Was je cavia alleen als het echt nodig is. En of twee keer per jaar is voldoende. Als je je cavia net een week terug gewassen hebt en hij is nu weer erg vies, dan kan het geen kwaad om hem weer te wassen. Blijft hij echter steeds vies worden, dan kan je je afvragen of er niet iets anders aan de hand is: een onhyginische kooi of een ziekte bijvoorbeeld.
.
Wat vinden cavia’s leuk om mee te spelen?
Als je een speeltje weet te vinden die een van die twee dingen heeft – of liever nog: allebei! – dan moet het al heel gek lopen als jouw cavia geen interesse toont. De bokkesprongen en ander rare sprongen die jonge cavia’s maken en de rondjes die ze rennen, zijn ook een vorm van spelen, maar ook een manier om hun spieren te ontwikkelen en om te kijken waar ze toe in staat zijn.
Houd er rekening mee dat bijvoorbeeld een hamster wl in een tredmolen zal lopen, maar dat een cavia er niets aan vindt en er met zijn nagels en tenen in vast kan komen te zitten en ze zo kan verwonden of breken. Dit kan ook heel goed gelden voor andere voorwerpen die als speelgoed verkocht worden.
- – Zijn de eventuele openingen z groot dat hij er makkelijk door kan? Houd er rekening mee dat je cavia nog kan groeien en dat waar hij nu wel in past, hij over een paar weken in klem komt te zitten;
- Let hier vooral op als je bijvoorbeeld buizen wil kopen;
Houd er ook rekening mee dat zwangere cavia’s uitdeien en vast kunnen komen te zitten in dingen waar ze zich eerst vrijelijk in konden bewegen. – Als hij in het voorwerp kan, is er dan in het voorwerp ruimte genoeg om zich vrij te bewegen zodat hij f zich om kan draaien zodat hij er uit kan f door kan lopen naar een andere uitgang? Als dat niet zo is, laat het dan in de winkel liggen.
Een nachthokje bijvoorbeeldwaar hij zijn kont letterlijk niet in kan keren is geen geschikt nachthok. – Als het uit meerdere onderdelen bestaat, controleer dan of die los kunnen. Als dat zo is, zullen de meeste cavia’s een manier vinden om die delen ook inderdaad los te krijgen.
Als het eetbare onderdelen zijn, kan dat geen kwaad, maar als het oneetbaar materiaal is, koop het dan niet. – Zitten er kleine onderdelen aan die los kunnen of die los geknaagd kunnen worden? Kleine onderdelen die niet eetbaar zijn, zullen veel cavia’s toch eten en dit kan dan in hun keel, slokdarm of maag/darmstelsel vast komen te zitten.
- – Is het eetbaar of niet? En is het schadelijk of niet? Ook als het niet eetbaar is, zal de cavia er vrijwel altijd aan gaan knagen, dus het is belangrijk om vast te stellen of het kwaad kan als hij het naar binnen krijgt;
Hele harde materialen, zoals hard plastic, PVC, steensoorten en metaal zijn ‘beknaagbaar’ maar de cavia zal er over het algemeen niet iets van af kunnen krijgen en hij krijgt dit materiaal dan ook niet naar binnen. Als hij er wel iets vanaf knaagt, zullen dit hele kleine hoeveelheden zijn, maar oplettendheid is altijd geboden. top Zelf speelgoed maken Je kan heel makkelijk zelf dingen maken waar je cavia een hoop lol aan beleeft – of waar hij in ieder geval een poosje zoet mee is! Natuurlijk kan je dingen kopen en daar is helemaal geen bezwaar tegen zolang je je er maar van overtuigd hebt dat het aan de basisvoorwaarden voldoet ( het moet iets te maken hebben met eten en/of veiligheid) en zolang je je er maar van overtuigd hebt dat het absoluut veilig is voor je cavia. top Eten en veiligheid: de basisvoorwaarden Cavia’s vinden een aantal dingen leuk, zoals slapen, rusten, liggen, hofmaken en paren, maar wat ze bijna de hele dag door kunnen doen en wat ze ook een groot deel van de dag doen als ze wakker zijn, is eten. Eten is hl belangrijk in een cavialeven. En het is van levensbelang want als een cavia niet regelmatig eet, zal hij problemen krijgen met zijn darmstelsel; die moet namelijk constant in werking blijven wil het gezond blijven – en wil de cavia gezond blijven.
– Heeft het een kleurtje? Als het een kleurtje heeft, kan het geverfd zijn. Let er op dat de kleurstoffen geen kwaad kunnen. Eten is dus van levensbelang. Wat een cavia ook heel belangrijk vindt, is dat hij zich veilig voelt.
Want pas als hij zich veilig voelt, kan hij al die andere dingen doen. Een opgejaagde cavia, een cavia die door een roofdier achterna wordt gezeten en die dus niet veilig is en zich niet veilig voelt, zal niet lekker een hapje gaan eten. Eerst moet hij overleven, daarna is er dan wel tijd om over eten na te denken. Het liefst nog een combinatie van die twee! Een berg hooi in de kooi en je cavia is uren zoet! Niet alleen zit hij veilig onder het hooi, maar hij kan ook eten! Kan het idealer? De cavia vindt waarschijnlijk van niet!
.