Wat Voor Fruit Is Flipje?

Wat Voor Fruit Is Flipje
De geboorte van Flipje – In 1935 ontstaat het idee om een ‘manneke’ of ‘poppetje’ te maken als reclame figuurtje. Zo ontstaat een klein jongetje, dat was geboren uit een pruim. Niet veel later werd deze veranderd in Flipje , geboren uit een grote framboos met armpjes van rode bessen.

Waar is Flipje Tiel van gemaakt?

Flipje – Wie Tiel zegt, zegt Flipje. En wie Flipje zegt, zegt Tiel Generaties groeiden op met de avonturen van het vrolijke fruitbaasje van jamfabriek ‘De Betuwe’, maar wie is Flipje eigenlijk? Jamfabriek ‘De Betuwe’ Flipje ontstond als reclamefiguurtje van jamfabriek ‘De Betuwe’.

Deze fabriek stond aan het eind van de 19e eeuw aan de Grotebrugse Grintweg te Tiel. Onder de naam ‘Tielsche Koffiesiroop Fabriek’ werd koffiesiroop als vervanger van de toentertijd dure koffie geproduceerd.

Deze koffiesiroop werd gemaakt van appels, peren, bieten en wortelen. Hierdoor deed de fabrikant ervaring op in conservering van vruchten. In 1888 werd de naam van de fabriek veranderd in ‘Nederlandsche Fabriek van Verduurzaamde Vruchten Maatschappij de Betuwe NV’.

 • De fabriek ging jam produceren, maar ook appeldrank en tomatensap en appelstroop;
 • Het fruit voor de productie was in de Betuwe ruim voorradig;
 • Na de eerste wereldoorlog ontstonden meerdere jamfabrieken en nam de concurrentie toe;

De fabriek, die inmiddels het predikaat Hofleverancier verwierf, bevocht haar marktaandeel. Er volgde een moderniseringsslag. Er kwam een nieuwe fabrieksinstallatie, de naam van de onderneming werd gewijzigd in ‘Maatschappij de Betuwe N. ‘ en men zocht naar nieuwe reclamemethoden.

Hieruit ontstond Flipje. In 1986 kwam jamfabriek ‘De Betuwe’ in handen van Hero. Vanaf dat moment ging de productie geleidelijk over naar Breda en sloot de fabriek in 1993 definitief de deuren. Flipje bleef alleen achter in Tiel.

See also:  Wanneer Is Brood Gaar?

En zo ontstond Flipje ‘De Betuwe’ gaf al kleine kinderboekjes uit waarin de producten gepromoot werden. In 1935 verzocht de directie van ‘De Betuwe’ het reclamebureau ‘Van Alfen’, waar ze al jaren mee werkten, om een figuurtje te verzinnen. Philip van Alfen bedacht in 1935 een mannetje met een dik frambozenlijf en armen en beentjes van rode bessen.

Naar een naam werd druk gezocht tot Van Alfen uitriep: ‘desnoods noemen we hem Flip!”. Het vruchtenmannetje, met de naam ‘Flipje’ op zijn muts, moest voortaan het herkenbare logo van de Tielse jamfabriek worden.

In 1936 werden de boekjes, die de Betuwe uitgaf, vervangen door filmstroken met verhalen over Flipje. Met behulp van een kartonnen huisbioscoop (Flipposcoop) die men zelf in elkaar moest zetten. Vanaf 1955 worden de avonturen van Flipje weer in boekvorm uitgegeven.

 1. Tot ver in de jaren ’70 van de vorige eeuw verschijnen de 46 series in verschillende vormen;
 2. Daarnaast kon men Flipje producten sparen door middel van de zegeltjes die op de etiketten van de jampotten zaten;

Maar ook gratis items werden bij de producten verstrekt, zoals de bekende sleutelhangers. De geboorte van Flipje Het Fruitmannetje zag het levenslicht. Zijn avonturen beginnen in Kabouterland, waarna hij met een luchtballon in Dierenland terecht komt. Daar ontmoet hij Bertje Big, Jasper Aap, Olifant Flapoor, Kroesje Beer, Mauwmauw, Juffrouw Schaap en nog vele anderen.

Samen met zijn vriendjes beleefde hij vele avonturen, waar altijd een opvoedende moraal aan vast zat en waarbij uiteraard de producten van ‘De Betuwe’ een rol speelden. Vanaf 2002 worden er opnieuw avonturen van Flipje uitgegeven in stripvorm.

Arie van Vliet tekent en Alexandra van Steen schrijft de verhalen. In 2010 verschijnt het eerste voorleesverhalenboek van Flipje en zijn vriendjes door dezelfde makers. Flipje museum De hele geschiedenis van Flipje en jamfabriek ‘De Betuwe’ is te vinden in het Flipje & Streekmuseum aan het Plein in Tiel.

See also:  Brood Zonder Broodverbeteraar Waar Te Koop?

Hier zijn ook allerlei Flipje-artikelen te koop. Flipje standbeeld Op de markt in Tiel staat een fraai standbeeld van Flipje. Het beeld is gemaakt door kunstenares Else Ringnalda. Flipje draagt bij elk bijzonder evenement andere kleren.

Dit kleine Tielse monument heeft inmiddels al diverse kostuums. Bekijk alle Flipje kostuums » Flipje vriendjes Op het Hoogeinde vind je de vrienden van Flipje. Klauteren maar en leuke foto’s maken! Flipje’s geboortegrond Vroeger lag het fabriekscomplex van jamfabriek ‘De Betuwe’, de geboortegrond van Flipje, aan de Grotebrugse Grintweg.

Inmiddels is hier een hele woonwijk verrezen. Een klein deel van de fabrieksgebouwen, de directeurswoning en ‘De Perserij’, is bewaard gebleven. Deze gebouwen hebben een nieuwe bestemming gekregen. Flipje bankenroute In de Tielse binnenstad kun je een route lopen langs 15 bankjes.

In de rug van elk bankje staat een stripverhaal dat iets vertelt over de directe omgeving waar de bank staat. Zie ook http://youtu. be/3AWcijNT990 Flipje in Madurodam Op 16 augustus 2011 kregen Tiels Flipje en het gebouw ‘De Perserij’ een eigen plek in miniatuurstad Madurodam in Den Haag.

Enkele leuke sites over Flipje: Flipje en Streekmuseum Tiel, www. streekmuseumtiel. nl voor fans van Flipje, www. flipje-tiel. nl de striptekenaar van Flipje, www. arievanvliet. nl de geschiedenis van Flipje, www.

everyoneweb. com/Flipjetiel volg Flipje op Twitter: https://twitter. com/#!/Flipjemuseum.

Hoe oud is Flipje?

Het standbeeld van Flipje in Tiel is sinds gisteren met een alarmsysteem beveiligd tegen diefstal. De gemeente heeft ervoor gekozen om het beeld beter te beveiligen omdat er steeds meer bronzen standbeelden worden gestolen. Flipje is al sinds de jaren ’30 de mascotte van De Betuwe-jam en sinds jaren ook van de gemeente Tiel.

 1. Flipje werd in 1935 bedacht door Philip van Alflen in opdracht van jamfabriek ‘De Betuwe’ en ontworpen door tekenaar Eelco Martinus ten Harmsen van der Beek;
 2. De jamfabriek maakte al langer reclame voor haar producten, maar zij was op zoek naar iets wat haar onderscheidde van de concurrentie;
See also:  Hoe Blijft Brood Het Langst Vers?

Het vruchtenmannetje met een dik frambozenlijf en armen en benen van rode bessen werd vanaf die tijd het herkenbare logo van De Betuwe.

Hoe heten de vriendjes van Flipje?

Externe links [ bewerken | brontekst bewerken ] –

 • Flipje & Streekmuseum Tiel
 • Collecties op website Internet Gelderse Musea (IGEM)
 • Jamfabriek De Betuwe uit Tiel – Flipje-tiel. nl

Bronnen, noten en/of referenties

 1. ↑ Uitzending Omroep Gelderland, 18 september 2015, ter ere van 80 jaar Flipje

.

Waar staat het beeld van Flipje?

Flipje is dé mascotte van de stad Tiel en bestond in 2010 al 75 jaar. Naast een standbeeld, is er ook een museum van het fruitbaasje. Flipje is elk jaar levensecht te zien tijdens het Fruitcorso.

Wat betekent Betuwe?

Betuwe – De smalle langgerekte zone van het rivierengebied tussen de Rijn-Lek, Waal en Beneden Linge. Men onderscheidt daarbij de Over en Neder Betuwe. De Over Betuwe is het tussen de Rijn en Waal gelegen oostelijk deel van de streek, en de Neder Betuwe het westelijk deel tussen de Rijn-Lek en Beneden Linge. Lees verder 1981 .

Wat is er te doen in de buurt van Tiel?