Wat Te Doen Met Oud Brood?

Wat Te Doen Met Oud Brood
Brood op straat – Het beste wat je met oud brood kunt doen is natuurlijk: voorkomen dat het er komt. Dat weet ook Paula Zwitser, die in 2016 in Rotterdam met de stichting BroodNodig begon met het inzamelen van oud brood. Ze verspreidde recepten om oud brood te hergebruiken en lanceerde campagnes over brood invriezen en de betekenis van ‘tenminste houdbaar tot’.

De gemeente hielp al snel mee, want BroodNodig bestreed zo ook een probleem waar veel grote steden mee kampen: brood op straat. Veel bewoners geven hun brood aan de vogels omdat ze denken dat die wel wat extra voer kunnen gebruiken of omdat ze – vooral moslims – zo weinig mogelijk eten willen weggooien.

Maar brood is voor veel dieren ongezond en trekt bovendien ratten en meeuwen aan. Zwitser: “De gemeente was daar al heel erg mee bezig, met verbodsborden voor voederen. Wij boden een alternatief: verspilling tegengaan. Pas als laatste oplossing werd het brood ingezameld.

 1. ” Energie maken van eten is inderdaad de allerlaatste stap, zegt ze;
 2. “Maar met oud brood uit huishoudens kun je niet veel anders meer doen;
 3. Je kunt er wel heel lekker panzanella van maken bijvoorbeeld, met olijven en tomaat;

Maar als het echt beschimmeld is, kun je het beter apart inzamelen dan dat het in het restafval of op straat belandt. ” Wat kun jij doen? 1. Niet meer kopen dan je vandaag opeet. De rest in de vriezer gooien. Toch nog brood (ook kapjes) over? Maak wentelteeftjes, tosti’s, croutons of panzanella. Beschimmeld? Breng oud brood naar een broodbak of broodvergister in de buurt. Breng wellicht iets nieuws in beweging door aan je bakker of gemeente te vragen wat zij doen met oud brood.

Waar oud brood weggooien?

Op ruim 60 plekken in de stad staan broodbakken. Hier kunt u uw brood apart weggooien. Gooi uw oude brood zonder verpakking in de broodbak. Wij maken er dan groene energie van.

Welke dieren mogen oud brood eten?

En als het toch niet weg raakt? –

 • Geef niet zomaar broodresten aan dieren. Schapen en andere herkauwers verteren slechts beperkte hoeveelheden.
 • Voeder ook geen oud brood aan (water)vogels. Brood bevat veel zout en is slecht voor de meeste vogels. Hooguit kan je wat broodkruimels strooien.
 • Kippen lusten wél broodrestjes ( en vooral ook veel andere restjes ) , maar ook hier: met mate.
 • Een beetje hard of droog is geen probleem, maar beschimmeld brood is voor de vuilnisbak.

Wat kun je doen met oud stokbrood?

Oud brood weer vers maken – Een oud brood recept reverse is dit. Zachte bollen en stokbrood kun je namelijk gemakkelijk weer vers maken. Maak de korst nat (onder de kraan of met een ijsklontje), wikkel het in aluminiumfolie en bak het voor 10 minuten in de oven.

Hoe droog je brood?

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier is er af en toe wat brood in voorraad dat wat droog wordt. Dat komt omdat er hier eigenlijk heel weinig brood gegeten wordt. En het brood is dan bijlange niet lekker meer om zo te eten. Toch kunnen we er nog wat mee aan vangen. Ik droog het brood in mijn voedseldroger. Stokbrood snijd ik daarvoor in schijfjes van de dikte van een boterham.

 • Daarna gaat de het de oven in om te drogen;
 • Wat doe ik dan nog met dit brood? Awel, ik gebruik het om hapjes te maken, zoals hier bij de toastjes met frambozen – balsamicosiroop of voor andere hapjes;
 • Maar ik maak er ook wel mijn eigen paneermeel mee;

Daarvoor wordt het gedroogde brood door de mixer gedraaid en klaar is het. Wat heb je nodig? – wat droog geworden brood – een voedseldroger. Het kan ook in de gewone oven, maar die verbruikt veel meer dan een voedseldroger. Hoe maak je het? Verdeel de schijfjes brood over de laden van de voedseldroger. Stel de voedseldroger in op 65 à 70°C en laat het brood gedurende een tiental minuutjes drogen.

See also:  Wanneer Is Iets Groente En Wanneer Fruit?

Hoe maak je oud brood weer vers?

Wat kun je doen met oud brood? Verloren Brood maken! | Voedingscentrum

Stokbrood of harde broodjes verliezen snel hun lekkere krokantheid. Een tip is om ze opnieuw op te warmen in de oven! Maak het brood een beetje nat, schuif het 5 minuten in een voorverwarmde (200 °C) oven en het brood heeft weer een lekkere krokante korst.

Waarom mag een paard geen brood?

Antwoord: – Brood wordt meestal gemaakt van tarwe, gemengd met water of melk, een rijsmiddel, zout en soms suiker. Het hoofdbestanddeel tarwe zit ook in diverse krachtvoeders en kan een paard gebruiken als energiebron. Echter brood is speciaal gemaakt voor menselijke consumptie en is niet het meest ideale paardenvoer.

 • Veel vers brood is niet goed, omdat een paard deegballen kan vormen die slecht verteerbaar zijn en verstoppingen kunnen veroorzaken;
 • Ook kan vers brood aan het gehemelte van een paard gaan plakken;
 • Als je graag brood wilt bijvoeren dan kan het beste oud brood aan paarden gevoerd worden;

Laat het brood ca. 1 – 2 dagen liggen alvorens het te voeren. Wacht niet te lang met voeren, want beschimmeld brood kan de kans op koliek vergroten. Af en toe een sneetje brood kan geen kwaad, maar realiseer je dat grote hoeveelheden brood voor een paard niet gewenst zijn.

Is het goed om brood te voeren aan koeien?

Extreme reactie op brood – Hij herkende de symptomen meteen en vertelde dat waarschijnlijk vissers de dieren overgebleven brood hebben gegeven. Dierenarts Stefanie Vos van AnimalCare herkent de symptomen ook. Schapen kunnen op voedsel dat niet in hun dieet past extreem reageren: “Schapen hebben vier magen, die zijn gemaakt om gras of ander langzaam verterend voedsel te verwerken.

Als daar heel veel snel verteerbaar voedsel bij komt, zoals brood, dan is dat niet goed. ” Wat uiteindelijk echt de oorzaak is geweest van het vreemde gedrag van het schaap kan Vos niet met zekerheid zeggen.

Maar ze wil wel graag een oproep doen om geen paarden koeien en schapen te voeren: “Je ziet ook steeds meer bordjes staan dat voeren verboden is. Mensen bedoelen het vaak goed, maar het is niet goed voor de dieren. De eigenaren weten het beste wat hun dieren moeten eten.

 • Lees ook:

Voer eenden gezond voedsel, geen brood Bron:

 • RTL Nieuws

©AnimalsToday. nl.

Is brood goed voor kippen?

Reacties – In het algemeen is brood niet goed, maar het is afhankelijk van de soort brood en het aandeel brood in het totale menu. Van brood worden de dieren te vet en vette kippen leggen slechter. Het is heel goed om ze los te laten lopen, tenzij ze op een kale zandvlakte lopen.

Dat ze met 20 weken nog niet leggen is geen reden tot zorg. Maar om überhaupt eieren te kunnen leggen moeten ze essentiële eiwitten in het voer krijgen. Methionine en lysine zijn de bekendste eiwitten. Als ze hun kostje zelf bij elkaar moeten zoeken en het verder met wat witbrood moeten doen zullen ze niet veel eieren gaan leggen.

Voer ze daarom ‘s morgens wat legmeel of legkorrel en laat ze daarna pas los. ‘s Avonds nog een beetje gemengd graan. Dan kunnen ze met een volle krop op stok.

In brood zit bovendien veel zout. Zout is vergif voor kippen.

Min eerste kippen waren hybride kippen, (wist is toen nog weinig, wél elke dag een eitje, zelfs swinters) Na 1,5 of 2 jaar waren ze al oud, kregen we van die eieren zonder schaal enzo. Iemand gaf de tip inderdaad geen brood/zout meer te geven. en dat hielp. een tijdje dan. Gelukkig heb ik nu fatsoenlijke kippen (ras) en krijgen ze af en toe wat brood, als extraatje, voor het lekkere

See also:  Hoe Bevroren Vlees Ontdooien?

misschien leggen ze ook wel ergens op een geheime plek. Een paar nep eieren in het legnest kan dan wel helpen.

2 van onze kippen hebben sinds kort een vuil achterwerk. Is dat een slecht teken? wat valt eraan te doen?

Hoe maak je pistolets weer krokant?

Stokbrood-truc – De truc is om het brood even ‘op te piepen in de oven’. Dit doe je door het brood te besprenkelen met water en voor 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden celsius opnieuw af te bakken. Let wel: wanneer je dit eenmaal hebt gedaan zul je ze dezelfde dag nog op moeten eten.

Wat is oudbakken brood?

Oudbakken brood is een brood dat in de volksmond ‘uitgedroogd’ is. Dit fenomeen blijkt niet zo zeer met uitdrogen te maken hebben maar is grotendeels te wijten aan de retrogradatie van zetmeel in het brood.

Hoe verkruimel je brood?

Hoe verkruimel je brood? – Je kunt het oude brood met de handen verkruimelen door er veel en hard in de knijpen. Door stukken brood tegen elkaar aan te schuren, krijg je fijnere kruimels. Als dit te veel werk is, of je wilt nog fijnere kruimels, dan is de keukenmachine een oplossing!.

Welke droogoven kopen?

Beste voedseldroger algemeen – Vita5 Nobel PRO Voedseldroger – De Vita5 Nobel Pro voedseldroger beschikt over 6 RVS roosters plus een fijnmazige inlegmat, een opvangbak, een automatische uitschakeling, intelligente temperatuur controle tussen 35 en 75 graden Celsius, een verstelbare digitale timer en thermostaat en een 600 watt ventilator. Wij hebben de Vita5 Nobel Pro tot beste voedseldroger algemeen gekozen. De voedseldroger heeft een groot droogoppervlak met 6 roestvrijstalen roosters waardoor je veel eten tegelijkertijd kunt drogen. Naast de roosters krijg je er ook een fijnmazige inlegmat bij waar je bijvoorbeeld kruiden op kunt drogen.

De voedseldroger is voorzien van een mooi digitaal LED display waarop de instelbare thermostaat en timer af te lezen zijn. Dankzij de instelbare thermostaat kan je kiezen uit verschillende temperaturen die tussen 35 en 75 graden zijn.

Je kan de temperatuur met stappen van 5 graden in stellen. Kies voor jou gewenste fruit, groente of kruiden de juiste tijd en temperatuur via het touchscreen display. Je kan jouw gewenste eten tot wel 24 uur laten drogen in de voedseldroger. Als de voedseldroger eenmaal klaar is met drogen gaat het indicatielampje branden en zal de automatische uitschakelfunctie de voedseldroger uitschakelen.

 • Glazen behuizing met rvs roosters
 • Automatische uitschakeling
 • Digitaal Led display met touchscreen
 • Volledig BPA vrij

Kunnen vogels bedorven brood eten?

Vogels – Niet alleen gewone vogels maar ook watervogels zoals eenden een ganzen kun je beter geen brood voeren. In brood zit veel zout en dat is hartstikke slecht voor de gevleugelde dieren. Daarnaast zorgt het voeren van brood aan vogels voor nog meer problemen.

Zo zitten er onvoldoende voedingsstoffen in brood en dat kan de gezondheid van de vogels in gevaar brengen. Beschimmeld brood is zelfs giftig voor vogels en daar kunnen ze aan komen te overlijden. Voor watervogels is brood eigenlijk nog gevaarlijker dan voor landvogels.

Het zorgt er namelijk voor dat ze minder hoeven te zoeken naar eigen voedsel en dat creëert verveling. Door die verveling zoeken vooral woerden een andere bezigheid en dat resulteert vaak in verkrachting van de vrouwtjes. Hier vind je alternatieven om van je oude brood af te komen!.

Waarom mogen geiten geen brood?

Brood op de kinderboerderij – Brood is overigens ook geen handig voedsel om mee te nemen naar een kinderboerderij, zodra deze weer open gaan. Zeker op kinderenboerderijen waar herten, geiten of schapen wonen is dit niet verstandig. Dit zijn herkauwers, waardoor het brood kan gaan gisten in de maag en daar kunnen de dieren aan overlijden.

See also:  Hoe Lang Vacuum Vlees Bewaren?

Hoe slecht is brood voor eenden?

Geruchten doen de ronde dat voeren de eenden niet helpt, maar juist jaren van hun leven kóst. Er zijn ook voorstanders. Die gunnen de eendjes wat extra’s en hun kinderen een mooie ervaring. Mogen we nog eendjes voeren anno 2020, het Jaar van de Wilde Eend? Hand in hand, een zakje oud brood mee: eendjes voeren. Eendjes voeren: voor kleintjes een bijzondere, eerste kennismaking met natuur. Maar is dat eendjes-voeren wel zo romantisch in de praktijk? Wel 30% van de broedende wilde eenden is verdwenen en niemand weet de oorzaak. Om daar achter te komen hebben Vogelbescherming en Sovon 2020 uitgeroepen tot Jaar van de Wilde Eend. Brood is vast niet de hoofd-oorzaak van hun achteruitgang, maar niemand wil het ze nog moeilijker maken dan nodig. Als het waar is dat voeren slecht voor ze is, moeten we daar dan niet mee stoppen? Kleine waterdiertjes passen in hun natuurlijke dieet, maar om dit nou klein te noemen. De vraag is dus: kost brood de eenden inderdaad jaren van hun leven en draagt het zo bij aan hun achteruitgang? Zo stellig weet niemand het. Maar vast staat dat veel brood eten niet gezond is voor eenden. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen en dat is slecht voor hun immuunsysteem: ze worden dus eerder ziek.

Wie is er niet groot mee geworden? Gefascineerd als ze ruzie maken, beetje bang als ze allemaal om je heen staan, opgewonden blij als meeuwen stukjes uit de lucht snaaien. Een eerste en belangrijke kennismaking met natuur, soms goed voor een levenslange fascinatie.

Beschimmeld brood is zelfs giftig voor ze. Daarbij is het niet nodig. Eenden eten ‘s winters vooral gras, waterplanten en kleine waterdiertjes en die kunnen ze prima vinden: veel gezonder! Troebel, stinkend water is goed voor eend noch vis. Fris en helder moet het zijn. Nog een tegenargument: grote hoeveelheden brood blijven vaak liggen en dat trekt niet alleen eenden aan, maar ook ratten en muizen. Of het wordt gegeten door meeuwen en kauwen die soms overlast in de wijk veroorzaken. Bovendien vervuilt brood dat blijft liggen het water en is een voedingsbodem voor algen en ziekteverwekkers.

Ook de extra hoeveelheid eendenpoep draagt daar natuurlijk aan bij, want waar veel eenden samenkomen om te eten, wordt er ook veel gepoept. Wie wil er nou vies, stinkend, troebel water? Spetterend fris moet het zijn.

Het Meldpunt Eendjes Voeren brengt in kaart hoeveel brood in het water komt door het bijvoeren van de eenden. Zo kunnen de gevolgen voor de waterkwaliteit eens goed worden onderzocht. Doet u mee met dit onderzoek ? Gelukkig, eendjes voeren mag! Maar, wel op een goede manier: 5 tips om het gezond te houden. Geen zorgen, ondanks alle tegenargumenten mag u gewoon met de (klein)kinderen eendjes voeren. Want, al die nadelen kunt u teniet doen door verantwoord te voeren. Dus:

 • Voer zo min mogelijk brood. Een kapje oud, onbeschimmeld brood kan weinig kwaad, maar houd het beperkt, geen hele broden!
 • Bied de dieren variatie als u wilt bijvoeren: doperwten, mais of ander graan (kippenvoer). Er is zelfs speciaal eendenvoer  en watervogelvoer te koop.
 • Voer niet te veel, het moet opgaan waar u bij staat.
 • Help de eenden verder door een sneeuwvrije plek te maken, zodat ze bij het gras kunnen.
 • Vraag de gemeente het voeren niet te verbieden, maar een informatiebord te plaatsen over goed voeren. Daar helpt u de eenden ook mee!

.

Is brood goed voor vissen?

Ander voer – Dit is voer wat niet in te delen is onder droogvoer, plantaardig- of diepvriesvoer. Het kan hierbij gaan om stukjes vlees, vis en schaaldieren. Vooral de grotere cichliden stellen dit voer op prijs. Zo vinden ze vis, mosselen of eigeel erg lekker.