Wat Zit Er In Bruin Brood?

Wat Zit Er In Bruin Brood
Bruinbrood is brood dat wordt gebakken van (tarwe)meel. Meel of tarwemeel is een combinatie van bloem en volkorenmeel. Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Hierin zit niet alleen het binnenste deel van de graankorrel (zogenaamde meelkern) maar ook een deel van de zemelen en kiemen (buitenkant graankorrel).

Het grootste deel van de vitamines, mineralen en voedingsvezels bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel. Omdat maar een deel van de graankorrel voor de bereiding van bruinbrood wordt gebruikt, bevat bruinbrood minder vitamines, mineralen en voedingsvezels dan volkorenbrood, maar wel weer meer dan witbrood.

Het gebruik van de naam “tarwebrood” of “bruinbrood” is wettelijk vastgelegd. Een brood mag alleen “tarwebrood” of “bruinbrood” genoemd worden, als het om brood gaat waarvan tarwemeel, al dan niet gemengd met gebroken tarwe en tarwevlokken, het voornaamste bestanddeel is en waarin zemelen met het blote oog waarneembaar zijn.

Wat is gezonder bruin brood of volkorenbrood?

Veel mensen weten niet wat nu eigenlijk het verschil is tussen bruin brood en volkoren brood. Een hele goede vraag vinden wij, die gelukkig simpel te beantwoorden is. Brood is gemaakt van graan. Van tarwe bijvoorbeeld. Of van spelt, haver, maïs, gerst of rogge.

  • Daarin zitten waardevolle voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen;
  • Het verschil tussen bruinbrood en volkorenbrood ligt in het gebruik van volkorenmeel en/of bloem;
  • Volkorenbrood is voor 100 procent gemaakt van volkorenmeel, terwijl bruinbrood bestaat uit een combinatie van volkorenmeel en bloem;

Meestal is dat in een verhouding van 50/50. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel Welk meel gebruikt wordt voor het brood beïnvloedt ook de voedingswaarde van de broden. Volkorenmeel is gemaakt van de gehele graankorrel en bevat daarom de meeste vezels, vitamines en mineralen. Omdat volkorenbrood volledig gemaakt is van volkorenmeel en bruinbrood maar voor een deel, bevat volkorenbrood meer voedingsstoffen dan bruinbrood.

  • Dat komt omdat de graankorrel eigenlijk het zaadje is waaruit een nieuwe plant kan groeien;
  • Zo’n zaadje bevat alle nodige voeding voor het jonge plantje;
  • Het grootste deel van de voedingsvezels, vitamines en mineralen bevindt zich in de buitenste laag van de graankorrel – de zogenaamde zemel;
See also:  Wanneer Mogen Babys Brood?

Een ander onderdeel van het buitenste gedeelte van de graankorrel is de kiem. Deze bevat voornamelijk goede vetten, vitamines en mineralen. Het binnenste deel van de korrel – de meelkern of het meellichaam – bestaat voornamelijk uit koolhydraten en bevat ook eiwitten.

Is meergranenbrood gezonder dan volkorenbrood? Het kan, maar het hoeft niet. De voedingswaarde van brood hangt nauw samen met de ingrediënten. Volkorenbrood is altijd gemaakt van volkorenmeel. Dit is wettelijk vastgelegd.

In volkorenmeel is de gehele graankorrel vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezel, vitamines en mineralen dan bloem en meel. Meergranenbrood bevat meerdere soorten graan en kàn als basis volkorenmeel hebben. In dat geval heeft het tenminste evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood.

  1. Als er ook nog gebroken of geplette graankorrels en/of zaden in het brood zijn verwerkt, heeft het vaak zelfs een hoger gehalte voedingsstoffen;
  2. Meergranenbrood kan ook van bloem, de basis voor witbrood, gemaakt zijn;

In dat geval zal het brood minder voedingsstoffen bevatten dan volkorenbrood, maar meestal wel meer dan witbrood. Dit komt ook weer door de gebroken of geplette graankorrels en zaden die toegevoegd worden. In deze tabel op Brood. net kun je zien dat een gemiddeld meergranenbrood op basis van bloem een voedingsvezelgehalte heeft vergelijkbaar met bruinbrood.

Is bruin brood Vegan?

Consumenten zijn steeds bewuster bezig met gezonde voeding en duurzame producten; minder vlees, minder suiker en meer plantaardige producten. Ook het veganistisch dieet (vegan) komt steeds vaker ter sprake. In een veganistisch dieet komen geen dierlijke producten voor: geen vlees, vis, zuivel, eieren, honing en E-nummers van dierlijke oorsprong.

See also:  Waarom Brood Bij Stoofvlees?

Plantaardige producten, zoals groente, fruit, noten en volkorenproducten hebben de hoofdrol in een veganistisch dieet. Dus ook ‘gewoon’ brood past in een veganistisch dieet! ‘Gewoon’ brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten.

Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium. In hartige en zoete broodjes kunnen wel dierlijke producten voorkomen, zoals ei en boter.

Kaasbroodjes, croissants en slagroomtaartjes (o. ) zullen veganisten daarom niet consumeren. E-nummers van dierlijke afkomst die in brood voor kunnen komen zijn E322, E470 t/m E472f en E481 t/m E483. Dit is terug te vinden in de ingrediëntenlijst of kan nagevraagd worden aan het winkelpersoneel.

Vergeet daarom niet uw winkelpersoneel mee te nemen in de ontwikkelingen en uitleg te geven over de ingrediënten van het assortiment. Het winkelpersoneel is namelijk de link met de consument en kunnen helpen bij de zoektocht naar lekker en gezond brood.

Veganisten eten wél brood gemaakt met gist. Gisten zijn micro-organismen, een soort schimmels, die worden gebruikt voor het fermenteren van deeg en dat komt het rijzen van het brood ten goede. Maar omdat het eencellige organismen zijn, behoren deze niet tot het dierenrijk.

Veganisten kunnen daarom zowel gist- als desembrood eten. Naast plantaardig, is robuust brood van zuurdesem en lokale granen erg in trek. En het liefst met een gezonde, hippe en duurzame uitstraling. Dat betekent dat er genoeg kansen liggen voor de bakkerijsector om te innoveren.

See also:  Wat Te Doen Tegen Fruit Vliegjes?

Wat zijn de gezondste dingen om te eten?

Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.