Wat Voor Vlees Zijn Spareribs?

Wat Voor Vlees Zijn Spareribs
Spareribs ofwel ‘magere ribbetjes’. Dit is een gerecht dat over de hele wereld gegeten wordt. Het zijn de delen van de varkensribben, afkomstig van onder de maag, borst en achter de schouders. Het vlees zit op en tussen de botjes, afhankelijk van de grootte.

Wat zijn ribs?

Wat zijn short ribs – Runder ribben heb je in verschillende soorten en met verschillende namen. In Amerika hebben ze het over back of short ribs. Back ribs heten in Nederland onderribben of dikke ribben en fijne ribben. Het vlees aan de onderribben worden in Nederland verkocht als riblappen.

  1. Aan de fijne ribben zitten de mooiste steaks zoals de Ribeye en de Cote de boeuf;
  2. Cote de boeuf koop je over het algemeen met de ribben er nog aan;
  3. De ribeye koop je met rib als zogenaamde cowboysteaks;
  4. Maar heeft een slager bijvoorbeeld ribeye zonder bot in de vitrine liggen dan moeten die botten ook ergens liggen;

Deze ribben hebben vaak geen noemenswaardig vlees op de ribben maar enkel er tussen. Deze ribben zijn dan vaak wel goedkoop te krijgen. De Amerikaanse benaming shortribs dankt zijn naam aan de short plate waar ze aan vast zitten. Op de short plate zitten ribben 2 tot en met 5 en dat zijn 4 nagenoeg gelijke ribben die perfect zijn om mooi gelijkmatig en langzaam te garen. Wat Voor Vlees Zijn Spareribs

  1. Benamingen: Onderribben of dikke ribben (in de winkel als riblappen)
  2. Zesrib of fijne ribben (ribeye, cote de boeuf)
  3. Platte ribben, klapribben of klapstuk (rollade, gehakt)

Wij gaan dus voor de Short ribs en dan nog specifieker voor de Flat ribs. Dat zijn de ribben bij nummer 3 op het plaatje hierboven. Het vlees ligt er vaak dik bovenop en het vlees is ook vetter. Denk aan buikspek. In Nederland noemen wij deze ribben platte ribben, Klaprib of Champrib. En het vlees erop heet dan klapstuk. De slager maakt het je niet makkelijk.

See also:  Hoe Krijg Je Wild Vlees Weg?

En die ribben gaan we gebruiken. Let goed op dat je het vlees koopt inclusief ribben. Klapstuk wordt over het algemeen verkocht als pianostuk. Dan worden de ribben uit het vlees gesneden zodat er pianotoetsen ontstaan.

De ribben wil je er aan hebben. Enerzijds omdat we runder ribben gaan bereiden, anderzijds zorgen de ribben voor isolatie tijdens de garing. Niet omdat het bot smaak zou afgeven zoals wel eens wordt verteld.