Welk Brood Bij Kaasplank?

Welk Brood Bij Kaasplank
Serveer zoete, zoute en hartige begeleiders –

 • Brood is onmisbaar bij een kaasplank. Brood neutraliseert en brengt de sterkste smaken in evenwicht. Zorg voor variatie: knapperig wit om een rijpe zachte kaas op uit te smeren, notenbrood voor bij de zachte schimmelkazen of een dikke plak boerenbrood voor bij de abdijkazen. Extra lekker: rozijnenbrood met de zoutere blauwschimmelkazen of een stevige oude kaas.
 • Noten, druiven en rozijnen? Natuurlijk, maar er is meer. Fruit zorgt voor verfrissing aan de kaastafel en in de mond. Denk bijvoorbeeld aan heerlijk verse vijgen. Of de heerlijk aromatische Durondeau-peer, een Belgische peer die perfect samengaat met blauwgeaderde kazen. Lekker fris: stukjes appel , verse tomaten , radijsjes , waterkers , selder of komkommer.
 • Zout en zoet zijn twee vrienden op een bord. Harde oude kazen zijn bijvoorbeeld zot van chutneys. Maar ook confituren doen het verrassend goed bij kaas. Frambozen-, peren-, pruimen-, of aardbeienconfituur … Experimenteer erop los!

Wat is lekker bij een kaasplankje?

Hoe serveer ik een kaasplankje?

De kaasplank, Nina alias ‘Kaasmonster’ is er dol op! Zo tegen de feestdagen waar we van gang naar gang eten, kan de kaasplank eigenlijk niet ontbreken. Wij geven je hier de ins en outs van deze heerlijke ‘bonus-gang’! Welk Brood Bij Kaasplank Weetje 1: De oorsprong Het kaasplankje komt natuurlijk uit Frankrijk. In de traditionele Franse keuken is de plat de fromages een afsluiter van een uitgebreide maaltijd. In Nederland kan men ervoor kiezen het voor het zoete dessert te serveren of, net als in Frankrijk, als afsluitende gang. Weetje 2: Het aantal kazen De kaasplank bevat een gevarieerd aanbod van harde en zachte kazen en van milde en pittige kazen.

Een kaasplateau bevat minimaal drie verschillende soorten kaas. Weetje 3: Alleen kaas? Nee, de kaasplank kan worden aangekleed met bijvoorbeeld toast, crackers, druiven, vijgen, peren, noten en port. Weetje 4: Niet zo uit de koelkast Om de smaak te bevorderen is het wenselijk de kazen een half uur van tevoren uit de koelkast te pakken.

Weetje 5: Niet dezelfde kazen Kies kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze in deze volgorde. Het leukst is om een gevarieerd assortiment te presenteren. Het ideale kaasplankje bevat ten minste één van elke kaassoort: half-harde, harde en blauwader kaas, gewassen korst kaas, witte korst kaas en een geitenkaas.

Weetje 6: De volgorde Neem kazen die qua smaak oplopen van zacht naar pittig en presenteer ze dan ook in deze volgorde. Ga uit van zo’n 100 gram kaas per persoon per kaassoort. Weetje 7: Meerdere messen Leg meerdere kaasmessen op de plank, zeker als er zachte kazen bij zijn die aan het mes blijven plakken.

Je mag dus niet met 1 mes verschillende kazen aanraken. Weetje 8: Alleen Franse kaas? Nee! Wij zijn zelf grote liefhebbers van onze eigen Hollandse kaas. En dat kan gewoon :-). Durf te combineren en geniet van een kaasplankje dat jou en jouw gasten op het lijf geschreven is.

Hoe stel je een goede kaasplank samen?

Hoe stel je een goede kaasplank samen? – Gebruik een mooie houten plank om de kaas op te leggen. Kies minimaal drie verschillende kaassoorten , het lekkerst is dat ze qua kleur, smaak en structuur verschillend zijn. Reken ongeveer 100-150 gram kaas per persoon.

Haal de kaasjes minimaal een half uur voor het serveren uit de koelkast om op temperatuur te komen (dan komen de smaken goed tot hun recht). Leg ze in de volgorde van mild en romig, naar hard en pittig. Gebruik per kaassoort een ander kaasmesje.

Serveer er verschillende soorten toast of stokbrood bij. Vul de plank aan met zelfgemaakte chutney’s of jams.

Wat geeft men bij een kaasschotel?

Fruit, groente en noten – Frisse stukjes fruit geven een kaasplank niet enkel kleur, maar kunnen de smaak van de kazen nog eens extra verdiepen. Beperk je niet tot druiven en halve kiwi’s: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken.

See also:  Waar Zit Bavette Vlees?

Welk dessert na kaasplank?

Aan tafel! – Tip: begin met de 1-tjes en hou de afsmakende kazen tot het einde. Zo kan je van elke smaak ten volle genieten. En als apotheose kan je kiezen voor een lichte sorbet, die zal helpen met de vertering. Ook een lichte appelcider of appelwijn kan dienen als een fris slotstuk van je kaasplank moment.

Hoeveel kaasjes kaasplank?

kaas uienbrood, cheese onion bread

Hoe maak je het kaasplankje verder op?   – Laat je fantasie de vrije loop. Maak hem vooral op zoals jij dat mooi vindt. Houdt wel rekening met de volgende basisregels:

 • Serveer een oneven aantal kazen: 3, 5 of 7.
 • Varieer in verschillende kaassoorten, zoals hierboven aangegeven.
 • Haal de kaas minimaal een uur van te voren uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Let wel op dat ze niet in de zon of in de buurt van een warmtebron liggen.
 • Snijd een klein gedeelte van de kaas alvast voor; dit nodigt mensen uit om een stuk te pakken en/of zelf te gaan snijden.
 • Varieer in vorm: snijd de kazen in verschillende vormen zoals plakjes, blokjes en puntjes.
 • Voeg lekkere garnituren toe. Denk aan (seizoens)fruit, vijgenconfiture, olijven, diverse noten, gedroogde worst, crackers of dadelbrood.
 • Serveer het kaasplankje op een mooie BOSKA serveerplank.
 • Last but not least: leg bij elke kaas een apart kaasmes om kruisbesmetting te voorkomen en je smaken puur te houden.

Natuurlijk kun je ook een thematische kaasplank maken. Wat dacht je van onderstaande voorbeelden (van links naar rechts: herfst thema, Kerst thema, Koningsdag thema, Valentijnsdag thema, Halloween thema & vis thema)?       Op hoeveel kaas je per persoon moet rekenen, verschilt per gelegenheid:

 • Als tussengerecht: 75 tot 100 gram per persoon.
 • Als snack tijdens het natafelen: 125 tot 150 gram per persoon.
 • Als (enige) borrelhapje tijdens een feest: 150 (normale eter) tot 200 gram (zeer grote eter) per persoon.

Hoeveel brood bij kaasplank?

Hoeveel kaas heb je nodig voor een kaasschotel? – Klein hapje of grote hongerstiller? Als je je aan deze richtlijnen houdt, zit je sowieso goed:

 • hapje bij het aperitief: 50 tot 100 g per persoon
 • broodbeleg: 20 g per snee brood
 • maaltijd: 200 g per persoon
 • dessert: 100 g per persoon

Wat eerst kaas of dessert?

Je eigen kaasplankje samenstellen – Wil je zelf een kaasplankje maken? Vandaag leg ik uit hoe je zelf een kaasplankje kunt samenstellen. Een kaasplankje samenstellen is niet moeilijk, alleen is het wel handig als je even de basisregels weet. Een kaasplankje als dessert is een leuke afsluiting van een feestelijk diner.

Maar eet je een kaasplankje nu voor of na het dessert? Dat is een vraag die ik zelf regelmatig stel, maar het antwoord is: ervoor! Dus eerst de kaas en daarna sluit je af met zoet. Stel je voor: je mag je hele leven lang nog maar één ding eten op de wereld, wat zou dat dan zijn? Ik zou zeggen kaas.

Of brood. Of allebei. Ik weet niet of jullie wel eens nadenken over deze vraag, maar ik stel hem soms aan mezelf. Eigenlijk een onuitkoombaar dilemma. Maar kaas is echt mijn ding. Ik eet het vaak als hoofdgerecht. Dan wordt de tafel één grote kaasplank vol met kazen, ambachtelijk brood, stroop, druiven, chutney en natuurlijke een goed glas wijn.

Ik kan me voorstellen dat kaas als dessert  niet meteen het eerste is waar je aan denkt als je net de knoop van je broek losmaakt na een uitgebreid diner. Toch zou je het eens moeten proberen. Kaas is echt een perfecte afsluiter van de maaltijd en vanwege de kleine stukjes valt het qua machtigheid ook wel mee.

Bij de online kaaswinkel De lekkerste kaas  mocht ik een kaasplankje uitkiezen. De webshop is echt een kaaswalhalla voor de kaasfanaten onder ons. De variatiemogelijkheden met het samenstellen van een kaasplankje zijn eigenlijk onbeperkt. Zoiets als dé kaasplank  bestaat niet. .

See also:  Tomahawk Steak Welk Deel Van De Koe?

Waarom druiven bij kaas?

De Hollandse kaasplan van Betty: –

 • Zilte Duinen ( Terschelling ) een half harde kaas van schaap & koekmelk
 • Geitenleafde ( Friesland) zachte geitenkaas
 • Petemoei (Utrecht) witschimmel
 • Fiore ( Utrecht) roodflora
 • Nylander Kruidnagel (Friesland) harde koemelk
 • Lazulli ( Utrecht) blauwader

Eet de kazen in deze volgorde, van mild naar sterk. Wilt u er iets bij serveren? Geef er in ieder geval geen trosje druiven bij. Die worden vaak bij kaas geserveerd, maar in de druif zit een stof die in combinatie met kaas gist in onze maag. Wilt u er toch een druif bij? Doe de druiven dan eerst 30 minuten in de over op 200 graden.

Welke boter bij kaasschotel?

Een kaasplank om de maaltijd mee af te sluiten is altijd een goed idee! Maar… hoe begin je daar eigenlijk aan? Welke kazen kies je? En hoeveel? Wij vertellen je alles wat je nodig hebt voor een 100% Belgische kaasschotel, waar je je gasten mee zult overdonderen. Je kan kazen onderverdelen in 5 grote families, naargelang het type:

 • Harde kaas: Oud Brugge, Nazareth, Saint-Servais, Brueghel, Ardenner, …
 • Halfharde kaas: Passendale, Maredsous, Damme, Orvalkaas, Père Joseph.
 • Blauwgeaderde kaas: Pas de Bleu, Bleu de Franchimont, Château d’Arville, Bleu des Moines, Bleu Gourmet, …
 • Zachte kaas: Hervekaas, Damse Brie, Carré de Liège, Brugge Dentelle, Antwerps Pikantje, …
 • Verse kaas: Regalou, Mandjeskaas, Palet des Moines, Senteurs d’automne, Villée, …

  Kies één of twee kazen per soort, om ieders smaak en ieders voorkeur tegemoet te komen. Stel je kaasplank samen in functie van de rest van de maaltijd. Als je vis of gevogelte serveert als hoofdgerecht, zijn zachte kazen een mooie aanvulling. Zachte kazen zullen echter niet goed uitkomen als je wild of een pittig gerecht hebt klaargemaakt. Kies dan eerder voor meer karaktervolle kazen.

Welke kazen kies je? Een geslaagde kaasplank vraagt niet om tientallen kazen! Belangrijker is dat er van elke kaassoort minstens één kaas is, en dat alle smaken in balans zijn. Waak erover om niet enkel zachte en neutrale kazen te serveren, of enkel pittige kazen.

De juiste hoeveelheid Voor kaas als hoofdgerecht voorzie je 200 g per persoon. Geef je een kaasschotel als dessert, dan is ongeveer 100 g per persoon genoeg. Als je in groot gezelschap bent, zorg er dan voor dat de stukken kaas groot genoeg zijn, zodat iedereen van elke soort kan proeven.

 1. Overdrijf niet met de meer uitgesproken kazen zoals blauwe kazen of sterk ruikende kazen, niet iedereen houdt ervan;
 2. Hoe serveer je ze? Kaas is lekkerder en de smaken komen beter tot ontwikkeling op kamertemperatuur;

Haal de kazen dus een half uur tot een uur voor het serveren uit de koelkast. Snijd ze niet in porties maar presenteer ze in hun geheel, anders drogen ze te snel uit. Prik een vlagje met de naam van elke soort op de kazen, zo kunnen je gasten ze gemakkelijk herkennen.

Geef voor elke kaas een apart mes, om te voorkomen dat de smaken zich vermengen. Voorzie ook genoeg plaats voor elke kaas, dat snijd gemakkelijker. Als je plaats tekort komt, leg de harde kazen dan op de randen.

En de begeleiders? Een kaasplank kan niet zonder brood. Opteer voor verschillende soorten, zoals notenbrood, rozijnenbrood en bruin brood. De vezels neutraliseren het smakenpalet tussen twee soorten kaas. Vers fruit zoals rozijnen en vijgen of gedroogde vruchten zoals abrikozen en noten geven het geheel een frisse toets.

Zorg dat je plank niet te vol staat, het draait uiteindelijk vooral om de kazen! Ten slotte is er ook nog de boter. Denk bijvoorbeeld aan de minibotertjes van Carlsbourg, superhandig, dat zullen je gasten zeker appreciëren!   Wat serveer je eigenlijk om te drinken bij zo’n kaasplank? Wel, witte wijn is zonder twijfel de betere optie.

Jazeker, sommige kazen matchen goed met rode wijn, maar dat kan soms ook erg tegenvallen. Witte wijnen zorgen voor meer smaakharmonie. Als je toch absoluut rode wijn wil serveren, kies voor een jonge, lichte, ronde wijn, met weinig tannine. En waarom niet een keertje kaas serveren met onze nationale trots? Hou deze regel in gedachten als je bier uitkiest: hoe lichter de kaas, hoe lichter het bier en omgekeerd.

See also:  Wat Zit Er In Een Gevulde Kalkoen?

Hoe kaas presenteren?

Hoeveel kost een kaasplank?

Prijs per persoon: Voor 6 en meer personen: € 15. 95. Voor 4 of 5 personen: € 16. 95. Voor 2 of 3 personen: € 21. 50.

Wat leg je op een kaasschotel?

Dit is lekker bij je kaasschotel – Naast kaas voeg je uiteraard nog ander lekkers toe aan je kaasschotel. Kaas serveer je meestal met een assortimentje brood. Knapperig stokbrood, zuurdesembrood, meergranenbrood, maar ook rozijnenbrood, notenbrood of olijvenbrood passen er prima bij.

 • Daarnaast worden bij kaas traditioneel vaak noten en druiven geserveerd;
 • Denk ook eens wat verder: ook vijgen, peer en ingemaakte groenten zoals augurken of zilveruitjes op azijn zijn lekker in combinatie met kaas;

Of ga aan de slag met al dan niet zelfgemaakte chutneys en confituren. Die doen het vooral goed bij zoute kazen.

Wat heb je nodig voor een Borrelplank?

Wat eerst kaas of dessert?

Je eigen kaasplankje samenstellen – Wil je zelf een kaasplankje maken? Vandaag leg ik uit hoe je zelf een kaasplankje kunt samenstellen. Een kaasplankje samenstellen is niet moeilijk, alleen is het wel handig als je even de basisregels weet. Een kaasplankje als dessert is een leuke afsluiting van een feestelijk diner.

 • Maar eet je een kaasplankje nu voor of na het dessert? Dat is een vraag die ik zelf regelmatig stel, maar het antwoord is: ervoor! Dus eerst de kaas en daarna sluit je af met zoet;
 • Stel je voor: je mag je hele leven lang nog maar één ding eten op de wereld, wat zou dat dan zijn? Ik zou zeggen kaas;

Of brood. Of allebei. Ik weet niet of jullie wel eens nadenken over deze vraag, maar ik stel hem soms aan mezelf. Eigenlijk een onuitkoombaar dilemma. Maar kaas is echt mijn ding. Ik eet het vaak als hoofdgerecht. Dan wordt de tafel één grote kaasplank vol met kazen, ambachtelijk brood, stroop, druiven, chutney en natuurlijke een goed glas wijn.

 • Ik kan me voorstellen dat kaas als dessert  niet meteen het eerste is waar je aan denkt als je net de knoop van je broek losmaakt na een uitgebreid diner;
 • Toch zou je het eens moeten proberen;
 • Kaas is echt een perfecte afsluiter van de maaltijd en vanwege de kleine stukjes valt het qua machtigheid ook wel mee;

Bij de online kaaswinkel De lekkerste kaas  mocht ik een kaasplankje uitkiezen. De webshop is echt een kaaswalhalla voor de kaasfanaten onder ons. De variatiemogelijkheden met het samenstellen van een kaasplankje zijn eigenlijk onbeperkt. Zoiets als dé kaasplank  bestaat niet. .

Welke kaas voor blokjes?

Ter afsluiting van een lekker diner, of ‘s avonds met een glaasje wijn. Van een goed kaasplankje kan op meerdere momenten genoten worden. Als je zelf een kaasplankje wilt samenstellen kun je natuurlijk een aantal willekeurige kaasjes kopen en deze op een plankje presenteren. Niet iedere kaas leent zich echter even goed voor een kaasplankje.