Kies voor een lekker stukje vlees bij de zuurkool stamppot. Er zitten natuurlijk al spekjes bij, maar dat is niet genoeg. Kies voor een lekkere gehaktbal of een ander stukje vlees. Dat maakt de maaltijd ‘af’ en zodoende zal je nog meer kunnen genieten van de zuurkool stamppot.
Welk vlees smaakt goed bij zuurkool?
Vlees – Kook terwijl de zuurkool wordt bereid de varkensknie 45 minuten op laag vuur in zacht kokend water met tijm, laurierblaadjes en peperkorrels. Daarna 30 minuten garen in de oven op 180 °C. Het vel moet goudbruin en krokant zijn. Bestrijk de varkensknie eventueel eerst met een mengsel van bier en honing voor de smaak en kleur.
- Laat het buikspek en de casselerrib de laatste 10 minuten meewar- men op de zuurkool;
- Laat op het einde de rookworst en Frankfurter 10 minuten wellen in water dat tegen de kook aan wordt gehouden;
- Bak op het laatst de bloedworst enkele minuten op laag vuur gaar (circa 7 minuten aan elke zijde);
Elzasser zuurkool (ofwel: choucroute) wordt gegeten met heel veel varkensvlees: rookworst, Frankfurter worst, bloedworst, casselerrib en/ of ander spek naar keuze. Je maakt ‘m helemaal af met een gepekelde varkensknie (Eisbein). Headerbeeld: Saskia van Osnabrugge Lees ook:
- Eettrends waar chefs een hekel aan hebben, part one
- Eettrends waar chefs een hekel aan hebben, part two
- 31x de favoriete nieuwe adresjes van topchefs
Wat zit er in een zuurkoolschotel?
Meestal wordt een zuurkoolschotel gemaakt met zuurkool, aardappelen en vlees, maar in principe kun je er alles aan toevoegen wat je lekker vindt. Het vlees kun je eventueel vervangen door kip of vis.
Waar eet men zuurkool?
Geschiedenis [ bewerken | brontekst bewerken ] – Men denkt dat zuurkool afkomstig is uit het noorden van China en met de Mongolen en andere volkeren via volksverhuizingen in Europa is gekomen. Vooral in Oost-Europa wordt zuurkool traditioneel veel gegeten.
- Oost-Europese Joden zouden zuurkool hebben opgenomen in hun kookkunst en het gerecht verder hebben verspreid naar het Westen en de Verenigde Staten;
- Joden aten de zuurkool niet met spek of worst , maar met gans of eend;
In de tijd van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook werd bij bootreizen zuurkool meegenomen, om scheurbuik te voorkomen. Dat was in de 18e eeuw. Pas tegen het eind van de 18e eeuw raakte zuurkool in Nederland ingeburgerd. In de Elzas is zuurkool, de choucroute , een specialiteit.
Van daar heeft zuurkool onder de naam choucroute (verbastering van Sauerkraut) een opmars gemaakt, en maakt inmiddels deel uit van de Franse keuken (hoewel het voornamelijk in de Elzas wordt gegeten). In Engeland en de Verenigde Staten gebruikt men voor zuurkool de Duitse naam Sauerkraut.
In Italië is dat buiten het Duitstalige Zuid-Tirol verbasterd tot Crauti. Het gerecht wordt dermate met Duitsland geassocieerd dat ‘Kraut’ in de Wereldoorlogen een scheldwoord voor Duitsers werd, en dat in Jules Verne’s werk De 500 miljoen van de Begum het gerecht als typisch Duits wordt geportretteerd en afgekraakt waarbij eraan voorbijgegaan werd dat het destijds ook in Frankrijk gegeten werd.
Welke wijn past goed bij zuurkool?
Witte wijn bij zuurkool – Bij de originele frisse en zure smaak van zuurkool, veelal gecombineerd met zoutige smaken van spek en rookworst, kunt u het beste kiezen voor een eveneens frisse, aromatische witte wijn, zonder houtrijping, maar wel met mooie zuren en een volle body.
Hoeveel wijn bij zuurkool?
Ingrediënten 4 personen 1 kg. Zuurkool uit het vat, 200 gr. doorregen spek in reepjes of blokjes, 6 jeneverbessen, 1/2 liter bouillon, 1/2 liter droge witte wijn.
Wat voor soorten zuurkool zijn er?
Advertentie – Maar je hebt nog veel meer soorten zuurkool. In veel supermarkten kun je meestal geen zuurkool uit het vat kopen, vaak wel bij de groenteboer, maar wordt het verpakt in een zakje verkocht. Daarin heb je vaak twee soorten. De gewone en de wijnzuurkool.
In principe hetzelfde product, maar tijdens het garingsproces wordt wijn gegoten bij de wijnzuurkool. Deze wijn zorgt er verder niet voor dat er een alcoholsmaak aan zit, maar het smaakt enigszins lichtjes naar witte wijn.
Naast de wijnzuurkool worden er tegenwoordig in tal van winkels ook allerlei smaakjes verkocht, die wat ons betreft geheel anders smaken als het originele product. Zo is onder verkrijgbaar zuurkool in de smaken kerrie, kruiden en zelfs champagne. In sommige winkels is een product te koop dat veelal in Duitsland te koop is, zuurkool uit blik. .
Is zuurkool gezond eten?
Zuurkool combineert een van de gezondste groenten (kool) met een van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie. Dit samen maakt dat zuurkool ontzettend gezond is. Hoog tijd dus om weer eens te genieten van deze winterse kost. De zeven gezonde voordelen van zuurkool lees je hier! Gezonde darmen De micro-organismen in zuurkool ‒ waaronder de lactobacillus bacteria genus – voeden de gezonde bacteriën in je darmen.
- Op deze manier dragen deze probiotica bij aan gezonde darmen;
- Ook gaan ze ziekmakende bacteriën tegen, net als ontstekingen en gifstoffen;
- Zo helpen probiotica niet alleen verstopping te voorkomen, maar ook diarree, een opgeblazen gevoel en zelfs het prikkelbare darmsyndroom;
We horen altijd dat probiotica uit yoghurt zo gezond zijn, maar die uit zuurkool hebben min of meer hetzelfde effect. Ze kunnen ook helpen om voedingsstoffen uit voeding beter op te nemen en je eetlust te reguleren, omdat ze invloed hebben op onze hormonen.
- Voor een goede weerstand Veel mensen realiseren zich niet dat hun weerstand voor een groot deel in hun darmen zit;
- De probiotica in zuurkool zorgen voor gezonde darmen en sturen bepaalde immuuncellen aan die actie ondernemen tegen infecties;
Op deze manier draagt zuurkool bij een aan krachtig immuunsysteem. Minder ontstekingen en allergieën De probiotica in zuurkool ondersteunen niet alleen je immuunsysteem om je lijf te beschermen tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Ze helpen ook overbodige reacties van je immuunsysteem en zelfs auto-immuunreacties te voorkomen.
- Overbodige reacties van je immuunsysteem zijn bijvoorbeeld allergische reacties op voeding;
- Je lichaam kan bepaalde voeding als schadelijk zien en doet er dan alles aan om deze zo snel mogelijk uit je lijf te verwijderen;
Daardoor krijg je een bijvoorbeeld last van misselijkheid en braken. Bij auto-immuunreacties valt je lijf de eigen organen en andere weefsels aan, omdat het denkt dat dit indringers van buitenaf zijn. Deze reactie ligt aan de basis van ontstekingen in ons lijf. Voor gezonde hersenen De gezondheid van je darmen heeft invloed op:
- Je hersenfunctie
- Het zenuwstelsel
- Je humeur!
Dit is mogelijk doordat een hersenzenuw betrokken is bij de vorming van het belangrijkste informatiekanaal tussen het centraal zenuwstelsel in je hersenen en het zenuwstelsel van je darmen. De communicatie via deze hersenzenuw wordt beïnvloed door de verschillende bacteriën in je darmen. Afhankelijk van de soorten darmbacteriën en de verhouding waarin ze in je darmen voorkomen, geeft de hersenzenuw verschillende soorten informatie door. Deze informatiestromen hebben op hun beurt invloed op je leervermogen, je geheugen en je vermogen om informatie te sorteren.
- De probiotica in zuurkool helpen bij de vorming van speciale immuuncellen die allergische reacties op voeding tegengaan en de ontstekingswegen van ons lichaam in bedwang houden;
- Zo helpen ze ontstekingen verminderen, die kunnen leiden tot tal van ziektes;
Minder stress en een beter humeur Probiotica helpen bij de aanmaak van gelukshormonen als serotonine en gaan het effect van stress op je lijf tegen. Denk aan piekeren en slapeloosheid. Vanwege dit gezonde effect kun je je na het eten van zuurkool opgewekter voelen, meer energie hebben en zelfs beter slapen.
- Goed voor je gewicht Omdat de probiotica in zuurkool de werking van verschillende hormonen helpen regelen, kan deze gezonde groente je ook nog eens om je eetlust te beheersen en eetbuien te verminderen;
Zuurkool is dus ook nog eens heel gezond voor je gewicht. Dat is fijn als je snel wilt afvallen , maar dan wel op een gezonde manier. Voor gezonde cellen Als je zuurkool eet, profiteer je ook nog eens van de vele antioxidanten en vezels in kool. Deze hebben ontstekingsremmende eigenschappen en kunnen schade door vrije radicalen helpen voorkomen.
- Op deze manier draagt zuurkool ook bij aan gezonde cellen;
- Zuurkool gemaakt van rode kool heeft weer andere antioxidanten die niet alleen bijdragen aan gezonde cellen, maar ook aan gezonde hersenen, hart en bloedvaten;
Eet jij vaak zuurkool? Wat is jouw favoriete recept ermee? Verras ons dan met jouw creatie op Facebook, Instagram of Twitter. We zijn benieuwd! Dank aan Shutterstock voor de foto! Je downloadt de foto hier. Summary Article Name 7 gezonde voordelen van zuurkool Description Zuurkool combineert één van de gezondste groenten (kool) en één van de gezondste manieren om voedsel te bereiden: fermentatie! Author Mariëlle van Stek.
Kan je een zuurkoolschotel invriezen?
Kun je rauwe zuurkool invriezen? – Ja, dat kan. Ook kunt U een bereide maaltijd met zuurkool invriezen.
Waarom zuurkool apart koken?
Zuurkool hoef je niet te koken, rauw eten mag ook. Maar van koken wordt de zurige smaak minder intens en de kooktijd van zuurkool heeft invloed op de structuur.
Kun je zuurkool opnieuw opwarmen?
Zuurkool opbakken is typisch Nederlands. Niet alleen eten we graag de restjes uit de koelkast, maar bij stamppotten maken veel mensen extra veel stamppot. Want iedereen weet dat de stamppot de volgende dag als je het opbakt, nog lekkerder is. En het opbakken is vele malen lekkerder dan opwarmen in de magnetron.
- Maar hoe kun je het beste de stamppot opbakken? Laten we voorop stellen dat je een restje stamppot of zuurkool maximaal twee dagen in de koelkast kunt bewaren, en dan bij voorkeur in een bakje met een deksel;
Overigens kun je zuurkool en de meeste andere stamppotten ook gerust invriezen. Laat het wel eerst afkoelen, maar na het invriezen zijn de stamppotten ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. .
Hoe vaak zuurkool eten?
Hoe vaak zuurkool eten? – Wil jij afvallen met zuurkool eten? Dan moet je wel echt regelmatig deze groente eten. Probeer het tenminste één of twee keer per week te eten. Lukt dit niet? Zorg dan dat je in ieder geval genoeg andere groentes eet die je gezondheid ook bevorderen.
Hoe kan je zuurkool minder zuur maken?
Te zuur? – In Frankrijk wordt vet toegevoegd aan zuurkool om het minder zuur te maken. Vind je het te zuur, doe er dan wat appel, rozijnen, banaan of ananas bij. Een gesneden ui meekoken schijnt ook te helpen om de smaak wat minder zuur te maken.
Welke wijn bij zuurkool met worst?
Welke wijn bij zuurkool met rookworst en spek? – Bij deze combinatie van fris-zure, zacht-romige en zoutige smaken kun je het beste voor een eveneens frisse, aromatische witte wijn gaan, zonder hout, maar wel met een wat rondere body. Denk bijvoorbeeld aan een Duitse Weissburgunder of een Riesling uit Rheinhessen of de Pfalz.
Wat drink je bij stamppot?
Een Hollandse klassieker: zuurkoolstamppot – We beginnen met een Hollandse klassieker. De zure stamppot kan naar iedereens wensen worden geserveerd. Met frisse appel, zoute spekkies of scherpe piccalilly kun je met het zure van de kool nog alle kanten op.
- Serveer hierbij een subtiel zure wijn, die zacht uitvalt naast het gerecht;
- Een riesling zal goed bij de zuurkool passen en kan je altijd serveren bij deze stamppot;
- Wil je wat anders? Overweeg een chenin blanc! Deze witte wijn heeft ook een licht zuurtje, maar heeft soms wat meer aardse tonen dan een riesling;
Als je een chenin blanc op tafel zet, gooi dan een extra kruidnagel door de zuurkool. Naast de chenin blanc uit Frankrijk of Zuid-Afrika past een riesling hier ook goed bij. In Frankrijk drinken ze traditioneel bij zuurkool een glas riesling. Ook bij zuurkoolstamppot past een goed glas riesling perfect.
Welke wijn bij rookworst?
Hierbij adviseer ik warme, zachte, rode wijnen – bijvoorbeeld cabernet franc en gamay. Deze wijnen zijn vaak sappig en hebben ook een groene ondertoon. Boerenkoolstamppot met rookworst is boers en stevig van smaak. Klassieke rode wijnen uit de Rhône zijn mooie begeleiders van deze oerhollandse kost.
Welk vlees is doorbakken ook lekker?
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze. .